Урок "Правопис Н у дієприкметниках і НН у прикметниках дієприкметникового походження"

Про матеріал
Матеріали презентації допоможуть повторити й поглибити знання про способи творення дієприкметників, зокрема про суфіксальний спосіб; сприятимуть зміцненню навичок правопису н у дієприкметниках та нн у прикметниках дієприкметникового походження та визначати відповідні орфограми, з'ясовувати їх за допомо­гою орфографічних правил; формувати загальнопізнавальні вміння правильно писати дієприкметники з вивченою орфограмою; розвивати вміння аналізувати, порівнювати, кон­струювати мовні явища.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тридцяте січня Класна робота. Правопис Н у дієприкметниках і НН у прикметниках дієприкметникового походженняhttps://www.youtube.com/watch?v=o. CKPuw7 BNRA&authuser=1

Номер слайду 2

Мета: повторити й поглибити знання про способи творення дієприкметників, зокрема про суфіксальний спосіб; сприяти зміцненню навичок правопису н у дієприкметниках та нн у прикметниках дієприкметникового походження та визначати відповідні орфограми, з'ясовувати їх за допомо­гою орфографічних правил; формувати загальнопізнавальні вміння правильно писати дієприкметники з вивченою орфограмою; розвивати вміння аналізувати, порівнювати, кон­струювати мовні явища.

Номер слайду 3

ЗГАДАЙМО ТВОРЕННЯ АКТИВНИХ ТА ПАСИВНИХ ДІЄПРИКМЕТНИКІВАктивні дієприкметники творяться лише від неперехідних дієслів. Активні дієприкметники бувають доконаного і недоконаного виду. Активні дієприкметники доконаного виду творяться, як і минулий час, від основи неозначеної форми дієслова доконаного виду за допомогою суфікса -л(ий): посиві(ти) — посивілий, підупа(сти) — підупалий. При цьому суфікс основи -ну- в процесі словотворення випадає: зів’я(нути) — зів’ялий. Увага! Суфікси -ш(ий), -вш(ий), -вш(ийся) в українській мові для творення дієприкметників не використовуються: не “посинівший”, а посинілий; не “висохший”, а висохлий; не “розчервонівшийся”, а розчервонілий

Номер слайду 4

Творення й правопис пасивних дієприкметників. Пасивні дієприкметники творяться від перехідних дієслів: написати лист — написаний лист; прочитати книжку — прочитана книжка. Пасивні дієприкметники як доконаного, так і недоконаного виду творяться однаково. Якщо основа дієслова в неозначеній формі закінчується на -а, то до неї додаємо суфікс -н(ий): обладна(ти) — обладнаний, обговорюва(ти) — обговорюваний, спиля(ти) — спиляний

Номер слайду 5

Якщо основа дієслова в неозначеній формі закінчується не на -а, то беремо дієслово в 1-й особі однини і, відкинувши закінчення, до основи додаємо суфікс -ен(ий): розбуди(ти) — розбудж(у) — розбуджений, в’їзди(ти) — в’їждж(у) — в’їжджений, скоси(ти) — скош(у) — скошений, розсуну(ти) — розсун(у) — розсунений.

Номер слайду 6

У суфіксах пасивних дієприкметників -н- не подвоюється: сказаний, закінчений, запрограмований, довершений. У суфіксах пасивних дієприкметників пишеться лише е, є (а не и, і): зачинити — зачинений, побілити — побілений, розбудити — розбуджений, занепокоїти — занепокоєний, присвоїти — присвоєний.

Номер слайду 7

В українській мові дієприкмет­ники можуть утрачати властиві їм дієслівні ознаки й переходити до розряду прикметників. При цьому вони вже виражають постійну ознаку предмета й не мають залежних слів. У сполученнях смажена риба, квашена капуста, парене молоко слова смажена, квашена, парене — прикметники, бо вони виражають постійну ознаку предмета. У висловах риба, смажена на олії; молоко, парене в печі; у діжці ква­шена капуста ті самі слова — діє­прикметники, оскільки виражають ознаку предмета за дією й мають залежні слова.

Номер слайду 8

Потрібно розрізняти однозвучні прикметники та дієприк­метники. У прикметниках найчастіше наголошений суфікс і пишуться дві літери -нн-, а в дієприкметниках часто цей суфікс ненаголошений і завжди пишеться одна буква -н (ен): здійсненний (який може здійснюватися — прикметник) і здійснений (який здійснився — дієприкметник), нездоланний (непереможний — прикметник) і нездоланий (якого не подолали — дієприкметник), незліченний (представлений у дуже великій кількості) і незлічений (не порахований — дієприкметник) та інші.

Номер слайду 9

Увага! З однією літерою –н- (ен) завжди пишуться: печений, варений, завчений, бережений, товчений, точений, копчений (при­кметники з наголошеним суфіксом) і печений, варений, завчений, бережений, товчений, точений, копчений (дієприкметники з на­голосом на корені чи префіксі).

Номер слайду 10

Номер слайду 11

ВСТАВИТИ В ПОДАНИХ СЛОВАХ, ДЕ ПОТРІБНО, ПРОПУЩЕНУ БУКВУ -Н-(виділена буква вказує на наголос)НеоцІнен..ий, незбагн. Ен..й, нездІйснен..ий, нездійсн. Ен..ий,неоцін. Ен..ий, незб. Агнен..й, неприм. Ирен..ий, непримир. Ен..ий,нат. Ягнен...ий, наст. Оян..ий, нескінч. Ен..ий, невблаг. Ан..ий, в. Имріян..ий, нескінч. Ен..ий. З двома словами на вибір складіть речення

Номер слайду 12

Інтерактивний прийом „Незакінчені речення…”Продовжити речення: „Тепер я можу: утворювати, пояснювати, знаходити, складати ...”

Номер слайду 13

Домашнє завдання. Вивчити правила §22, стор.121. Виконати вправи 257, 258 (письмово).

pptx
Додано
29 січня
Переглядів
157
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку