Урок-презентація "Прекрасне у простому", 5 кл.

Про матеріал
До вашої уваги пропонується матеріал, який можна використати на уроках музичного мистецтва в 5 класі НУШ за модельною програмою Кондратової Л.Г. при вивченні теми "Мистецька абетка".
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Вчитель мистецтва Лисянського ліцею №2 Беляєва Світлана Вікторівна

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Мета уроку: формування ключових компетентностей: - загальнокультурна компетентність: виховувати естетичний смак до музичного мистецтва; - міжпредметна естетична компетентність: образотворче мистецтво; - предметні компетентності: — ознайомити з різновидами вокальної музики, манерами виконання пісень, термінами «камерно-вокальна музика», «романс»; — розвивати вміння учнів уважно слухати музику та висловлю-вати власні музичні враження від прослуханих вокальних творів, добирати слова-характеристики до прослуханих вокаль-них творів, розвивати вміння записувати і виконувати ритмічний малюнок; — виховувати інтерес до слухання класичної музики та викона-ння дитячих пісень українських композиторів.

Номер слайду 4

Вирушаймо в подорож, в чудовий світ вокальної музики, де на нас чекає зустріч з майстрами вокального мистецтва. Поміркуйте, чому голос іноді називають найпростішим музичним інструментом, що доступний людині.

Номер слайду 5

Ви вже знаєте, що музику, в якій голос відіграє чільну або рівноправну з музичними інструментами роль, називають вокальною. Спів — один із найдавніших видів музичного мистецтва. Співати можуть всі, але професійними вокалістами стають лише обдаровані від природи люди. Однак і вони повинні навчатися у спеціальних закладах чи брати уроки вокалу, якщо прагнуть досягти успіху й визнання. Л. Монастирська виконує партію Аїди в однойменній опері Дж. Верді

Номер слайду 6

Вокальні твори виконують по-різному. Народні пісні співають у народній манері — розлого і звучно під супровід народних інструментів або без супроводу (а капела). Сучасна популярна пісня зазвичай лунає під фонограму. Це — естрадна манера виконання, основними рисами якої є легкість і доступність сприйняття слухачами. У музичному театрі, концертному залі та філармонії звучить академічна музика, якій притаманна академічна манера співу.

Номер слайду 7

Розгляньте схему. На які різновиди поділяють вокальну музику?

Номер слайду 8

Камерно-вокальна музика призначена для виконання голосом у невеликих приміщеннях обмеженою кількістю співаків.

Номер слайду 9

Камерний спів передбачає виконання пісень, романсів та інших вокальних творів, переважно солістом або невеликими ансамблями.

Номер слайду 10

До найпопулярніших камерно-вокальних творів належать пісня та романс. За формою вони подібні, але мають певні відмінності. У романсі можливі відступи від основної мелодії, приспів переважно відсутній. Пісня за характером може бути різною, а романс — тільки ліричний. Пісню можна виконувати будь-яким складом співаків а капела чи з акомпанемен- том, а романс призначений для сольного співу з інструментальним супроводом. В Україні романс ширився у 19-му столітті. Співає соліст Хмельницької обласної філармонії Степан Дробіт. Концертмейстер Григорій Скалозубов

Номер слайду 11

Музичне сприймання. Сл. А. Малишка, муз. П. Майбороди. «Пісня про рушник» (у виконанні О. Пономарьова; фрагмент). Сл. Т. Шевченка, муз. М. Лисенка. Романс «Минають дні» (у виконанні С. Дробіта; фрагмент).

Номер слайду 12

Аналіз прослуханого твору. - Які почуття пробуджують ці твори? - Які особливості камерно-вокальної музики в них простежуються? - Що ви можете сказати про інструментальний супровід кожного твору? - Доберіть слова для характеристики мелодії пісні або романсу (за вибором). Об’єднайтесь у групи. Дослідіть історію створення прослуханих творів.

Номер слайду 13

Романс – музичний твір для сольного співу з інструментальним  супроводом.

Номер слайду 14

Романси пишуть на віршований текст ліричного змісту. У романсі завжди виразна мелодія, яка передає розвиток почуттів, викликає відгук у серцях слухачів.

Номер слайду 15

Вокальна музика призначена для співу і виконується музичним супроводом – акомпанементом або виконується без супроводу (а сарреllа). Для музичного супроводу використовують фортепіано, орган, будь-який сольний музичний інструмент, інструментальний ансамбль або оркестр.

Номер слайду 16

Перегляд відео. Чимало сучасних пісень виконують без акомпанементу. П. Саймон. «Звук тиші» (у виконанні групи «Пентатонікс» а капела; фрагмент). Музичне сприймання. О. Шевченко. «Старенький трамвай» (у виконанні ансамблю «Пікардійська терція» а капела; фрагмент).

Номер слайду 17

«Пентатонікс» (Pentatonix) — американська акапельна група «Пікардійська терція» — українська акапельна формація

Номер слайду 18

Аналіз прослуханих творів. - У якій манері вони були виконані: народній, академічній чи естрадній? - Поясніть, чому ви так вважаєте.

Номер слайду 19

Гра«Загадаю пісню». Спробуйте виконати відому українську народну пісню без інструментального супроводу і без слів. Відтворюйте мелодію, виспівуючи склади «пам-пам», «пам-пам» та ритмічно клацаючи пальцями. Чи зможуть друзі розпізнати вашу пісню?

Номер слайду 20

Фізкультхвилинка. «Всі підняли руки».

Номер слайду 21

Розспівка.

Номер слайду 22

Виконання пісні. «Розкажу про Україну» (сл. О. Вратарьова, муз. О. Злотника). Проплескайте у долоні ритм приспіву й запишіть ритмічний малюнок довгими І та короткими П нотами.

Номер слайду 23

Уявіть себе разом із друзями у вокальній студії. Оберіть учителя/учительку з вокалу, який/ яка буде навчати своїх «учнів» правильно дихати, «тримати» звук і чітко вимовляти слова. Хто з вас найкраще виконає цю роль? Гра «Учитель/учителька співу».

Номер слайду 24

Узагальнення вивченого матеріалу. Рефлексія.  Яку музику називають вокальною?  Розкажіть про манери виконання вокальних творів.  Які види вокальної музики ви знаєте?  Який із прослуханих на уроці музичних творів вам найбільше запам’ятався? Поясніть, чому.

Номер слайду 25

Домашнє завдання. Дізнайтесь з додаткових джерел про особливості різних стилів виконання вокальної музики.

Номер слайду 26

ppt
Додано
19 березня
Переглядів
23
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку