Урок "Практичне заняття «Програмові документи Кирило – Мефодіївського братства»

Про матеріал

Проведення практичного заняття на уроці історії України із застосуванням компетентнісного підходу, щоб сформувати в учнів просторові, хронологічні, інформаційні, логічні, мовленнєві та аксіологічні компетенції.

Перегляд файлу

Практичне заняття «Програмові документи Кирило – Мефодіївського братства»

 

  1. Завдання на розвиток хронологічної компетентності.

  Переглянь уважно портрети відомих діячів. Назви їх. Визнач, що об’єднує цих людей. Накресли «Лінію часу» та розташуй на ній роки існування організації.

Білозерський_В.jpg    микола костомаров.jpg  шевченко.jpg

 

  1. Завдання на розвиток аксіологічної компетентності.

  Уяви, що ти член Кирило – Мефодіївського товариства. Тобі доручили скласти Статут організації. Продумай і заготуй тези промови на засіданні перед братчиками. Виголоси промову, акцентуючи увагу на головних ідеях та правилах товариства.

  Використай історичний документ.

«Статут Слов’янського братства св. Кирила і Мефодія»

  «Розділ І. «Головні ідеї»

1. Визначаємо, що духовне і політичне об’єднання слов’ян є тією справжньою метою, до якої вони повинні прагнути.

2. Визначаємо, що під час об’єднання кожне слов’янське плем’я повинне мати свою самостійність, а такими племенами вважаємо: південно-русів (українців), північно-русів (росіян), білорусів, поляків, чехів зі словенцями, лужичан, ілліросербів з хуру ганами (хорватами) і болгар.

3. Визначаємо, що кожне плем’я повинне мати народне правління і дотримуватися повної рівності співгромадян за їх народженням, християнським віросповіданням і станом.

4. Визначаємо, що правління, законодавство, право власності та освіта у всіх слов’ян повинні ґрунтуватися на святій релігії господа нашого Ісуса Христа.

5. Визначаємо, що при такій рівності освіченість і чиста мораль повинні служити умовою участі в правлінні.

6. Визначаємо, що має існувати спільний Слов’янський собор з представників всіх племен».

Розділ ІІ. «Головні правила»

1. Товариство утворюється з метою поширення вищевикладених ідей переважно через виховання юнацтва, літературу і примноження членів товариства. Товариство визнає своїми покровителями святих Кирила і Мефодія і приймає своїм знаком перстень або ікону з іменами чи зображеннями цих святих.

2. Кожний член товариства при вступі приймає присягу використовувати талант, працю, статки, свої громадянські зв’язки для цілей товариства, і якщо б котрийсь з членів зазнав гонінь і навіть страждань за прийняті товариством ідеї, то, відповідно до присяги,

він не видасть нікого з членів, своїх побратимів.

3. У випадку, коли член потрапляє до рук ворогів і залишає в нужді сімейство, товариство допомагає йому.

4. Кожний член товариства може прийняти нового члена товариства, не повідомляючи йому імена інших членів.

8. Товариство буде прагнути зарані про викорінення рабства і всякого примушення бідних класів, а водночас і про повсюдне поширення грамотності.

9. Як все товариство в цілому, так і кожний член окремо повинні узгоджувати свої дії з євангелійськими правилами любові, покірності і терпіння; правило ж «Мета виправдовує засоби» товариство визнає безбожним».

 

  1.  Завдання на розвиток інформаційної компетентності.

  Тобі до рук потрапив документ. Проаналізуй його і визнач, про які події у ньому йдеться. Свої думки оформи у таблицю чи схему, давши відповідь на запитання:

  1. Про яку організацію йдеться у документі? Коли вона існувала?
  2. Хто входив до товариства?
  3. Які головні ідеї висували братчики?
  4. Ким було відношення царського уряду до товариства?

Документ

«1847 р. березня 17. -  Відношення Київського військового Подільського і Волинського Генерал – Губернатора Д. Г. Бібікова до начальника ІІІ відділення імперської канцелярії О. Ф. Орлова.

Секретно 

Его сия[тельст]ву гр. А. Ф. Орлову

Милостивый государь гр. Алексей Федорович!

Студент Киевского университета Петров  3 сего марта донес попечителю Киевского округа , что он подслушал однажды на квартире чиновника Гулака  разговор помещика Полтавской губ. Савича  о превосходстве представительного правления, которое опровергал преподаватель истории в университете Костомаров , и познакомился с Гулаком, чтобы выведать ближе его мысли, и от него узнал, что существует будто бы Славянское общество, имеющее значительное развитие как в России, так и у других славянских народов, что центр его в Москве и многие члены путешествуют по России для его распространения, получил от Гулака устав  этого общества, видел у него кольцо с надписью во имя св. Кирилла и Мефодия , был на чтении при вышедшем из Киевского университета бывшем студенте Навроцком  разных сочинений, писанных в либеральном духе (В том числе стихи художника Академии художеств, живописца Шевченко.—  и, наконец, узнал, что общество, имея целью (единение славян в представительном образе правления, предполагало действовать на юношество как в гражданских, так и в военных учебных заведениях.

Поспешая довести о сем до сведения вашего сиятельства и представляя доставленный Петровым устав, честь имею присовокупить, что я полагал бы, не угодно ли будет приказать находящегося ныне здесь Гулака обыскать и, если у него найдутся подозрительные бумаги или по допросам окажется, что в Киеве находятся его соучастники, или там получил он первые мысли и идеи о помянутом обществе, то его арестовать и отправить в Киевскую крепостьв тамошнюю следственную комиссию для улик, допросов и дальнейших на месте указаний и открытий.

Представляя таковое мнение мое на благоусмотрение вашего сиятельства, имею честь покорнейше просить принять уверение в совершенном моем почтении и искренней преданности.

Дмитрий Бибиков

17 марта 1847 г., № 854, С.- Петербург

Помітка про одержання: 17 марта 1847 г.»

Для допомоги в опрацюванні історичного документу використай пам’ятку.

Пам’ятка “Як працювати з історичними джерелами”

I. Слід розрізняти джерела за рубриками: “Погляд очевидця”, “Свідчення учасника подій”; “газетне повідомлення”, “Погляд дослідника”, “Офіційний документ”.

II. Слід відповісти на такі запитання:

  1. Що це за документ: запис у щоденнику, лист (приватний чи офіційний), спогади, публічне звернення чи заклик, політичний документ (звіт, протокол, резолюція, урядова постанова, декларація тощо),  дипломатичне послання, акт, уривок з історичного дослідження.
  2. Хто є автором джерела (приватна, офіційна особа, анонім)?
  3. Яка політична, національна, етнічна, службова приналежність автора? Яким чином це впливає на його ставлення до подій?
  4. Чи був автор очевидцем подій, чи брав у них безпосередню участь?
  5. Чи є в документі які-небудь факти, котрі допомагають робити висновки щодо мети створення документа?
  6. Коли з’явилося джерело? Чи був документ написаний у той час, коли сталася подія, відразу після неї чи через декілька днів, тижнів, місяців або навіть років потому?
  7. Автор просто повідомляє про ситуацію, передає інформацію або описує те, що сталося, чи ж документ містить також погляди, висновки і рекомендації?
  8. Чи намагається автор дати об’єктивний і осмислений опис того, що сталося?
  9. Чи є в документі які-небудь твердження або фрази, які свідчили б про уподобання автора, його ставлення до якої-небудь групи людей або точки зору?
  10. Чи є в тексті факти, що дають вам підстави вважати цей документ достовірним джерелом інформації?

 

  1. Завдання на розвиток мовленнєвої компетентності.

  Увіть, що ви на засіданні братства. Микола Костомаров представив вам свою програму для обговорення. У формі діалогу висловіть свою думку щодо наведених тез. Запропонуйте свої ідеї, які б висвітлювали питання розвитку української державності.

 

Документ

«Книга буття українського народу, або Закон божий»

        200px-Книга_буття_українського_народу                     4825386

«95. Лежить в могилі Україна, але не вмерла.
96.  Бо голос її, голос, що звав всю Слов’янщину на свободу і братство, розійшовся по світу слов’янському. І одізвався він, той голос України, в Польщі, коли 3 травня постановили поляки, щоб не було панів, а всі були б рівні в Речі Посполитій, а того хотіла Україна ще за 120 літ до того.

103. Бо голос України не затих. І встане Україна зі своєї могили і знову озоветься до всіх братів сво­їх слов'ян, і почують крик її, і встане Слов’янщинаі не позостанеться ні царя, ні царевича, ні царів­ни, ні князя, ні графа, ні герцога, ні сіятельства, ні превосходительства, ні пана, ні боярина, ні крі­пака, ні холопа - ні в Московщині, ні в Польщі, ні в Україні, ні в Чехії, ні у хорутан, ні у сербів, ні у болгар.

104. І Україна буде непідлеглою Річчю. Поспо­литою в союзі Слов’янськім.

Україна встане із своєї могили і кликне знову до братів-слов’ян, і почують її поклик, встане Слов’янщина, і не зостанеться в ній ні царя, ні князя, ні графа, ні герцога, ні сіятельства, ні превосходительства, ні пана, ні боярина, ні мужика, ні холопа, ні в Великій Росії, ні в Польщі, ні на Україні, ні в Чехії, ні у хорутан, ні в сербів, ні у болгарів. І Україна буде незалежною республікою в слов’янськім союзі. Тоді скажуть всі народи, показуючи на те місце, де на карті буде намальована Україна: «От камінь, відкинений будівничим, - а він ліг основою всього».

 

  1. Завдання на розвиток аксіологічної компетентності.

  На засіданні круглого столу на тему «Значення Кирило-Мефодіївського братства» думки науковців розділилися на дві групи. Одна частина обґрунтовувала думку з листа шефа жандармів графа Орлова до імператора Миколи І в якому він написав:  «Общество было не более как ученый бред трех молодых людей». Інші науковці погоджувалися з висловом Михайла Грушевського: «Від Кирило-Мефодієвського братства веде свою історію весь новий  український політичний рух».

  Яку думку підтримаєш ти? Поясни свій вибір, використовуючи історичні джерела.

 

 

 

 

 

 

 

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
1.0
Оригінальність викладу
1.0
Відповідність темі
1.0
Загальна:
1.0
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. ввв ddd
    Где ответы
    Загальна:
    1.0
    Структурованість
    1.0
    Оригінальність викладу
    1.0
    Відповідність темі
    1.0
  2. ввв ddd
    Где ответы
    Загальна:
    1.0
    Структурованість
    1.0
    Оригінальність викладу
    1.0
    Відповідність темі
    1.0
  3. Міхаленська Христина Юріівна
    Загальна:
    1.0
    Структурованість
    1.0
    Оригінальність викладу
    1.0
    Відповідність темі
    1.0
docx
Додано
23 липня 2018
Переглядів
10436
Оцінка розробки
1.0 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку