Урок "Пошук інформації, актуальної для проекту "Вишиті вироби""

Про матеріал
Конспект інтегрованого уроку з технології для 10 (11) класу. Для креативних вчителів трудового навчання, що не бояться експериментувати. Розробка містить презентацію, в якій надана цікава інформація про українську вишивку від давніх часів до сьогодення.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Пошук інформації, актуальної для проекту “ Вшиті вироби”

Номер слайду 2

Якщо людина хоче вишивати,Знайдеться в неї голка, нитка, час... Зуміє всі відтінки підібрати,Й шедеври вийдуть з-під руки не раз. Якщо людина хоче вишивати,Побачить в цьому радість і красу.І по узорах буде мандрувати,І вишиє на квіточці росу,І створить диво, первозданну казку,Їй усміхнеться сонечко в вікні,Бо відіб’ється і любов, і ласка. У хрестиках на білім полотні.   

Номер слайду 3

Чим є вишивка для вас, молодих людей ХХІ століття ?

Номер слайду 4

Проблемне питання. Українська вишивка – етнічний бренд перевірений історією, чи давно забуте ремесло?

Номер слайду 5

Історія вишивання хрестиком. Вишиванка з давнього часу була для українського народу не просто святковим вбранням, а й оберегом, символом здоров'я, краси та щасливої долі для молодих людей. Достовірно не відомо, коли точно люди почали прикрашати одяг вишитими символами. Знайдені на наших землях екземпляри відносяться до 9-12 століття.

Номер слайду 6

У своїй праці Геродот згадує про те, що древні скіфи прикрашали вишивкою свій одяг. Є рукописи арабського мандрівника, котрий вказує на те, що руси (тобто, древні жителі нинішньої України) в десятому столітті до нашої ери носили вишиваний одяг.

Номер слайду 7

До прийняття християнства вишите вбрання і предмети побуту вважалися дуже потужним захистом. У народі вірили, що вишивка не просто прикрашає одяг, але й захищає від злих сил та недоброго ока. Особливо цінувались в цьому аспекті звичайні побутові рушники, а також обрядові. Багато часу умільці витрачали на вишивку весільних рушників – їхні орнаменти поєднували захисні символи, покликані оберігати молоду сім'ю від нещастя, наповнювали домівку благополуччям.

Номер слайду 8

Легенда про вишивку хрестиком https://www.youtube.com/watch?v=NKE1 NTc91 XY

Номер слайду 9

Таємничі коди предків: 12 головних символів української вишивки

Номер слайду 10

Вишивання не було роботою чи наукою, швидше магією, вмінням передати своє світовідчуття, свою внутрішню енергію, закодувавши її на полотні.

Номер слайду 11

Коло. Круг як символ божественної чистоти для нас – це вінок нареченої. Коло як сонце із променями, що виходять на зовні, дарує силу та енергію. Водночас промені, обернуті всередину – навпаки забирають енергію, таке коло може символізувати пустоту. \

Номер слайду 12

Квадрат квадрат протилежний до кола. Квадрат – знак особливого числа 4, яке українці розуміли як символ першоелементів. Це чотири точки земної кулі: сторони світу; пори року; життєві цикли; частини доби… Квадрати на вишивках можна зустріти розташованими у ряд в стрічкових композиціях, також як частини складніших елементів.

Номер слайду 13

Світове дерево. Його ще називають Деревом життя. Цей символ зустрічається у мистецтві тих народів, модель світобудови яких містить три складових: підземне царство, земний світ і небесне царство. Дерево зображає: корінням – минуле, стовбуром – сучасне, кроною – майбутнє. У ньому водночас закладено істину єднання трьох світів та образ роду, продовження життя.

Номер слайду 14

Ромб. Ромб є архаїчним знаком. Його пов`язують із плодючістю людини і землі. Основою розшифрування значення символу є чоловіче та жіноче начало. Ромб (із крапкою посередині) є символом засіяного поля, яке мало надзвичайно велике значення для наших предків, означало достаток і добробут. Ромб, або як його ще називають, Трипільський квадрат – це також образ борони – інструмента, що готує землю до засіву.

Номер слайду 15

Трикутник . Це три стихії — вода, вогонь та повітря. Три рівні буття, тривимірність світу, Свята Трійця у пізнішій християнській релігії – про значення числа 3, яке відображає трикутник, нам відомо багато. Символ трикутника здавна асоціюється зі стихією Вогню. Такий символ часто прикрашає вишиті рушники Середньої Наддніпрянщини та Слобожанщини.

Номер слайду 16

Шеврони. На старовинних українських вишивках ми бачимо подібні до трикутника фігури – шеврони – це ті ж трикутники, які не мають основи (незамкнуті). Ті з них, які обернуті вершиною вниз, означають жіночу, або матеріальну сутність, вершиною вгору – чоловічу, духовну. Шеврони з направленою вниз вершиною порівнюють з жіночим лоном, вмістилищем, у якому зароджується і виношується нове життя. Лінійний орнамент із шевронів виглядає як зубчастий узор, ламана стрічка з ритмічним чергуванням.

Номер слайду 17

Спіраль. Фігура спіралі означала плинність часу та циклічний рух сонячного диска. У спіралі наші предки бачили схематичне зображенням еволюцiї Всесвiту, його безкінечності. Навіть структура людського ДНК подібна до схеми цього орнаменту: адже у кожній клітині безперервно відбувається плин енергій життя.

Номер слайду 18

Хрест. Хрест (зокрема різні його модифікації) – один із найпоширеніших знаків у світовій культурі загалом.

Номер слайду 19

Сварга. Відомий під назвою свастика – це той самий хрест, але у русі. Символ сонячного культу, в магічну силу якого вірили усі древні народи. В давніх українців він асоціювався із силою домашнього вогнища, родинним щастям.

Номер слайду 20

КлючіЗа формою цей знак – половина свастики, візуально – половина вісімки (8). Тому йому приписують трактування як "шлях до досконалості".

Номер слайду 21

Повна рожа утворюється накладанням прямого хреста (символ чоловічого начала, Сонця) і косого хреста (символ жіночого начала, Місяця). Кривий танець. В давній українській символіці його більш м`які вигини асоціюють з водою, гармонійним плином життя.

Номер слайду 22

Від Львова до Луганська – особливості вишиванок різних регіонів

Номер слайду 23

Проаналізувавши старовинні та сучасніші зразки вишивок, можна умовно скласти своєрідний атлас регіонів України за типовими для них візерунками, орнаментами і символами, техніками і кольорами. І хоч чітких меж використання певної техніки вишивки ніколи не було (бо люди, спілкуючись, передавали, навчали одне-одного особливостей ремесла свого краю) та все ж спробуємо виокремити ті головні риси, які відрізняли кожну область від іншої.

Номер слайду 24

ДНІПРОПЕТРОВСЬКА ОБЛАСТЬСтародавніми класичним техніками на Дніпропетровщині було вишиття низзю та ажурними мережками. Вишивки хрестиком здебільшого геометричні, а також рослинні, що набули геометричного характеру. Дослідники, які розглядали найстаріші колекції вишивок Дніпропетровського краю, говорили: "Такого розмаїття ромбів, хрестів, косих хрестів, свастик, зірок, трикутників, квадратів, їх поєднання, вписування одних елементів в другі.., важко собі уявити." 

Номер слайду 25

Особливості вишиванок різних регіонів https://www.youtube.com/watch?v=ou. UPA3 Dj. YBg

Номер слайду 26

Номер слайду 27

Робити свою унікальну схему ви можете за допомогою онлайн-конструктора для створення унікального національного українського орнаменту. Ornament UA.

Номер слайду 28

Україна надихає: вишиванки на світових подіумах

Номер слайду 29

"Resort 2017" від Valentino – вишукана етніка14 червня у столиці Куби – Гавані відбулася презентація нової круїзної колекції Марії Грації Кьюрі та П'єрпаоло Піччолі з великого модельного будинку Valentino – "Resort 2017". Її родзинкою є поєднання відомих силуетів бренду разом з ... традиційним українським одягом!

Номер слайду 30

Кьюрі та Піччолі не раз відзначали, що їм імпонує свобода, в тому числі й свобода поєднувати непоєднуване, що вельми своєрідно відобразилося на показі цієї колекції. Так, делікатні сукні та спідниці довжини міді прикрасив великий, практично тропічний, квітковий принт, який італійці пропонують поєднувати зі строгими сорочками або функціональним трикотажем, а на вечірніх мереживних сукнях поруч з впізнаваною українською вишивкою з'явилися дерев'яні намистини.

Номер слайду 31

Номер слайду 32

Українська колекція від ГотьєНезабаром після Помаранчевої революції 2005 року, відомий французький дизайнер Жан-Поль Готьє, побувавши в Україні, вирішив вдатися до створення своєї "української колекції". Під час безпосереднього знайомства, всі елементи свідчили про національний етнічний характер даного проекту: подіум Г отьє назвав Києвом, сектори, на які була поділена зала, мали назви інших українських міст – Львів, Харків, Житомир, Ялта і т.д. Навіть моделі суконь француз називав "Буковиною", "Кримом" тощо.

Номер слайду 33

Основу колекції становили сукні, прикрашені українською вишивкою. Моделі також презентували жилети, схожі з традиційним "кептариком", і темні шкіряні пальта. Деякий час по тому голівудська актриса Гвінет Пелтроу, одягнена в сукню з цієї колекції, прикрасила обкладинку Vogue (минулого року журнал назвав українську вишивку одним з головних трендів сезону), а редактор видання і за сумісництвом один з головних модних експертів світу – Анна Вінтур – розсипалася в компліментах французькому кутюр'є: "Це найкраще, що коли-небудь робив Жан-Поль".

Номер слайду 34

"Заморожені українські наречені" Джона Гальяно

Номер слайду 35

Моделі, які були вбрані в сірі та сині тони, нагадували Панночку з гоголівського "Вія". Критики назвали цей проект "Заморожені українські наречені".

Номер слайду 36

Gucci й гуцульська вишивка

Номер слайду 37

Українські амазонки в Парижі та Нью-Йорку. Знову модний світ заговорив про Україну в 2013, коли відразу двоє дизайнерів випустили в світ колекції, присвячені "українським амазонкам": Прабал Гурунг в Нью-Йорку і Гарет П'ю в Парижі.

Номер слайду 38

Вишивка від Valentino. Модний дім Valentino ще до виходу в світ вищезгаданої колекції "Resort-2017" звертався до українських мотивів.

Номер слайду 39

Тести 1. б 8. б2. в 9. а3. г 10. а4. в5. в6. в7. а

Номер слайду 40

Проблемне питання. Українська вишивка – етнічний бренд перевірений історією, чи застаріла традиція?

Перегляд файлу

Тема: Пошук інформації,  актуальної для проекту «Вишиті вироби»

Мета:

  • поглибити знання про історію української народної вишивки хрестиком; ознайомитись з  регіональними особливостями вишивок та її символами;
  • розвивати творче мислення, пізнавальну активність та самостійність, вміння аналізувати свою роботу, аргументувати свій вибір;
  • сприяти вихованню поваги до українських традицій, старанності.

Обладнання: презентація,  картки «Закодовані імена в орнаменті» ,відео ролики, карта-пазл «Вишивана Україна»

Тип уроку: урок-подорож

Міжпредметні зв’язки: історія України, народознавство, географія

Формування ключових компетентностей: інформаційної, навчально-пізнавальної, соціально-трудової, загальнокультурної.

Хід уроку

І. Організаційний момент. Психологічне налаштування  (Слайд № 2)

Якщо людина хоче вишивати,
Знайдеться в неї голка, нитка, час...
Зуміє всі відтінки підібрати,
Й шедеври вийдуть з-під руки не раз.
Якщо людина хоче вишивати,
Побачить в цьому радість і красу.
І по узорах буде мандрувати,
І вишиє на квіточці росу,
І створить диво, первозданну казку,
Їй усміхнеться сонечко в вікні,
Бо відіб’ється і любов, і ласка
У хрестиках на білім полотні.   

ІІ.  Мотивація навчальної діяльності

В Україні з давніх давен вишивали і старі і молоді; вишивками прикрашали одяг, оселі… Традиції вишивання передалися від бабусі до мами, від мами до дочки, тому елементи у вишивці в родинах перекликаються через століття. Сьогодні дуже часто можна зустріти вишивку на сучасному одязі, в інтер’єрі і не тільки …

ІІІ. Актуалізація навчальної діяльності

«Мозковий штурм»

  • Чим є вишивка для вас, молодих людей ХХІ ст.?  (Слайд № 3)

ІV. Цілевизначення та планування діяльності

Вчитель оголошує завдання на урок

Проблемне питання

 Українська вишивка – етнічний бренд перевірений історією, чи давно забуте ремесло ?

(слайд № 4 )

V.Вивчення нового матеріалу

Тож полинемо  до самих глибин української історії.

  1. Історія вишивання хрестиком (слайд № 5-7 )

Розповідь вчителя

      Вишиванка з давнього часу була для українського народу не просто святковим вбранням, а й оберегом, символом здоров'я, краси та щасливої долі для молодих людей. Достовірно не відомо, коли точно люди почали прикрашати одяг вишитими символами. Імовірно, вишивку пов'язують з першим стьобанням на шкурах. У ті давні часи для вишивання використовувались жили тварин, лляні та бавовняні волокна, шерсть, кам'яні голки. Тоді наші предки вишивали символи з метою захистити свою сім'ю, житло від злих сил. Трохи пізніше цей вид мистецтва отримав декоративну функцію. Поступово техніка вишивання удосконалювалася, набувала нових форм.

 Прадавні вишивки знайдені на території Древнього Китаю і датовані VI-V століттям до н.е. Древню історію має і вишивка Русі – знайдені на наших землях екземпляри відносяться до 9-12 століття. Перші візерунки з ниток були наповнені сакральними символами, геометричними і рослинними орнаментами, в яких використовувались круг, хрест, сварга, ромби та інші захисні символи.

 У своїй праці Геродот згадує про те, що древні скіфи прикрашали вишивкою свій одяг. Є рукописи арабського мандрівника, котрий вказує на те, що руси (тобто, древні жителі нинішньої України) в десятому столітті до нашої ери носили вишиваний одяг.

 До прийняття християнства вишите вбрання і предмети побуту вважалися дуже потужним захистом. У народі вірили, що вишивка не просто прикрашає одяг, але й захищає від злих сил та недоброго ока. Особливо цінувались в цьому аспекті звичайні побутові рушники, а також обрядові. Багато часу умільці витрачали на вишивку весільних рушників – їхні орнаменти поєднували захисні символи, покликані оберігати молоду сім'ю від нещастя, наповнювали домівку благополуччям.

 Особливо цінувались вироби, над якими майстриня працювала цілими днями, - зі світанку і до того моменту, коли починало заходити сонце. Такі вироби наділялись потужною доброю енергетикою. Обрядові рушники, що використовувалися на весіллях, особливо, під час вінчання, намагалися сховати від інших, щоб їх ніхто не зурочив.

 Вишиті сорочки на Русі носили досить рідко, переважно на свята, а ось вишитими рушниками користувалися щодня. У сім'ях, де були сини, матері обов'язково вишивали рушники в дорогу. Орнаменти на них були наповнені захисними символами, покликаними оберігати чоловіків від бойового поранення і смерті на полі битви.

  1. Легенда про вишивку хрестиком
  1. Таємничі коди предків: 12 головних символів української вишивки

Якими різноманітними є сучасні вишиванки: однотонні та різнобарвні, багаті та ніжні, вишиті квітами та геометричним візерунками… Та чи знаємо ми, що за узори насправді прикрашають наш одяг, якими древніми є їхні основи, що вони означають та чому виглядають саме так.

Презентація учнів (слайд № 9-21)

  1. Від Львова до Луганська – особливості вишиванок різних регіонів

Презентація учня (слайд № 22-25)

Перегляд відео ролика https://www.youtube.com/watch?v=ouUPA3DjYBg

Слово вчителя

Пропоную скласти з пазлів карту «Вишивана моя Україна».

Перед уроком я розрізала надруковану карту. Відповідь: слайд № 26

  1. Закодовані імена в орнаменті

Виступ учня

Зараз вишивка сприймається тільки як декоративний елемент, але для наших предків вона мала велике значення. Вони могли буквально “читати” вишивку як книги, тому що кожен символ в орнаменті має своє значення. 

Це не просто кола, ромби, гілки і спіралі, ці фігури створювались десятки століть тому як унікальні символи. У часи, коли наші предки володіли магічним зв’язком зі світом Природи: рослин, тварин, небесних світил. Символами Сонця, Землі, Всесвіту, Роду вони малювали свою долю, відтворюючи їх на полотні, виписуючи таємничі древні знаки як заклинання, як обереги, як коди свого роду. Саме тому вони прикрашали свої вироби найпростішими орнаментами. 

Зараз є можливість зашифрувати слова, назви міст та власне ім'я у схему    українського    орнаменту, який   нагадує   QR-код.     Кожна      літера - це вишитий символ, кожен символ - це потужний оберіг. Абетку та її тлумачення видав у своїй книзі Володимир Підгірняк, дослідник української писанки та вишивки. Шляхом аналізу народної творчості     прикарпатського краю, він виявив певні закономірності в орнаментах, які наштовхнули його на виявлення в них закодованої інформації.

    Ось так виглядають звичні поширені імена українців, які закодували в українській вишивці. З найди і своє ім'я! Слайд  № 27

     Робити  свою унікальну схему ви можете за допомогою онлайн-конструктора для створення унікального національного українського орнаменту. Ornament UA.

  1. Україна надихає: вишиванки на світових подіумах

Презентація учениці (слайд № 28-38)

Слово вчителя

Доречі, законодавцем «вишитої» моди став Іван Франко, який поєднав вишиванку з буденним одягом і носив її під піджак.

В наш час не лише вишивають, а й присвячують їм вірші та пісні.

Уривок з вірша Ярослава Чорногуза зачитає учень  10-го класу  ………….

Ода вишиванці

Одягну я тебе на світанку, 
Наче світла у душу ввіллю.
Українська моя вишиванко,
Я тебе до безтями люблю.

На тобі, чарівна одяганко,
Знаки світлих і сонячних врун,
Щоб торкалася ти, вишиванко,
У душі найтаємніших струн.

В сяйві ніжнім поблідне й шляхтянки
Дорогий, найсучасніший стрій.
Сама Леля тебе, вишиванко,
Прикрашала квітками із мрій.

Сучасна молодь по-своєму уявляє вишиванку. Пропоную переглянути фрагмент відеокліпу українського гурту «Селфі» з піснею «Вишиваночка».

https://www.youtube.com/watch?v=5HZt4sKyLsw

V. Закріплення  вивченого матеріалу

Щоб перевірити наскільки ви були сьогодні уважними, пропоную пройти тестування.

  1. Які вишиті вироби наші пращури використовували щодня?

а) сорочки,

 б) рушники,

 в) галстуки

 2.   До прийняття християнства вишите вбрання і предмети побуту вважалися дуже потужним захистом. У народі вірили, що…..

а) вишивка  просто прикрашає одяг,

б) захищає від злих сил та недоброго ока,

в) всі варіанти правильні.

3. Що порадив у легенді ангел робити жінці?

а) замітати хату,

б) вишивати гладдю,

в) вишивати мережками,

г) вишивати хрестиком.

4. Скільки  існує головних символів української вишивки?

а) 10,

б) 9,

в)12.

5. Який здебільшого характер мала вишивка нашої області?

а) геометричний,

б) рослинний,

в) всі варіанти правильні.

6. Зараз є можливість зашифрувати слова, назви міст та власне ім'я у схему

а) українського правопису,

б) української пісні,

в) українського    орнаменту.

7. Хто став законодавцем «вишиваної» моди в Україні?

а)  Іван Франко,

б) Леся Українка,

в) Тарас Шевченко.

8. Які кольори   використовували наші пращури під час вишивання?

а) жовтий, чорний, червоний;

б) червоний, чорний, білий;

в) білий, рожевий, чорний.

9. Чому були присвячені сьогоднішні вірші і пісні?

а) вишиванці;

б) рушникові;

в) спідниці.

10. Який дизайнер  представив колекцію одягу «Заморожені українські наречені»?

а) Джон Гальяно,

б) Жан- Поль Готьє,

в) Дольче та Габбана.

Відповіді (слайд № 39)

VІ. Підведення підсумків уроку

Повернення до проблемного питання

VІІ. Д/з. Підготувати рекламний ролик української вишивки

 

Завантаження...
Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Богданова Лидия
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
zip
Пов’язані теми
Технології, Розробки уроків
Додано
4 квітня 2019
Переглядів
1841
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку