Урок-практикум: "Прямий порядок слів у реченні"

Про матеріал
Цифровий презентаційний матеріал - "Прямий порядок слів у реченні" - для учнів 9,10,11 класів для підготовки до шкільного уроку, ДПА, ЗНО з української мови.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Порядок слів у реченні

Номер слайду 2

Порядок слів у реченні зумовлюється його змістом і граматичною структурою. В українській мові можливі різні варіанти розташування слів, але не можна вважати, що порядок слів є цілком довільний. Порядок слів у реченні

Номер слайду 3

Порядок слів у реченніТипи порядку слів. Прямий(звичайний)Непрямий(зворотний, інверсія)

Номер слайду 4

Прямий порядок слів у реченніПідмет. Стоїть перед присудком будь-якого типу. Пр.: Вітер гуляє очеретом. У питальних реченням підмет – питальний займенник стоїть тільки на початку речення. Пр.: Хто там не спить?Узгоджене означення. Стоїть перед означуваним словом. Пр.: Сонний вітер гуляє сухим очеретом. Неузгоджене означення. Стоїть після означуваного слова. Пр.: Я стану студентом університету. Додаток. Стоїть після того слова, яке ним керує. Пр.: Ліс простягнув до сонця руки. Обставини. Можуть займати різні позиції. Пр.: Ліс тихо простягнув до сонця руки.

Номер слайду 5

Порядок слів у реченніНепрямий порядок слів у реченніПрисудок. Стоїть перед підметом. Пр.: Встала весна, чорну землю сонну розбудила. Узгоджене означення. Стоїть після означуваного слова. Пр.: Журавлику мій сірий, ти вже летиш у вирій?Зворотний порядок слів вносить новий відтінок у зміст речення, а часом може змінювати зміст усього речення.

Номер слайду 6

Порядок слів у реченніЗавдання: склади зі слів речення, вказавши правильний порядок слів у реченні

Номер слайду 7

Дякую за увагу!

pptx
Додано
13 травня 2021
Переглядів
3896
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку