Урок, Презентація " Україна в міжнародній політиці напередодні Другої світової війни. Радянсько-німецькі договори 1939 року"

Про матеріал
Історико-методологічний кейс (фрагмент уроку) з теми " Україна в міжнародній політиці напередодні Другої світової війни. Радянсько-німецьки договори 1939 року"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ДОНЕЦЬКИЙ ОБЛАСНИЙ ІНСТИТУТПІСЛЯДИПЛОМНОЇ ПЕДАГОГІЧНОЇ ОСВІТИКАФЕДРА СУСПІЛЬНО-ГУМАНІТАРНОЇ ОСВІТИВідділ суспільних дисциплін. Комунальний заклад “Маріупольська гімназія № 2 Маріупольської міської ради Донецької області”ВИПУСКНА РОБОТАІсторико-методичний кейс (фрагмент уроку)з теми “УКРАЇНА У МІЖНАРОДНІЙ ПОЛІТИЦІ НАПЕРЕДОДНІ ДРУГОЇ СВІТОВОЇ ВІЙНИ. РАДЯНСЬКО-НІМЕЦЬКІ ДОГОВОРИ 1939 РОКУ”(історія України, 11 клас)Автор Сєверіна Олена Ігорівна. Слухачка очних (у дистанційному форматі)Проблемних тематичних курсів підвищення Кваліфікації з теми “Організація процесу вивчення історії в умовах Нової української школи для вчителів історії”(3.11.1.3)Керівниця методистка відділу суспільних дисциплін. ОБЛІППО Салагуб Л.І.

Номер слайду 2

Тема уроку: “УКРАЇНА У МІЖНАРОДНІЙ ПОЛІТИЦІ НАПЕРЕДОДНІ ДРУГОЇ СВІТОВОЇ ВІЙНИ. РАДЯНСЬКО-НІМЕЦЬКІ ДОГОВОРИ 1939 РОКУ”, клас 11, предмет “Історія України”Етап уроку: Сприйняття та усвідомлення навчального матеріалу (20 хв.)Назва методу : Робота з документами (Клас поділяється на дві групи);  Вправа «Дерево рішень» (За результатами роботи з джерелами інформації скласти узагальнювальну таблицю)Цілі уроку та компетентності:охарактеризувати міжнародну обстановку в 30-ті роки, історичні умови прийняття пакту Молотова – Ріббентропа;розкрити та проаналізувати пункти таємного протоколу;навчити дітей аналізувати й зіставляти історичні факти та події, робити висновки, формувати власну точку зору і вміти її відстоювати. Після цього уроку учні зможуть:визначати хронологічну послідовність подій Другої світової та Великої Вітчизняної війн; характеризувати геополітичні плани СРСР та Німеччини щодо України; описувати повсякденне життя людей та визначати зміни, пов’язані з війною; порівнювати різні точки зору щодо подій початкового етапу Другої світової й визначати власну позицію; показувати на карті напрямки наступу німецьких військ та місця основних бойових дій літа-осені 1941 р.

Номер слайду 3

Роздатковий матеріал. Робота з документами. ДОДАТОК 1 Договір про ненапад між Німеччиною і Радянським Союзом«Уряд СРСР і Уряд Німеччини, керовані бажанням зміцнення справи миру між СРСР і Німеччиною і виходячи з основних положень договору про нейтралітет, укладеного між СРСР і Німеччиною в квітні 1926 року, дійшли такої угоди: Стаття І. Обидві Договірні Сторони зобов’язуються утримуватися від будь-якого насильства, від будь-якої агресивної дії і будь-якого нападу один щодо одного як окремо, так і разом з іншими державами. Стаття II. У випадку, якщо одна з Договірних Сторін виявиться об’єктом воєнних дій з боку третьої держави, інша Договірна Сторона не буде підтримувати в жодній формі цю державу. Стаття III. Уряди обох Договірних Сторін Залишаться в майбутньому в контакті один з одним для консультації, щоб інформувати один одного про питання, стосуються їхніх спільних інтересів. Стаття IV. Жодна з Договірних Сторін не братиме участь у якому-небудь угрупованні держав, що прямо чи побічно спрямоване проти іншої сторони. Стаття V. У випадку виникнення спорів чи конфліктів між Договірними Сторонами з питань того чи іншого роду обидві сторони будуть вирішувати ці суперечки чи конфлікти винятково мирним шляхом у порядку дружнього обміну чи думками в потрібних випадках шляхом створення комісій із врегулювання конфлікту. Стаття VI. Даний договір укладається терміном на десять років з тим, що, оскільки одна з Договірних Сторін не денонсує його за рік до закінчення терміну, термін дії договору буде вважатися автоматично продовженим на наступні п’ять років. Стаття VII. Даний договір підлягає ратифікації в найкоротший термін. Обмін ратифікаційним и грамотами повинен відбутися в Берліні. Договір набуває чинності негайно після його підписання. Складений у двох оригіналах, німецькою і російською мовами, у Москві, 23 серпня 1939 року». Завдання1. Охарактеризуйте зміст цього договору. Чому сторони погодилися на його підписання?2. Дайте оцінку позиції міжнародного співтовариства щодо СРСР.  Чи була альтернатива не укладати пакт?

Номер слайду 4

ДОДАТОК 2 Таємний додатковий протокол до Договору про ненапад між Німеччиною і Радянським Союзом«Під час підписання договору про ненапад ніж Німеччиною і Союзом Радянських Соціалістичних Республік підписані нижче уповноважені обох сторін обговорили в строго конфіденційному порядку питання про розмежування сфер обопільних інтересів у Східній Європі. Це обговорення призвело до нижченаведеного результату:1. У випадку територіально-політичної, перебудови областей, що входять до складу Прибалтійських держав (Фінляндія, Естонія, Латвія, Литва), північний кордон Литви одночасно є кордоном сфер інтересів Німеччини і СРСР. При цьому інтереси щодо Віденської області визнаються обома сторонами.2. У випадку територіально-політичної, перебудови областей, що входять до складу Польської Держави, межа сфер інтересів Німеччини і СРСР буде приблизно проходити по лінії рік Нарева, Вісли і Сану. Питання, чи є в обопільних інтересах бажаним збереження незалежної. Польської Держави і які будуть кордони цієї держави, може бути остаточно з’ясовано тільки протягом подальшого політичного розвитку. У будь-якому разі обидва Уряди будуть розв’язувати це питання в порядку дружньої обопільної згоди.3. Щодо південно-східної Європи з радянської сторони підкреслюється інтерес СРСР до Бессарабії. З німецької сторони заявляється про її повну політичну незацікавленість у цих областях.4. Цей протокол буде зберігатися обома сторонами в суворій таємниці. Москва, 23 серпня 1939 року»Завдання1. Охарактеризуйте зміст таємного протоколу до пакту Молотова-Ріббентропа. Чому його вирішено було зберігати в суворій таємниці?2. Яким є ваше ставлення до таємного протоколу? Визначте його моральність та правомочність. Чи мав він право на існування?

Номер слайду 5

Робота з візуальни джерелом1. Розгляньте візуальне джерело.2. Визначте основну ідею плакату.3. Опишіть одяг селян.4. Хто стоїть за червоноармійцем?5. Що це символізує?

Номер слайду 6

 Вправа «Дерево рішень»• За результатами роботи з джерелами інформації скласти узагальнювальну таблицю «Пакт Молотова-Ріббентропа 23 серпня 1939 р.».   {5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Зміст договору. Зміст таємного протоколу. Значення {5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Зміст договору. Зміст таємного протоколу. Значення  • Утримання від агресивних дій щодо один одного; • у разі нападу третьої держави на СРСР або Німеччину не підтримувати агресора у жодній формі; • термін дії угоди — 10 років • Розмежування сфер інтересів обох держав у Східній Європі по лінії річок Нарев, Вісла, Сян; • радянська сторона підкреслює свою зацікавленість у Бессарабії, на що Німеччина не мала претензій • Переважна частина західноукраїнських земель потрапили у сферу впливу СРСР; • 1 вересня 1939 р. з нападу Німеччини на Польщу розпочинається Друга світова війна; • 17 вересня 1939 р. Червона армія перетнула кордони Польщі і зайняла територію Західної України

Номер слайду 7

СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ:1. Текст договору про ненапад https://history.vn.ua/book/xrestomatia/605.html і таємного протоколу https://history.vn.ua/book/xrestomatia/605.html2. Текст договору про дружбу і кордони між СРСР і Німеччиною https://zbruc.eu/node/275383. Історія України: Хрестоматія / Упоряд. В. М. Литвин; Відп. ред. В. А. Смолій. НАН України. Інститут історії України. К.: Наукова думка, 2013. 1056 с.4. Губарев, В. К. Історія України : універсальний ілюстрований довідник [Текст] /В. К. Губарев. Донецьк : ТОВ ВКФ «БАО», 2008. 576 с. : іл.

pptx
Додано
25 березня 2021
Переглядів
852
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку