Урок "Редагування та демонстрація презентації"

Про матеріал
Конспект уроку, який допамагає навчитись налагоджувати параметри зміни слайдів, застосовувати звукове оформлення презентації засобами PowerPoint; демонструвати створені презентації
Перегляд файлу

Тема. Редагування та демонстрація презентації

Мета. Навчитись налагоджувати параметри зміни слайдів, застосовувати звукове оформлення презентації засобами  PowerPoint; демонструвати створені презентації.

Обладнання. Компютер, проектор, тестові завдання, зразки презентацій, електронні носії.

Програмне забезпечення. Програма PowerPoint

Тип уроку. Практична робота

Хід уроку:

І. Організаційний момент

ІІ. Оголошення теми та мети уроку та мотивація навчальної діяльності

- На уроках теорії ми з вами знайомилися з програмою для створення презентацій. Яка називається ця програма? (Power Point)

Слайд 1. - То ж тема уроку «Редагування та демонстрація презентації». На уроці ви повинні навчитися створювати слайди презентації, розміщувати на них текст, картинки, звукове оформлення, налагоджувати параметри зміни слайдів та анімацію.

Перед тим, як ви почнете працювати в цій програмі я хочу переконатися в тому, що ви дійсно засвоїли теоретичний матеріал і пропоную погратися в гру «Вулик» (технологія шестикутного навчання). Вас є чотири команди по три учні. Кожна команда повинна скласти з шестикутників стільник у вулик, відповівши правильно на запитання.  На шестикутниках є відповіді, але будьте уважними, там є і невірні. Також є і пусті шестикутники. Можливо ви побажаєте доповнити стільники своїми відповідями. Переможе та команда, яка складе більшу кількість шестикутників, вірно обґрунтує вибрану відповідь та дотримається певної послідовності створення стільника. На виконання відводиться 5 хв.

Слайд 2. – Запитання: яке призначення функції та особливості використання презентацій?

Підведення підсумків.

Споконвіку було трепетним ставлення до традицій. Навіть після прийняття християнства українці зберегли багато своїх народних стародавніх звичаїв, тільки об’єднавши їх з релігійними. І сьогодні, через тисячі років, вже непросто виявити грань, де в українських звичаях закінчується стародавня культура, а де починається християнська.

Кожна нація, кожен народ, має свої звичаї та традиції, що виробилися протягом багатьох століть і освячені віками.

Але звичаї - це не відокремлене явище в житті народу, це - втілені в рухи і дію світовідчуття, світосприймання та взаємини між окремими людьми. А ці взаємини і світовідчуття безпосередньо впливають на духовну культуру даного народу, що в свою чергу впливає на процес постання народної творчості. Саме тому народна творчість нерозривно зв`язана з традиціями та звичаями народу.

- На уроці вам потрібно зробити презентацію на тему «Традиції та звичаї українського народу». Інформація, яка необхідна вам для роботи розміщена на робочих столах у папці «Українські традиції». Готові презентації будемо переглядати за допомогою проектора.

ІІІ. Актуалізація опорних знань

- Перед початком пригадаємо, як додати слайд в презентацію?

- Як вставити картинку на слайд?

- Як надати  анімацію  обєктам?

- Як додати текстове поле на слайд?

- Як додати музику на слайд?

IV. Практична робота

Повторення правил техніки безпеки

 

Практичні завдання

1. Створити презентацію на тему «Українські звичаї та традиції»

2. Створити не менше 10 слайдів.

3. Розробити макет титульної сторінки (тема, виконавець (ПІБ, № гр.)

4. З застосуванням засобів меню Вставка та команди копіювання вставити в відповідні слайди вправи, які розроблені та підготовлені в тестовому процесорі.

5. Додати на слайди малюнки та фотографії.

6. Використовуючи засоби панелі інструментів Форматування та меню Формат відредагувати текст.

7. Для оформлення фрагментів тексту додати ефект анімації (виділити фрагмент Область завдань ð Настройка анімації ð Додати ефект).

8. Використовуючи засоби Вставка ð Фільми та звуки включити звукове оформлення презентації.

9.   При необхідності обрати\змінити фон слайдів (контекстне меню на робочому полі слайду ð Фон) або обрати оформленя сладів з Шаблону оформлення (Область завданьðСтворити презентацію ð Із шаблону оформлення).

Какртка - підказка

  • Щоб правильно вставити музику в презентацію, необхідно зробити наступне:
  • Потрібно вибрати команду Фільми та звук в меню Вставка.
  • Потім виберіть команду Звук з файлу.
  • У вікні Вставка звуку слід вибрати потрібний звуковий файл і клацнути ОК.
  • Вікно закриється, і програма запропонує запускати звуковий файл автоматично під час демонстрації сайту. Потрібно вибрати пункт Так, якщо ви згодні. В іншому випадку для запуску звукового файлу потрібно команда користувача.
  • Щоб активувати звук в режимі Показ слайдів, слід клацнути значок, розташований на слайді.
  • Для налаштування параметрів відтворення, відкрийте меню Показ слайдів і виберіть команду Настройка анімації. В області завдань цієї команди необхідно виділити ім'я звукового файлу, для якого виробляються настройки. Праворуч від імені даного файлу знаходиться стрілка, натиснувши на яку, можна розкрити меню. У цьому меню можна настроїти параметри запуску, а також часу відтворення звукового файлу.
  • Можна налаштувати анімацію для декількох об'єктів на слайді: для цього скористайтеся кнопками Порядок, які розташовуються в нижній частині області завдань.
  • Якщо ви хочете, щоб музичний файл програвався під час всієї презентації, необхідно вибрати ім'я файлу, в меню Налаштування анімації клацнути стрілку, розташовану праворуч від імені, а потім вибрати Параметри ефектів в розкрився вікні.
  • У розділі Закінчити (в діалоговому вікні Відтворити звук) слід встановити перемикач на позицію Після, а потім задати кількість слайдів, яке відповідає загальному числу в презентації. Тепер потрібно клацнути ОК.

 

 

V. Підсумок уроку

Всі зроблені презентації демонструються за допомогою проектора виставляються навчальні бали.

VІ. Домашнє завдання

Дати відповідь на контрольні питання письмово.

КОНТРОЛЬНІ ЗАПИТАННЯ

1.      Що таке гіперпосилання?

2.      Як можна додати гіперпосилання в презентацію?

3.      Як зберети презентацію в вигляді Веб-сторінки?

4.      Що таке сторінка нотаток?

5.  Як можна вносити рукописні примітки в процесі демонстрації презентації?

6.      Як можна додати в презентацію кліп?

7.      Як додаються колонтитули на слайди?

8.      Як створити презентацію з існуючих файлів?

9.      Вкажіть засоби нумерації слайдів.

10.    Як можна створити Шаблон оформлення зі слайду чи презентації?

 

Додатки

Введення

 Початок зимового циклу календарних свят найбільш виразно виступає 4 грудня, коли відзначається одне із двунадесятих свят — Богородичне свято Введення в Храм Пресвятої Богородиці. Цей день у народі ще називають Третя Пречиста (що значить непорочна, незаймана).

Ганни і, нарешті, Різдво, Новий рік, Водохрещі.

Характерним звичаєм цього свята був прихід першого відвідувача — «полазника». В основі його лежить віра людей у щасливу або нещасливу прикмету.

 Якщо першим у хату заходив молодий, гарний чоловік, а до того ж ще й з грішми — добра ознака: увесь рік в оселі будуть усі здорові й будуть «вестися" гроші. Якщо ж до хати зайде немічний, старий та ще й бідний чоловік — це погана ознака: і хворі в хаті будуть, і злидні заведуться... А найгірше, як увійде до хати стара жінка — «то вже добра не жди...»

День Катерини

 7 грудня християнський світ відзначає день пам'яті великомучениці Катерини («чиста душею» — так перекладається її ім'я із грецької). Розумна й освічена, ця жінка була страчена за віру близько 373 року. Через декілька років єгипетські християни знайшли останки мучениці й поховали їх у монастирі на Сінайській горі.

 В Україні ставлення до Катерини, як і до інших святих великомучениць, було особливим: довірливим і житейським. Невипадково свято Катерини називали святом «дівочої долі». Сподіваючись на розуміння й допомогу святої, жіноцтво просило її про щасливий шлюб, злагоду в сім'ї.

День Андрія

 Великим зимовим святом, особливо важливим для молоді, був день Андрія. Це свято відзначається 13 грудня і вважається днем пам'яті мученицької смерті одного із дванадцяти апостолів Христових — Андрія Первозваного. За церковними легендами, святий проповідував християнство у Скіфії й дійшов аж до Києва, де на одному із пагорбів поставив хрест зі словами: «Чи бачите гори ці? Повірте мені, на них засяє благодать Божа».

 В українській традиційній обрядовості із днем святого Андрія пов'язувався комплекс давніх, язичницького походження ритуалів, що мали переважно любовно-магічне та аграрно-магічне спрямування.

День Миколи

 Значну роль у релігійно-побутових традиціях українського дожовтневого села відігравав культ святителя, чудотворця, архієпископа Марлікійського Миколи, день пам'яті якого православна церква відзначала двічі на рік: 19 грудня — «зимовий» (день смерті, помер у 343 р.) та 22 травня — «весняний» (перенесення останків із Мір Лікійських (Мала Азія) у Бар (Італія) 1087 р.).

 Культ святого був надзвичайно поширений в Україні. Архієпископ, рукоположений апостолами на служіння бідним, святий Микола завжди вважався заступником простого люду (до речі, його ім'я в перекладі із грецької означає «перемога народу»). Миколі молилися, вирушаючи в путь і потерпаючи на морі, під час хвороби чи пожежі.

 До дати Миколи — зимового приурочені деякі приповідки про погоду й прогнози на майбутній урожай. Так, на Херсонщині, якщо на Миколи йшов сніг, говорили: «Миколай бородою трусить», «дорогу стеле», а на Харківщині загадували: «Як на Миколи іній — буде овес».

День Ганни

 22 грудня відзначали Ганни. Це свято було запроваджене на честь зачаття праведною Ганною Богородиці. На Буковині вважали, що з цього дня починається рік. У цей час, як правило, вже встановлювалась зимова дорога, тому говорили: «На Ганьки сідай в санки». До дня Ганни відноситься ряд спостережень, пов'язаних із бджільництвом: «Починають бджоли мед їсти», «Ходять у погріб до бджіл, щоб добре роїлись».

 

Різдво Христове

Вечір напередодні Різдва — «Свят-вечір», «вілія», «кутя» був магічним часом творення іншого, вимріяного буття. Звичні й буденні предмети, речі набували чарівної сили, а господар ставав домашнім жерцем. Урочисто вносив він до господи сніп, як правило, житній, і ставив його на покуті — на врожай і достаток. Це була коляда (а може, то втілення бога Коляди, чиє ім'я згадують літописи?) або ще «дідух», «дідочок». Із застромленими в нього серпом, граблями стояв він на покуті аж до Нового року, мирно сусідуючи з іконами — святинями інших часів, іншої релігії.

 А панувала у Свят-вечір кутя — головна обрядова страва. Як удасться кутя — буде крута ще й із «верхом» — то буде на урожай, а в оселі щастя. Поклавши в рукавицю гроші (щоб водились), несе кутю на покуть господиня, а діти під час цієї церемонії завзято мекають, мукають, іржуть, квокчуть, крякають — щоб уся Ця живність плодилася, щоб курчата й каченята водилися. І перша ложка куті була для бджіл — кидали її до стелі, щоб рої велися. Друга — для самого морозу, щоб отак задобрений, він не чинив збитків, не морозив посівів і городини.

День Маланки. Новий рік. День Василя.

13 січня установлене свято на честь знатної римлянки Меланії (Маланки), яка з юних років і до кінця днів своїх (померла в 439 р.) прямувала до Христа.

 14 січня — свято на честь Василія (Василя) Великого (329—379) архієпископа Кесарії Кападокійської, що в Малій Азії. Церковні джерела характеризують його як аскета, богослова і вченого, автора кодексу чернечого життя. 14 січня — за церковними святцями — свято Обрізання Господнє (саме тоді, згідно церковних джерел, відбулося обрізання Ісуса Христа за єврейським звичаєм).

Хрещення

 19 січня закінчувався дванадцятиденний період святок. Останній день цього періоду (християнське свято Святе Богоявлення, Хрещення Господа Бога і Спаса нашого Ісуса Христа, відоме в народі як ордань, ардан, Йордан, відорощі, водохрещи) супроводжувався різними магічними діями та повір'ями.

День Івана

 Наступний день після Хрещення, 20 січня, відзначався як день Івана Хрестителя (Івана Предтечі) або «посвятки». У православних святцях це свято називалось як Собор Предтечі і Хрестителя Господня Іоанна. Вважалось, що святочний період вже скінчився, але до роботи ще не приступали. Вранці на Івана Хрестителя господар роздавав худобі разом із соломою рештки хлібі: й сіль, що лежали на покуті від «багатої куті». Сіно, яке на святки лишалось у хаті, ховали під стіжки, що за повір'ям повинно було захистити їх від мишей, а також клали під квочок, «щоб курчата велися».

Стрітення

 Найважливішою подією в церковному календарі лютого є свято Стрітення — 14 лютого. Саме тоді, на 40-й день від народження Христа Марія разом із Йосипом пішла до храму, щоб принести жертву очищення. За законом древніх іудеїв, багата жінка мала принести ягня та молодого голуба, вбога — пару голубів чи горлиць. Пречиста принесла пару горлиць. У храмі вона зустріла праведного Симеона, якому провидінням була передбачена зустріч із Месією. Взявши дитя на руки, праведник благословив його, а Богородиці сповістив її майбутню жертву

Масляна

 Масляна (сирний тиждень, Масниця, Пущення або Сиропуст) — це останній тиждень перед Великим постом, — колись велике язичницьке свято проводів зими. І весь отой святковий розгул і гармидер — пісні й танці, катання на конях, частування варениками і круглими, мов сонце, млинцями, — мав на меті одне: наполохати, прогнати зиму.

 Масляна складається із трьох частин: зустріч у понеділок, кульмінаційна точка або «перелом» у «широкий» четвер і «прощальна неділя».

 

doc
Додано
25 березня 2020
Переглядів
1761
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку