Урок-презентація "Із витоків народного мистецтва", 5 кл.

Про матеріал
До вашої уваги пропонується матеріал, який можна використати на уроках музичного мистецтва в 5 класі НУШ за модельною програмою Кондратової Л.Г. при вивченні теми "Мистецька абетка".
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Вчитель мистецтва Лисянського ліцею №2 Беляєва Світлана Вікторівна

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Мета уроку: формування ключових компетентностей: - загальнокультурна компетентність: виховувати естетичний смак до музичного мистецтва; - міжпредметна естетична компетентність: образотворче мистецтво; - предметні компетентності: — ознайомити з поняттям вокальна музика, народна пісня, будовою народної пісні, надати уявлення про сольний спів, поняття а капела, соло, дует, ансамбль залежно від складу виконавців, розглянути народні витоки музичного мистецтва; — розвивати вміння учнів уважно слухати музику та висловлю-вати власні музичні враження від прослуханого вокального твору, добирати слова-характеристики до прослуханих вокаль-них творів, розвивати вміння створювати музичний супровід до пісні на шумових інструментах; — виховувати інтерес до слухання класичної музики та виконання дитячих пісень українських композиторів.

Номер слайду 4

Актуалізація опорних знань. Фронтальне опитування. - Що ви знаєте про історію виникнення музики? - На які види поділяють музику за типом виконавства? - Які звуки називають музичними? Що для них характерне? - Що таке діапазон і регістр? - Назвіть основний елемент музичного мистецтва.

Номер слайду 5

Що вам відомо про народну музику? Які народні пісні ви знаєте? Які з них любите співати?

Номер слайду 6

Українська музична культура має багатовікову історію. Національну спадщину складають пісенні традиції та обряди, неповторні мелодії народних танців, шедеври інструментальної музики. Але найбільшим нашим скарбом є пісня, що за своїм значенням у житті народу, тематикою, сюжетом і музичними особливостями поділяється на багато різноманітних жанрів.

Номер слайду 7

Музичність та співучість є одними з характерних рис українців, музичні традиції на території сучасної України сягають прадавніх часів. Народна пісня, танець і поезія були злиті в нерозривній єдності. Вони супроводжували народні обряди і церемонії, ритуали, працю людей. В уяві людей музика і музичні інструменти відігравали важливу роль оберегів. В музиці люди вбачали захист від негараздів, існували спеціальні магічні награвання для забезпечення родючості ґрунту і плодовитості худоби.

Номер слайду 8

Народна пісня відображає характер кожного народу, звичаї, історичні події, відрізняється своєрідністю змісту, особливістю музичної мови, структури. Народна пісня поєднувалась з танцем, грою, інструментальною музикою, віршами і образотворчим фольклором.

Номер слайду 9

Народна пісня — музично-поетичний жанр фольклору, що відображає характер кожного народу, звичаї, історичні події. Народну пісню часто поєднували з працею, грою, танцем, інструментальною музикою.

Номер слайду 10

Музичне сприймання. Уривки з українських народних пісень «Ой попід гай зелененький»; «Ой у лузі при лужечку» (у виконанні Н. Матвієнко).

Номер слайду 11

Аналіз прослуханих творів. - Який настрій створюють ці пісні? - Охарактеризуй засоби музичної виразності та мелодію кожної з них.

Номер слайду 12

Талановиту українську співачку Ніну Матвієнко ми впізнаємо за неповторним тембром голосу та манерою виконання. Основу її репертуару складають народні пісні, серед яких обрядові, ліричні, жартівливі, пісні-балади, колискові та багато інших. Народна пісня дала початок розвитку вокальної музики. Ніна Матвієнко

Номер слайду 13

Вокальна музика — різновид музичного мистецтва, твори якого виконують голосом. Людей, які займаються співом, називають співаками, або вокалістами.

Номер слайду 14

Пісню може виконувати один співак/одна співачка (соло), двоє співаків/співачок (дует), троє (тріо), четверо (квартет), група (ансамбль) або великий колектив (хор). Соло Дует Ансамбль

Номер слайду 15

За будовою українські пісні поділяють на строфічні (з повтором останньої строфи) та куплетні (мають заспів і приспів).

Номер слайду 16

Чимало українських народних пісень оспівують козацтво, його звитягу, завзяття, сміливість. Близькою за духом до них є сучасна авторська пісня «Козацькому роду нема переводу».

Номер слайду 17

Музичне сприймання. Слова М. Воньо і П. Карася, музика М. Балеми. «Козацькому роду нема переводу» (у виконанні академічного ансамблю «Козаки Поділля»; фрагмент).

Номер слайду 18

Аналіз прослуханого твору. - Який настрій створює ця пісня? - Чим відрізняється ансамблевий спів від сольного або дуетного?

Номер слайду 19

Фізкультхвилинка.

Номер слайду 20

Розспівка. «Дощик».

Номер слайду 21

Розучування пісні. «Розкажу про Україну» (сл. О. Вратарьова, муз. О. Злотника). 1. Ми живемо під небом ясним, А навкруги шляхи, поля, І села, і міста прекрасні — Це рідний край, моя земля. Високі крила журавлині, Співучі вірші Кобзаря — Ми живемо на Україні, Це рідний край, моя земля!

Номер слайду 22

Розучування пісні. Приспів: Розкажу про Україну, Де в Дніпрових хвилях синіх Лаври куполи, Де Хрещатик і Софія, Де прекрасне місто Київ — Краще на Землі. Розкажу про Україну, Де калина-горобина Квітне край вікна. Запрошу на Україну: Тільки тут моя єдина, Тільки тут моя єдина Рідна сторона.

Номер слайду 23

Розучування пісні. 2. У небі райдуга барвиста, Краплини сонця золоті, А діти — це маленькі іскри В долонях рідної землі. Ми щирих друзів у гостину Завжди чекаєм у добрий час. Нові часи на Україні, На Україні все гаразд! Приспів. Розкажу про Україну...

Номер слайду 24

Гра «Інтерв’ю». Об’єднайтесь у пари. Домовтеся, хто з вас буде виконувати роль журналіста /журналістки, а хто — відповідати на питання на тему «Музична спадщина України».

Номер слайду 25

Узагальнення вивченого матеріалу. Рефлексія. Яку музику називають вокальною?  Що таке народна пісня? На які види її поділяють за будовою?  Що ти знаєш про творчість славетної української співачки Н. Матвієнко?

Номер слайду 26

Домашнє завдання. Запропонуйте друзям створити із назв найпопулярніших українських народних пісень мозаїку «Моя співуча Україна». Дізнайтеся з додаткових джерел, хто із сучасних молодих співаків/співачок виконує українські народні пісні.

Номер слайду 27

ppt
Додано
19 березня
Переглядів
20
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку