Урок "Практичне застосування, упорядкування, безпечне використання, зберігання виробів.

Про матеріал
Ознайомити учнів з деревиною як конструкційним матеріалом, історією розвитку деревини при виготовленні виробів, основними галузями застосування деревини, способами зберігання деревини.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Практичне застосування, упорядкування, безпечне використання, зберігання деревинних матеріалів

Номер слайду 2

Мета уроку: Сформувати у учнів уявлення про деревину як конструкційний матеріал;Розвивати практичне застосування упорядкування, безпечного використання, зберігання деревини;Виховувати бережливе ставлення до деревини.

Номер слайду 3

Деревина, це природний матеріал рослинного походження. Він складається з рослинної тканини, яка утворює більшу частину стовбура деревних рослин. Тверда тканина, що знаходиться між корою і серцевиною і становить основну масу деревних або кущових рослин. Це один із найбільш цінних матеріалів за його механічні властивості, теплотворну здатність і як сировина для художнього виробництва, а також для багатьох галузей промисловості. Деревина має багато застосувань у будівництві та промисловості (паперова промисловість, хімічна промисловість тощо), а також як паливо. Деякі рослини (пальми, бамбук тощо) утворюють здерев’янілі тканини, але не з вторинного камбію: отже, це не деревина.

Номер слайду 4

Історія розвитку деревини як конструкційного матеріалу З давніх часів дерево використовувалося для виготовлення різноманітного посуду. Безсумнівно, дерев’яний посуд ніяк не прийнятний для приготування їжі на вогні, але зате в якості столового посуду він завжди користувався великою популярністю, як серед простих людей, так і серед вельмож та знаті. Дерево використовувалося поряд із золотом та сріблом, адже люди знали про його практичність і корисність, не дивлячись на дешевизну виробництва. Багато що змінилося за кілька тисячоліть історії людства. А прихильність людей до матеріалів не проходить, а тільки зміцнюється. І сьогодні купити дерев’яний посуд для сервірування столу та подачі страв вирішують навіть найдорожчі і найшикарніші ресторани. Тарілки і прибори з дерева також користуються попитом у затишних готелях в етнічному стилі. Не секрет, що й нині господині купують дерев’яні миски, кружки й тарілки для дому. Дерев’яний посуд не тільки оригінальна прикраса для дому, але і вельми практичне й екологічне придбання. Особливо часто до посуду з дерева звертаються молоді мами, яким важливо, щоб дитина отримувала тільки найкраще – а, значить, – натуральне! Поява меблів відноситься до часу переходу Первісних громад до осілості. Меблі швидше з’являлись у тих племен, які в силу кліматичних умов у більшій мірі потребували закритих приміщень. Найважливішою передумовою для розвитку меблів служила також наявність доступного матеріалу, що володіє необхідною міцністю, порівняно невеликою вагою, піддатливістю до обробки. Перше місце серед інших матеріалів належало дереву. Спочатку для меблів вибиралися ті шматки матеріалу, які найближче підходили до необхідної форми виробу або деталі. З розвитком технологій деревообробки, зміною соціально-економічного ладу і побуту з'являлися і професії людей, що виготовляють меблі. Розвиток меблів також тісно пов'язаний з розвитком художніх стилів. Окремі стилі породжували не тільки особливі види і конструкції меблів, але й нові уявлення про композиційні закономірності. 

Номер слайду 5

Практичне застосування деревини. Деревина - це довговічний будівельний матеріал. Довговічним він є навіть без хімічних втручань у вигляді спеціальних заходів захисту. Завдяки такому якості, такі вироби як пиломатеріали, вагонка, імітація бруса 150х150 активно використовують в зведенні конструкції даху, створення інтер'єру. При пожежі дерево теж поведе себе належним чином - висока вогнестійкість не може не привернути практичних будівельників. Однак в такому будматеріалі теж є недоліки. До таких належить викривлення, розтріскування, гігроскопічність, схильність до гниття. Хоча відсоток ризику не великий, але надати додатковий захист все ж потрібно. Для цього використовуються просочення і масла від компаній Неомид, Просепт, Белинка, Реммерс. В основному в будівництві застосовують хвойні породи. А ось фруктові дерева дуже підходять для виготовлення музичних інструментів.

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Безпечне використання деревини

Номер слайду 8

Лісозаготівля. Лісозаготівля, заготівля лісу — заготівля лісоматеріалів. Заготівля лісу передбачає звалювання або без звалювання (стосується завислих або вже приземлених) дерев, з подальшою розробкою деревини на колоди (сортименти) чи хлисти тобто відрізки певної довжини без сучків.

Номер слайду 9

Зберігання деревини. Особливості зберігання на відкритому повітрі:обов'язково правильно складування;шари перекладаються перпендикулярно один одному з обов'язковою вставленням рейок;складування тільки на піддони або дерев'яні прокладки між якими дотримується відстань 1,5 метра;прокладки обов'язково обробляються антисептичними засобами;зберігання штабелів неодмінно під похилим навісом;після придбання відразу не розпаковувати протягом тижня для так званої акліматизації матеріалу. А в зимовий період особливо дотримуватися цих рекомендацій;не зберігати в приміщення, де проводять вологе роботи (штукатурка, стяжка тощо).Ідеальне місце для зберігання пиломатеріалів – це добре провітрювані, сухі горища приміщень, краще житлових, або ж це можуть бути сараї, літні кухні тощо

Номер слайду 10

Лісозаготівля у світі

Номер слайду 11

Зберігання лісоматеріалів Правильне зберігання деревини повинно забезпечувати належне оберігання матеріалів від ураження грибками і комахами, від викривлення і розтріскування. Приміщення для зберігання лісу повинні розташовуватися на піднесеному місці, відкритому для провітрювання. Віддаленість складів від житлових будинків повинна становити не менше 50 м, а від можливих джерел зараження деревини – не менше 100 м. Майданчик для зберігання лісоматеріалів повинна мати ухил для нормального стоку дощових вод. Для зберігання пиломатеріалів доцільною вважається установка відкритих і закритих навісів. Перший тип навісів використовується для зберігання деревини в період випробування її властивостей або протягом не більше одного літнього сезону. Дані конструкції розташовуються уздовж напрямку домінуючих вітрів, а їх місткість становить від 150 до 180 м3. Закриті навіси призначаються для тривалого зберігання пиломатеріалів, їх обладнають розбірними стінками і витяжними ліхтарями; мають ємність приблизно 300 м3, ширину 12-16 м, довжину 30-35 м, висоту 6 м. та розташовуються поперек напрямку переважних вітрів. Грунт під навісом бетонується або покривається асфальтом, а по сторонам навісу встановлюються підстави під штабелі.

Номер слайду 12

Зберігання лісоматеріалів

Номер слайду 13

Висновки. Забезпечення раціонального використання деревини полягає у: • врахуванні у базі даних лісових насаджень характеристик деревини з подібними властивостями для цілеспрямованого використання; • вивченні і врахуванні мінливостей деревини (сучків, напряму волокон, зміни кольорових відтінків тощо) у кінцевій продукції; • оптимізації технологічних процесів перероблення деревини для отримання продукції з визначеними властивостями та врахуванням її подальшого використання.

Номер слайду 14

Рефлексія. З чого складається деревина?Де в практичному застосуванні використовується деревина?Опишіть основні напрямки використання деревини як конструкційного матеріалу. Як здійснюється процес зберігання пиломатеріалів?

Номер слайду 15

Домашнє завдання: Описати основні галузі використання деревинних матеріалів.

Номер слайду 16

Дякую за увагу!

pptx
Пов’язані теми
Технології, 6 клас, Презентації
Додано
9 жовтня 2023
Переглядів
257
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку