Урок-презентація "Будова атома. Дослід Резерфорда"

Про матеріал
Урок-презентація "Будова атома. Дослід Резерфорда". Розроблений з використанням матеріалу з інтернета. Змінені в графічному редакторі малюнки схеми досліду Резерфорда. Створено самостійно таблицю узагальнення - будова атома.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Томсон Резерфорд

Номер слайду 2

Демокріт Абдерський: (приблизно 460—370 pp. до н. е.) Давньогрецький філософ-матеріаліст, засновник атомістичної гіпотези пояснення світу. Демокріт народився в місті Абдери у Фракії. Він багато мандрував по світу, вивчив філософські та натурфілософські ідеї різних народів (Єгипет, Вавилон, Персія, Індія, Ефіопія). Демокріт розвинув вчення про атоми свого вчителя філософа Левкіппа, що є головним досягненням демокрітівської філософії. Легенда роповідає, що одного разу Демокріт сидів на камені біля моря, тримав в руці яблуко і міркував: “Якщо я зараз це яблуко розріжу пополам ─ у мене залишиться половина яблука; якщо я поті цю половину знову розріжу на дві частини ─ залишиться четвертина яблука; але якщо я і далі буду продовжувати такий поділ, чи завжди у мене в руці буде залишатися 1/8, 1/16 і т.д. частина яблука? Чи можливо якийсь момент наступного поділу приведе до того, що частина, яка залишилась вже не буду мати властивостей яблука ?” Демокріт прийшов до висновку, що межа такого поділу існує і назвав цю останню, вже неподільну, частинку ─ атом. Що в перекладі з грецької означає “неподільний”.

Номер слайду 3

2) Резерфорд 1906 року запропонував модель, згідно з якою будова атома дуже схожа на будову сонячної системи. В центрі атома позитивно заряджене ядро навколо якого обертаються електрони. 1902 р. У. Томсон (лорд Кельвін) висунув припущення, що атом є згустком позитивно зарядженої матерії, всередині якої рівномірно розподілені електрони (кекс з ізюмом). Історичні моделі будови атома

Номер слайду 4

Ві́льям То́мсон, лорд Ке́львін — англійський вчений один з найвидатніших фізиків у світовій історії. Предки Томсона були ірландські фермери; Вільям Томсон разом зі старшим братом, Джеймсом навчалися в коледжі у Глазго, а потім в Коледжі св. Петра у Кембриджі, в якому Томсон закінчив курс наук в 1845.В 1846 у віці двадцяти двох років Томсон прийняв кафедру теоретичної фізики в університеті Глазго. Незвичайні заслуги Томсона в чистій і прикладній науці були цілком оцінені його сучасниками. В 1866 Томсон зведений у дворянство, в 1892 королева Вікторія подарувала йому перство з титулом «барон Кельвін». 1824-1907

Номер слайду 5

Ернест РЕЗЕРФОРД, Барон Резерфорд Нельсонський I 1871-1937 університет, де під його керівництвом Ганс Гейгер винайшов свій знаменитий лічильник Гейгера. Саме там у 1911 році відкрив існування атомного ядра. В роки Першої світової війни займався розробкою сонарів. У 1919 році став професором фізики і директором Кавендишської лабораторії Кембріджського університету і у тому самому році відкрив розпад ядра в результаті бомбардування важкими частинками високих енергій. На цій посаді Резерфорд залишалася до кінця життя. Одночасно був президентом Королівського наукового суспільства. Похований у Вестмінстерському абатстві поруч з Ньютоном, Дарвіном і Фарадеєм. Новозеландський фізик. Народився в Нельсоні, у родині фермера-ремісника. Виграв стипендію для одержання освіти у Кембріджському університеті в Англії. Після його закінчення дістав призначення в канадський університет Мак-Гілл, де разом із Фредеріком Содді встановив основні закономірності явища радіоактивності, за що в 1908 році отримав Нобелівську премію з хімії. Незабаром учений перебрався в Манчестерський

Номер слайду 6

Мікроскоп Потік позитивно заряджених, значно масивніших за електрони, -частинок розповсюджуються прямолінійно і дають видимі спалахи на циліндричному екрані тільки в одному місці. (ядер атомів гелію)

Номер слайду 7

Свинцевий контейнер з радіоактивним препаратом Потік -частинок (ядер атомів гелію) Мікроскоп Золота фольга Потік позитивно заряджених, значно масивніших за електрони -частинок бомбардує тонку фольгу. Розсіяні (відхилені від прямолінійного розповсюдження) частинки дають видимі спалахи на циліндричному екрані.

Номер слайду 8

Атом золота Ядро атома Золота фольга Більшість  -частинок майже не змінювали напрямку розповсюдження, деякі відхилялися на гострий кут і лише незначна кількість відхилялись на кут більший за 900. Резерфорд зробив висновок що  -частинки могли взаємодіяти з масивними додатньо зарядженими частинками.

Номер слайду 9

Атом складається з позитивно зарядженого ядра навколо якого, порівняно на великій відстані, обертаються негативні електрони. Заряд ядра дорівнює модулю сумарного заряду електронів, у цілому атом нейтральний. Маса атома сконцентрована в ядрі. Порядок розміру ядра 10-15м, порядок розміру атома 10-15м, атом більший за ядро приблизно у 100000 раз. Між ядром і електронами вакуум. Позитивно заряджені, значно масивніші за електрони, -частинки бомбардує тонку фольгу. Саме так вони можуть взаємодіяти з додатньо зарядженою частинкою маса якої більша ніж у -частинок. А порівняно легкі електрони не впливають на рух -частинок.

Номер слайду 10

Будова атома В центрі атома знаходиться позитивно заряджене ядро. Навколо ядра обертаються електрони Ядро складається з… Кількість електронів дорівнює кількості протонів протонів нейтронів Маса протона mp=1,67265*10-27кг= =1,007276а.о.м. Заряд протона qp=+1,6*10-19Кл=+е Маса нейтрона mn=1,67495*10-27кг= =1,008665а.о.м. Заряд нейтрона qn=0 Маса електрона me=9,1*10-31кг= =5,486*10-4а.о.м. Заряд електрона qe=-1,6*10-19Кл =-е Маса протона наближено дорівнює масі нейтрона mp≈mn Маса електрона в багато разів менше маси протона me<

Номер слайду 11

на електростанціях; на підводних човнах; на криголамах ; Атом ─ невичерпне джерело енергії. Атомну енергію використовують: Створення атомної бомби Атомні годинники самі точні годинники в світі.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Слободяник Толя
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Пов’язані теми
Фізика, 9 клас, Розробки уроків
До підручника
Фізика 9 клас (Бар'яхтар В.Г., Довгий С.О., Божинова Ф.Я., Кирюхіна О.О. (за редакцією Баряхтара В.Г., Довгого С.О.))
До уроку
§ 31. Атом і атомне ядро
Додано
17 лютого 2020
Переглядів
3688
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку