Урок. Презентація. Дружба. 3 клас

Про матеріал

Перший урок із системи уроків за темою «Людські якості» з предмету Я в світі для 3 класу

На сучасному етапі розвитку української школи одним із основних завдань є підвищити якість навчання молодших школярів, активніше і цілеспрямованіше готувати їх до подальшого навчання та практичної діяльності,

продуктивно і раціонально оволодіють знаннями, усвідомлять їх, а і набудуть необхідних навичок і вмінь застосовувати їх на практиці в нових соціальних ситуаціях, розвинуть свої здібності, реалізують свій творчий потенціал, закладуть основи поступового переходу до самостійного навчання і регулювання своєї розумової діяльності.

Зміст архіву
Перегляд файлу

Тема:   Дружба – найбільший скарб

 

Мета:   Формувати навички культурної поведінки, дружні відносини між учнями клас, вчити диференціювати ознаки доброго і поганого.  Вчити  взаємодії  потреб і потенціалів розвитку учня з соціокультурним середовищем. Вдосконалювати вміння ставити запитання і свідомо на них відповідати. Розвивати вміння самостійно  навчатися і регулювати свою розумову діяльність.  Забезпечити умови для розвитку індивідуальності кожного учня , логічного і критичного мислення. Виховувати бажання бути чуйними й уважними до своїх товаришів, бути самому справжнім другом.

Тип уроку: урок  закріплення знань і формування умінь і навичок.

Вид (форма) уроку: урок-взаємонавчання з  використанням інтерактивних технологій (Робота в парах, «Мікрофон», незакінчене речення, медодика взаємних запитань, сенкан, проблемне запитання, читання з припущенням, методика «Незакінчене речення»)

Завдання: перевірити ефективність оптимального використання різноманітних форм організації навчально-виховного процесу в початковій школі.

Підготовка до проведення уроку:

  • визначення дидактичної мети, розвивальних та виховних цілей;
  • зміст та обсяг нового навчального матеріалу, який має бути засвоєний на уроці;
  • окреслення структури уроку та основних методів навчальної роботи на кожному етапі уроку з урахуванням рівня підготовки учнів;
  • розподіл навчального часу на окремі види роботи;
  • підготовка  презентації,  матеріалу для самостійної роботи учнів.

Обладнання:  Телевізор, комп’ютер, презентації , картки (15) з частинами прислів’їв  для роботи в парах,  оповідання  за О. Буценем «У новій школі» на кожну парту.

 

Основний зміст:

I.  Організаційний момент

Емоційна хвилинка            ГРА «ФЕЯ  ДОБРОТИ»                      (СЛАЙД 1)

Діти встають в коло і витягають перед собою руки. Вчитель непомітно

вкладає в долоньки одного з дітей каблучку і голосно говорить: «Хто

сьогодні всіх добріший, виходь до мене швидше!» Той у кого каблучка,

вибігає в центр кола і стає феєю доброти.

Фея доброти торкається до когось з дітей каблучкою і говорить про нього  щось добре. Той, до кого доторкнулася фея, говорить добре про свого сусіда, який, у свою чергу, говорить щось добре наступному і т.д.

 

II. Актуалізація опорних знань

 - Сьогодні ми починаємо дуже цікавий, на мою думку, цикл уроків і я дуже хвилююсь, тому що від того, як ви зрозумієте цю тему, які висновки зробите для себе, залежить те, якими людьми ви станете. Може хтось вже здогадався, на яку тему ми з вами будемо  спілкуватися?( відповіді дітей)

 

III. Оголошення теми і мети уроку

  1.                   Так, ви правильно зрозуміли, що ми присвятимо  наступні  уроки відносинам між людьми, людським якостям.                                  (СЛАЙД 2)
  2.                   Щоб дізнатися. якою буде тема першого уроку, (СЛАЙД 3)  складіть прислів’я на своїх  картках: Робота в парах    (Людина без друзів - що дерево без коріння. Скажи мені, хто твій друг і я скажу, хто ти.  Справжній друг пізнається в біді.)

- Чому так кажуть? (припущення дітей).

То яка тема сьогоднішнього уроку? Так, дружба. А точніше (Хором читають зі слайда) (СЛАЙД 4)  Дружба – найбільший скарб. Цей вислів залишиться вам проблемним запитанням: чому так кажуть? Ми повернемось до нього наприкінці уроку. Тож, сьогодні ми поговоримо про друзів, з’ясуємо, кого можна назвати справжнім другом, пригадаємо, про яких друзів ми чули, читали, і дещо ще…

 

IV. Вивчення нового матеріалу

1.  Я хочу, щоб ви познайомились з оповіданням  за О. Буценем «У новій школі».

Але спочатку пригадайте  прислів’я і зробіть припущення : про що буде це оповідання? (міркування, обговорення в парах, діти висловлюють свої думки, припущення, аргументують їх.)

Читання І частини тексту ланцюжком

                                                              У НОВІЙ ШКОЛІ

Переїхала Нюра на нову квартиру. В інший район міста. Шкода їй було розлучатися із старою школою, особливо з подружкою Валею.

У новій школі Нюра нікого не знала. Тому на уроках ні з ким не розмовляла, все придивлялась до учнів, до вчительки, до класу. Якось на великій перерві підійшла до неї однокласниця Галя і питає:

— Ти ще ні з ким не дружиш?

Нюра відповіла, що не дружить. Тоді Галя перебрала майже усіх дівчат класу, і виявилось, що вони всі погані. Лише про себе нічого не сказала.

  1. Зупинка.        - Чи відбулися наші припущення?

– Що ви відповісте Галі?  Які ваші побажання? Продовжуємо читати.

 Вислухала це Нюра і сказала:

— З ким я дружитиму, ще не знаю. Зате знаю, з ким мені не треба дружити.

4.  Фізкультхвилинка.

5. Обговорення прочитаного. Метод “Мікрофон(СЛАЙД 5)

— Чи раділа Нюра переїзду до іншого міста? Чому?

— Хто підійшов до Нюри на великій перерві?

— Що розповіла Галя про однокласниць?   

— Який висновок зробила Нюра? Чому?

(СЛАЙД 6) Вправа “Незакінчене речення”  Друг – це… (вислови дітей)

 Слово вчителя.

  • Дружба — прояв служіння ближньому, висоти людського духу, сумління у стосунках з іншими, душевної щедрості, розділення свого сердечного тепла, доброти на всіх і кожного, безмежність почуттів і проявів людяності.
  • Довідкове бюро (СЛАЙД 7)

Сучасні словники й підручники визначають дружбу як близькі стосунки, що засновані на взаємній допомозі, прив'язаності, спільності інтересів, смаків, поглядів, життєвих цілей, активній зацікавленості один в одному.

 

V. Узагальнення матеріалу

-Обміркуйте, чи є різниця між значенням слів «друг», «приятель», «знайомый». (Відповіді дідей).

Поміркуйте, як потрібно поєднати частини висловлювань. (СЛАЙД 8,9)

- Друг – це людина з якою добре, яка допоможе в біді та порадіє разом з нами порадуется вместе с нами, от кого ми не чекаємо каверзи, зради. Знайомий – це людина, з якою ми можемо часто зустрічатися в школі, у дворі, але ми можемо навіть не знати його імені. Ми можемо запросто звертатися  до цієї людини, але такі стосунки не скріпляють жодними зобов'язаннями.

 Приятель – з цією людиною ми проводимо більше часу, ніж із знайомим, але з ним у нас немає спільності поглядів, інтересів, смаків і звичок. Ці стосунки легкі і безвідповідальні.

 

VІ. Закріплення вивченого матеріалу

1.  Бесіда про друзів та дружбу.

  •                 Чи маєте ви друзів?
  •                 Яким має бути друг?
  •                 Що необхідно для того, щоб мати справжнього друга?

- Як ви вважаєте, які причини сварок між друзями? — (Відповіді учнів).               - А хто винен, коли відбувається сварка? —             

- Л.Н. Толстой вважав, що «коли сваряться, обидва винні» (СЛАЙД 10),  тому сміливіше миритися, а краще взагалі не сваріться. Якщо хочеш зберегти дружбу, пам'ятай, що це велика відповідальність, свого роду випробування. Дружба – це великий талант, велика праця.

2. Релаксаційна пауза . (СЛАЙД 11) Покладіть голову на парту, закрийте очі і поміркуйте над своїм відношенням до друзів, ,,чи можна мене назвати справжнім другом?”.

  1.                   Чи важко бути справжнім другом? Чому?

В країні мультиплікації

Назвати мультиплікаційних героїв - вірних друзів          (СЛАЙД 12)

 

VІI. Підсумок уроку

  1.                   Дерево дружби                                                                           (СЛАЙД 13)

-Написати на листочках відповідь :

-Щоб бути гарним другом потрібно……..

2. Прочитайте ще раз назву уроку: (СЛАЙД 14) Дружба – найбільший скарб,  підготуйте  взаємні різнорівневі запитання. (Діти записують запитання, відповідають на них, аргументують відповідь, словесно оцінюють один одного.

3. Оцінювання.

 

VІIІ. Домашнє завдання (Різнорівневе)

  1.                   Прочитати оповідання В Сухомлинського ( Вибрати самостійно):

- По одному ковтку – найслабкішим.

- Не читайте оповідання про Яринку.

- Суниці для Наталі.

2. Скласти сенкан „Дружба”

Висновки:  Після уроку очікується оволодіння знаннями учнів, усвідомленя їх, набуття необхідних навичок і вмінь застосовувати їх на практиці в нових соціальних ситуаціях, розвиток своїх здібності, створення в класі сприятливої емоційної атмосфери.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Відносини між людьми. Людські якості.

Номер слайду 3

без Справжній Скажи що дерево твій коріння ти в біді друг Людина пізнається хто друг скажу без хто друзів і я Людина без друзів - що дерево без коріння. Скажи мені, хто твій друг і я скажу, хто ти. Справжній друг пізнається в біді.

Номер слайду 4

Дружба- найбільший скарб

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Вправа “Незакінчене речення” Друг – це….

Номер слайду 7

Довідкове бюро Сучасні словники й підручники визначають дружбу як близькі стосунки, що засновані на взаємній допомозі, прив'язаності, спільності інтересів, смаків, поглядів, життєвих цілей, активній зацікавленості один в одному.

Номер слайду 8

Друг Знайомий Приятель – це людина, з якою ми можемо часто зустрічатися в школі, у дворі, але ми можемо навіть не знати його імені. Ми можемо запросто звертатися до цієї людини, але такі стосунки не скріпляють жодними зобов'язаннями. – це людина з якою добре, яка допоможе в біді та порадіє разом з нами порадуется вместе с нами, от кого ми не чекаємо каверзи, зради. – з цією людиною ми проводимо більше часу, ніж із знайомим, але з ним у нас немає спільності поглядів, інтересів, смаків і звичок. Ці стосунки легкі і безвідповідальні.

Номер слайду 9

Друг – це людина з якою добре, яка допоможе в біді та порадіє разом з нами порадуется вместе с нами, от кого ми не чекаємо каверзи, зради. Знайомий – це людина, з якою ми можемо часто зустрічатися в школі, у дворі, але ми можемо навіть не знати його імені. Ми можемо запросто звертатися до цієї людини, але такі стосунки не скріпляють жодними зобов'язаннями. Приятель – з цією людиною ми проводимо більше часу, ніж із знайомим, але з ним у нас немає спільності поглядів, інтересів, смаків і звичок. Ці стосунки легкі і безвідповідальні.

Номер слайду 10

«Коли сваряться – обидва винні» Л.Н. Толстой

Номер слайду 11

Номер слайду 12

В країні мультиплікації Назвати мультиплікаційних героїв- вірних друзів

Номер слайду 13

Дерево дружби Написати на листочках відповідь : - Щоб бути гарним другом потрібно……..

Номер слайду 14

Дружба- найбільший скарб

zip
Додано
20 липня 2018
Переглядів
6564
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку