Урок-презентація "Популярна музика -зіркові імена", 7 кл.

Про матеріал
До вашої уваги пропонується матеріал, який можна використати на уроках музичного мистецтва в 7 класі при вивченні теми «Новаторство в музичному мистецтві».
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Новаторство в музичному мистецтві (матеріали для вчителів) Вчитель музичного мистецтва Лисянської ЗОШ І-ІІІ ст. №2 Беляєва Світлана Вікторівна

Номер слайду 2

До вашої уваги пропонуються матеріали, які можна використати на уроках музичного мистецтва в 7 класі при вивченні теми « Новаторство в музичному мистецтві».

Номер слайду 3

Тема уроку. Популярна музика — зіркові імена

Номер слайду 4

Музичне привітання  Починаємо урок! Щоб дістатись до зірок -  Ми по сходинках підемо  З піснею до них дійдемо Сходинка за сходинкою, А за кроком крок  Із цією пісеньки  Почнемо урок!

Номер слайду 5

На нас чекає подорож у Країну популярної музики. Сьогодні ви дізнаєтеся про історію розвитку популярної музики та познайомитеся з іменами відомих поп-зірок.

Номер слайду 6

Актуалізація опорних знань. Парне опитування * Що таке рок? * Які виконавці та групи працювали в різних напрямах рок-музики? * У чому полягає особливість рок-музики? * Які характерні риси цього напряму ви знаєте? * Які сучасні українські рок-гурти вам відомі?

Номер слайду 7

Новий матеріал для засвоєння Історія розвитку поп-музики Поп-музика розвивалася паралельно з іншими стилями і не завжди була відділеною від них. У 1970-х та 1980-х роках її називали «естрадною музикою», «естрадою», а пісні виконували співаки-солісти під інструментальний акомпанемент.

Номер слайду 8

Популярна музика з кожним роком збагачувалася новими іменами: у США естрада була тісно пов’язана з джазом (золотим голосом став Френк Сінатра); у Франції був популярним стиль шансон, але ціла низка естрадних співаків виконувала і поп-музику — Едіт Піаф, Мірей Матьє, Джо Дассен; в Італії — Андріано Челентано, Тото Кутуньо та інші.

Номер слайду 9

Поп-музика тепер стає основною танцювальною музикою на дискотеках. У 1980-х роках у США з’являються нові зірки: Майкл Джексон, Мадонна, Принс, Вітні Х’юстон та інші. Брітні Спірс, Леді Гага, Кеті Перрі, Джастін Тімберлейк, Ріана, Бейонс — сучасні поп-виконавці.

Номер слайду 10

Паралельно розвивалася й українська популярна естрадна музика — зірками нашої сцени у 70-90-х роках були С. Ротару, В. Зінкевич, Н. Яремчук, О. Білозір, Т. Петриненко, А. Кудлай, В. та С. Білоножки, П. Дворський, П. Зібров, В. Шпортько та гурти «Водограй», «Смерічка», «Червона рута», «Стожари», «Черемош», тріо Мареничів та інші.

Номер слайду 11

Робота з таблицею: Зміст Буденне життя, людські стосунки, почуття, життєві історії близькі кожній людині. Вокальний стиль Мелодійна та емоційна манера виконання, застосування «відкритого» звука, широке використання техніки естрадного вокалу. Музичні інструменти Популярну пісню супроводжує «живий» естрадний ансамбль або оркестр, сучасний фонограмний супровід. Для сучасної поп-музики велике значення відіграє електронна апаратура, яка додає музичному твору неповторного звучання. Мелодії Мелодії, як правило, нескладні, ритмічні, легко запам’ятовуються.

Номер слайду 12

Музичний словничок Поп-музика (англ. popmusic,— популярна, загальнодоступна музика) — поняття, що охоплює різноманітні стилі, жанри та напрями масового музикування.

Номер слайду 13

Зірки поп-музики Майкл Джексон — американський співак і танцюрист, став одним із комерційно найуспішніших сольних артистів. Володар численних премій та нагород; вважається «королем поп-музики».

Номер слайду 14

Мірей Матьє — французька зірка, яка стала «послом французької пісні». Її репертуар складається з понад 1000 пісень різними мовами.

Номер слайду 15

Патрісія Каас — французька співачка. Її репертуар — це суміш поп-музики, джазу і класичного шансону. «Мадемуазель Блюз», «мадемуазель Шансон» — так її називає публіка.

Номер слайду 16

Лара Фабіан — бельгійська та канадська співачка, яка відома сильним вокалом та філігранною технікою виконання. У 2009 році вийшов довгоочікуваний альбом Л. Фабіан «Toutes Les Femmes En Moi».

Номер слайду 17

Тото Кутуньо — італійський поп-співак, композитор-пісняр, інструменталіст. Успіх до нього прийшов 1980 року — він переміг із піснею «Solo поі».

Номер слайду 18

Адріано Челентано — італійський актор, естрадний співак, композитор і режисер. У вітчизняного глядача має велику популярність завдяки кінокомедіям. Хітами співака стали пісні «Confesa», «Soli», «Susanna» та інші.

Номер слайду 19

Алла Пугачова — відома радянська та російська співачка і композиторка-піснярка. До її репертуару входить понад 500 пісень різними мовами. Хітами співачки стали пісні «Цей світ», «Маестро», «Жінка, яка співає», «Дві зірки», «Арлекіно» та інші.

Номер слайду 20

Софія Ротару — відома співачка, народна артистка України. Найпопулярніші її пісні: «Червона рута», «Одна калина», «Хуторянка», «Край, мій рідний край», «Водограй» та інші.

Номер слайду 21

Музичне сприймання Фрагменти композицій: М. Джексон. «They Don’t Care About Us»

Номер слайду 22

Музичне сприймання П. Kaac. «Mon Мое Moi» П. Kaac. «D’Allemagne» («Besie»)

Номер слайду 23

Музичне сприймання Челентано. «Confessa» «Soli» Пугачова. «Маестро»

Номер слайду 24

Музичне сприймання JI. Фабіан. «Jet’aime»

Номер слайду 25

Музичне сприймання C. Ротару. «Червона рута»

Номер слайду 26

Аналіз музичних творів * Розкажіть про те, які характерні риси поп-музики ви почули у творах. * Яка пісня вам сподобалася найбільше? Чому?

Номер слайду 27

Бесіда про українських поп-виконавців сучасності * Яких поп-зірок сучасності ви знаєте? * Чи слухаєте ви сучасну українську популярну музику? * Назвіть її представників.

Номер слайду 28

У наш час українська популярна музика щороку поповнюється новими іменами. Сучасну популярну пісню представляють А. Вінницька, А. Лорак, І. Білик, Міка Ньютон, Тіна Кароль, Джамала, Гайтана, О. Пономарьов, В. Павлік та інші.

Номер слайду 29

Музичне сприймання Фрагменти композицій: Тіна Кароль. «Намалюю тобі» Джамала. « Чому квіти мають очі» О. Пономарьов. «Він чекає на неї»

Номер слайду 30

Аналіз музичних творів * Розкажіть про те, які характерні риси поп-музики ви почули у прослуханих піснях. * Яка пісня вам сподобалася найбільше? Чому?

Номер слайду 31

Фізкультхвилинка «Пластична імпровізація».

Номер слайду 32

Поспівка Вправи для розвитку музичного слуху та голосу.

Номер слайду 33

Розучування пісні «Вчора» («Yesterday») (слова і музика Пола Маккартні).

Номер слайду 34

Тестові завдання: Загальнодоступну музику, поняття, що охоплює різноманітні стилі, жанри та напрями масового музикування, називають: а) рок-музикою; б) класичною музикою; в) поп-музикою.

Номер слайду 35

Відомий співак і танцюрист, який став одним із комерційно найуспішніших сольних артистів, – це: а) Джо Дассен; б) Майкл Джексон; в) Пол Маккартні.

Номер слайду 36

Відома співачка, яка стала «послом французької пісні», - це: а) Мірей Матьє; б) Лара Фабіан; в) Патрісія Каас.

Номер слайду 37

Узагальнення вивченого матеріалу. Рефлексія * Що нового ви дізналися на уроці? * Які особливості характерні для популярної музики? * Які зіркові імена представляють поп-музику різних країн?

Номер слайду 38

Домашнє завдання Серед музичних композицій, які ви зазвичай слухаєте вдома, знайдіть ті, що належать до поп-музики.

Номер слайду 39

Дякую за увагу!

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.0
Оригінальність викладу
4.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.3
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Мошкіна Людмила Олександрівна
    Загальна:
    4.3
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
21 серпня 2019
Переглядів
5550
Оцінка розробки
4.3 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку