Урок+презентація "Сонячна система. Відмінності між планетами"

Про матеріал

Тема: Сонячна система. Відмінності між планетами.

Мета уроку: формувати в учнів уявлення про планети Сонячної системи; вміння описувати будову Сонячної системи; характеризувати планети земної групи та планети-гіганти, дослідили рух планет по орбітах;

розвивати спостережливість, мислення, вміння встановлювати причинно-наслідкові зв'язки, уміння порівнювати, аналізувати й робити висновки. вчитись працювати в групі, команді;

виховувати інтерес до вивчення природничо-математичних наук.

Форма проведення уроку: урок-подорож.

Тип уроку: комбінований.

Основні поняття і терміни: Сонячна система, планети, орбіта, планети земної групи, планети - гіганти, малі небесні тіла.

Обладнання: комп'ютери, мультимедійне обладнання, відео, контурні карти планет, картки з назвами планет Сонячної системи, фотографії планет, підручник природознавство О.Г. Ярошенко, В.М. Бойко, робочий зошит.

Перегляд файлу

                                                Урок №                                  Дата:

                                                                                                Клас:

Тема: Сонячна система. Відмінності між планетами.

Мета уроку: формувати в учнів уявлення про планети Сонячної системи; вміння описувати будову Сонячної системи; характеризувати планети земної групи та планети-гіганти, дослідили рух планет по орбітах;

розвивати спостережливість, мислення, вміння встановлювати причинно-наслідкові зв’язки, уміння порівнювати, аналізувати й робити висновки. вчитись працювати в групі, команді;

виховувати інтерес до вивчення природничо-математичних наук.

Форма проведення уроку: урок-подорож.

Тип уроку: комбінований.

Основні поняття і терміни: Сонячна система, планети, орбіта, планети земної групи, планети - гіганти, малі небесні тіла.

Обладнання: комп’ютери, мультимедійне обладнання, відео, контурні карти планет, картки з назвами планет Сонячної системи, фотографії планет, підручник природознавство О.Г. Ярошенко, В.М. Бойко, робочий зошит.

Хід уроку

I. Організаційний момент

Вчитель: Доброго дня! Діти, підніміть, будь ласка, руки ті, у кого сьогодні гарний настрій. Дуже добре. Бо французький письменник Анатоль Франс писав: «Щоб перетравлювати знання, потрібно поглинати їх з апетитом» Тому гарний настрій допоможе нам сьогодні легко засвоїти нові знання. Але перед цим згадаємо, що ми вивчали на минулих уроках.

II. Актуалізація опорних знань учнів

Гра «Так або ні»   Слайд 2-4

 1. Сучасні астрономи нараховують на небі 88 сузір’їв.  Так

2. Напрям на південь можна визначити за сузір’ям Оріон    Ні

3. Напрям на північ у Північній півкулі можна визначити за допомогою Полярної зорі. Так

4.  Найближча до Сонця зоря — Альфа Центавра.  Так

5. Кулясті розпечені тіла, що випромінюють світло, називаються планетами. Ні

6. Сонячна система розташована в центрі Галактики.  Ні

7. Наша Галактика рухається відносно інших галактик.    Так

8. Чумацький Шлях на небосхилі — це видима частина нашої Галактики.    Так

9. У 1961 році перша людина ступила на поверхню Місяця   Так

10.  Андромеда – найближча до нас галактика.  Так

III. Мотивація навчальної діяльності

На минулому уроці ми вирушили в подорож і дісталися до нашої Галактики. Сьогодні здійснемо іншу подорож. Куди полетимо і якою буде тема нашого уроку дізнаємося  по анаграмі, читаючи її справа на ліво.

Прийом «Робота над анаграмою»  Слайд 5

АНЧЯНОС АМЕТСИС     Слайд 6

Вчитель: Здогадалися! Сьогодні вирушимо до Сонячної системи. Запишіть в зошит тему сьогоднішнього уроку.  Слайд 7

План уроку   Слайд 8

1. Склад Сонячної системи.

2. Рух планет в сонячній системі.

3. Планети земної групи.

4. Планети-гіганти.

Отже, вирушаємо!

Фізкультхвилинка.

Корабель  ввійшов  у  відкритий  космос -  сіли  рівно, руки  на  коліна.

Поруч  пролетіла  комета  -   нахил  вліво.

Зіштовхнулися  з   метеороїдом  -  нахил  вправо.

Усередині  корабля  утворилася   невагомість  -  руки і  ноги  підіймаємо

Увага,  наближаємося  до « сонячної  системи» – сіли  правильно  за  стіл.

IV. Вивчення нового матеріалу

1. Перегляд малюнків «Сонячна система»  (випереджальне завдання)    Слайд 9

2. Склад Сонячної системи  Слайд 10

Навколо Сонця обертається 8 планет разом із супутниками і безліч малих небесних тіл (астероїдів, комет, метероїдів).

Астероїди - тверді небесні тіла, що утворилися внаслідок вибуху планети й рухаються у Сонячній системі між Марсом та Юпітером, у вигляді уявного поясу, який відмежовує планети земної групи (Меркурій, Венера, Земля, Марс тобто внутрішні), від планет - гігантів газової групи (Юпітер, Сатурн, Уран, Нептун зовнішні).

Комети - небесні тіла , які складаються з великих нагромаджень льоду та замерзлого пилу

Метеори - тверді тіла космічного походження, які потрапляючи в атмосферу, утворюють короткочасні спалахи. Метеорити - це метеорні тіла, які не спалахують в атмосфері, а досягають поверхні Землі.

До складу Сонячної системи входять вісім планет (слайд 8): 1-Меркурій,2-Венера,3-Земля,4-Марс,5-Юпітер,6-Сатурн,7-Уран, 8-Нептун.

Маса Сонця більша у 750 разів за загальну масу всіх тіл, що обертаються навколо нього. Маючи таку масу, Сонце наче «величезний магніт» створює силу притягання, якої достатньо, щоб утримувати всі небесні тіла біля себе. Розміри Сонячної системи визначаються так званою сферою впливу Сонця, де його притягання переважає притягання сусідніх зір. Сонце та небесні тіла, що обертаються навколо нього, називаються сонячною системою.

3. Рух планет в Сонячній системі. (Слайд 12)

Усі планети рухаються навколо Сонця по лініях, які називаються орбітами.

Час, протягом якого планета здійснює повний оберт навколо Сонця, називають роком. Планети ще обертаються навколо власної осі. Час одного повного оберту – доба. На Землі рік триває 365,25 діб. Зверніть увагу, що земний рік-це число діб. Тому, за 4 роки «набігає» ще 1 доба. На календарі кожного четвертого року з'являється 29 лютого рік тривалістю 366 діб-високосний. Тривалість року на планетах залежить від їхньої відстані до Сонця. Він довший, чим далі від Сонця розташована планета.

4. Планети земної групи, планети-гіганти  Слайд 13-14

Робота в зошиті

Діти записують  в зошит назви груп та планети, що входять до них.

Меркурій   Слайди 16-19

Меркурій  - це найменша планета, знаходиться найближче до Сонця. Супутників не має. На Меркурії нема атмосфери і води. На сонячному боці – дуже гаряче, а на протилежному–холодно. Планета отримала свою назву в честь римского бога торгівлі – Меркурія.

Венера       Слайди 20-23

Найспекотніша, найяскравіша планета. Її рух відбувається в протилежному напрямі – зі сходу на захід. Не має супутників.

Цікаво знати! Для людського ока Венера є добре помітною навіть без телескопа, особливо через годину після заходу Сонця, і за годину до його сходу. Близько    90 % поверхні покрито лавою, що перебуває в застиглому стані. Венера схожа на Землю, за розмірами вона майже така сама. Вона оточена товстим шаром хмар, але її атмосфера складається з вуглекислого газу і сірчаної кислоти. Під хмарами стоїть сильна спека. Планета отримала свою назву в честь богині краси – Венери.

Земля       Слайди 24-26

Єдина планета, на якій існує життя. Місяць – природний супутник Землі. Поверхня Землі на 2/3 складається з води, решта це континенти. Тільки на Землі присутня атмосфера, в якій може дихати людина і всі живі організми. Якби у нашої планети не було Місяця, день на Землі тривав би не більше 6 годин. Назва Земля походить від первісного кореня, який несе в собі значення «низький».

Марс       Слайди 27-31

Марс – пустельна рівнина з численними скелями, вулканами, поверхня вкрита дрібним піском. На Марсі є пори року. Поверхність планети складається з великої кількості заліза, яке окислюються і дає червоний колір. Марс менший за Землю. Він має два супутники – Фобос і Деймос. Цікаво знати! На Марсі розташована найвища в Сонячній системі гора «Олімп» (22,5 км). Подорож із Землі на Марс і назад займе близько 16 місяців. Через низький тиск на Марсі людина не може вижити без спеціального спорядження. Марса назвали в честь римського бога війни – за свій червоний колір, що нагадує колір крові.

Юпітер      Слайди  32-37

ЮПІТЕР – п’ята планета від Сонця, найбільша в Сонячній системі. Склад Юпітера робить його схожим  на склад Сонця. Юпітер – самосвітне небесне тіло. Цікаво знати! Юпітер щороку зменшується приблизно на 2 см. Планета знаменита своєю червоною плямою. Це гіганський ураган у південній частині планети (розміри 15 на 30 тис.км). Планета має 16 супутників. Планету назвали в честь найголовнішого римского бога – Юпітера.

Сатурн      Слайди 38-42

САТУРН – шоста планета Сонячної системи. Сатурн, так само, як і Юпітер, випромінює свою енергію. Сатурн має вигляд яскравої зірки. Навколо планети обертаються дивовижні кільця, які складаються з льоду і камінців. Крім них, навколо Сатурна обертаються 19 супутників. Цікаво знати! Сатурн не має твердої поверхні. Складається в основному з водню та гелію. На Сатурні неодноразово спостерігалися хмари дивної шестикутної форми. Планету назвали в честь римського бога землеробства.

Уран               Слайди 43-45

УРАН – сьома планета Сонячної системи. Це єдина планета, що обертається, ніби лежачи на боці. Уран має 15 супутників. Крім того, в нього є 11 вузьких кілець. Сам Уран зеленкуватого кольору. Складається з маленького кам’яного ядра і газів, які заморожені. Планета отримала свою назву в честь грецького бога неба.

Нептун      Слайди 46-49

НЕПТУН – восьма планета Сонячної системи. Має 5 дуже темних кілець. Але  на вигляд – це одна з найдивовижніших планет, бо вона незвичайного блакитно-синього кольору, який нагадує блиск води. Температура на поверхні Нептуна – мінус 200 градусів. Головні супутники – Тритон і Нереїда. Цікаво знати! Це єдина планета, що була відкрита завдяки математичним розрахункам, а не завдяки телескопу. На Нептуні дмуть найсильніші в Сонячній системі вітри (швидкість досягає 2100 км/год). Планета носить імя римського бога морів.

Плутон          Слайд 50

З дня його відкриття 1930 року й до 2006 року Плутон вважали дев'ятою планетою. Однак наприкінці XX і на початку XXI століття в зовнішній частині Сонячної системи були відкриті інші масивні об'єкти, у зв'язку з чим 2006 року Міжнародний астрономічний союз вперше ухвалив формальне визначення терміну «планета». Плутон не відповідає цьому визначенню і був зарахований до нової категорії карликових планет разом із Еридою та Церерою[9]. Також його включили до списку малих планет під номером 134 340[10][11]. Деякі вчені продовжують вважати, що Плутон слід перекласифікувати назад до планет.

V. Закріплення нових знань і вмінь

Прийом «Картографічна лабораторія»    Слайд 51

Завдання: підписати на контурній карті назви планет Сонячної системи.

Робота з картками         Слайд 52

Завдання: визначити планету сонячної системи за її характеристиками. Дати відповідь, піднявши картку з назвою планети або планет.

1. Найменша планета… (Меркурій).

2. Найбільша планета…(Юпітер)

3. Перша планета від Сонця…(Меркурій)

4. Остання планета від Сонця…(Нептун)

5. Планета, на якій існує життя…(Земля)

6. Планета, яка має найбільшу густину серед інших планет…(Меркурій)

7. Найспекотніша планета...(Венера).

8. Планета, на якій, як і на Землі відбувається зміна пір року…(Марс).

9. Найяскравіша планета…(Венера).

10. Планета з потужнім радіовипромінюванням…(Юпітер).

11. Червона планета… (Марс).

12. Планета, яка обертається навколо Сонця «лежачи на боці»…(Уран).

13. Планета, яка має найпотужнішу систему кілець…(Сатурн).

14. найхолодніша планета…(Нептун)

15. Планети, які не мають супутників…(Меркурій і Венера).

16. Планети, які мають один супутник …(Земля ).

17. Планети, які рухаються у зворотному напрямку…(Венера, Уран, Нептун).

Гра «Третій зайвий»

У запропонованих ланцюжках знайдіть зайве слово і поясніть причину, за якої його необхідно виключити.

Сонце – Юпітер – Сатурн (Сонце)

Меркурій – Фобос – Венера (Фобос – супутник Марса)

Сатурн – Юпітер – Місяць (Місяць)

Демос – Фобос – Місяць – Сонце (Сонце)

Перегляд відео «Порівняння розмірів планет Сонячної системи»   Слайд 53

VI. Підсумок уроку

Що ми нового дізналися на сьогоднішньому уроці?

Ваш настрій покращився?

VII. Домашнє завдання                Слайд 54

1) Опрацювати п. 18 (ст. 80-86).

2) Підготувати повідомлення про комети або метеороїди.

 

 

 

 

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Гра «Так або ні» 1. Сучасні астрономи нараховують на небі 88 сузір’їв. 2. Напрям на південь можна визначити за сузір’ям Оріон 3. Напрям на північ у Північній півкулі можна визначити за допомогою Полярної зорі.

Номер слайду 3

4. Найближча до Сонця зоря — Альфа Центавра. 5. Кулясті розпечені тіла, що випромінюють світло, називаються планетами. 6. Сонячна система розташована в центрі Галактики. 7. Наша Галактика рухається відносно інших галактик. 8. Чумацький Шлях на небосхилі — це видима частина нашої Галактики.

Номер слайду 4

9. У 1961 році перша людина ступила на поверхню Місяця 10. Андромеда – найближча до нас галактика.

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Анаграма АНЧЯНОС АМЕТСИС

Номер слайду 7

Номер слайду 8

План уроку 1. Склад Сонячної системи. 2. Рух планет в Сонячній системі. 3. Планети земної групи. 4. Планети гіганти.

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Склад Сонячної системи

Номер слайду 12

Планети - це небесні тіла, що не випромінюють світла і тепла. За розмірами вони неоднакові і розташовані на різній відстані від Сонця

Номер слайду 13

Орбіта - шлях, по якому планета рухається навколо Сонця. Кожна планета рухається по своїй орбіті

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Планети земної групи Меркурій Венера Земля Марс

Номер слайду 16

Планети-гіганти Юпітер Сатурн Уран Нептун

Номер слайду 17

Меркурій

Номер слайду 18

МЕРКУРІЙ- найменша планета, знаходиться найближче до Сонця. Має найбільшу густину серед планет, не має супутників. Цікаво знати! Меркурій – найшвидша планета в Сонячній системі (47,87 км/с, що майже вдвічі більше швидкості Землі)

Номер слайду 19

На Меркурії нема атмосфери і води. На сонячному боці – дуже гаряче, а на протилежному–холодно

Номер слайду 20

Планета отримала свою назву в честь римского бога торгівлі – Меркурія

Номер слайду 21

Венера

Номер слайду 22

ВЕНЕРА

Номер слайду 23

Венера схожа на Землю, за розмірами вона майже така сама. Вона оточена товстим шаром хмар, але її атмосфера складається з вуглекислого газу і сірчаної кислоти. Під хмарами стоїть сильна спека

Номер слайду 24

Планета отримала свою назву в честь богині краси – Венери

Номер слайду 25

Земля

Номер слайду 26

ЗЕМЛЯ

Номер слайду 27

Назва Земля походить від первісного кореня, який несе в собі значення “низький”

Номер слайду 28

Марс

Номер слайду 29

Марс – пустельна рівнина з численними скелями, вулканами, поверхня вкрита дрібним піском. На Марсі є пори року. Поверхність планети складається з великої кількості заліза, яке окислюються і дає червоний колір

Номер слайду 30

Марс меньший за Землю. Він має два супутники – Фобос і Деймос

Номер слайду 31

Цікаво знати! На Марсі розташована найвища гора в Сонячній системі «Олімп» (її висота 22, 5 км). Подорож із Землі на Марс і назад займе близько 16 місяців. Через низький тиск на Марсі людина не зможе вижити без спеціального спорядження.

Номер слайду 32

Марса назвали в честь римского бога війни – за свій червоний колір, який нагадує колір крові

Номер слайду 33

Юпітер

Номер слайду 34

ЮПІТЕР – п’ята планета від Сонця, найбільша в Сонячній системі. Склад Юпітера робить його схожим на склад Сонця. Юпітер – самосвітне небесне тіло.

Номер слайду 35

Номер слайду 36

Цікаво знати! Юпітер щороку зменшується приблизно на 2 см. Планета знаменита своєю червоною плямою. Це гіганський ураган у південній частині планети (розміри 15 на 30 тис.км)

Номер слайду 37

Планета має 16 спутників

Номер слайду 38

Планету назвали в честь найголовнішого римского бога – Юпітера

Номер слайду 39

Сатурн

Номер слайду 40

САТУРН – шоста планета Сонячної системи. Сатурн, так само, як і Юпітер, випромінює свою енергію. Сатурн має вигляд яскравої зірки

Номер слайду 41

Навколо планети обертаються дивовижні кільця, які складаються з льоду і камінців. Крім них, навколо Сатурна обертаються 19 супутників

Номер слайду 42

Цікаво знати! Сатурн не має твердої поверхні. Складається в основному з водню і гелію. На Сатурні неодноразово спостерігалися хмари дивної шестикутної форми.

Номер слайду 43

Планету назвали в честь римского бога землеробства

Номер слайду 44

Уран

Номер слайду 45

УРАН – сьома планета Сонячної системи. Це єдина планета, що обертається, ніби лежачи на боці. Уран має 15 супутників. Крім того, в нього є 11 вузьких кілець. Сам Уран зеленкуватого кольору. Складається з маленького кам’яного ядра і газів, які заморожені

Номер слайду 46

Планета отримала свою назву в честь грецького бога неба Урана

Номер слайду 47

Нептун

Номер слайду 48

НЕПТУН – восьма планета Сонячної системи. Має 5 дуже темних кілець. Але на вигляд – це одна з найдивовижніших планет, бо вона незвичайного блакитно-синього кольору, який нагадує блиск води. Температура на поверхні Нептуна – мінус 200 градусів. Головні супутники – Тритон і Нереїда.

Номер слайду 49

Цікаво знати! Це єдина планета, відкрита завдяки математичним розрахункам, а не завдяки телескопу. На Нептуні дмуть найсильніші в Сонячній системі вітри (швидкість досягає 2100 км/год)

Номер слайду 50

Планета Нептун носить ім’я римского бога морів

Номер слайду 51

Плутон – карликова планета З дня його відкриття 1930 року й до 2006 року Плутон вважали дев'ятою планетою.

Номер слайду 52

Картографічна лабораторія Завдання: Підписати назви планет Сонячної системи

Номер слайду 53

Робота з картками

Номер слайду 54

Перегляд відео «Розміри планет Сонячної системи»

Номер слайду 55

Домашнє завдання 1) Прочитати п. 18 (ст. 80-86), 2) Підготувати повідомлення про комети або метеороїди.

Номер слайду 56

Дякую за увагу!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.5
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.9
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Розбицький Микола Леонтійович
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Грищенко Ирина
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
zip
Додано
12 грудня 2018
Переглядів
6386
Оцінка розробки
4.9 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку