Урок "Поживні речовини. Значення води і харчування для розвитку і здоров'я підлітків

Про матеріал

У минулому було поширено захворювання, за якого капіляри ставали ламкими, ясна кровоточили, зуби випадали, рани погано загоювалися, у хворого з'являлась слабкість, і кінець кінцем він помирав. Особливо часто ця хвороба вражала мешканців міст, що перебували в облозі під час воєн і стихійних лих, мореплавців, які тривалий час подорожували у відкритому морі чи океаном. Небезпека захворювання з'являлася

ж нестачі або відсутності в харчуванні свіжих овочів і фруктів. Кораблі, що вирушали у тривале плавання, зазвичай завантажували таким провіантом, який добре зберігається. Переважно це були сухарі й солона свинина, але аж ніяк не фрукти. На жаль, лікарі протягом багатьох століть не могли і в'язати цю хворобу з раціоном харчування. Назва цієї хвооби — цинга.

Перегляд файлу

 

Новоархангельське навчально-виховне об’єднання №1

Скалівський навчально-виховний комплекс

«загальноосвітня школа I-II ст.. – дошкільний навчальний заклад»

 

 

 

 

 

 

 

 Урок ОСНОВ ЗДОРОВЯ

на тему: «Поживні речовини. Значення води

і харчування для розвитку і здоров'я підлітків»

(6 клас)

 

 

 

 

 

Картинки по запросу здорове харчування малюнки
 

                                                                                             Учитель

                                                                      Козарчук Інна Михайлівна

 

 

 

 

Поживні речовини. Значення води

і харчування для розвитку і здоров'я підлітків

Мета: розглянути  значення  харчування  для  життя  і  здоров'я  людини,  розглянути  поживну  цінність  продуктів  харчування,  визначити  значення  компонентів  харчування  для організму людини, розвивати вміння слідкувати за тим , що їмо; виховувати любов до предмету.

Матеріали  та  обладнання: підручник, картинки, роздатковий матеріал

Поняття: поживна цінність харчування, білки, жири, вуглеводи, вітаміни, мінеральні речовини, водний баланс.

Тип уроку: вивчення нового матеріалу.

Хід уроку

I.  ОРГАНІЗАЦІЙНИЙ МОМЕНТ

II.  АКТУАЛІЗАЦІЯ ОПОРНИХ ЗНАНЬ

Фронтальна бесіда

  • Пригадайте, які продукти харчування ви вживаєте щодня.
  • Як часто ви дозволяєте собі вживати «некорисну» їжу, фаст фуд?
  • Скільки води ви випиваєте протягом дня?

III.  МОТИВАЦІЯ НАВЧАЛЬНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ.

 

Епіграф до уроку:

Немає більш щирої любові, ніж любов до їжі.

Джордж Бернард Шоу,

англійський драматург і публіцист

Слово вчителя

У  минулому  було  поширено  захворювання,  за  якого  капіляри  ставали  ламкими,  ясна  кровоточили,  зуби  випадали,  рани  погано  загоювалися,  у  хворого  з’являлась  слабкість,  і  кінець  кінцем  він  помирав.  Особливо  часто  ця  хвороба  вражала мешканців  міст,  що  перебували  в  облозі  під  час  воєн  і  стихійних  лих,  мореплавців,  які  тривалий  час  подорожували  у  відкритому  морі  чи  океаном.  Небезпека  захворювання  з’являлася

ж  нестачі  або  відсутності  в  харчуванні  свіжих  овочів  і  фруктів.  Кораблі,  що  вирушали  у  тривале  плавання,  зазвичай  завантажували  таким  провіантом,  який  добре  зберігається.  Переважно  це  були  сухарі  й  солона  свинина,  але  аж  ніяк  не фрукти.  На  жаль,  лікарі  протягом  багатьох  століть  не  могли і  в’язати  цю  хворобу  з  раціоном  харчування.  Назва  цієї  хвооби — цинга.

У  1536  році  французький  землепроходець  Жак  Картьє  був  змушений  залишитися  на  зиму  в  Канаді,  де  100  членів його  команди  захворіли  на  цингу.  Місцеві  індіанці,  дізнатись  про  це,  запропонували  їм  воду,  настояну  да  сосновій  хвої.  Люди  Картьє  були  в  повному  розпачі,  але  скористайся  цією,  на  їх  погляд,  несерйозною  порадою,  та  одужали.

Повідомлення теми уроку, постановка мети й завдань уроку

  1. Значення поживних речовин для здоров'я
  2. Значення води і харчування для розвитку і здоров’я підлітків

IV. ВИВЧЕННЯ НОВОГО МАТЕРІАЛУ

          Гра . Продовжити речення «Якби я був(була) їжею, я був (була) …

Рзповідь вчителя.

Отже,  основними  компонентами  у  складі  продуктів  харчування  є:  білки,  жири,  вуглеводи,  вітаміни,  мінеральні  речовини, вода.

Білки

Білки -  це  складні  органічні  речовини,  найважливіші складові  частини  тваринних  і  рослинних  організмів.  Ф.  Енгельс писав: «Життя — це спосіб існування білкових тіл».

Білки  часто  називають  протеїнами,  від  грецького  слова  «про-теос», що означає «найперший» або «найголовніший».

Білок  є  основою  організму  людини,  головним  «будівельним»  матеріалом.  З  білків  складаються  м’язи,  тканини,  внутрішні  органи,  кров’яні  й  імунні  клітини,  тіла,

а  також  волосся,  нігті,  шкіра.  Білки    це  головна  частина ферментів  і  гормонів,  що  регулюють  життєво  важливі  обмінні процеси.

Будова  білків  дуже  складна:  вони  складаються  з  20  амінокислот,  10  з  яких  є  незамінними,  оскільки  не  утворюються в  організмі,  а  надходять  з  їжею.  За  своїм  походженням  білки поділяють  на  рослинні  й  тваринні.  У  білках  тваринного  по­

ходження  містяться  незамінні  для  людини  амінокислоти, яких немає в рослинних білках.

Скільки  треба  білка  для  нормального  росту  та  розвитку організму  людини?  Підраховано,  що  на  1  кг  маси  тіла  в  добовому  раціоні  харчування  дітей  4-11  років  білка  має  бути 3,5—3,0  г,  у  віці  до  15  років    2,5  г.  Людина  отримує  необ­

хідний  організму  білок,  уживаючи  тваринну  й  рослинну їжу    м’ясо,  молочні  продукти,  рибу,  яйця,  горіхи,  боби, крупи.  Білкові  й  амінокислотні  суміші  вживають  спортсмени з метою збільшення м’язів.

Якщо  організм  живе  в  умовах  хронічної  нестачі  білка, з’являється  в’ялість  і  слабкість,  шкіра  стає  блідою,  волосся тонким,  нігті  ламкими.  Проблеми  імунітету    часті  застуди, алергії,  дерматити  та  гнійничкові  висипання    також пов’язані  з  дефіцитом  білків,  оскільки  імунні  клітини  й  антитіла просто нема із чого будувати.

За  нестачі  білка  можуть  статися  розлади  травлення,  запори,  загальне  нездужання,  швидка  стомлюваність,  низька стійкість до стресів.

Жири

Жири бувають рослинного й тваринного походження.

Тваринні  жири  (баранячий,  свинячий,  яловичий  тощо) зазвичай  є  твердими  речовинами  з  невисокою  температуроюплавлення  (виняток    рідкий  риб’ячий  жир).  Рослинні  жири    олії  (соняшникова,  соєва,  бавовняна,  оливкова  тощо) є  рідинами  (виняток    тверда  кокосова  олія).  Роль  жирів у  харчуванні  визначається  їх  високою  калорійністю.  Жири забезпечують  у  середньому  33  %  добової  енергетичної  цінності  раціону.  Із  жирами  до  організму  надходять  необхідні  для життєдіяльності  речовини,  наприклад  вітаміни  А,  Б,  Е.  Жири  забезпечують  всмоктування  з  кишечника  низки  мінеральних  речовин  та  жиророзчинних  вітамінів.  Вони  поліпшують смак  їжі  та  викликають  відчуття  ситості.  Жири  в  організмі можуть  утворюватися  з  вуглеводів  та  білків,  але  повного  мірою ними не замінюються.

Слід  пам’ятати,  що  жири  легко  окиснюються  на  повітрі, при  зберіганні  на  світлі  та  в  теплі,  а  також  у  процесі  теплової обробки  (особливо  смаження).  У  несвіжих  і  перегрітих  жирах руйнуються  вітаміни,  зменшується  вміст  незамінних  жирних кислот  і  накопичуються  шкідливі  речовини,  що  спричиняють подразнення  шлунково-кишкового  тракту,  нирок,  порушення обміну  речовин.  Нестача  жирів  у  їжі  веде  до  порушення  ді­

яльності  центральної  нервової  системи,  знижує  стійкість  до різних  захворювань.  І  навпаки,  надлишок  жирів  у  раціоні призводить до ожиріння, серцево-судинних захворювань.

Вуглеводи

Вуглеводи  є  основною  частиною  харчового  раціону.  Протягом  життя  людина  з’їдає  близько  10  т  вуглеводів.  Вони  надходять  в  організм  переважно  у  вигляді  крохмалю,  розщеплюються  в  травному  каналі  до  глюкози,  всмоктуються  в  кров і  засвоюються  клітинами.  Особливо  багата  на  вуглеводи  рослинна  їжа:  хліб,  крупи,  овочі,  фрукти.  Продукти  тваринного походження (за винятком молока) містять мало вуглеводів.

Вуглеводи    головне  джерело  енергії  організму.  Усі  види  фізичної  праці  збільшують  потребу  у  вуглеводах.  При  сильній  втомі,  під  час  важких  спортивних  змагань  або  екзаменів кілька  шматочків  цукру  або  шоколаду  поліпшать  стан  орга­

нізму.

Вуглеводи  поділяють  на  прості  й  складні.  Основними простими  вуглеводами  є  глюкоза,  галактоза,  фруктоза,  сахароза,  лактоза  та  мальтоза.  Складні  вуглеводи    це  крохмаль, глікоген,  клітковина,  пектин.  Потреба  організму  людини у вуглеводах становить 350—500 г на добу.

Надмірне  споживання  вуглеводів  є  поширеною  причиною  порушення  обміну  речовин,  сприяє  розвитку  ряду  захворювань:  цукрового  діабету,  ожиріння.  Але  й  нестача  вуглеводів  призводить  до  низки  проблем:  втрати  м’язової  маси, зневоднення організму, погіршення настрою, депресії.

2. Значення води, мінеральних солей і вітамінів для здоров'я

  • Розповідь учителя

Вода

Вода  є  складовою  частиною  клітин  майже  всіх  живих організмів.

Усі  перетворення  речовин  в  організмі  відбуваються у  водному  середовищі.  Вода  розчиняє  речовини,  що  надійшли в  організм  з  їжею.  Разом  з  мінеральними  речовинами  вода бере участь у багатьох реакціях, що відбуваються в організмі.

Вода  регулює  температуру  тіла:  випаровуючись,  вона охолоджує тіло, попереджуючи його перегрівання.

Вода  й  мінеральні  солі  утворюють  внутрішнє  середовище організму,  оскільки  є  основною  складовою  частиною  плазми крові, лімфи та тканинної рідини.

Досить  сказати,  що  вода  в  дорослої  людини  становить близько 65 % маси тіла, а в дітей — близько 80 %.

Втрата  організмом  великої  кількості  води  призводить  до дуже  тяжких  наслідків.  Тривале  зневоднювання  організму спричиняє  судоми,  втрату  свідомості.  Позбавлення  людини води на кілька днів призведе до смерті.

Людині  потрібно  да  добу  2-2,5  л  води  при  нормальному харчовому  режимі  за  нормальної  температури  навколишнього середовища. Ця кількість води складається:

  • із води, споживаної при питті (близько 1 л);
  • води, що міститься у складі їжі (близько 1 л);
  • води, яка утворюється в організмі під час обміну білків,
  • жирів і вуглеводів (300-350 мл).

Для  нормальної  діяльності  організму  важливо,  щоб  надходження  води  в  організм  повністю  компенсувало  її  витрати. Якщо  води  виводиться  з  організму  більше,  ніж  надходить,  то виникає  відчуття  спраги.  Співвідношення  кількості  вжитої води до кількості виділеної становить водний баланс.

Мінеральні речовини

Ріст  і  розвиток  кісток,  нервових  клітин,  м’язів  залежить від  вмісту  певних  хімічних  елементів  та  мінеральних  речовин. Вони  сприяють  нормальній  діяльності  серця  й  нервової  системи,  використовуються  для  утворення  гемоглобіну  (Ферум), хлоридної кислоти шлункового соку (Хлор).

При  повноцінному  харчуванні  доросла  людина  одержує всі  необхідні  їй  хімічні  елементи  у  складі  мінеральних  речовин  у  достатній  кількості  з  їжею.  Тільки  кухонну  сіль  додають  до  їжі  при  її  кулінарній  обробці.  Організм  дитини,  що росте,  потребує  додаткового  надходження  багатьох  мінеральних речовин.

Кальцій  і  Фосфор  забезпечують  ріст  кісток,  міцність  зубів.  Кальцій  впливає  на  збудливість  нервової  системи,  рухливість  м’язів,  здатність  крові  зсідатися.  Фосфор  потрібний  не тільки  для  росту  кісткової  тканини,  а  й  для  нормального функціонування  нервової  системи.  У  молоці  ідеальне  співвідношення  солей  Кальцію  й  Фосфору,  тому  молоко  обов’язково має бути в раціоні дітей.

Йод  потрібен  для  обміну  речовин,  сприяє  розвитку  розумових  здібностей.  Найбільше  його  міститься  в  йодованій  кухонній  солі,  морський  капусті    ламінарії,  морепродуктах, рибі, креветках, бобах, хурмі.

Ферум  міститься  у  складі  гемоглобіну  крові  та  бере участь  у  транспорті  кисню.  Багато  Феруму  міститься  в  червоному  м’ясі,  жовтках  яєць,  печінці,  бобових,  куразі,

яблуках.

Нестача  певних  хімічних  елементів  негативно  впливає на  організм:  якщо  не  вистачає  Кальцію    знижується  міцність  кісток  і  зубів,  дефіцит  Феруму  спричиняє  хронічну  втому, зниження імунітету.

Вітаміни

Вітаміни    органічні  сполуки,  що  потрібні  для  нормального  функціонування  організму.  Вітаміни  сприяють підвищенню  опірності  організму  до  несприятливих  впливів зовнішнього  середовища  (інфекція,  дія  високої  й  низької температури  тощо).  Вони  необхідні  для  стимулювання  росту, відновлення тканин і клітин після травм і операцій.

Більшість  вітамінів  не  утворюється  в  організмі  людини. Головним  їх  джерелом  є  овочі,  фрукти  та  ягоди.  Вітаміни містяться  також  у  молоці,  м’ясі,  рибі.  Вітаміни  потрібні в  дуже  невеликій  кількості,  але  їх  нестача  або  відсутність порушує  обмін  речовин,  що  веде  до  захворювань  — авітамінозів.

Але існує й зворотна ситуація — надлишок вітамінів.

Гіпервітаміноз    це  розлад  у  функціонуванні  організму  внаслідок  інтоксикації  надвисокою  дозою  одного  або  кількох вітамінів, що містяться в їжі або в ліках.

Сьогодні  гіпервітамінози  стають  все  більш  поширеними в  розвинених  країнах,  де  популярні  вітамінні  добавки.  Багато людей  самостійно  лікуються  від  незначних  захворювань  великими дозами вітамінів.

V.  УЗАГАЛЬНЕННЯ ТА СИСТЕМАТИЗАЦІЯ ВИВЧЕНОГО МАТЕРІАЛУ

      Гра «У супермаркеті»( збери кошик) Див. додаток.

Підбиття підсумків роботи на уроці

VI.  ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ

Вивчити відповідний текст паразрафа підручника

VII.  ПІДБИТТЯ ПІДСУМКІВ УРОКУ

П'ятихвилинне есе.

Учні  пишуть  невеличкий  твір  з  метою  підбиття  підсумків уроку і формулювання висновків щодо теми уроку

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Додаток  (Гра «У супермаркеті»)

Картинки по запросу картинки кондитерских изделий        

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

      

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Картинки по запросу кошик малюнок

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.0
Оригінальність викладу
4.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.3
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Данилюк Оксана Миколаївна
    Загальна:
    4.3
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додано
3 грудня 2018
Переглядів
9156
Оцінка розробки
4.3 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку