Урок. М.В. Гоголь Побут та традиції українського народу в повісті М.В.Гоголя "Ніч перед Різдвом"

Про матеріал

Розробка містить відеоматеріали, конспект уроку та презентацію. Урок-дослідження створений з метою залучити учнів до дослідницької діяльності під керівництвом учителя в галузі народознавства під час вивчення творчості М.В.Гоголя.

Перегляд файлу

Конспект уроку зарубіжної літератури

Клас 6   Урок №____

 

Тема:  М.В. Гоголь.  Повість «Ніч перед Різдвом». Народні традиції і звичаї у творі.

Мета:

поглибити знання учнів про життя та творчість М.В.Гоголя, розповісти про особливості святкування Різдва в Україні;

формувати життєві компетентності шестикласників;

розвивати уважність, вміння критично мислити, висловлювати свої думку, вести дискусію;

виховувати любов і повагу до рідної землі, до свого народу.

 

 

 

Обладнання: портрет М. В. Гоголя, тексти «Вечорів на хуторі біля Диканьки»,  фільм, відеосюжет, презентація.

 

Тип уроку:     урок-дослідження.

 

 

Хід уроку

І. Організаційний момент.

ІІ. Мотивація навчальної діяльності.

Уже декілька тижнів у нас гостює зима. І принесла вона нам не тільки морз та сніг, а й багато свят.

- Які зимові свята ви знаєте?

- А які з них святкують у вашій родині?

- Які традиції існують у вас?

Пропоную вам переглянути сюжет про зимові святкування.

Перегляд сюжету 1.

https://youtu.be/bfMb4fypZM4

ІІІ. Актуалізація опорних знань.

-Яке відношення має цей сюжет до творів, що ми останнім часом вивчали на уроках зарубіжної літератури?

-Як називаються ці твори? Автор?

-- Що таке повість?

-Що ще спільного між ними?

- Поясніть особливість жанру «різдвяне оповідання, повість»(Це твір, написаний до різдвяних свят, має щасливий фінал, повчання).

- Чому в таких творах завжди присутні елементи фантастики?(Особливості свята, диво, реалізація мрій, казка).

 

 Різдво - свято миру, душевного спокою, відпочинку. Це один з найсвітліших християнських свят, яке всім християнським світом відзначається з особливим благоговінням. Не випадково багато поетів, письменники, художники звертаються знову і знову до теми Різдва.

Не залишився байдужим до цієї теми і видатний російський письменник, який народився на Україні, М. В. Гоголь. Одна з повістей, що входять до збірки «Вечори на хуторі біля Диканьки», так і називається: «Ніч перед Різдвом».

 

IV. Сприйняття та засвоєння навчального матеріалу.

Уривок з фільму 2.

Бесіда:

  • Що за сцена з твору показана у фільмі?
  • А чи багато ще традицій та звичаїв змальовано в повісті? Давйте поміркуємо
  1. Коли і де відбуваються події в повісті?
  2. Яку роль відіграє вказівка на художній час твору вже у назві: «Ніч перед Різдвом»? (Різдвяна ніч — час чудес, час, коли можуть справдитися найсміливіші бажання та здійснитися найзаповітніші мрії. За віруваннями українців, ніч перед Різдвом вважалася сповненою магії, цього вечора багато ворожили.)
  3. Куди збираються дівчата і парубки? Опишіть обряд колядування, розкрийте його міфологічне значення.

 

Повідомлення учнів.

Народні традиції та звичаї у творі.

Святвечір. Під час Святої Вечері не можна  було вставати з-за столу (це могла робити  лише господиня, яка сідала перед столом),  розмовляли поважно і не голосно. Напередодні  Святої Вечері не можна було ходити в гості, а  також нічого позичaти. Всі намагалися бути  вдома разом і навіть мандрівники вважали  за краще цього дня повернутися додому. Починаючи Святу Вечерю, господар  з молитвою набирав з горщика в нову макітру кутю, додавав тертого маку і ставив на стіл, де горіла свічка, лежав книш. Насамперед годували худобу і домашніх тварин. Потім господар брав ложкою кутю і читав молитву за покійних дідів і батьків, запрошуючи їх на вечерю. Для них і відсутніх членів сімї на столі спеціально ставили дві чарки і тарілки (з них ніхто не їв, і туди насипали кутю). Потім господар підносив чарку і виголошував молитву за сущих членів сім’ї. Упродовж вечері чарка по черзі обходила всіх дорослих родичів, а страви вживали із загальних мисок. Вважалося доброю прикметою, якщо на Святу Вечерю приходили самотні, бідні люди їх щедро приймали і догоджали.

   За традицією на Святвечір має бути «багатий стіл» - 12 пісних страв: кутя, узвар, горох,  капусняк, рибні страви, голубці, борщ, вареники,  млинці, каша, пиріжки, гриби. Після вечері, яка  тривала декілька (3-4) годин, кутю і деякі інші страви  не прибирали зі столу, а залишали для духів, які сідатимуть за Святу Вечерю вдруге. Для них також ставили склянку води і клали чистий рушник.

     Після  Святої Вечері і пригощань не можна було спати, особливо господареві і господині, які лягали відпочити одягненими, щоб не заснути. Намагалися без потреби не виходити з будинку або з двору і ніщо не позичати до ранку. Віконця в будинку всю ніч виблискували світлом, тому що свічки не гасили на Святий Вечір, вони самі повинні були догоріти повністю. Всі розмови велися спокійно, поважно і стосувалися вони пращурів роду і господарства. Не можна було злитися, сваритися, говорити щось погане, тому що це могло збутися.                                                 

   Після вечері починались забави. Старші діти несли вечерю дідусям та бабусям і починали колядувати. Колядують діти, дорослі парубки та дівчата.                                В українському фольклорі «коляда» означає Різдво і пов’язаний з цим звичай славити  господарів, дарувати подарунки колядникам.  Дорослі парубки ходять ватагами із «звіздою»  і дзвоником. Дівчата ходять з ліхтарем у вигляді зірки або місяця. 

  Колядування - позацерковний звичай,  що дійшов до нас ще з язичницьких часів, однак  з часом він християнізувався.

Зображення нечистої сили.

У ніч проти Різдва, згідно з народними уявленнями, активізується нечиста сила. Це час боротьби темних сил із силами добра. Тому в повісті М.Гоголя є образи «відьми і чорта», загальні обриси яких не дуже відрізняються від народних уявлень.

Саме творчість М. Гоголя допоможе глибше пізнати нашу країну.Тож сьогодні ми доторкнемось до незвичайних подій: загадкових, фантастичних і, безперечно, романтичних, адже тільки з піднесеним настроєм можна читати «Вечори на хуторі біля Диканьки». Розширимо наші знання щодо біографії М.Гоголя , пов’язаної з Україною, будемо характеризувати героїв , розглянемо структуру збірки «Вечори на хуторі біля Диканьки», розвивати свої здібності.

 

Перегляд презентації.

 

V. Закріплення знань, умінь і навичок.

 

     Земля України, це вона вигодувала, виховала Гоголя і то не лише фізично, а що важливіше —духовно, з дитинства наділивши його красою своєї поезії, буянням пісенної творчості, епічною
величавістю дум, фантастикою казок, переказами й легендами, барвистою образністю — всіма   багатющими плодами народного духу.

                                                                             (О.Гончар про М.В.Гоголя)

  • Як ви розумієте ці рядки? Чи згодні ви з О.Гончаром?

VІ. Підбиття підсумків уроку

  • Давайте поміркуємо разом, про що повість М.В Гоголя «Ніч перед Різдвом»? Чому цей твір називають енциклопедією українознавства?

VІІ. Оцінювання.

VІІІ. Домашнє завдання

Запишіть або намалюйте різдвяні традиції українського народу, зокрема ті, що зображені в повісті  М.В.Гоголя «Ніч перед Різдвом»

 

 

 

1

 

 

docx
Додано
23 січня 2022
Переглядів
611
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку