Урок, Презентація "Природні комплекси материків та океанів. Широтна зональність і вертикальна поясність"

Про матеріал
Урок географії 7 клас, підручник Пестушко В.Ю., Уварова Г.Ш.Тема: Природні комплекси материків та океанів. Широтна зональність і вертикальна поясність. Мета: Сформувати уявлення учнів про поняття «географічна оболонка», «природний комплекс», «природна зона», «азональні та зональні природні комплекси», ознайомити з закономірностями зміни природних комплексів на рівнинах і в горах, розповісти про рослинний та тваринний світ природних зон; розвивати образне і логічне мислення, зв’язне мовлення, пам’ять , увагу, вміння висловлювати думки; виховувати допитливість і комунікабельність.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Природа не визнає жартів, вона завжди правдива, завжди серйозна, завжди сувора; вона завжди права; помилки ж і омани виходять від людей. Природа - творець всіх творців.І. Гете. Учитель: Андронатій Олена Анатоліївна

Номер слайду 2

Робота з карткою.1. Знайдіть та виправте помилки в тексті. Клімат – це однорічний режим погоди, типовий для певної місцевості. Його формують такі кліматотвірні чинники: кількість сонячної енергії, циркуляція повітряних мас і вологість повітр’я. Кліматичні пояси – це широтні смуги на земній поверхні з відносно однорідними температурами. Вони схожі температурою повітр’я і пануючими повітряними масами. Кліматичні пояси змінюються довготно, від екватора до полюсів. Основними кліматичними поясами є такі: екваторіальні, субекваторіальні, помірний, арктичний і антарктичний. У кожному з них протягом року панує кілька типів повітр’яних мас. В основних кліматичних поясах повітр’яні маси надходять із поясів – сусідів: улітку панують повітряні маси поясу, що розташовані південніше, а взимку того, що північніше. У межах кліматичних поясів виділяють кліматичні області з різним типом зволоження. Кліматичні області формуються під впливом зональних чинників: підстилаючої поверхні, океанічних течій.

Номер слайду 3

1. Клімат дуже холодний, адже формується в південній приполярній області, що перебуває у холодному тепловому поясі. Йому притаманні полярний день і полярна ніч. У полярну ніч сонце не з’являється над горизонтом і не нагріває поверхню. Настає тривала, малосніжна і морозна (-40˚С) зима. У полярний день Сонце хоч і світить проте кут падіння його променів у полярних широтах буде незначний. Крім того, сніг і лід відбивають більшу частину його променів назад в атмосферу. Тому літо коротке, вологе (із мрякою) і холодне (0…+5˚С). Опадів випадає дуже мало 100мм на рік. Суворості клімату додають сильні південно-східні та північно – східні вітри.

Номер слайду 4

(Антарктичний і арктичний кліматичні пояси). Завдання

Номер слайду 5

2. У цьому кліматичному поясі повітряні маси змінюються за сезонами. Улітку, коли Сонце більше освітлює Північну півкулю, сюди надходять екваторіальні повітряні маси. Тому клімат у цей час жаркий і вологий. Узимку, коли Сонце більше освітлює Південну півкулю, на цю територію надходять тропічні повітряні маси, які визначають спекотну, суху погоду. У цьому кліматичному поясі відсутні кліматичні області.

Номер слайду 6

(Субекваторіальний кліматичний пояс).

Номер слайду 7

3. У цьому кліматичному поясі земна поверхня отримує вдвічі менше сонячного тепла, ніж у тропічному. Це тепло протягом року розподіляється нерівномірно. Тому точно визначені пори року – холодна зі снігом зима, тепле літо і тривалі весна і осінь. Тут панують помірні повітряні маси, але можуть проникати тропічні й арктичні. Тому погода цього клімату дуже відрізняється: від теплої і спекотної (+22…+30˚С) влітку до холодної і морозної (-5…-30˚С) взимку. Річна амплітуда температури повітря порівняно велика для цього кліматичного поясу характерно 6 кліматичних областей і з відповідними типами клімату.

Номер слайду 8

(Помірний кліматичний пояс).

Номер слайду 9

4. Клімат цього кліматичного поясу формується під впливом жарких, вологих, чистих повітряних мас. Тут встановлюється пояс низького тиску. Протягом року тримається висока температура повітря (+24…+28˚С), тому цей клімат називають кліматом «Вічного літа». Річна амплітуда температур незначна – 1-2˚С. У наслідок сильного нагрівання поверхні у цих широтах та інтенсивного підняття теплого повітря формуються потужні купчасто-дощові хмари. Вони щодня приносять зливи з грозами. Тому опадів протягом року випадає дуже багато – 2000 мм. Характерна висока відносна вологість повітря.

Номер слайду 10

(Екваторіальний кліматичний пояс).

Номер слайду 11

5. Кліматичному поясу властива сезонна зміна повітряних мас: улітку панують помірні (теплі, вологі), взимку – арктичні (антарктичні) сухі (холодні) повітряні маси. Опадів випадає мало – 200мм на рік. Поширена багаторічна мерзлота.

Номер слайду 12

(Субарктичний (субантарктичний) кліматичний пояс).

Номер слайду 13

6. Цей кліматичний пояс дуже жаркий і сухий. Тут установлюється пояс високого атмосферного тиску і протягом року панують жаркі, сухі, запилені повітряні маси. Температура повітря влітку становить +35˚С а взимку знижується до +20˚С. Добова амплітуда температур сягає 40˚С. Зазвичай тут безхмарно і сухо. Цей кліматичний пояс має кілька кліматичних областей, які відрізняються ступенем зволоження.

Номер слайду 14

(Тропічний кліматичний пояс).

Номер слайду 15

7. Для цього кліматичного поясу характерна сезонна зміна повітряних мас: улітку надходять спекотні та сухі тропічні, взимку – прохолодні помірні. Тут виділяються три кліматичні області із середземноморським, континентальним і мусонним типами клімату, які відрізняються температурним режимом і особливостями зволоження. У цілому зима в кліматичному поясі порівняно тепла, від 0 до +5…+10˚С, літо – жарке до +30˚С. Опади випадають переважно взимку, хоча для області з мусонним типом клімату вони характерні влітку.

Номер слайду 16

(Субтропічний кліматичний пояс).

Номер слайду 17

ГаваїВершина Мауна -Кеа

Номер слайду 18

Тема: Природні комплекси материків та океанів. Широтна зональність і вертикальна поясність. Мета: Сформувати уявлення учнів про поняття «географічна оболонка», «природний комплекс», «природна зона», «азональні та зональні природні комплекси», ознайомити з закономірностями зміни природних комплексів на рівнинах і в горах, розповісти про рослинний та тваринний світ природних зон; розвивати образне і логічне мислення, зв’язне мовлення, пам’ять , увагу, вміння висловлювати думки; виховувати допитливість і комунікабельність.

Номер слайду 19

Ландшафт – (природно-територіальний комплекс «ПТК»)У перекладі з німецької – «загальний вигляд місцевості»

Номер слайду 20

Природно-територіальні комплекси (ПТК) – це відносно однорідні частини географічної оболонки, які формуються в результаті тривалої взаємодії компонентів природи на певних територіях: геологічної будови, рельєфу, клімату, води, ґрунтів, мікроорганізмів, рослинності і тваринного світу.

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Завдання і запитання. Заповніть пропуски в твердженнях або завершіть їх.

Номер слайду 23

50 – канадських доларів

Номер слайду 24

5 – латвійських латів і 10 – естонських крон

Номер слайду 25

5 -динарів Лівії

Номер слайду 26

5000 – шилінгів Танзанії

Номер слайду 27

100 – гривень України

Номер слайду 28

Робота з картою Використовуючи карту географічних поясів і природних зон, підпишіть на контурній карті назви географічних поясів Північної півкулі в межах територій, які вони займають

Номер слайду 29

Домашнє завдання. Опрацювати параграф 10 2. Підготуватися до уроку узагальнення знань за темами«Вступ», «Форма і рухи Землі», «Материки та океани – великі природні комплекси географічної оболонки».

Номер слайду 30

Дякую за увагу!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Ралко Валентина Василівна
    Щиро дякую! Чудова презентація!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
До підручника
Географія 7 клас (Чернов Б.О., Стадник О.Г., Миколів І.М.)
Додано
19 жовтня 2021
Переглядів
3219
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку