Урок "Правила поведінки в природі"

Про матеріал
Матеріал містить багато цікавих фактів з охорони природи, які виховують у учнів любов до природи, бережливе відношення до неї.
Перегляд файлу

                            Правила поведінки в природі

 

  - Діти! У природі все взаємопов'язано між собою.

 

И каждый, по-своему, чем-то хорош,

Поганка и рыжик, лягушка и еж!

Нет ни цветка, ни зверька, ни куста,

Где бы не встретилась нам красота!

 

    - Але останнім часом ця краса дуже швидко зникає. Дитячий письменник Віталій Біанкі сказав: «Придивіться, здивуйтеся і станьте другом цієї краси!»

Відпочиваючи на природі, людина не завжди замислюється, що вона знаходиться в гостях у природи. А в гостях, як відомо, не прийнято вести себе погано і невиховано. Тому послухайте правила поведінки в природі і постарайтеся їх дотримуватися.

 

1. Не зламуй гілки дерев і чагарників!

Одна береза, яка пошкоджена сокирою, може втратити за сезон 200 літрів соку! У рани дерев потрапляють хвороботворні організми. Дуб, наприклад, схильний до більш 300 видів хвороб!

 

2. Не пошкоджуйте кору дерев!

Відомо, що люди нерідко вирізають на корі дерев написи, наприклад, свої імена, роблять інші відмітини. Це порушує красу природи і дуже шкодить деревам (через ранку витікає сік, можуть проникнути під кору мікроби і гриби трутовики, які викликають захворювання і навіть загибель дерева).

 

3. Не зривай в лісі, на лузі квітів!

Нехай гарні рослини залишаються в природі! Пам'ятай, що букети можна складати тільки з тих рослин, які вирощені людиною. Збір дикорослих рослин у букети - дуже потужний фактор впливу людини на природу. Його часто недооцінюють, вважаючи, що шкода, яка наноситься при цьому рослинному світу, не заслуговує уваги. Однак, саме давня звичка зривати квіти призвела до зникнення дуже багатьох рослин в місцях, які часто відвідують люди. До квітки прилітають комахи, які харчуються її нектаром. Після цвітіння з'являються плоди і насіння. Вони потрапляють в грунт, де з насіння виростають нові рослини ... Чи маємо ми право зривати квітку для того тільки, щоб деякий час помилуватися нею? Звичайно, ні. Для цього спеціально вирощують красиві рослини в садах, на клумбах, в оранжереях і т.д. А красиві дикорослі квіти повинні залишатися в природі.

 

4. Лікарські рослини можна збирати тільки ті, яких у вашій місцевості багато. Частину рослин потрібно обов'язково залишати в природі. Лікарські рослини - цінне природне багатство, до якого потрібно ставитися дбайливо. Кількість деяких з них через масове збирання різко зменшилася (валеріана, конвалія, плавун і ін.).

 

5. Їстівні ягоди, горіхи збирай так, щоб не пошкодити гілочок.

 

6. Не збивай гриби, навіть отруйні! Пам'ятай, що гриби дуже потрібні в природі. Гриби, в тому числі і отруйні для людини, є компонентом лісу. Своєю підземною частиною - грибницею вони зростаються з корінням дерев, чагарників, трав, забезпечуючи їх водою, мінеральними солями, поживними речовинами. Для тварин гриби являються їжею і ліками. Гриби є санітарами лісу: вони беруть участь в розкладі рослинних залишків. Не менш важливим є і те, що гриби прикрашають ліс. Саме мухомор, як відомо, є одним з найкрасивіших наших грибів.

 

7. Не обривай в лісі павутину і не вбивай павуків! Павуки - традиційні об'єкт неприязні, гидливого відношення з боку людини. Це упередження засноване на незнанні, неуважності до оточення. Павуки є такою ж складовою частиною природи, як і інші тварини. Життя павуків сповнене цікавими подробицями, багато з яких доступні для дитячих спостережень. Мережі павуків, та й самі вони, по-своєму красиві. До того ж ці хижі істоти знищують безліч комарів, мух, попелиць та інших комах, що приносять шкоду людині та її господарству.

 

8. Не виловлюй метеликів, джмелів, бабок та інших комах!

 

9. Не руйнуй гнізда джмелів!  Джмелі - комахи, чисельність яких останнім часом різко скоротилася. Але ж джмелі є єдиними запилювачами бобових рослин. Без них не було б в лісах і на луках конюшини, люцерни, чини, горошку.

 

10. Не руйнуй мурашники! Адже мурахи - санітари лісу. За один день вони знищують 70 - 100 тисяч шкідників лісу.

 

11. Бережи жаб і їх пуголовків!

 

12. Не вбивай змій, навіть отруйних! Всі вони потрібні в природі. А з отрути отруйних змій людина отримує найцінніші ліки.

 

13. Не виловлюй диких тварин і не принось їх додому! Пам'ятайте, що кращим "будинком" для диких тварин служить ліс, лука, водойма, а в нашому будинку або живому куточку школи можна утримувати лише тих тварин, які звикли до життя в цих умовах, з'явилися  в неволі, яких спеціально розводять для утримання поруч з людиною.

 

14.  Не підходь близько до гнізд птахів! За твоїми слідами їх можуть відшукати і розорити хижаки. Якщо випадково опинишся біля гнізда, не торкайся до нього, відразу ж відійди. Інакше птахи-батьки можуть назовсім залишити гніздо. Не руйнуй пташиних гнізд!

 

15. Якщо у тебе є собака, не пускай його гуляти в ліс або в парк навесні або на початку літа. Вона легко може зловити пташенят, які погано літають, і безпорадних дитинчат звірів.

 

16. У лісі намагайся ходити по стежках, щоб не витоптувати траву і грунт. Від витоптування гинуть багато рослин, комах.

 

17. Не здіймай шум у лісі, в парку. Шумом ти злякаєш тварин, завадиш їм шкоди, а сам побачиш і почуєш набагато менше.

 

18. Не випалюй навесні траву на лузі! Навесні з сухою травою обгорають паростки молодої трави, гинуть підземні частини багатьох рослин, в результаті деякі з них зовсім зникають з луків. Гинуть від вогню багато комах, гнізда джмелів, птахів. Пожежа може перекинутися на ліс, на будівлі людини.

 

19. Не залишай у лісі, парку, на лузі, біля річки сміття! Ніколи не викидай сміття у водойми. Це одне з найпростіших і водночас найважливіших правил. Сміття, що залишається людьми буквально всюди, спотворює обличчя природи. Пам'ятайте, що залишений папір буде лежати до повного розкладання більше 2-х років, консервна банку - більше 90 років, поліетиленовий пакет - більше 200 років, а скло - більше 1000 років! Заберіть все це з собою або закопайте в землю.

 

20. Бережіть джерела, колодязі та водойми! Адже один літр бензину в змозі зіпсувати 10 тисяч літрів питної води!

 

21. Залишайте місця вашого відпочинку такими, щоб вам знову захотілося побувати в них!

 

                               Нам жить в одной семье,

                     Нам петь в одном кругу,

                     Идти в одном строю,

                     Лететь в одном полете…

 

                     Давайте сохраним

                     Ромашку на лугу,

                     Кувшинку на реке

                     И клюкву на болоте.

 

                     Коль суждено дышать

                     Нам воздухом одним

                     Давайте-ка мы все

                     Навек объединимся

                     Давайте наши души сохраним,

                     Тогда мы на Земле

                     И сами сохранимся!

 

docx
Додано
31 липня 2019
Переглядів
1583
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку