Урок + Презентація "Душі жіночої невипита криниця...Багатогранний образ жінки-матері у творах Т. Шевченка "Катерина" та "Наймичка".

Про матеріал

Конспект уроку української літератури "Душі жіночої невипита криниця... Багатогранний образ жінки-матері у творах Т.Шевченка "Катерина" та "Наймичка", у 9 класі створений у відповідності до чинної програми з української літератури для 5-9 класів загальноосвітніх навчальних закладів з урахуванням змін, затверджених МОН. Призначений для вчителів української мови загальноосвітніх навчальних закладів.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Будьте як море - похвилюйтесь і заспокойтесь…

Номер слайду 2

ЯКІ ВИ?

Номер слайду 3

ЧИ ЗНАЄТЕ ВИ, ЩО?.. Бувають люди із кави. І також бувають із чаю. Відтак є (ці) каві, А є (незви) чайні. Надійка Гербіш

Номер слайду 4

ВІЗИТІВКА КРАЇНИ

Номер слайду 5

ВІЗИТІВКА КРАЇНИ

Номер слайду 6

ГОРДІСТЬ НАЦІЇ

Номер слайду 7

Геній Художник Борець за свободу Бунтар Пророк Поет Гордість України

Номер слайду 8

«Читаю Шевченка і лячно мені. У кожному слові – сьогоднішні дні…» Олег Герман

Номер слайду 9

ШЕВЧЕНКО ДЛЯ УСІХ СТОЛІТЬ…

Номер слайду 10

Кохайтеся,чорнобриві, Та не з москалями, Бо москалі – чужі люде, Роблять лихо з вами… І на оновленій землі Врага не буде, супостата. А буде син, і буде мати, І будуть люде на землі…

Номер слайду 11

Такого полум'яного культу материнства, такого апофеозу жіночого кохання й жіночої муки не знайти, мабуть, ні в одного з поетів світу… Максим Рильський «Душі жіночої невипита криниця...» Багатогранний образ жінки-матері у поемах Т. Шевченка «Катерина» та «Наймичка».

Номер слайду 12

З’ЯСУВАТИ, ЧИ ЗМОЖЕТЕ ВИ, ЛЮДИ ТРЕТЬОГО ТИСЯЧОЛІТТЯ, ЗРОЗУМІТИ ТРАГЕДІЮ ОБРАЗІВ ПОЕМ; РОЗІБРАТИСЯ, ЩО ТАКЕ ГРІХ І СПОКУТА; ЗРОЗУМІТИ ГЕРОЇВ ТВОРУ І НАВЧИТИСЯ ПРОБАЧАТИ ГРІХИ. Мета уроку

Номер слайду 13

Якби не жінка… Не було б поетів, Ніколи не заплакав би малюк. Життя завмерло б на усій планеті – Ні зустрічей тобі, ані розлук…

Номер слайду 14

СІКСТИНСЬКА МАДОННА Рафаель Санті 1483 - 1520

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Жаль і страх! В свитині латаній дрижала Якась людина. На ногах І на руках повиступала Од страху кров; аж струпом стала, І довгі коси в реп’яхах…

Номер слайду 17

Номер слайду 18

КЛЮЧОВІ СЛОВА По́критка — дівчина, яка не вберегла своєї честі й народила позашлюбну дитину (байстрюка). За давнім українським звичаєм, їй обрізали коси і покривали голову хусткою. Звідси вислів — покритка. Також використовувалися терміни: стрига (від того, що її публічно обстригали), нешлюбна мати.

Номер слайду 19

ГРІХ Помилка, яку допускає людина у процесі своєї життєдіяльності, відступ від істини, поганий людський вчинок, коли людина діє, користуючись самою волею.

Номер слайду 20

СПОКУТА Відбування покарання за вчинення злочину, провини і каяття.

Номер слайду 21

ЖЕРТОВНІСТЬ Сповнений самопожертви, самовідданості.

Номер слайду 22

МОСКАЛЬ Значення слова москаль змінювалося з часом: так почали називати солдатів регулярної армії, оскільки на той час це була найбільша група росіян в Україні. Також цей термін застосовують до військовиків або москвичів. Іноді вживається як образлива та іронічна назва громадян Росії незалежно від їхнього етнічного походження.

Номер слайду 23

РОМАНТИЗМ Напрям у літературі та мистецтві, котрий характеризується зображенням ідеальних героїв і почуттів. Для нього характерними є відчуття хиткості світу, розчарування .

Номер слайду 24

РЕАЛІЗМ (від лат. realis — «суттєвий», «дійсний») — стиль і напрям у літературі та мистецтві, які ставили метою правдиве відтворення дійсності в її типових рисах.

Номер слайду 25

ЩО СПІЛЬНОГО І ВІДМІННОГО У КАТЕРИНИ І ГАННИ? ЩО ТАКЕ ГРІХ І СПОКУТА?

Номер слайду 26

ПРАЦЮЄМО НА РЕЗУЛЬТАТ Презентувати твір. Заповнити паспорт твору. Відновити сюжет твору. Скласти інформаційне гроно до образу головної героїні. Встановити значення її імені. Висловити власне ставлення до її вчинку.

Номер слайду 27

РОСІЙСЬКИЙ ПОЕТ, ПЕРЕКЛАДАЧ, КРИТИК… Василю Жуковському на пам'ять про викуп з кріпацтва. 1838р

Номер слайду 28

«КАТЕРИНА» Жанр твору Тема Ідея Герої твору Композиція

Номер слайду 29

ЖАНР ТВОРУ Ліро-епічна соціально-побутова поема з елементами романтичної поетики.

Номер слайду 30

ТЕМА ТВОРУ Зображення трагедії жінки-покритки і дитини-безбатченка в умовах тогочас­ного суспільства.

Номер слайду 31

ІДЕЯ ТВОРУ Висловлення глибокого співчуття до жінки-покритки; засудження жорстокос­ті, підступності, бездушності, розбещеності панів

Номер слайду 32

ГЕРОЇ ТВОРУ

Номер слайду 33

КОМПОЗИЦІЯ ТВОРУ Кохайтеся, чорнобриві, Та не з москалями, Бо москалі — чужі люде, Роблять лихо з вами. Москаль любить, жартуючи, Жартуючи, кине; Піде в свою Московщину, А дівчина гине... Експозиція: пролог-звернення поета до дівчат із застереженням не кохатися із москалями; кохання і розлучення Катерини з офіцером.

Номер слайду 34

ЗАВ’ЯЗКА: Доню моя, Що ти наробила?.. Оддячила!.. Іди ж, шукай У Москві свекрухи… Катерина залишає рідну домівку за наказом батьків

Номер слайду 35

РОЗВИТОК ДІЇ Довго, довго, сердешная, Все йшла та питала; Було й таке, що під тином З сином ночувала... Катерина йде шукати в Московщину свого коханого, поневіряння її з дитиною на чужині:

Номер слайду 36

КУЛЬМІНАЦІЯ «Осьде воно, подивися! Де ж ти? Заховався?» Утік..! Нема..! Сина, сина Батько одцурався! «Прийми, боже, мою душу, А ти — моє тіло!" Шубовсть в воду!.. Попід льодом Геть загуркотіло. зустріч героїні з москалем; її самогубство.

Номер слайду 37

РОЗВ’ЯЗКА А пан глянув...одвернувся... Пізнав, препоганий, Пізнав тії карі очі, Чорні бровенята... Пізнав батько свого сина, Та не хоче взяти. Івась, жебракуючи дорогами зі сліпим кобзарем, знову зустрічаються з «батьком», але той відвернувся від сина.

Номер слайду 38

егоїстка безвідповідальна відверта і довірлива рішуча чесна і благородна щира і проста здатна на великі страждання покритка “чорні брови”, “карі очі”, “біле личко” Катерина

Номер слайду 39

ЩО В ІМЕНІ ТВОЄМУ? Катерина-чиста,незаплямована, справжня і непорочна.

Номер слайду 40

ЗАЙМИ ПОЗИЦІЮ Я засуджую Катерину, тому що… Я співчуваю Катерині, тому що…

Номер слайду 41

Номер слайду 42

Номер слайду 43

«НАЙМИЧКА» 3 ЛИСТОПАДА1845 Р., ПЕРЕЯСЛАВ. 1 Жанр твору 2 Тема 3 Ідея Герої твору Композиція

Номер слайду 44

ЖАНР ТВОРУ Ліро-епічна, соціально – побутова поема з ознаками реалізму.

Номер слайду 45

ТЕМА ТВОРУ Зображення важкої долі жінки-кріпачки, яка вимушена була все своє життя страждати і приховувати своє материнство.

Номер слайду 46

ІДЕЯ ТВОРУ Засудження тогочасних умов, у яких жінка відчувала себе соціально незахищеною; висловлення співчуття стражданням героїні.

Номер слайду 47

ГЕРОЇ ТВОРУ

Номер слайду 48

КОМПОЗИЦІЯ ТВОРУ У неділю вранці-рано Поле крилося туманом; У тумані, на могилі, Як тополя, похилилась Молодиця молодая. Щось до лона пригортає Та з туманом розмовляє: Експозиція: Перше знайомство з Ганною

Номер слайду 49

ЗАВ’ЯЗКА: Всього надбали. Та діточок у їх бігма, А смерть з косою за плечима. Журба Насті й Трохима.

Номер слайду 50

РОЗВИТОК ДІЇ Перед самим перелазом Дитина сповита — Та й не туго, й новенькою Свитиною вкрита; Бо то мати сповивала — І літом укрила Останньою свитиною!.. А наймичка невсипуща Щовечір, небога, Свою долю проклинає, Тяжко-важко плаче; Підкинуте кимось немовля та поява наймички

Номер слайду 51

КУЛЬМІНАЦІЯ «Прости мене! Я каралась Весь вік в чужій хаті... Прости мене, мій синочку! Я... я твоя мати». Перед смертю Ганна відкриває синові Маркові сокровенну таємницю свого життя.

Номер слайду 52

РОЗВ’ЯЗКА Зомлів Марко, Й земля задрижала. Прокинувся... до матері — А мати вже спала!

Номер слайду 53

Номер слайду 54

ЩО В ІМЕНІ ТВОЄМУ? Ганна- сила ,благодать, милість Божа.

Номер слайду 55

ЗАЙМИ ПОЗИЦІЮ Я засуджую Ганну, тому що… Я співчуваю Ганні, тому що…

Номер слайду 56

ЗАЙМИ ПОЗИЦІЮ -Як ви вважаєте, чи правильно вчинила Ганна, що все життя мовчала й зважилася сказати правду лише перед смертю? -Поведінка Ганни – вияв слабкодухості чи твердості характеру жінки?

Номер слайду 57

Номер слайду 58

Номер слайду 59

Номер слайду 60

ПРОБЛЕМАТИКА Проблема Добра і Зла. Жорстокості й милосердя. Вірності й зради. Кохання й зневаги. Сирітства. Життя й смерті. Батьків і дітей. Загальнолюдська проблематика – проблема дівочої честі, відповідальності за материнство.

Номер слайду 61

ВІДВЕРТА РОЗМОВА ЧИ Є АКТУАЛЬНИМИ У НАШ ЧАС ПРОБЛЕМИ, ПІДНЯТІ В ПОЕМАХ ШЕВЧЕНКА? ЯК ЗАРАЗ СТАВЛЯТЬСЯ ДО МАТЕРІВ – ОДИНАЧОК? Живи за законами моралі! Будь гідним сином чи донькою! Поважай жінку — берегиню роду людського. Отож-то дивіться та кайтесь, дівчата, Щоб не довелося москаля шукать… Т.Шевченко

Номер слайду 62

ЩО ТАКЕ ГРІХ І СПОКУТА?

Номер слайду 63

У КОЖНОГО СВОЯ ДОЛЯ І СВОЯ МІРА РОЗП’ЯТТЯ… А доля легкою буває? Напевно, ні. У всіх свій хрест: Хтось проклинає, хтось прощає, Комусь за щастя йти сто верст. Так, долей легких не буває, Усі тягар якийсь несуть. Цвіт то всиха, то розцвітає. А люди йдуть… А долі йдуть… О.Радушинська.

Номер слайду 64

РЕФЛЕКСІЯ Тепер я знаю… ціную… поважаю... Я думаю, що на уроці я працював(ла) на…

Номер слайду 65

ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ Написати відгук на сьогоднішній урок і прислати мені на https://www.facebook.com/profile.php?id=100012354857478 Скласти інформаційне гроно «Сучасна жінка» Право на вибір:

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 6
Оцінки та відгуки
  1. Кондратюк Ірина Іванівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Мороз Надія Миколаївна
    Дякую, чудова робота.Духовний потенціал творів використано максимально.Супер!!!Обов'язково використаю на своїх уроках.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Терещенко Наталья
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Скрипник Світлана Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Лосик Світлана Василівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  6. Коваль Тамара
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 3 відгука
ppt
Додано
23 березня 2018
Переглядів
5942
Оцінка розробки
5.0 (6 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку