Урок практикум "Ринок праці"

Про матеріал
урок практикум з використанням різних методів роботи як на уроці, так і вдома, урок опрацьован на практиці, можливо використання як виховний захід з профорієнтації
Перегляд файлу

Розділ: Взаємодія громадян і держави в досягненні суспільного добробуту.

Тема: Ринок праці.

Мета уроку:

 Знання і розуміння: вільно оперує поняттями: соціальна держава, ринкова економіка, конкуренція, податки, прибутки, зарплата, професія; розуміє відмінності між потребами, бажаннями і можливостями людини.

 Уміння і навички: визначає способи реалізації власних економічних інтересів в межах законодавства та прав інших осіб; оцінює вимоги роботодавців щодо найманих працівників за оголошеннями; вміє скласти власне резюме.

 Установки і цінності: усвідомлює необхідність навчання впродовж життя; знає,  що запорукою успішної професійної діяльності є зважена самооцінка власних здібностей та талантів.

Тип уроку: урок практикум

Методи і прийоми проведення: групова робота, метод «Практики уважності», лепбук, метод «Кросворд»,  метод стартапу, міні-лекція, метод «Займи позицію».

Засоби наочності й технічні засоби: мультимедійна техніка, ватмани, кольорові маркери, персональні гаджети, прапорці країн світу.

Використана література: платформи Ed-Lab та Ed-Camp, матеріали сайту ukr.vipreshebnik.ru.

 

 

 

 

Хід уроку:

І. Організаційний момент уроку.

Учитель:

Доброго дня, ми починаємо наш урок, побажаємо друг другу вдачі та зробимо вправу  «Практики уважності».

Потираємо долоньки --- потираємо вушка --- потираємо долоньки --- долоньки до лоба (кажемо «Я бачу») --- долоньки до щічок («Я чую») --- долоньки до потилиці («Я відчуваю») ---потираємо долоньки.

 ІІ. Актуалізація знань.

Сьогодні тема уроку «Ринок праці». На уроці ми визначимо способи реалізації власних економічних інтересів в межах законодавства та прав інших осіб, оцінимо ринки праці в різних країнах та навчимося складати власне резюме.

Почнемо з перевірки домашнього завдання, ви робили лепбуки з теми «Підприємництво», - прошу їх представити.

ІІІ. Вивчення нового матеріалу.

Міні-лекція

Ринок праці – особлива економічна категорія, яка охоплює оплачувану зайнятість, до якої належать претенденти на робоче місце і всі зайняті, крім тих, що навчаються, і домашніх працівників, які ведуть натуральне господарство. Як економічна категорія, ринок праці є складною системою відносин щодо обміну індивідуальних здібностей до праці на фонд життєвих засобів, необхідних для відтворення робочої сили і розміщення працівників у системі суспільного поділу праці за законами товарного виробництва і обігу.

Найважливішою категорією ринкової економіки є праця. Праця – найскладніший у своєму використанні економічний ресурс. Як і будь-який інший ресурс, праця продається, купується і, звичайно, має ціну, яка відображує особливості і стан ринку праці, співвідношення на ньому попиту та пропозиції.

Людина, як суб'єкт ринку праці, зацікавлена вигідніше продати свою робочу силу, що стимулює підвищення професіоналізму, створює потужну мотивацію працівника до руху за кращі умови праці. Іншим стимулом росту професійних якостей робочої сили і прояву потенційних здібностей до праці служить конкуренція, обумовлена наявністю на ринку праці вільної робочої сили.

Ринок праці впливає і на роботодавців: з'являється економічна змагальність їх між собою за залучення кращих працівників.

Робоча сила продається і купується тому, що має вартість, яка полягає у вартості благ і послуг, необхідних для існування працівника і його родини, відтворення робочої сили, а також тому, що має особливу споживчу вартість, особливу властивість створювати додану вартість у різних формах прибутку.

Попит на робочу силу як товар створюють підприємці, організації, установи, тобто усі фізичні і юридичні особи, які споживають робочу силу в процесі своєї діяльності.

Зараз ми попрацюємо з поняттями, які нам знадобляться в роботі. Ви отримуєте кросворд і 5 хвилин на роботу, але для роботи нам потрібно розподілитися на групи за допомогою робочих днів тижня.

 

 

 

 

 

Метод «Кросворд». 

1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

7

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

8

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1 - позиція, згідно з якою існує кілька або безліч незалежних та несвідомих один до одного початків або видів буття, підстав і форм знання, стилів поведінки та ін., або широкий спектр думок, орієнтацій, багатоваріантність оцінок. (плюралізм)

2 - вартість, яка використовується для отримання додаткової вартості за допомогою виробничої та економічної діяльності, заснованої на добровільному обміні.(капітал)

3 - негативне суспільне явище, яке проявляється в злочинному використанні службовими особами, громадськими і політичними діячами їх прав і посадових можливостей з метою особистого збагачення.(корупція)

4 - самодостатня соціальна система, основою якої є взаємні стосунки людей, що складаються в процесі реалізації особистих потреб кожного. Відносини людей у межах суспільства називають соціальними. ... Кожне таке окреме суспільство має власні культурні та історичні надбання, суспільні норми та установи.(суспільство)

5 - здатність і можливість того, хто нею володіє, за допомогою авторитету, і (або) заохочення, і (або) примусу впливати на дії інших. ... Право та можливість керувати, розпоряджатися чимось. Політичне панування, політичний устрій.(влада)

6 - це сукупність відомостей (даних), які сприймають із навколишнього середовища, видають у навколишнє середовище або зберігають всередині певної системи.(інформація)

7 - сума, на яку доходи перевищують пов'язані з ними витрати.(прибуток)

8 - обов'язковий, індивідуально безоплатний платіж, що стягується органами державної влади різних рівнів з юридичних осіб і фізичних осіб з метою фінансового забезпечення діяльності держави й (або) муніципальних утворень.(податок)

Відповідь ЗАРПЛАТА

Сьогодні ми познайомимось з ринками праці різних країн і з’ясуємо, де українці можуть найлегше та найвигідніше влаштуватися на роботу. Але спочатку прошу вас встати і підійти до тієї країни, де, по вашому розумінню, найлегше та вигідніше працевлаштуватися українцям (метод «Займи позицію»). Зараз, кожна група отримає країну (жеребкуванням) і буде працювати над презентацією ринка праці цієї держави, вам необхідно візуалізувати та презентувати свої дослідження (метод стартапу) через 15 хв. Презентація повинна складатись з наступних позицій:

  • рівень безробіття,
  • не затребувані професії,
  • затребуванні професії,
  • вимоги  до іноземців при працевлаштуванні,
  • середня заробітна плата,
  • соціальний пакет.

В роботі ви використовуєте інтернет ресурси. На презентацію у вас буде 3 хв.

1 група: Ринок праці України

2 група: Ринок праці США

3 група: Ринок праці ЄС

4 група: Ринок праці Китаю

5 група: Ринок праці Канади

Групи отримують ватман, кольорові маркери.

Презентація учнями своїх досліджень.

Учитель:

Зараз прошу вас знову встати і підійти до тієї країни, де по вашому розумінню найлегше та найвигідніше працевлаштуватися українцям (метод «Займи позицію»), якщо ваша позиція змінилась, обґрунтуйте її.

Дякую. Для влаштування на будь-яку роботу потрібно надавати резюме, зараз ви побачите як його складати.

 https://www.youtube.com/watch?time_continue=16&v=BrFWDHcZj_I

Домашнє завдання: Будь ласка, складіть своє резюме для отримання роботи в компанії Microsoft.

 

docx
Додано
19 лютого 2019
Переглядів
5582
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку