Урок. Презентація.Основні положення МКТ в професії " Кухар"

Про матеріал
професійно спрямований урок для учнів професійно- технічних училищ з професії "Кухар"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Як правильно зварити яйця, знаючи закони фізики Підготувала учениця групи 14 ДНЗ «Білопільське ВПУ»Анна Антіпова

Номер слайду 2

для чого необхідно витримати яйце при кімнатній температурі; чому не треба класти яйце в окріп;чому шкаралупа яйця тріскається;що необхідно зробити для попередження цього;чи можно замість солі добавити в воду цукор. Фізика дасть відповідь….

Номер слайду 3

Однією з самих розповсюджених помилок юних господинь, коли вони варять яйця, щойно винуті з холодильника, закладка у воду, що ще не закипіла. Обов’язково класти їх треба тільки в киплячу водичку. Але, з виконанням цієї простої умови , виникає ще одна проблема – шкаралупа тріскається, з-за цього значна частка білків витікає з яєць у воду.

Номер слайду 4

Тому, щоб уникнути небажаного розтріскування шкаралупи, ні в якому разі класти в кип’яток не можна яйця, які тільки що дістали з холодильника, адже головна причина того, чому шкарлупа приходить в таку негідність – різкий перепад температур. Тому, перед тим, як занурювати яйця в окріп, необхідно їх злегка підігріти, промивши у тепленькій водичці або подержавши в тарілці з теплою водою.

Номер слайду 5

1) Для чого потрібно проколювати яйця?Кожне яйце з боку тупого кінця має повітряну камеру – пугу, яка утворюється протягом 1-2 годин після того як яйце було знесене. З часом, розмір пуги збільшується, що дозволяє визначити свіжість яйця. Чим довше воно зберігалось – тим більше повітряна камера. Коли яйце нагрівається, повітря всередині пуги починає тиснути на шкаралупу, в результаті чого вона може тріснути. Запобігти цій неприємності допоможе невеликий прокіл шкаралупи (не більш ніж на 3 мм, бо витече білок) з боку тупого кінця, при якому повітря з пуги виходить зовні. Особливо корисна ця операція для не дуже свіжих яєць.

Номер слайду 6

2) Чому яйця необхідно починати варити в холодній воді?Це потрібно для того, щоб температура росла поступово, і повітря встигло вийти з повітряної камери.

Номер слайду 7

Приготування яєць.3) Чому яйця варять на повільному вогні?По-перше, яйця, які поклали в окріп, можуть тріснути з-за теплового розширення шкаралупи. По-друге, при варці на повільному вогні яйця меньше тріскаються. По-третє, не надто свіже яйце з великою повітряною камерою буде виглядати в готовому вигляді набагато естетичніше, якщо варити його на повільному вогні. Білок встигає зайняти місце повітря в пузі, і форма готового продукту збережеться (на місці повітряної камери не буде «провалів»).

Номер слайду 8

Приготування яєць. Для чого в воду кладуть сіль?Білок швидше звертається в солоній воді. Якщо раптом шкаралупа трісне, білок, що звернувся, заліпить тріщину.

Номер слайду 9

Варіть правильно яйця і готуйте такі апетитні страви.

Номер слайду 10

pptx
Пов’язані теми
Фізика, 10 клас, Розробки уроків
До підручника
Фізика (академічний та профільний рівень) 10 клас (Засєкіна Т.М., Засєкін Д.О.)
Додано
4 жовтня 2021
Переглядів
326
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку