Урок прес - конференція " Картопля"

Про матеріал

Урок проводиться у формі гри - діалогу між представниками різних професій,яки у своїй дільності використовують картоплю і журналістами. Під час уроку використовуються приклади усної народної творчості, художні і музичні твори,відбувається знайомство з літературою і музеями , присвячкними цьому овочу. Діти дізнаються історію відкриття людьми цієї культури та її подорожі світом. Кожен фахівець знайомить з особливлстями цієї культури.

Перегляд файлу

Урок прес – конференція “ Картопля ”

Мета.   Розширити   і   збагатити   знання дітей про картоплю, її лікувальні влас­тивості; вчити порівнювати та зістав­ляти; розвивати уяву й фантазію, спостережливість;   виховувати бережливе ставлення до при­роди й бажання примножу вати її багатства, вихову­вати     бажання     більше дізнаватися про професії людей.

Обладнання.   Сира картопля  (незви­чайної форми),  саморобна таблиця «Що   виготовляють   з   картоплі», репродукції картин з картоплею, фотографії картоплі, таблиця будови картоплі, портрет Петра І фотографії пам’ятників картоплі і  музеїв картоплі у Вашингтоні та Брюсселі, виставки книг про картоплю.

                          Учні, які мають слова сидять за столом напроти кожного на­писано: історик, лікар, повар, ко­сметолог, поет, промисловець,     довідкове бюро.                                      

Ведучий. 

-  Успіх   сьогоднішньої   прес - конференції зале­жить   від   кожного   з   нас.   Особливо   від фахівців, адже треба якнайдокладніше розповісти все, що встигли дізнатися про...

 - Відгадайте загадку:

                                      І печуть мене, і варять,

                                      І їдять мене, і хвалять, бо я добра.

                                                                                               (Картопля)

- Молодці, правильно, про картоплю (сдайд 1).

                 На Україні дуже шанобливо ставляться до картоплі. Її називають другим хлібом. Навіть легенда є. Послухайте будь ласка.

                                    Легенда про картоплю

             Їхали мандрівники дорогою і шукають, де б його зупинитися на ніч. Сіли вони в лісу. Нарвали сухого буряну, щоб  топить, і розтопили вогонь. Пішов мандрівник ще вирвати сухого буряну. Зустрічає зелень, а на тій  зелені  ростуть маленькі квіточки. Мандрівник узяв і вирвав. Дивиться , що на іншому кінці ростуть здорові грудки. Кинув мандрівник грудки рослини у вогонь. Настав ранок. Подорожні взяли ці грудки і почали їсти. Їм сподобалось .Пішли й ще вирвали грудки.

      Поїхали мандрівники в місто і роздали людям ці грудки, щоб посадили. Через деякий час люди здогадались, що ця рослина називається картоплею.

Ведучий.

- А як насправді було ми дізнаємося від самої  тітоньки Картопельки.

 

Тітонька Картопелька.

         Чи знаєте ви, що мене відкривали аж тричі? Вперше це зробили індіанці (слайд 2). Високо в горах Південної Америки во­ни побачили дивну рослину: вона мала гіркі на смак яго­ди і на гілках, і на корінні. Індіанці назвали цю рослину “папа”.

           Вдруге мене відкрили іспанці( слайд 3). Іспанська військова екс­педиція вчинила напад на індіанське селище. Солдати знайшли «борошнисті корені, добрі на смак», які їм на­гадували земляні гриби — «трюфелі». Цим словом вони і назвали мене. Так я стала «тартуфоло». Але коли во­ни привезли мене в Європу, то церква оголосила бульби «чортовими яблуками» і заборонила їх.

           Так було і у Франції( слайд 4). Аптекар, а потім агроном-любитель Антуан Пармантьє посадив картоплю, щоб ніхто не бачив. Він хотів зацікавити селян своїм городом, найняв солдат охороняти його. Але солдати робили це дивно: вдень охороняли, а вночі спали. А селяни в цей час ви­копували картоплю і садили на свої городи. Пармантьє був дуже вдоволений, що люди ознайомляться з картоп­лею.

               Так мене відкрили втретє.

               То як же папа - тартуфоло стала картоплею?(слайд 5).

              З італійської мови це слово потрапило до німців, які

зробили   з   нього   картоффель.   Далі   поляки трішечки змінили на картофля, а вже від картофлі до картоплі — один крок!

             Папа — тартуфоло — картоффель - картофля — картопля.

 

Вчитель.   «Чи знаєте ви?».

             Подивіться на портрет цієї  чудової людини ( слайд 6). Хто ж він такий Антуан Огюст Пармантьє? Народився він у Франції у 1737 році , а помер відомою і поважною людиною у 1813 році. За фахом він був аптекар, а агрономія була його захопленням. Адже у ті часи кожен аптекар вирощував лікарські рослини у себе на вгороді. Антуан приймав участь у семирічній війні. Надавав допомогу пораненим. Під час перебування у полоні у Німеччині, він познайомився з новою для нього рослиною - картоффелем. Мішок цієї рослини він привіз з собою до Франції і влаштував обід на який запросив багато поважних гостей, які належали і до королівського двору. Усі страви були приготовані з картоплі. Обід усім дуже сподобався.

             На одному з балі, які влаштовували король з королевою, було запрошено і Антуана. Вдячний аптекар подарував букетик  рідкісних тоді квітів картоплі королю Людовику ХVI. Вельможі підняли аптекаря на сміх. Однак , король серйозно прийняв цей букетик і причепив його на лацкан свого камзолу. Невдовзі і королева Марія - Антуанетта зявилася на балу з букетиком квітів картоплі. Ту стало не до сміху. Що носить король та його родина , значить це треба носити і підданим. Висородні модниці були здатні заплатити будь - які кошти, щоб отримати  синенький букетик.

      Вдячні французи поховали Пармантьє і на могилі поставили памятник (слайд 7,8). І сьогодні вдячні французи замість квітів приносять сюди клубні картоплі. Стоять памятники і у Парижі, і місті де він народився (слайд 9,10).

 

 

Ведучий.

  • Розпочинаємо нашу прес - конференцію « Звідки взялася картопля?».Шановні журналісти на ваші питання дають відповіді фахівці:

1.Агроном -  (прізвище , ім’я),

2.Промисловець –(прізвище , ім’я),

3.Історик –(прізвище , ім’я),

4.Лікар – (прізвище , ім’я),

5.Косметолог – (прізвище , ім’я),

6.Поетеса – (прізвище , ім’я),

7.Кухар – (прізвище , ім’я).

 

Журнал «Наука і життя». Журналіст (прізвище , ім’я). Дайте відповідь на запитання. Чи завжди картопля висаджувалася на наших землях і як її використовували?

 

Історик  

          Колись давно букет з картоплі комусь дарували( слайд 11). При­крашали фіолетовими або роже­вими квітками зачіски королев(слайд 12). Садили її на клумбах, прикра­шали їх.

            Картопля в Україну потрапила за часів Петра І ( слайд 13) з Америки. Вперше поса­дили картоплю на Харківщині у 1805 р (14). Проте про неї знали запорізькі козаки. У картоплі с корінь, стебло, листки, квіти, плоди( слайд 15). Плід — це ягоди, але вони отруйні. В кожній ягоді є насіння, яке потрібне лише вченим, що виводять нові сорти ( слайд 16). Але спочатку селяни не знали, як її використовувати. Пробували їсти її недозрілі плоди — зелені отруйні ягоди. Це спричиняло тяжкі от­руєння.  Селяни відмовлялися садити картоплю.

 

Вчитель.   «Чи знаєте ви?».

          У 17 столітті картопля звилася на столі французького короля  як велика рідкість. Але лише в другій половині 18 ст. вдалося перемогти страх до нового овоча . До Росії картопля потрапила в кінці 17 ст. Петро І прислав з Голландії мішок бульб і велів посадити їх в різних областях. Ця спроба, на жаль, успіхом не увінчалася. Лише при Катерині ІІ був виданий указ про відправу у всі губернії «на розплід земляні яблука». Проте впровадження картоплі в селянське господарство супроводжувалося бунтами і жорстокими адміністративними заходами. У народі картоплю називали «чортовими яблуками», йшли на каторгу,але відмовлялися розводити цей овоч, бо ходили чутки, що і без хліба можна залишитися, і землю зіпсувати якщо посадити картоплю .Картопля насилу пробивала собі дорогу на селянські огороди. Один пан, бажаючи здивувати своїх гостей чим не будь незвичайним, розпорядився подати до столу ті самі підсмажені зелені ягоди. Гості висловилися щодо смаку цього пригощання і господар, розсердившись наказав спалити всі вирвані кущі картоплі. А пізніше в золі від кострища виявили смачні запечені бульби. Так поступово, методом проб і помилок, нова культура придбала популярність і почала потихеньку витісняти інші овочі . В даний час картопля є одним з найпопулярніших овочів і використовується для приготування більше 1000 різних страв.

 

    А сьогодні ,та що вже казати,  якщо кількість пам’ятників ( слайд 17) цій королеві з кожним роком стає більше. Ось пам’ятник у Мінську(2000), місті Тюмень,Новгородській, Кемеровській  областях, сел. Упорово. Навіть у Польщі пам’ятник є.(слайди  18-24).

    Сучасні селекціонери вивели нові сорти картоплі  які мають синій колір

( слайд 25).

 

 

(прізвище , ім’я) - редактор телепрограми «Сільский час» . Як  правильно доглядати за цією королевою огородів?

 

 Агроном 

              Розмножується картопля бульбами( слайд 26). За ко­льором є біла, червона і жовта. Виведено понад 2000 сортів (слайд 27), столовий (для їжі), технічний (для отримання крохмалю), кормовий (для домашніх тварин), універсаль­ний (для всіх цих потреб).

              Квітує черемха — саджай картоплю. Картоплю садять навесні.

              Для садіння відбирають бульби середнього розміру, ма­сою 60—80 г

( слайд28).

              Перед висаджуванням бульби пророщують у світлому приміщенні протягом 30—40 днів при Температурі12—16°С. Таке пророщування бульб прискорює розвиток картоплі й збільшує врожаї. Пророщені бульби садять на глибині 6— 10 см рядками на відстані 60—70 см, рядок від рядка і 35 см — рослину від рослини. Підгортання сприяє утво­ренню нових додаткових коренів. На затінених ділянках урожаї бульб низькі. Вона добре росте й дає високі вро­жаї в сонячну, прохолодну погоду, при частих, але не ве­ликих дощах.

 

Вчитель.   «Чи знаєте ви?».

 

       Найбільшою у світі вважається картоплина масою 3 кг 200 г ( слайд 29), яку виростили у 1963 році і вдруге у1982 році .Обидві рекордсменки були результатом роботи англійських фермерів. На Україні житель Тернополя, Михайло Рибак виростив картоплину вагою 1кг 640 г.  Як повідомив городник , це  спеціальний сорт картоплі він придбав свого часу у Києві за 15 грн.за кілограм.  Але розмір  цієї картоплини не є генномодіфікованим.    А є результатом вчасної ранньої посадки та внесенням добрива. Під одним кущем виростає від 1 до 10 каротплин.

 

 

Відповідальний редактор каналу 1+1, програма «Пекельна кухня». (прізвище , ім’я). Чим поживна картопля?

 

Кухар

              Із картоплі ( слайд 30) можна виготовити триста тридцять три страви!

          В картоплі близько 85% крохмалю, 3% білка, який містить у собі 14 (із двадцяти незамінних амінокислот. Поживна цінність білка прирівнюється до м'яса курячо­го. Давайте, допоможіть мені порахувати страви з кар­топлі. (Разом згадують страви і рахують...)

              Але наші мудрі предки своєю «внутрішньою лабора­торією» розпізнали цей дивовижний коренеплід. Визна­чили не тільки його чудовий смак, а й дивовижні ліку­вальні властивості.

 

Вчитель.   «Чи знаєте ви?».

 

        На Масляну замість борошна використовують терту картоплю і печуть млинці.

       Доречі, у Франції  немає жодної шкільної їдальні,не кажучи вже про ресторани, де не  виготовляли фірмову страву «Картоплю Пармантьє».

Робота з виставкою книжок про картоплю.

        Швидше за всіх у світі чистить картоплю Лінда Томсен – 10,49 кг картоплі за 10 хвилин.

 

Журналіст (прізвище , ім’я). Телеканал НТВ. Чи має ця рослина лікувальні особливості?

 

Лікар

                Віддавна лікували картоплею виразу шлунка (сік сирої бульби), знижує кислотність, лікує гастрит, нормалізує функцію кишечника, понижує тиск, знімає голо­вний біль.

                  Сиру нарізану кружальцями картоплю прикладають до чола або скронь для зниження температури.

                 Перетертою сирою картоплею лікують екзему, опіки, запалення шкіри, нариви. З нечищених варених розім'ятих картоплин робили зігрівальні компреси при болях у горлі, попереку.

                   Від коклюшу у Волинській і Київській областях давали пити відвар свіжого або сушеного цвіту.

                 Для виведення бородавок слід одрізати позеленілу час­тину картоплини та її зрізом натирають хворе місце.

                  Печена картопля — дієтичний продукт.

 

Вчитель.   «Чи знаєте ви?» ( слайд 31-40).

           У Бельгії, в місті Брюсселі у 2008році було відкрито  музей картоплі. В ньому можна не тільки дізнитися історію картоплі, але й покуштувати її. А в окремому залі — картин­на галерея. Тут знаходяться картини «Їдаки картоплі» Ван Гога (перегляд репродукції картини), «Картопляна ідилія» Вільгельма Буша, тут ще можна прочитати вірші і балади про картоплю, послухати музику Йогана Себастьяна Баха.

 

 

Редакція журналу «Бізнес і політика». Кореспондент (прізвище , ім’я). Картопля здавна вважалася їстівною культурою. Як можна використовувати її з промисловою метою?

 

Промисловець (слайд 41).

                 Картопля — своєрідний ріг достатку для людини. Вона дає їй безліч цінних і необхідних речей з неї виготовляють кіно- та фотоплівки, автошини, лаки (що використовуються для покриття літаків, космічних апаратів, підводних частин суден), штучний шовк, парфу­ми, пластмаси, ліки та ін.

Вчитель.   «Чи знаєте ви?» (слайд 42).

           На деяких тропічних островах , картопля виступає еквівалентом грошей.

            2008 рік ООН визнали –Міжнародним роком картоплі. 

              Найдорожча картопля у світі - 500 евро за кілограм, вирощується  на острові Нуармутьє. .

 

 

«Довідкове бюро»

                Коли курячий білок, який вважається найбільш по­вноцінним продуктом харчування взяти за 100 одиниць, то білок пшениці оцінюватиметься в 64 одиниці, а кар­топляний у 85.

От вам і картопля.

 

Савицька Світлана. Журнал «Казковий вечір».На жаль існує мало прикладів фольклору, присвячених цій культурі. Невже у неї немає більше секретів?

 

Поет

        Я сьогодні хочу вам розкрити ще один секрет. Картопля може надихати на створення поетичних творів, тому пропоную вам «Хвилинку поезії».

                    НАЧИСТИЛА КАРТОПЕЛЬКИ

Начистила картопельки,

 Сама й покришила

 І цибульку,

І морквинку —

Потім засмажила.

Кипи, супе,

Вибулькочуй,

Густий та пахучий!

Баба тільки наглядає

Та онуку учить:

- Отак, рибко,

Отак, яско.

Треба все уміти,

 І страву варити.

 

      «Музична пауза»    Виконання пісні «Картошка»

 

Сколько раз на привале

Мы картошку пекли.                                                      

Пировать – пировали                                                                                                                       Разговоры вели.

 

Припев:                                                                           :

Ах, картошка-картошка                                                                                                                В кожуре уголек!

Золотистые искры,                                                                                                                               Голубой дымок!

 

Очень тонкое дело                                                                                                                           Даже для затока –

Подрумянить умело                                                           

У картошки бока.                                                               .

 

Из ладошки в ладошку                                                      

Ты ее покидай.                                                                       .

А посолишь картошку –                                                        

Остывать не давай.                                                               

 

Ключевою водою                                                                   

Мы картошку запьем.                                                          

И, конечно, с тобою                                                                                                                                      У костра запоем.

 

Власний кореспондент журнал «Ліза». (прізвище , ім’я). А як використовують картоплю у косметології?

 

Косметолог.

                Не всі властивості випробували наші пред­ки. Це маємо зробити ми та наступні покоління. З кар­топлі жінки робили живильні маски для обличчя, які да­рували їм красу. А ванночки для рук із відвару картоплі надавали шкірі пружності, робили її ніжно-оксамитовою.

 

Вчитель.   «Чи знаєте ви?».

               Музей картоплі відкрито і в місті Вашингтон(слайди 43-44)  . Відкрили його подружжя Мередіт і Томас Хьюз ще в 1983 році вони вирішили створити колекцію, яка розповідала б все про картоплю. В даний час для експозиції потрібно вже новий будинок. У ньому є картопля 4-тисячолітньої давності, що окам’яніла, з Перу, і фотографія Мерлін Монро в плащі з картопляного мішка і колекція платівок із записами пісень про картоплю, і зрозуміло, бульби картоплі всіх розмірів, від самих малесеньких до самих гігантських.

 

   

Питання  до повара:

              Як треба чистити картоплю? (Щоб лушпиння бу­ло тонке, адже саме під шкіркою міститься найбільше ко­рисних речовин).

 

Питання  до лікаря: Чому не слід довго тримати у воді чищені буль­би? (Втрачається крохмаль, вітамін С і погано розва­рюється).

 

Питання  до повара: Що зробити, щоб картопля швидко зварилася'.' (Вкинути ложку маргарину).

 

Питання  до агронома: Скільки картоплин у горщик улізе? (Картоп­ля не лазить).

Питання до поета: А чи знаєте ви інші види мистецтва, де б зображували картоплю?   Картинна галерея ( слайди 45- 67).

 

Ведуча.  Поради тітоньки  Картопельки маленьким  господа­рочкам і господарям.

1.   Як   новенькі,   заблищать виделки, ножі й ложки з нержавіючої      сталі,   якщо   їх   на 10 хв. залишити у воді, в якій ва­рилася   картопля.   (Раджу  зробити   такий сюрприз мамі).

2. Вода в якій варилася картопля, корисна для   поливу  квітів,   пом'якшення   шкіри   рук, прання носових хустинок.

 

Вікторина:

1.Де вперше почали садити і використовувати їжу картоплю?

2.Скільки разів її відкривали?

3.Як назвали іспанці картоплю і чому7

4.Хто був за професією Антуан Пармантьє?

5.Яку хитрість він придумав,щоб картоплю почали садити селяни?

6.Як спочатку використовували картоплю в Європі?

7. Хто привіз її в Росію?

8.У якому регіоні України посадили картоплю вперше?

9.Яка частина рослини при вживанні у їжу викликала важкі отруєння?

10. Чим розмножується картопля?

11. Які види картоплі виведено людством?

12.Яка вага найбільшої картоплини?

13.Які хвороби лікуються картоплею?

14.Де відкрито музеї картоплі?

15.Що там цікавого?

16. Навіщо перед посадкою картоплю пророщують?

16.Яка українська народна художниця використовувала картоплю для  композиції  у своїх натюрмортах?

17.Як «папа» стола картоплею?

 

Ведуча.   «Вузлики на пам'ять».

Лікар. Картопля лікує.

Агроном. Квітує черемха — саджай картоплю.

Повар. Картопля — харчова, кормова і технічна куль­тура.

Агроном. Перед негодою квітконіжки картоплі схиля­ються, квітки никнуть.

Учитель. Підсумок прес-конференції.

1.  Чи сподобалося вам сьогоднішній урок?

2.  Що нового ви дізналися?

Діти, ви щойно познайомилися з кількома новими про­фесіями. Яку б ви хотіли здобути? Чому?

Виконання пісні  «Здравствуй, милая картошка».

Ну, споемте- ка ребята-бята-бята-бята!

Жили в лагерне мы так,как,как.

И на солнце как котята-тята-тята-тята

Грелись эдак, грелись так,так,так,

   Наши бедные желудки-лудки-лудки-лудки

    Были вечно голодны-ны-ны.

    И считали мы минутки –нутки-нутки-нутки

    До обеденной поры-ры-ры.

            Дым костра, углей сиянье-янье-янье.-янье

            Серый пепел и зола-ла-ла.

             Дразнит наше обанянье-янье-янье-янье       

             Дух картошки у костра-ра-ра..

                             Здравствуй, милая картошка-тошка-тошка,

                             Низко бъем тебе челом-лом-лом.

                             Наша дальняя дорожка-рожка-рожка-рожка

                             Нам с тобою нипочем-чем-чем!

                                                            Ах,картошка, объеденье-денье-денье –денье

                                                            Пионеров идеал-ал-ал!

                                                            Тот не знает наслажденья –денья-денья- денья,

                                                            Кто картошки не едал- дал-дал.

 

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Скульська Наталя
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додано
15 квітня 2020
Переглядів
1394
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку