Урок "Поняття про круїзи"

Про матеріал
Дана розробка може бути корисною для закладів ПТО, особливо де готують за професією "агент з організації туризму"
Перегляд файлу

Предмет: Технологія транспортного обслуговування в туризмі

Тема: Поняття про круїзи.

Мета: Охарактеризувати поняття про круїзи; розвивати аналітичне мислення, професійні навички, пам'ять, мислення; виховувати повагу до професії.

Тип уроку: засвоєння нового матеріалу

Обладнання: ПК, плазмова панель, відеоролик, презентація.

Структура уроку:

1. Організаційний момент – 3 хв;

2. Актуалізація опорних знань – 5 хв;

3. Вивчення нового матеріалу – 25 хв;

4. Закріплення нового матеріалу – 7 хв;

5. Підсумки уроку – 3 хв;

6. Домашнє завдання  - 2 хв.

Хід уроку:

1. Організаційний момент: привітання з учнями.

2. Актуалізація опорних знань: повідомлення теми, мети, завдання уроку.

3. Вивчення нового матеріалу:

http://pulsev.com.ua/images/stories/travels/world/turky/kruiz-chernoe-more.jpg     Особливою формою морських туристичних подорожей с круїзи. Судноплавні компанії практикують майже 10 їх видів. Найпоширенішими у світі є так звані класичні круїзи, тривалість яких складає 10—20 днів. Характерним для них с велика кількість заходжень в порти, різноманітні екскурсії, широка програма розваг.

      Серед інших видів круїзів слід виокремити тому:

•  «конгресний туризм»;

•  оздоровлювальні круїзи;

•  лікувальні круїзи;

•  освітні круїзи;

•  комбіновані круїзи.

     У літературі з морського туризму виділяють міні-круїзи. Тривалість таких круїзів 2—3 дні, і проводять їх у святкові дні або наприкінці тижня.

    Розкішними круїзними лайнерами, що курсують навколо Землі, є два судна фірми «Кристал Круїз Лайн», які побудовані фактично за одним проектом у різних півкулях землі з інтервалом п'ять років. Вони вважаються найдорожчими у світі. «Кристал Хармоні» побудований у 1990 році па верфі фірми «Міцубісі» в Японії, «Кристал Симфоні»— у 1995-му на верфі в м.Турку (Фінляндія).

http://www.voyage-club.com/files/kruizjj9.jpg http://www.hottour.com.ua/wp-content/uploads/%D0%BC%D0%BE%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8%D0%B5-%D0%BA%D1%80%D1%83%D0%B8%D0%B7%D1%8B1-500x333.jpghttp://travelself.net/userfiles/image/cruise/msc_splendids/msc_splendida(1).jpg

     Пасажири можуть в будь-яких широтах і в будь-яку пору року користуватися послугами відкритих і закритих басейнів, тенісних кортів, соляріїв, ресторанів і казино. При водотоннажності судна 50 200 т на борту розміщується 975 пасажирів. Порівняно із середніми лайнерами такої ж водотоннажності, що мають пасажиромісткість 1500—2000 чоловік, рівень сервісу тут значно вищий.

    Тривалість круїзу— 14 днів. Вартість визначається з розрахунку розміщення в каюті двох осіб. При одномісному розміщенні в каютах категорій АА і ВВ оплачується вартість всієї каюти. Розміщення в каютах категорії ОО оплачується з розрахунку 160% вартості каюти.

http://golden-travels.com.ua/wp-content/uploads/2013/09/samyj-dorogoj-kruiz-puteshestvie-silver-whisper-map.jpg        Вартість річкових круїзів визначається величиною фрахту, категорією судна, комфортабельністю кают, експлуатаційними видатками, а також зборами за прохід каналів, вартістю берегових послуг, податками тощо.

          Основним районом круїзів в світі є Північна Америка, включаючи Карибский басейн (близько 75% всього світового ринку круїзів), інші 25% майже наполовину поділяються між Європою та іптими регіонами. Найбільш популярними маршрутами на світовому ринку круїзного туризму є:

  • по Карибському морю (Гренада, Антільські острови, Вірджинські о-ви — в зимовий період);
  • по Середземному морю (травень-жовтень);
  •  по Балтійському морю і навколо Скандинавії (травень-серпснь);
  •  на Далекому Сході, в Індійському океані (до Антарктиди), навколо Австралії, Аляски.

http://inalex.ru/images/kruiz/kruizy-na-yachte.jpeg       Круїзи поєднують морський та береговий відпочинок, в т.ч. екскурсії. Пасажири морських круїзних суден не користуються послугами готелів і ресторанів і вважаються екскурсантами з особливим імміграційним паспортним режимом. В більшості випадків для країн транзиту, де пасажири виходять на берег, віза не вимагається, однак строк їх перебування, як правило, не перевищує 72 години.

      Всі круїзи пропонують гнучкі ціни, знижки для туристів (поза сезоном, завчасне бронювання подорожі, повторне звернення тощо). Основними факторами, які впливають на ціну, є тривалість круїзу, сезон, розміщення та розмір каюти, оснащення корабля, відпочинкові програми.

     Річкові круїзи найбільш популярні в країнах, які мають потужні річкові та озерні системи, а також системи каналів (США, Канада - Великі озера (загальна протяжність траси по річках, озерах і каналах понад 40 тис. км). У Фінляндії для круїзів використовується маломірний флот, частина суден якого реконструйована в стилі ретро (колісні і парові судна), навігація відкрита 250 днів на рік. Популярні також круїзи по Дунаю (через 7 країн) і по Рейну та його притоках.

http://mandruy.com/wp-content/uploads/2014/11/%D0%BA%D1%80%D1%83%D0%B8%D0%B7.jpghttp://orion-voyage.com.ua/userfiles/images/shutterstock_133697111.jpg       Міжнародні подорожі водними шляхами здійснюються к рамках міждержавних угод, Лфіпської «Конвенції про перевезення морем пасажирів і багажу», а також Міжнародної «Конвенції про охорону людського життя на морі» (1974 p., Лондон) і Міжнародної «Конвенції про уніфікацію деяких правил при перевезенні морем пасажирів та їх багажу» (Брюссель, 1967 p.). Подорожі внутрішніми водними артеріями регламентуються Водним кодексом України і Статутом внутрішнього водного транспорту.

       Вирушаючи у морський круїз, потрібно дотримуватися деяких правил поведінки на судні, і серйозно підготуватися. Як уникнути морську хворобу? Суперсучасні круїзні лайнери, моторні та вітрильні яхти обладнані стабілізаторами хитавиці. Але, не дивлячись на це, за тиждень перед круїзом рекомендується пройти комплекс вправ для тренування вестибулярного апарату.

http://s1.tchkcdn.com/g2-BgJtFAkDOirlb_A-RESWcQ/travel/660x495/f/1/1-5-3-3-16533/ce7ccfdf91d0bc22138ebf5108f61ef7_pervyy_morskoy_kruiz_kak_podgotovitsya_06_depositphotos_61950703.jpg      Чи потрібно робити щеплення перед круїзом? Так, для відвідування деяких країн, особливо в екзотичних маршрутах, необхідно зробити щеплення. Без міжнародного свідоцтва про наявність відповідної вакцинації вас можуть не допустити до круїзу. Бажано проконсультуватися з круїз-експертами компанії, з якою плануєте вирушити у плавання.Ваш одяг в круїзі практично не відрізняється від одягу на будь-якому наземному курорті. Спортивний та повсякденний одяг підійдуть для денного часу як на борту, так і на березі в теплу пору року або в жарких водах. Не забудьте взяти з собою светр або легку куртку для прохолодних вечорів.Для екскурсій і прогулянок по палубі забудьте про каблуки! Візьміть з собою зручне взуття на нековзною, гумовій підошві або сандалі. На деякі екскурсії, такі як: відвідування церков, монастирів та інші не допускаються туристи в шортах, а для дам, необхідні спідниця і хустку.Ваш паспорт на весь час морського круїзу зберігається в сейфі у капітана. Це необхідно для залагодження візових питань та інших формальностей при вході в порт. Замість нього вам видають електронну карту, яка замінює паспорт на час круїзу. Завдяки їй, можна залишати судно і повертатися на нього.

      Забороняється проносити наркотичні засоби, стислі гази, їдкі речовини, вогнепальну зброю , засоби самозахисту будь-яких видів, боєприпаси, радіоактивні матеріали, отрути, інфекційні матеріали, вибухонебезпечні речовини або інші речі, що представляють загрозу. При виявленні вищезгаданих речей пасажир не допускається на борт.

       Протягом усього морського круїзу пасажир зобов'язаний підкорятися вимогам внутрішнього розпорядку, дотримуватись правил безпеки та виконувати всі розпорядження екіпажу судна і дирекції круїзу. Це одне з найважливіших умов безпеки для Вас та інших пасажирів.

        Відразу після посадки на судно необхідно уважно ознайомитися з розташуванням суднових приміщень, з правилами пожежної безпеки та планом евакуації при виникненні надзвичайних ситуацій. Особливу увагу рекомендуємо звернути на правила поведінки на воді. Інструктаж з техніки безпеки на судні проводиться капітаном або старшим помічником капітана відразу ж після відправлення судна в рейс. Із загальних правил поведінки пасажирів на борту судна слід, що пасажирам забороняється:

  • Заважати роботі команди під час руху судна, швартування, зняття з якоря;
  • Перебувати в зоні управління вітрилами;
  • Виходити за спеціальні огорожі, пірнати з борту судна і в безпосередній близькості від судна;
  • На ходу і під час стоянки нахилятися через огорожі навколо відкритих палуб, сидіти на леєрні огорожах;
  • Смітити на борту судна, а також викидати сміття за борт;
  • Зловживати спиртними напоями, перебувати в нетверезому стані або стані наркотичного сп'яніння;
  • http://forum.awd.ru/gallery/images/upload/626/785/626785dfcdd71bac46a0bca229db5260.jpgБігати по трапах, підніматися або сходити з трапа, не тримаючись за поручні;
  • Залишати в каюті без нагляду включені електропобутові прилади.

        Морські круїзні лайнери є сьогодні одним з найбезпечніших видів транспорту. Судноплавні компанії вкладають в свій бізнес мільйони, оскільки вимоги безпеки з кожним роком зростають. Наприклад, нещодавно була заборонена експлуатація суден з підйомом тільки на ліфтах з нижніх палуб, оскільки при знеструмленні ліфт може не працювати. Шляхи евакуації повинні проходити по трапах і позначатися світяться в темряві спеціальними знаками. Рятувальні засоби одного борту будь-якого судна розраховані на порятунок всіх людей, і пасажирів, і членів екіпажу. Однак правила поведінки на воді наказують, що в перші 24 години круїзу має бути проведена навчальна тривога. У віддрукованому вигляді інструкція з безпеки знаходиться на двері каюти. Рятувальні жилети в потрібній кількості — в гардеробі каюти. Вам пояснять, як звучить сигнал тривоги, а через деякий час дадуть такий сигнал. Зазвичай — це 7 коротких гудків, за якими послідує один довгий гудок. Поставтеся серйозно до навчальної тривозі! Звичайно, ймовірність того, що все це вам знадобиться — мізерно мала, але потренуватися, надягаючи рятувальний жилет, і запам’ятати найкоротший шлях до потрібної рятувальної станції обов’язково варто. Навчальна тривога триватиме не більше півгодини. На деяких суднах проводиться перекличка присутніх, а для «несвідомих» влаштовують додаткову навчальну тривогу. І це не залежить в перший раз ви в круїзі або в 10-ий. Правила поведінки на воді — досить актуальна тема для пасажирів круїзного судна, ще й тому, що часто відпочинок на стоянках відбувається на пляжі. Навряд чи хтось буде заперечувати, що найкращий відпочинок — у води. Плавання, риболовля, катання на човнах і інших пристосуваннях — все це дуже захоплююче. На жаль, бувають випадки, коли вода доставляє не тільки задоволення, але й призводить до трагічного результату. Правила поведінки на водоймах — це не порожня і нудна формальність. Кожен з нас може опинитися в ситуації, коли від його умілих дій залежатиме життя і безпеку не тільки його власна, але й іншої людини.

 

4. Закріплення нового матеріалу: 

1. перегляд відеоролика про круїзи

(2 хвилини)

2. Гра  «Вгадай що» (Учні діляться на дві команди. По одному учню з кожної команди обирають для показування слів на відповідну тематику. Слова показуються лише за допомогою міміки та жестів. Яка команда найбільше відгадає слів, та і перемогла):

Круїзний лайнер

Морська хвороба

Рятувальний круг

Людина за бортом

Порт

Круїз

Капітан

Рятувальний жилет

Каюта

Маяк

 

5. Підсумки уроку: викладач оголошує оцінки за роботу на уроці.

6. Домашнє завдання: підручник за ред.. М.П. Мальської, В.В. Худо,В.І. Цибух «Організація туристичних послуг». Розділ -3.2. Підготувати інформацію про найбільші, найдорожчі круїзні лайнери.

http://www.cruiz.pro/images/cruizes/europa/evro2.jpeg

docx
Додано
9 жовтня 2020
Переглядів
1698
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку