Урок-презентація "Дієслово. Дієслівні форми"

Про матеріал
Даний матеріал допомагає учням повторити, закріпити та поглибити знання, уміння і навички учнів щодо дієслова та його форм.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ДІЄСЛОВО. ДІЄСЛІВНІ ФОРМИ Підготувала: вчитель української мови та літератури Нижнєнського НВК «ДНЗ-ЗНЗ» №36 БРОВАР ОЛЕНА

Номер слайду 2

1. РОБОТА З КРИЛАТИМ ВИРАЗОМ Бринить-співає наша мова, Чарує, тішить і п'янить. Завдання: Яка основна думка виражена в словах О.Олеся? Яка частина мови допомогла передати це яскраво?

Номер слайду 3

2. Колективне завдання: Запишіть речення. Які дієслівні форми в них використані? 1.Жити – значить працювати. 2.Недалеко від посивілого у віках Києва… на мальовничій, повитій зеленню горі підноситься у височінь бронзова постать поета.3.Лише рілля в степу, зберігши колір чорний, його перелива у золото колось.

Номер слайду 4

3.Повторення, закріплення і поглиблення матеріалу

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Особливість дієслова: поєднання в його парадигмі різних граматичних форм: дієвідмінюваних особових (пишу, писатиму, пишу та ін.) і родових (писав, писала, писав би і под.); відмінкових (пишучий, написаний) і незмінюваних – дієприслівникової (пишучи, написавши) та інфінітивної, або неозначеної, форм (писати, написати).

Номер слайду 7

4. Самостійна робота До змінюваних дієслівних форм запишіть у дужках форму інфінітива. Назвіть морфологічні ознаки інфінітива. Який заголовок ви дали б тексту? Гаї, заквітчані в жовті і багряні барви, вигріваються під лагідним осіннім сонцем. Небо високе і синє-синє, без жодної хмаринки, на його пречистому тлі палахкотять дерева, неначе вогнескипи. Час від часу набіжить вітер, вдарить тугою хвилею по верховіттях, і тоді враз закружляє в повітрі золотаво-багряниста віхола, зашурхотить падолистами. Здається, що й не листя тріпоче, а жахтить живе полум’я, щоб за хвилинку згаснути, розпрощавшись з вітром і сонцем.

Номер слайду 8

5.Читання та аналіз тексту Прочитайте вірш В.Бичка «Українська мова». Яка дієслівна форма в ньому переважає? Що таке дієприкметник? Чим він відрізняється від інших дієслівних форм?

Номер слайду 9

Мово моя українська – Батьківська, материнська, Я тебе знаю не вивчену – Просту, домашню, звичну, Не з-за морів прикликану, Не з словників насмикану. Ти у мені із кореня – Полем мені наговорена, Дзвоном коси прокована, В чистій воді смакована. Болем очей продивлена, Смутком багать продимлена, З хлібом у душу всмоктана, В поті людськім намокнута, З кров'ю моєю змішана І аж до скону залишена В серці моїм. В.Бичок «Українська мова»

Номер слайду 10

6.Установлення зв’язків між дієслівними формами й пунктуацією Прочитайте речення, поясніть розділові знаки. 1. Листя стало схоже на гору хрумкого печива, посипаного цукровою пудрою. 2. Сонце спускалося до обрію, заливаючи багрянцем далекі поля й переліски.

Номер слайду 11

7. Робота з підручником Виконати вправи 4 та 5 параграфа 15 8. Домашнє завдання Опрацювати параграф 15, виконати вправу 7

Номер слайду 12

кінець

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Лементар Ольга Володимирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Великая Аллочка
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
30 жовтня 2020
Переглядів
16271
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку