Урок "Порушення травлення. Причини виникнення шлунково- кишкових хвороб."

Про матеріал
ознайомити учнів із перебігом основних захворювань шлунково-кишкового тракту; • ознайомити з наданням першої медичної допомоги в разі цих захворювань; • сформулювати правила гігієни нормального травлення; • провести антинікотинову, антиалкогольну пропаганду(екологічний аспект).
Перегляд файлу

БІОЛОГІЯ ЛЮДИНИ.     8 клас

Тема уроку: Порушення травлення. Причини виникнення шлунково-  кишкових хвороб. 

Мета: ознайомити учнів із перебігом основних захворювань шлунково-кишкового тракту;

  • ознайомити з наданням першої медичної допомоги в разі цих захворювань;
  • сформулювати   правила   гігієни   нормального травлення;
  • провести антинікотинову, антиалкогольну пропаганду(екологічний аспект).

Основні поняття і терміни: гігієна травлення, харчові отруєння, сальмонельоз, ботулізм, холера, інфекція.

Тип уроку: закріплення, узагальнення і систематизації знань.

Форма уроку:   урок - семінар.

Обладнання: таблиця «Будова органів травлення», слайди «Вплив алкоголю і нікотину на організм людини», фотографії пошкоджених органів травлення з медичної енциклопедії, таблиці «Плоскі черви», «Круглі черви».

Структура уроку.

І. Організаційний момент

ІІ. Актуалізація опорних знань

  1. Що ви знаєте про плоскі черви?
  2. Що ви пригадаєте про круглі черви?
  3. Чи мали ви коли-небудь харчове отруєння?
  4. Хто з вас хворів на хворобу Боткіна?

III. Мотивація навчальної діяльності

Як бачимо, захворювань травної системи є багато. Для того, щоб прожити довге життя в повному здоров'ї, потрібно знати все про гігієну травлення, харчові отруєння та інші захворювання.

IV. Семінар

На уроці ми розглянемо інформацію про хвороби шлунково-кишкового тракту, яку ви готували з додаткової літератури та інтеренту.

1. Харчові отруєння (сальмонельоз, ботулізм)

Медична довідка (виступ учня з презентацією)

Сальмонельоз спричинює бактерія сальмонела. Ця бактерія найчастіше уражає яйця та птицю. Викликає в людини гострий ентерит. Сальмонела проникає  в кров та спричиняє гарячку, абсцеси.

Картинки по запросу "паличка бутулізму""Ботулізмгостра інфекційна хвороба,  до якої призводить токсин бактерії — паличка ботулізму. Отруєння спостерігається

після вживання м'яснихпродуктів, овочевих і

рибних консервів, ковбаси, солоної і копченої

риби та іншихпродуктів, інфікованих

збудником ботулізму.  Ці бактерії виробляють

сильну отруту (токсини). Споживання 5 г

інфікованого продукту може призвести до

смерті людини.

2. Інфекційні   захворювання   (дизентерія,   холера, черевний тиф, вірусний гепатит)

Картинки по запросу "гастроендоскопія""Медична довідка. До лікаря звернувся хворий на поганий апетит. Лікар призначив аналіз шлункового соку. В лабораторії роблять аналіз його складу.  Досліджують шлунок за допомогою гастроендоскопії. Стінки шлунку можна фотографувати. Мініатюрний фотоапарат має срібну камеру, об'єктив якої небільший за голівку шпильки, але має добру роздільну здатність і широкий кут зору. Можна отримати й кольорові фотографії.

            Досліджують шлунок і рентгенівськими променями. Хворий випиває натще склянку рідкої баритової каші — сірчанокислий барій. На екрані рентгенівського апарату видно, як проходить  баритова суміш по стравоходу. Поступає в шлунок і рівномірно заповнює його. У  місцях, де баритова суміш не заповнює всі складки шлунку, видно тінь. Лікар передбачає в такому випадку зміни стінок шлунку. Наступного дня проводяться такі  ж обстеження кишечника.

          Куріння спричиняє збільшення слиновиділення й пожовтіння зубів, токсикоз організму, запалення  стінок шлунку. Алкоголь може бути причиною раку підшлункової залози. Симптоми цього захворювання такі: ниючий біль у верхній ділянці живота, який віддає в спину. До інших симптомів належить втрата апетиту, зменшення маси тіла та жовтяниця. Рак може поширюватися з головки підшлункової залози до дванадцятипалої кишки. А також через системний кровообіг до печінки і легень.

        Алкоголь та нікотин можуть призвести до виразок, хронічного запалення кишок, подразнень товстої кишки та жовчнокам'яної хвороби (розповіді учнів про названі захворювання).

3. Профілактика захворювання органів травлення

       Сформулюємо правила профілактики захворювання органів травлення.

  1. Перед їжею завжди потрібно мити руки з милом.
  1. Їсти чисто вимиті овочі та фрукти; закривати їжу від пилу і комах.
  2. Не пити сирої води, м'ясо й рибу добре проварити і прожарити.
  1. Не вживати грибів, які вам добре не відомі.
  2. Не вживати алкоголю, нікотину та наркотиків.
  1. Виробити режим харчування, дотримуватися поміркованості в їжі, ретельно пережовувати.
  1. Дотримуватися роздільного харчування.

V. Закріплення знань.

Заповнення таблиці в зошиті «Хвороби кишково-шлункового тракту»

VI. Домашнє завдання

Вивчити   §. Розв'язати кросворд «Травлення»

 

 

 

docx
Додано
27 січня 2020
Переглядів
764
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку