Урок-презентація Початок Другої світової війни (вересень 1939-червень 1941р.)

Про матеріал
Презентація містить розробку матеріалів до уроку "Початок війни(вересень 1939-червень 1940р)" із всесвітньої історії 10кл.:таблиці,схеми,фотоматеріал,карикатури,тощо
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Урок-презентація ‘”Початок Другої світової війни”(вересень 1939-червень 1941р)

Номер слайду 2

План уроку:1. Причини, характер і періодизація Другої світової війни.2. Перший етап війни. Воєнні дії 1939-1941рр.у Західній та Південнній Європі3. Радянсько-фінська війна.4. Входження до складу СРСР Пн. Буковини, Бессарабії, Латвії, Литви, Естонії.

Номер слайду 3

Терміни і поняття:“Вайс”“зимова війна”“лінія Маннергейма”“дивна війна”лінія Мажинорежим Віші“МОРСЬКИЙ ЛЕВ”БЛІЦКРИГ“ПЛАН Барбаросса”

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Причини війни    несправедливість Версальської угоди  поставила багато народів у принизливе становище, сприяла приходу до влади сил, які прагнули до реваншу, нового переділу світу. У найбільшій мірі це проявилось у політиці Німеччини, Італії, Японії.·       економічна криза 30-х років загострила суперечності між країнами світу, що позбавило їх можливості об'єднати зусилля у боротьбі за збереження миру. Всю систему безпеки, створену у 20-ті роки, було зруйновано.·       розв'язанню війни сприяла політика урядів Англії та Франції, спрямована на "умиротворення" агресора, а також "ізоляція" США, які, прийнявши закон про нейтралітет, фактично самоусунулись від впливу на розвиток подій у світі.·       не останню роль у розв'язанні війни відіграв. СРСР, який, підписавши пакт про ненапад з Німеччиною і таємний протокол до нього, відкрив шлях Німеччині для нападу на Польщу.

Номер слайду 7

Характер та періодизація загарбницький, несправедливий, антигуманний з боку держав агресорів. Фашистський режим мав плани колонізації, насильницької депортації, фізичного винищення окремих народів. Перший періодз 1 вересня 1939 по 22 червня 1941 року, з початку нападу Німеччини на Польщу до вступу у війну СРСРДругий періодз червня 1941 по листопад 1942 року коли ініціатива перехо-дить до рук союзників. Третій періодлистопад 1942-червень 1944 року - корінний перелом у війніЧетвертий періодчервень 1944- травень 1945 року - наступ антифашистських сил на усіх фронтах. П'ятий період -8травня 1945-2вересня 1945-капітуляція Німеччини та Японії

Номер слайду 8

Пакт Молотова-Ріб. Бентропа 23 серпня 1939 року у Москві міністр іноземних справ Німеччини Йоахім Ріббентроп і нарком закордонних справ СРСР В'ячеслав Молотов від імені своїх урядів підписали «Договір про ненапад» терміном на 10 років. Секретний протокол до нього передбачав поділ сфер впливу у «Прибалтійських державах» і Бессарабії та розчленування Польщі.

Номер слайду 9

Перший етап (1 вересня 1939 р. - 22 червня 1941 р.):1.09.39 напад Німеччини на Польщу3.09.39 "дивна війна" між Францією та Німеччиною: капітуляція Франції 22 червня 1940 р.;904.39 окупація Німеччиною Данії, Норвегії, Люксембургу, Бельгії, Нідерландів, Югославії, Греції;СРСР встановлює контроль над Західною Україною, Західною Білорусією та Прибалтикою;30.11.39-13.03.40-радянсько-фінська війна

Номер слайду 10

Початок Другої світової війни. Напад на Польщу (операція «Вайс») Першою жертвою в Другій світовій війні стала Польща. До нападу на цю країну А. Гітлер готувався кілька місяців. За планом «Вайс», затвердженим у квітні 1939 p.,стратегічне зосередження та розгортання нацистських військ завершилося 25 серпня1 вересня 1939 р. Німеччина напала на Польщу. Для воєнних дій проти цієї країни загарбниками були задіяні 62 дивізії, зокрема 7 танкових. Німецьким військам протистояла польська армія, що мала 1 млн 750 тис. солдатів і офіцерів, але на її озброєнні було лише 29 рот старих панцерників, 9 рот легких танків і майже 500 літаків застарілих конструкцій. Польські війська мужньо билися проти сильнішого ворога. Героїчною сторінкою польської історії стала оборона Варшави. Столицю Польщі гітлерівці змогли захопити лише 28 вересня після жорстоких 20-денних боїв.

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Робота з документом: Зі спогадів німецького генерал-лейтенанта К. Дітмара. Поляки утримували ще кілька пунктів: Варшаву, Модлин і косу Хель. Оточені польські частини відстоювали не Польщу, оскільки  їй уже ніщо не могло допомогти, а свою військову честь. Як на полях битв, так і в оточених фортецях поляки в основному воювали надзвичайно хоробро, хоча й знали, що повернути втрачене вже неможливо. Польська армія була розгромлена за три тижні. Нацисти втратили майже 10   тис. убитими.

Номер слайду 13

28вересня 1939 р. між Німеччиною та СРСР був підписаний договір «Про дружбу і кордон». До нього була долучена мапа та два додаткові таємні протоколи. В одному з них зазначалося, що Люблінське та частина Варшавського воєводства включені до сфери впливу Німеччини, а Литва передається СРСР. Цей договір зафіксував четвертий поділ Польщі й уточнив лінію радянсько-німецького кордону. За домовленістю її було переміщено на схід порівняно з умовами таємного протоколу від 23 серпня 1939 р. Нова лінія кордону майже збігалася з етнографічними межами проживання поляків з одного боку та українців і білорусів — з іншого. Землі з польським населенням залишились у складі Німеччини, а СРСР поширив свою сферу впливу па Литву. Отже, до Німеччини відійшло 48,6 % території Польщі, де проживало 69,9 % її населення, а до СРСР — 51,4 % території Литви та 30,1 % її населення.

Номер слайду 14

“Дивна війна”«Дивна війна» («Сидяча війна»— період Другої світової війни з 3 вересня 1939 року по 10 травня 1940 року на Західному фронті. Свою назву війна отримала від характеру бойових дій між ворогуючими сторонами, а саме майже повною їх відсутністю, за виключенням бойових дій на морі. Ворогуючі сторони вели лише бої місцевого значення на франко-німецькому кордоні, переважно знаходячись під захистом оборонних ліній Мажино і Зигфріда. Період «Дивної війни» повною мірою був використаний німецьким командуванням у якості стратегічної паузи. Це дозволило Німеччині успішно завершити Польську кампанію, реалізувати план окупації Данії і Норвегії, а також підготувати план вторгнення у Францію.

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Французька кампаніявійськова кампанія Німеччини проти Франції та країн Бенілюксу починаючи з 10 травня 1940 року. Результатом операції була окупація німецькими військами території Бельгії, Голландії, Люксембургу та Північної Франції.22 червня 1940 року, через вісім днів після падіння Парижу, у Комп'єні Франція підписала акт про припинення військових дій проти Німеччини на умовах, продиктованих нацистами, — вона втрачала контроль над 60% своєї території, флот, повністю роззброювалась і зобов'язувалась утримувати німецькі та італійські окупаційні війська.

Номер слайду 17

10 липня 1940 року у місті Віши Національні збори Третьої республіки проголосили створення Французької держави на чолі з прем'єр-міністром Анрі Петеном (режим Віші), яку визнали більшість країн світу і яка проіснувала до 22 квітня 1945 року.

Номер слайду 18

Битва за Англію(операція Морський лев)16 липня 1940 р. Гітлер підписав план захоплення Великої Британії під кодовою назвою «Морський лев». Німецька авіація почала активно бомбардувати Лондон, а також інші англійські міста, а підводні човни блокували Британські острови. Проте, як показали підрахунки, Німеччина не мала можливості здійснити масове висадження своїх військ на Британські острови. Увечері 29 грудня 1940 року Лондон зазнав найруйнівнішого за всю Другу світову війну авіанальоту німецьких бомбардувальніків. Від скинутих на місто запалювальних бомб місто охопила гігантська пожежа, що призвела до загибелі сотень людей і руйнації чисельних історичних пам'яток міста.

Номер слайду 19

Радянсько-фінська війна30 листопада 1939 року Радянський Союз напав на Фінляндію, намагаючись посунути кордон від Ленінграда та створити у країні маріонетковий прорадянський уряд. Радянські воєначальники планували завершити війну за 20 днів і провести марш у Гельсінкі, зробивши подарунок на день народження Сталіну 21 грудня. Проте військова кампанія у Фінляндії стала для Червоної армії ганебною. Обставини Фінської війни, або як її називають у Фінляндії Зимової війни, призвели до деморалізації радянської армії і, як вважають історики, переконали Гітлера, що СРСР може стати легкою здобиччю. У радянсько-фінській війні радянська сторона зазнала колосальних втрат – 400 тис. вбитих та поранених, що у кілька разів переважало фінські – 60 тис. убитих та поранених. 6 тис. червоноармійців, які потрапили в полон і пізніше були передані радянській стороні, зазнали репресій з боку сталінського режиму: майже 700 із них як «зрадників» засудили до смерті, 4,5 тис. відправили до концтаборів.

Номер слайду 20

Загін фінських лижників. У радянських військ не завжди були лижі і захисні масхалати. 

Номер слайду 21

контроль СРСР над Західною Україною, Західною Білорусією та Прибалтикою;1940 p., 28-30 червня. Приєднання Бессарабії та Північної Буковини до СРСР. Після прийняття Румунією радянського ультиматуму 28 червня 1940 року підрозділи Червоної армії перейшли Дністер, щоб зайняти Північну Буковину та Бессарабію. У серпні на їх території було утворено Молдавську РСР і Чернівецьку та Акерманські області УРСР.1940 p., серпень. Приєднання Литви, Латвії та Естонії до СРСР15 червня 1940 року радянські війська окупували Литву, а наступного дня — Латвію і Естонію. За результатами проведених через місяць парламентських виборів в усіх трьох країнах перемогли прокомуністичні сили і на початку серпня Литва, Латвія і Естонія увійшли до складу СРСР на правах радянських республік.

Номер слайду 22

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.9
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 9
Оцінки та відгуки
  1. Сіліверстова Олена Олексіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Каліщук Ольга Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Борова Ольга
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Трифонова Світлана В'ячеславівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Паладій Жанна Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  6. Макаревич Лариса
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  7. Павлишин Галина Іванівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  8. Павлишин Галина Іванівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  9. Більченко Олена
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 6 відгуків
pptx
Додано
3 квітня 2020
Переглядів
19058
Оцінка розробки
5.0 (9 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку