Урок + презентація на тему "Ґудзики, їх різновиди та призначення. Пришивання ґудзиків з двома та чотирма отворами"

Про матеріал
Урок в 6 класі на тему: "Ґудзики, їх різновиди та призначення. Пришивання ґудзиків з двома та чотирма отворами" Мета дидактична: знайомити здобувачів освіти з призначенням, формою, кольором і розміром ґудзиків. Вчити пришивати ґудзики з двома та чотирма наскрізьними отворами. Мета розвиткова: розвивати просторове орієнтування, призначення, форму, колір і розмір, мислення, пам'ять, удосконалювати дрібну моторику, точність та скоординованість рухів. Мета виховна: виховувати організованість, свідоме ставлення до праці, охайність, естетичний смак, раціональне використання матеріалів.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Подорож в Країну знань

Номер слайду 2

Наш маршрут. Повторинка. Загадкова. ПізнавальнаІнструктаж. Практична. Оцінювальна. Підсумкова

Номер слайду 3

Станція «Повторинка»Вправа «Не помились» - обери правильну відповідь.

Номер слайду 4

Одяг шиють із …( трави, дерева, тканини). Одяг зі шкіри…(дерев’яний, вовняний, шкіряний). Доглядати за одягом означає…(кидати, бруднити, мнути, прати, прасувати, чистити). Гарний одяг…(прикрашає людину, псує людину).

Номер слайду 5

Станція «Загадкова»Загадка Я маленький і кругленький,На одязі я завжди. Мене в петлю продівають. Сто разів туди-сюди.Ґудзик-

Номер слайду 6

Хвилинка цікавинка

Номер слайду 7

У сиву давнину люди робили собі одяг із шкір тварин. Накидали шкіру на плечі і підв’язували поясом з рослин. Незручним був такий одяг: заважав рухатися, полювати на тварин.

Номер слайду 8

Тож з’явилися застібки, які людина робила з кісток тварин, дерев’яних паличок, шипів рослин. До одягу стали прикріплювати просвердлені камінчики, на які накидали петлі.

Номер слайду 9

Йшли століття і люди навчились прясти шерсть, робити тканину, шити з неї одяг. Змінилася і застібка. Дуже швидко Ґудзики стають важливим елементом повсякденного і святкового вбрання. Найбільш поширеними були метвалеві Ґудзики кулястої або подовженої форми з круглою петлею

Номер слайду 10

Їх робили із олова, міді, срібла, золота прикрашали візерунками та дорогоцінним камінням

Номер слайду 11

У середину такого порожнього Ґудзика клали круглий камінчик або шматочок олова, що видавали при русі звук схожий на звук брязкальця. Такі Ґудзики пришивалися до одягу і служили оберегом. Вважалося, що вони відганяють злих духів від власного одягу.

Номер слайду 12

З часом ґудзики стали модною і дуже дорогою річчю. Одяг, який застібається на золоті та срібні ґудзики могли носити лише багаті люди. Такі ґудзики коштували дорожче, ніж сам одяг, тому перешивали з одного одягу на інший.

Номер слайду 13

Щоб зробити гудзики більш доступними, майстри стали використовувати при виготовленні ґудзиків більш дешеві матеріали: дерево, скло, метал, кістку. Вони виготовляли гудзики різної форми з різними малюнками на гудзиках

Номер слайду 14

Виготовлялися набори ґудзиків, від 5 до 30 штук, на певну тематику: портрети, подорожіТакі набори виготовлялися під заказ і продавалися в шкатулках, оброблених шовком.

Номер слайду 15

Гудзики стали не тільки застібкою і прикрасою одягу, навіть амулетом, оберегом. На ґудзиках ще й гадали недаремно є навіть прикмети, пов’язані з ними1 Якщо знайдеш ґудзика – чекай удачі.2 Втрата ґудзика – застереження про небезпеку. 3 Щоб тобі була удача – завжди носи в кармані ґудзик з дірочкою.

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Іграшки з ґудзиків

Номер слайду 19

Музей ґудзиків в Італії

Номер слайду 20

Пам’ятник ґудзику

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Станція «Пізнавальна»Тема уроку: Ґудзики, їх різновиди та призначення. Пришивання ґудзиків з двома та чотирма отворами.

Номер слайду 23

Найчастіше вони схожі на диск і протягуються в петлю чи проріз в одязі.Ґýдзик —це елемент одягу, який виконує роль застібки і оздоблення. Слово «ґудзик» за походженням пов'язане з прасл. *guzъ («вузол», «шишка», «ґудзь»).

Номер слайду 24

Вони бувають різних кольорів і розміру.

Номер слайду 25

За формою-круглі, овальні, квадратні, трикутні, прямокутні.

Номер слайду 26

До дитячого одягу-квіточками, у вигляді ягідок, тварин, бантиків, метеликів

Номер слайду 27

Ґудзики виготовляють із різних матеріалів-пластмаси, металу, дерева, обтягують тканиною, шкірою.

Номер слайду 28

Гра – «Чарівна торбинка»

Номер слайду 29

Для різного одягу використовують різні ґудзики. За призначенням ґудзики розрізняють: пальтові, костюмні, формені, для штанів, суконь, чоловічих сорочок.

Номер слайду 30

Номер слайду 31

За способом кріплення ґудзики бувають з двома наскрізними отворами та з чотирма наскрізними отворами і з вушком.

Номер слайду 32

Місце відірваного ґудзика можна визначити за залишками ниток або слідом від ґудзика. Якщо сліду не залишилося, треба застібнути виріб на всі ґудзики і позначити місце пришивання відірваного.

Номер слайду 33

Станція «Інструктаж»Гра «Закінчи речення»1. Забороняється залишати голку без…2. Голки і шпильки зберігати…3. Забороняється підносити голку та ножиці до…, не можна брати до рота.4. Забороняється вколювати в…5. Ножиці передавати кільцями…6. Ножиці на столі лежать справа із з…7. Працюючи, роботу слід тримати на відстані 25-30 см…

Номер слайду 34

Загадка. П’ять братів, п’ять силачів, Хоч і здаються малими, можемо все зробити ними: і писати й майструвати. Хто вони, зумій вгадати ? Пальці-

Номер слайду 35

Народні прислів’я. Очам страшно, а руки все зроблять Руки твої- найкращий скарб, коли зумієш їм дати лад.

Номер слайду 36

Руки вперед

Номер слайду 37

Станція «Практична»

Номер слайду 38

Станція «Оцінювальна»

Номер слайду 39

Станція «Підсумкова»1. Для чого потрібні ґудзики?2. Які бувають ґудзики за формою ?3. З яких матеріалів виготовляють ґудзики ?4. Які бувають ґудзики по кількості отворів?5. Як визначити місце відірваного ґудзика ?

Номер слайду 40

Молодці! 

Перегляд файлу

Тема уроку: Ґудзики, їх різновиди та призначення. Пришивання ґудзиків з

                       двома та чотирма отворами.

 

1. Мета дидактична: знайомити здобувачів освіти  з призначенням, формою, кольором і розміром ґудзиків. Вчити пришивати ґудзики з двома та чотирма наскрізьними отворами.

2. Мета розвиткова: розвивати просторове  орієнтування, призначення, форму, колір і розмір, мислення, пам'ять, удосконалювати дрібну моторику, точність та скоординованість рухів.

3. Мета виховна: виховувати організованість, свідоме ставлення до праці, охайність, естетичний смак, раціональне використання матеріалів.

 

Наочні посібники, інструменти і матеріали: зразки ґудзиків, різні за призначенням, формою, кольором, розміром, матеріалом, інструкційні картки, тканина, голки, нитки, ножиці, мультимедійна дошка.

 

Словникова робота: ґудзик з двома наскрізними отворами, ґудзик з чотирма наскрізними отворами.

 

Тип уроку: урок-подорож.

 

                                                      Хід уроку.

І. Організаційний момент.

- Доброго дня діти та гості, присутні на уроці. Давайте посмішкою один до одного створимо хороший настрій, тому що з ним краще працюється, все збувається.

- Наш урок пройде у вигляді подорожі в країну знань із зупинками на таких станціях: Слайд 1.

 

 

 

2 слайд.

 

 

 

 

 

 

  •   Отже, часу даремно не гаймо і в подорож знань вирушаймо.

Слайд 3

Перша зупинка на станції "Повторинка"

  •    На цій станції пригадаємо про що ми говорили  на минулому уроці?

(про одяг та його дрібний ремонт).

  •    А зараз я пропоную виконати вправу "Не помились" – обери правильну відповідь.
  •   Одяг шиють із … (трави, дерева, тканини).
  •   Одяг зі шкіри … (дерев'яний, вовняний, шкіряний).
  •   Доглядати за одягом означає … (кидати, бруднити, мнути, прати, прасувати, чистити).
  •   Гарний одяг … (прикрашає людину, псує людину).
  •    Діти, який ремонт називають  дрібним?

(виконати дрібний ремонт одягу – означає пришити ґудзики, кнопки, вішалку до пальта, куртки, підшити низ сукні чи спідниці, зашити розпоротий шов).

Слайд 4.

2. Подорожуємо далі і ми зупиняємось на станції  "Загадкова".

І тут зустрічають нас загадки.

                  Загадка

Я маленький і кругленький

На одязі я завжди.

Мене в петлю продівають

Сто разів туди-сюди.

  •    Що це таке? Так, ґудзик.
  •    Я думаю, що ви здогадались про що піде мова. Будемо говорити про ґудзики, їх види, призначення.

Сьогодні у нас дуже важливий  і потрібний урок. Ми навчимося виконувати один з видів ремонту одягу – пришивання ґудзика.

Перш ніж приступити до роботи, давайте ближче познайомимося з ґудзиком.

Слайд 5.  Хвилинка-цікавинка.

Розповідь вчителя.

  •    Звідки ж прийшов до нас ґудзик?

У сиву давнину люди робили собі одяг із шкір тварин. Накидали шкіру на плечі і підв'язували  поясом із рослин.

Слайд 6. Незручним був такий одяг: заважав рухатися, полювати на тварин. Тож з'явилися застібки, які людина робила  з кісток тварин, дерев'яних паличок, шипів рослин. До одягу стали прикріплювати  просвердлені камінчики, на які накидали петлі. Подивіться, які ґудзики  робили стародавні люди з каменю.

Слайд 7. Йшли століття  і люди навчилися  прясти шерсть, робити тканину, шити з неї одяг. Змінилася і застібка. Дуже швидко ґудзики стають важливим елементом повсякденного і святкового  вбрання. Найбільш поширеними були порожні металеві ґудзики кулястої або подовженої форми з круглою петлею. Їх робили з олова, міді, срібла, золота, прикрашали візерунками та дорогоцінним камінням. У середину такого  порожнього ґудзика  клали круглий камінчик або шматочок олова, що видавали при русі  звук схожий на звук брязкальця.

Такі ґудзики пришивалися до одягу і служили оберегом. Вважалося, що вони відганяють  злих духів від власного одягу.

Слайд 8. З часом ґудзики  стали модною і дуже дорогою річчю. Одяг, який застібається  на золоті та срібні  ґудзики  могли носити  лише багаті люди. Такі ґудзики коштували дорожче, ніж сам одяг, тому перешивали з одного одягу на інший.

Слайд 9. Ґудзики могли бути крихітними, як горішок, а могли бути завбільшки з куряче яйце.

Щоб зробити ґудзики більш доступними, майстри стали  використовувати при виготовленні ґудзиків більш дешеві матеріали: дерево, скло, метал, кістку. Вони виготовляли ґудзики  різної форми, з різними малюнками на ґудзиках. Виготовляли набори ґудзиків від 5 до 30 штук на  певну тематику: портрети, подорожі. Такі набори виготовляли під заказ і продавалися  в шкатулках, оброблених шовком.

Ґудзики стали не тільки  застібкою і прикрасою одягу, навіть амулетом, оберегом.

На ґудзиках ще й гадали!  Не даремно є, навіть прикмети, пов'язані з ними.

Слайд 10. Можливо ви їх знаєте?

  •   Якщо знайдеш ґудзика – чекай удачі.
  •   Щоб тобі була удача  - завжди носи в кармані ґудзик з дірочкою.
  •   Втрата ґудзика  - застереження про небезпеку.

Зараз багато людей  захоплюється красою і неповторністю  сучасних ґудзиків, збирають і створюють з них справжні дива.

Ґудзик використовують як прикрасу у жіночому вбранні. З них люди виготовляють прикраси.  Слайд 11.

Слайд 12. А ще ґудзики використовують в інтер'єрі кімнат. Ґудзиками прикрашають диванну подушку, виготовляють з ґудзиків настінні картини, годинники, ними оздоблюють шкатулку, настільну лампу.

Слайд 13. А ще з ґудзиків  можна зробити цікаві іграшки і поробки своїми руками. У Швейцарії  та Італії є музеї ґудзиків, а в Києві пам'ятник ґудзику.

3. Наступна станція "Пізнавальна"

Робота в зошитах. Слайд 14.

  •    Записуємо дату і тему уроку.

Слайд 15. – Назва ґудзик  походить від українського  слова "ґудзь", тобто вузол – це застібка на одязі, що служить для з'єднання її частин та оздоблення.

Найчастіше вони схожі на диск і протягуються в петлю чи проріз в одязі.

Слайд 16. Вони бувають різних кольорів і розміру. За формою – круглі, овальні, квадратні, трикутні, прямокутні. До дитячого одягу – квіточками, у вигляді ягідок, тварин, бантиків, метеликів.

Слайд 17. Ґудзики виготовляють із різних матеріалів – пластмаси, металу, дерева, обтягують тканиною, шкірою.

 

- Зараз я пропоную пограти в гру  "Чарівна торбинка" Слайд 18.

Ви повинні закрити очі, вийняти з мішечка ґудзик, і на дотик визначити якої він форми.

Слайд 19. Для різного одягу  використовують різні  ґудзики. За призначенням ґудзики розрізняють: пальтові, костюмні, формені, для штанів, суконь, чоловічих сорочок. показати зразки.

Слайд 20. За способом кріплення ґудзики бувають  з двома наскрізними отворами та з чотирма наскрізними отворами, а також з вушком. Записати в зошитах.

- А щоб краще ви запам'ятали, я пропоную допомогти дівчинці розкласти  по шухлядках ґудзики і записати, скільки ґудзиків у кожній шухлядці. (Завдання на картці)

Допоможіть дівчинці розкласти по шухлядках гудзики і запишіть, скільки гудзиків у кожній шухлядці.

Перевірка завдання.

  •    Діти, а чи знаєте ви, як визначити місце відірваного ґудзика?

Слайд 21. Місце відірваного ґудзика можна визначити за залишками  ниток або слідом від ґудзика. Якщо сліду не залишилося, треба застібнути виріб на всі ґудзики і позначити місце пришивання відірваного.

Для пришивання ґудзиків нам потрібні обладнання. А які саме, ви повинні самостійно визначити і підкреслити.

(Робота з картками)

 

 

 

П

Перевірка завдання.

  •    А чи потрібно дотримуватись правил безпечної праці? (Так!)

Слайд 22.

4. Отже, слідуюча зупинка "Інструктаж"

На цій зупинці я пропоную пограти в гру "Закінчи речення"

  •    Забороняється залишати голку без … (нитки).
  •    Голки і шпильки зберігати … ( у гольниці чи спеціальній коробці).
  •    Забороняється підносити голку та ножиці до … (очей), не можна  брати до … (рота).
  •    Ножиці передавати кільцями … (вперед).
  •    Ножиці на столі лежать справа із … (зімкнутими лезами).
  •    Працюючи, роботу слід тримати  на відстані 25-30 см. від … (очей).

Молодці! Знаєте правила безпечної праці, тож завжди дотримуйтесь їх.

  •    А чи не забули ви про помічників, без яких ми не можемо обійтися?

Слайд 23. Не знаєте хто це? Послухайте загадку.

П'ять братів, п'ять силачів,

хоч і здаються малими,

можемо все зробити ними:

і писати, й майструвати –

хто вони, зумій вгадати? (пальці)

Слайд 24. Найголовніші в будь-якій справі – руки людини. Недаремно народні прислів'я кажуть: "Очам страшно, а руки все зроблять",  "Руки твої – найкращий скарб, коли зумієш їм дати лад".

Слайд 25. Пальчикова гімнастика

  •   руки вперед, долоні вниз, усередину, вгору;
  •   розвести і звести пальці;
  •   стиснути долоньки в кулачок і розтиснути;
  •   повороти кистями рук;
  •   струсити кисті рук;
  •   потирання долонь;
  •   потирання великими і вказівними пальцями один об один.

5. Слайд 26. Наступна зупинка "Практична"

На цій зупинці перед нами стоїть завдання навчитись виконувати життєво необхідну справу – пришивати ґудзики.

Ґудзики підбирають до одягу по кольору, а нитки підбирають по кольору ґудзика. Будемо працювати за інтрукцією, яка є у вас на партах.

Отже, приготувались: тканина, голка, нитки, ножиці, ґудзики  у вас в коробках.

5.1. Етапи роботи

Спочатку пришиємо ґудзик з двома отворами. Затягуємо нитку в голку, беремо правильну довжину нитки, робимо вузлик.

Слайд 27. І далі йдемо за інструкцією.

  •   Нитку закріплюють на тканині за допомогою вузлика;
  •   Голку пропоскаємо в отвір ґудзика, вводять нитку;
  •   Голку пропускаємо в другий отвір ґудзика, виводять нитку на виворіт;
  •   Так виконують 4-5 стібків.

Нитку закріплюють  із вивороту петлею.

(Вчитель демонструє на демонстраційних ґудзиках технологію їх пришивання.)

  •    Далі пришиваємо ґудзики з чотирма отворами.
  •   Ґудзик з чотирма отворами пришивають 3-4 стібками в кожну пару отворів.

5.2. Самостійне виконання  роботи здобувачами освіти.

- Під час виконання здобувачами освіти  практичного завдання учитель контролює  правильність пришивання ґудзиків, їхнє закріпленя, дотримання правил безпеки.

Здобувачі освіти працюють.

Прислів'я про працю:

  •   Хто спішить, той людей смішить.
  •   Де господар добре робить, там і поле добре родить.

6. Слайд 28. А тепер зупинка "Оцінювальна"

Вчитель переглядає роботи, робить зауваження  про помилки, оцінює роботи.

6.1. Прибирання робочих місць.

7. Слайд 29. Зупинка "Підсумкова"

1. Для чого потрібні ґудзики?

2. Які бувають ґудзики за формою?

3. З яких матеріалів виготовляють ґудзики?

4. Які є ґудзики за призначенням?

5. Які бувають ґудзики по кількості отворів?

6. Як визначити місце відірваного ґудзика?

7. Які потрібні інструменти для пришивання ґудзиків?

8. Рефлексія-діалог:

- Що вам сподобалося на уроці?

- Що нового дізналися?

- Чого навчилися?

Слайд 30. Молодці! Я сподіваюсь, що на вашому одязі завжди ґудзики будуть пришиті на місці.

9. Психологічна підготовка до перерви.

Повторити правила безпечної поведінки  під час перерви (з пам'ятки)

Пам'ятайте про правила безпечної поведінки під час перерви.

 

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.5
Оригінальність викладу
4.5
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.7
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Харіна Людмила Костянтинівна
    Загальна:
    4.3
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Неверова Валентина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
zip
Пов’язані теми
Технології, 6 клас, Розробки уроків
Інкл
Додано
9 березня 2020
Переглядів
12214
Оцінка розробки
4.7 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку