Урок позакласного читання «Душі у полоні не живуть» (знайомство з поезією нашої землячки Марії Грезіної)

Про матеріал
Урок позакласного читання «Душі у полоні не живуть» (знайомство з поезією нашої землячки Марії Грезіної) допоможе здобувачам освіти доторкнутися до краси поетичного слова, осягнути секрети віршування. Сприятиме розвитку творчих здібностей, виховуватиме любов до рідного краю, його історії та художнього слова. Завдання уроку - підвищувати інтерес здобувачів освіти до творчості поетів - земляків.
Перегляд файлу

Урок позакласного читання

«Душі у полоні не живуть»

(знайомство з поезією нашої землячки Марії Грезіної)

Мета: допомогти здобувачам освіти доторкнутися до краси у храмі її величності Поезії, познайомитись з творчими набутками колишньої учениці ліцею, нашої землячки Марії Грезіної, секретами її віршування;

Розвивати творчі здібності, логічне мислення, виразне читання; вчити робити власні спроби віршування;

Виховувати любов до рідного краю, його історії, прищеплювати естетичні смаки та любов до художнього слова.

Форма проведення: літературна кав`ярня

Обладнання: міні-збірка вибраних віршів М.Грезіної, запрошення на захід; меню заходу, картки для пробного віршування; столики з кавою та солодощами.

І. Організаційний момент.

Оголошення теми та мети уроку. Мотивація.

Учитель.

Доброго дня, друзі! Рада бачити усіх вас і хочу запросити до літературної кав`ярні. Є такий напівжарт-напівправда: Нове – це давно забуте старе. Традиція «літературних кав’ярень» бере початок в 20-х роках ХХ ст.., коли молоді люди зустрічалися, щоб почитати вірші, гаряче подискутувати про класику і сучасність. Отож, сьогодні в літературній кав`ярні зібрались і ми, щоб доторкнутись до поетичного доробку молодої поетеси-землячки Марії Грезіної.

Одразу хочу наголосити, що ви будете не лише смакувати страви нашої кав`ярні, але й деякі з них будете готувати самі. Меню – перед кожним з вас. Звертаю увагу: для того, щоб наші страви вийшли смачними, ви маєте вміти: аналізувати, міркувати, коментувати, обговорювати, декламувати. Погоджуєтесь? Тоді запрошую до співпраці.

Отож, пані Поезія… (звучить мелодія, далі слова звучать на її фоні)

Тендітна, чарівна…Вона здатна зачепити за душу, приспати пильність…Вона вміє підбадьорити і додати сил…А може і розчулити. І тоді наша уява нагадує усі барви веселки. Недарма відома поетеса сучасності Ліна Костенко подарувала нам стрічки, що стали афоризмом:

                                                  Поезія – це завжди неповторність,

                                                   Якийсь безсмертний дотик до душі.

Тож разом з цією талановитою мисткинею я хочу побажати усім учасникам нашої зустрічі:

                                                     Нехай тендітні пальці етики

                                                     Торкнуть вам серце і вуста!

Пропоную вашій увазі невеликий екскурс в літературний світ Любарщини. Адже наш край став колискою багатьох видатних поетів-самородків. Усі вони – поети Божою милістю, бо дуже образно змальовують довколишній світ, рідні краєвиди, людські почуття. Їх поетичні образи зіткані з кольорів, народжені зі звуків, і стільки ніжності та любові в них, що переконуєшся: не кожному дано саме так бачити світ!

Володимир Сінчук про мамину оселю скаже: «Зайти в чубату рідну хату». А про сінокіс він напише: «Упало горде військо осоки. Заплакало і склало гостру зброю».

Небайдужою людиною, якій болить душа за долю рідного краю, земляків, яка любить землю, на якій зросла, постає перед нами поетеса Алла Хруцька. Про це свідчать такі стрічки:

Я залишила серце на Поліссі

В синь-квітах льону і у сон-траві.

Я залишила серце в тому краї,

Куди весну несуть на крилах журавлі.

Кожна поетична збірка Ніни Комашні – то переконливий приклад її новаторського бачення світу, її діалог з природою, людьми і своїм серцем. Недарма поезію цієї обдарованої жінки називають серцеписом. Бо, вчитуючись в кожну стрічку, відчуваєш високу громадянську позицію поетеси, яка народилась в маленькому селі, але яке є для неї цілим Всесвітом:

Моє село в столицях невідоме,

Та центр світу там, де я стою.

Тут не буває сумно, тут я – вдома.

Стежинку тут втоптала я свою…

І далі переконує:

Ця стежка улилась в гучну дорогу,

Та знов до хати в’ється її слід. 

Живу в малім селі, і слава Богу,

Тут серцем краще відчуваю слід.

Свою поезію, як і своє життя, присвятила рідному краю і народу самобутня поетеса Ганна Марцун, яка пише, що «кожна людина була їй мила, а душу гріли здійснені діла».

Ярослава Павлюк – представниця особливого покоління, яке з молоком матері увібрало в себе любов до всього українського. Її поезія – це все прожите і пережите нею. Інакше бути і не може.

Цей перелік можна було б продовжити. Та краще всього буде можливість почути окремі поезії наших земляків. Вслухайтесь в ці стрічки, і ви зрозумієте, чому наші душі переповнює гордість за талановитих митців Любарщини.

( на фоні мелодії учні читають поезії)

А тепер наша розмова торкнеться дуже шляхетної і по-своєму тендітної поезії Марії Грезіної.

Особистість цієї юної талановитої дівчини - незвичайна і натхненна. Родом Маша з села Стара Чортория, там здобула освіту. 2016 року закінчила Любарський професійний ліцей, в якому завоювала симпатію усіх, хто знайомий з нею.

Поезія – то особливий поклик її душі, і цим станом вона ділиться з іншими. У віршах віддзеркалюється гармонія серця, єдність юної поетеси зі світом, в якому вона живе. Їх переповнюють думки і почуття наче зрілої людини, тому, читаючи поезії дівчини, стаєш ніби співучасником того, про що йдеться.

І ще – Маша від Бога має дар малювати. Особливо їй вдаються портрети, а один із них – портрет Шевченка, намальований у ліцейській стінгазеті, вразив усіх досконалістю виконання. І це – ще одна грань таланту М.Грезіної.

Сьогодні ми з вами за філіжанкою духмяної кави поведемо розмову про прекрасне, відкриємо для себе поетичний світ дівчини, яка народилась і живе поруч з нами, і навіть спробуємо повіршувати.

Чому наш урок має таку промовисту назву? На це запитання відповідь дасть наше меню: Родзинка до кави.

(учень читає вірш «Душі у полоні не живуть…»)

Учень: Як бачимо, вірш пронизаний почуттям патріотизму. Відчувається, що Марія любить село, в якому живе, квіти, які буяють у саду, свою матусю і родину. І я вирішив взяти інтерв’ю у нашої гості.

Отож, Машо, чи давно ти віршуєш? Про що тобі краще пишеться? Який із віршів найдорожчий і найдосконаліший? Поділись своїми планами на майбутнє   

(відповіді поетеси)

Це була страва із нашого меню – Солодка зустріч. А тепер – Вісточка до тістечка (учні під мелодію читають вірші М.Грезіної)

Гадаю, вам сьогодні смакуватиме Приправа до кави

(виступ М.Грезіної, читає свій вірш)

 Учитель.  В народі кажуть: якщо новонароджену дитину Господь поцілував у чоло, вона обов’язково буде талановитою. Машу він поцілував – і не один раз, бо вона не тільки пише вірші, а ще й чудово малює. Отож, Десерт в нашому меню – це малюнки Марії Грезіної. Їх ви зможете роздивитись наприкінці нашої зустрічі – і цей солодкий присмак вражень, я впевнена, ще не раз покличе вас до нашого ліцею.

А ще – я переконана, що в кожній людині (і вона про це може не здогадуватись) живе поет. Тож запрошую до творчого салону, де ми зможемо спробувати свої сили у віршуванні. Перед кожним з вас – картки, де в стрічках віршів пропущені слова. Вам потрібно дібрати потрібні за римою тропи чи художні засоби. Запрошую до роботи! ( 5 хв.)

А тепер давайте зачитаємо результати нашої праці  (зачитуємо)

Дякую. Це була страва меню – На дні кавової філіжанки.

Учень. Наступна страва нашої кав`ярні – Компліменти від клієнтів

( учасники діляться враженнями)

Учень. І насамкінець, як годиться, у нашому меню – Сюрпризи до епікризу

( паперовий торт з побажаннями, міні-книга з поезіями М.Грезіної)

Учитель: Дорогі друзі! Мета нашого уроку – не просто доторкнутись до прекрасної суті поезії, але й розвивати творче мислення, виховувати любов до художнього слова. Гадаю, наша спроба досягти цього була вдалою. Я щиро дякую усім за творчу співпрацю, за можливість тепло поспілкуватись за філіжанкою кави. Вдячна Господу за те, що маємо можливість зустрітись і почерпнути краплину щастя від обдарованих людей, а такою для нас сьогодні стала диво-поетеса Марія Грезіна. Хочу побажати нашій гості здоров`я, гармонії і нових напрацювань. Адже стан війни, в якому ми нині живемо, дає імпульс для увічнення імен Героїв, які боронять нашу землю від ворога-ординця.

Усім нам зичу переможного майбутнього, миру прекрасній Україні, а ще приємних зустрічей і неповторних вражень. На все добре!  

(лунає мелодія О.Богомолець «Хай буде легко»)

docx
Додано
27 травня
Переглядів
44
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку