Урок-презентація на тему:«КАРБОНАТНА КИСЛОТА. CОЛІ КАРБОНАТНОЇ КИСЛОТИ»

Про матеріал

Що утворюється під час взаємодії оксиду карбону (IV) з водою?

(Учні в процесі обговорення вносять свої доповнення.)

Учитель: Так, утвориться карбонатна кислота. Що це за сполука, які їй притаманні властивості, що за солі вона утворює ми розглянемо сьогодні на уроці. Запишіть будь ласка в зошитах сьогоднішнє число та тему уроку: "Карбонатна кислота. Солі карбонатної кислоти."

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Міністерство освіти, науки, молоді та спорту України Головне управління освіти і науки виконавчого органу КМДА НАВЧАЛЬНО-МЕТОДИЧНИЙ КАБІНЕТ ПРОФТЕХОСВІТИ м. Києва _______________________________________________________ ДНЗ “Київське регіональне вище професійне училище будівництва” Урок-презентація на тему: Розробив Викладач хімії та біології І категорії Кузьменко Ольга Сергіївна

Номер слайду 2

Формувати знання про карбонатну кислоту як одну із слабких неорганічних кислот; Ознайомитися з її фізичними та хімічними властивостями; Поглибити знання про середні й кислі солі, їх взаємоперетворення на прикладі карбонатів і гідрогенкарбонатів; Ознайомитися з якісною реакцією на карбонат-іон; З’ясувати значення карбонатів у природі та житті людини.

Номер слайду 3

1. Карбонатна кислота – слабка неорганічна кислота: 1.1. молекулярна та структурна формули карбонатної кислоти; 1.2. фізичні та хімічні властивості карбонатної кислоти. 2. Карбонати та гідрогенкарбонати. 3. Значення карбонатів у природі та житті людини.

Номер слайду 4

1. Він неодноразово спричиняв смерть, як людей, так і тварин. При отруєнні ним наступає кисневе голодування, оскільки він утворює стійку сполуку з гемоглобіном крові, що призводить до отруєнь і смерті людей. (Чадний газ – СО.) 2. Він має здатність відновлювати метали з оксидів, тому використовується у металургії, а ще може горіти, виділяючи багато теплоти, і тому використовується разом з іншими газами як газоподібне паливо. (Чадний газ – СО.)

Номер слайду 5

3. Цей газ не отруйний в малих кількостях, але він не підтримує дихання і горіння, що є також небезпечно для людей і тварин. І коли його багато в приміщенні, де є люди, він спричиняє запаморочення голови, може викликати задуху. (Вуглекислий газ – СО2.) 4. Газ, який використовують у вогнегасниках і таким чином рятують життя людей та їх майно під час пожеж. (Вуглекислий газ – СО2) 5. Збільшення якого газу в атмосфері призводить до «парникового ефекту»? (Вуглекислий газ – СО2)

Номер слайду 6

МОЛЕКУЛЯРНА ФОРМУЛА: Н2СО3 СТРУКТУРНА ФОРМУЛА:

Номер слайду 7

Н2СО3 – нестійка сполука. Вона існує лише у водному розчині. Під час намагання виділити її з розчину вона легко розкладається на воду і оксид карбону (IV). У водному розчині має місце рівновага. Н2О + СО2 ↔ Н2СО3 ↔ Н2О + СО2 Дисоціація карбонатної кислоти: + - І ступінь дисоціації: Н2СО3 ↔ Н + НСО3 - + 2- ІІ ступінь дисоціації: НСО3 ↔ Н + СО3 + 2- Сумарне рівняння: Н2СО3 ↔ 2Н + СО3

Номер слайду 8

Взаємодія з металами Н2СО3 + Mg → MgСО3 + Н2↑ 2. Взаємодія з оксидами металів Н2СО3 + MgО → MgСО3 + Н2О

Номер слайду 9

3. Взаємодія з солями слабших кислот Н2СО3 + Nа2SіО3 → Nа2СО3 + Н2SіО3↓ 4. Взаємодія з лугами Н2СО3 + NаОН → NаНСО3 + Н2О Н2СО3 + 2NаОН → Nа2СО3 + 2Н2О

Номер слайду 10

Н2СО3 – утворює два ряди солей: МеСО3 – карбонати МеНСО3 – гідрогенкарбонати Розчинними у воді є карбонати Nа+, К+, NН4+. Гідрогенкарбонати всі розчиняються у воді. Карбонати Натрію й Калію плавляться без розкладу, решта розкладаються внаслідок нагрівання й навіть у процесі кипіння. СаСО3 → СаО + СО2↑ 2NаНСО3 → Nа2СО3 + СО2↑ + Н2О

Номер слайду 11

У дві пробірки насипаємо потроху (аби тільки вкрилось дно) кальцій карбонату і натрій карбонату. В обидві пробірки додаємо по 1 мл розбавленої хлоридної кислоти й одразу ж закриваємо кожну пробірку пробкою з газовідвідною трубкою, кінець якої опускаємо у пробірку з вапняною водою. Спостерігаємо виділення СО2 СаСО3 + 2НСl = СаСl2 + СО2↑ + Н2О Отже, якісною реакцією на солі карбонати є їх взаємодія з кислотами.

Номер слайду 12

Nа2СО3 – кальцинована сода Nа2СО3∙10Н2О – каустична сода NаНСО3 – питна сода К2СО3 – поташ СаСО3 – крейда, мармур, вапняк

Номер слайду 13

Карбонат натрію Nа2СО3 (кальцинована сода) і його кристалогідрат Nа2СО3∙10Н2О (каустична сода) використовуються у виробництві скла, мила, мийних засобів, барвників тощо. У великій кількості їх потребують целюлозно-паперова, текстильна, нафтова та інші галузі промисловості.

Номер слайду 14

Гідрогенкарбонат натрію NаНСО3 (питна сода) широко використовується під час випікання хліба, у харчовій промисловості, медицині, побуті. Питна сода входить до складу наповнювачів для вогнегасників. Карбонат калію К2СО3 (поташ) застосовують для виготовлення мила, тугоплавкого скла, у фотосправі.

Номер слайду 15

Вапняк СаСО3 використовують для добування вапна, яке також застосовується у будівництві, а крім того, вноситься у грунт для зниження кислотності і поліпшення його структури. Крейду застосовують для побілки, а також у скляній, гумовій та інших галузях промисловості.

Номер слайду 16

Мармур – це кристалічна гірська порода, яка складається з мінералів кальциту СаСО3 або доломіту СаMg(СО3)2. Забарвлення мармуру залежить від домішок, колір і рисунок проявляється тільки після полірування. Мармур буває білого, сірого, зеленого, червоного та інших кольорів, а частіше строкатим. Його добувають в кар'єрах монолітними блоками, застосовують в архітектурі і будівельній справі, електро- та сантехніці, для виготовлення скульптур. Родовища мармуру відомі в Італії, Греції, Франції, Норвегії, США, Україні, Російській Федерації та в інших країнах.

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Доломіт – СаMg(СО3)2 має домішки глини, вапняку, буває білого, сірого, іноді жовто-бурого кольору. Має широке практичне застосування як флюс у металургійній промисловості і сировина для виробництва вогнетривких матеріалів, вапна, магнію, магнезіальних цементів, у скляній і керамічній промисловостях, для виготовлення буту, щебеню, облицювального матеріалу.

Номер слайду 22

Номер слайду 23

Са(ОН)2 + СО2 = СаСО3 + Н2О СаСО3 + Н2О + СО2 = Са(НСО3)2 Са(НСО3)2 = СаСО3 + Н2О + СО2↑

Номер слайду 24

У природі ґрунтові води разом з вуглекислим газом перетворюють карбонати в гідрогенкарбонати, що і призводить до вимивання покладів карбонатів в окремих місцях. Там і утворюються пустоти. При зміні температури гідрогенкарбонати знову розкладаються на карбонати, вуглекислий газ і воду. Так утворюються карстові печери.

Номер слайду 25

Номер слайду 26

Завдання 1. Напишіть рівняння реакцій, з допомогою яких можна здійснити перетворення: Са(ОН)2 → СаСО3 → Са(НСО3)2 → СаСО3 → → СО2 → Na2CО3 Са(ОН)2 + СО2 → СаСО3 + Н2О СаСО3 + СО2 + Н2О → Са(НСО3)2 Са(НСО3)2 + Са(ОН)2 → 2СаСО3 + 2Н2О СаСО3 → СаО + СО2 СО2 + 2NаОН → Nа2СО3 + Н2О

Номер слайду 27

Завдання 2. У процесі нагрівання кальцій карбонату масою 18,4 г утворилося 4,48 л СО2 (н. у.). Обчисліть масову частку домішок в даному зразку кальцій карбонату. Розв’язок: х г 2,48 л СаСО3 → СаО + СО2 100 г/моль 22,4 л/моль х = 2,48 * 100/22,4 = 11,1 (г) W(д) = m(д)/m(р-ни+д) * 100% m(д) = m(р-ни + д) - m(ч. р-ни) m(д) = 18,4 - 11,1 = 7,3 (г) W(д) = 7,3/18,4 * 100% = 39,7 (%) Відповідь: 39,7 (%)

Номер слайду 28

Опрацювати матеріал теми за §13 підручника Попель П.П.,Крикля Л.С. Хімія 10 клас Творче завдання: підготувати письмово повідомлення про будівельні матеріали, на одну з тем: Виготовлення скла: історія розвитку. Види скла, його застосування. Кераміка, її застосування. Цемент, бетон – фундамент сучасного будівництва.

ppt
Додано
15 серпня 2018
Переглядів
3355
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку