Урок "Римська імперія. Октавіан Август"

Про матеріал
Ознайомити учнів із становленням Римської імперії; характеризувати суспільний устрій держави за часів принципату Октавіана Августа; сформувати уявлення про «Золотий вік» імперії; охарактеризувати період правління династії Антонінів; давати характеристику історичним особам, вміння робити висновки, висловлювати власні судження.
Перегляд файлу

Тема: Римська імперія. Октавіан Август

Мета: Ознайомити учнів із становленням Римської імперії; характеризувати суспільний устрій держави за часів принципату Октавіана Августа; сформувати уявлення про «Золотий вік» імперії; охарактеризувати період правління династії Антонінів; давати характеристику історичним особам, вміння робити висновки, висловлювати власні судження.

І. Організаційний момент класу

Повідомлення теми та мети уроку

ІІ. Актуалізація опорних знань

Одним із правил життя, за якими жив Юлій Цезар є: «Я прожив довго, і за мірками природи, і за мірками слави».

Як ви розумієте зміст цього правила?

Що хотів Юлій Цезар цим сказати?

І яким чином він оцінював своє життя?

ІІІ. Мотивація навчальної діяльності

Вправа «Мозковий штурм»

Після вбивства Цезаря в Римі розпочалася боротьба за владу. Римський оратор Цицерон написав: «Тиран загинув, проте тиранія жива».

Що цим хотів сказати Цицерон?

IV. Вивчення нового матеріалу

Після смерті Цезаря загострилась боротьба за владу в Римі. Проти вбивць Цезаря виступив його друг консул Антоній. Не отримавши підтримки в сенаті і боячись гніву народу, убивці Цезаря втекли з Риму на Балканський півострів. Вони почали збирати військо для боротьби за відновлення республіканського правління. В Італії знову спалахнула громадянська війна між прихильниками Цезаря і республіканцями. У ці дні в Римі набула популярності ще одна людина—18-літній  Октавіан. Юнак дізнався, що Цезар у заповіті оголосив його своїм прийомним сином і головним спадкоємцем.

Питання

1.Пригадайте, що таке тріумвірат?

2. Коли утворився перший тріумвірат і хто до нього входив?

Вже після смерті Цезаря, у 43 р. до н. е. було утворено другий тріумвірат, до якого увійшли: Антоній, Октавіан, а також до них приєднався воєначальник Цезаря—Лепід.

  • Як ви гадаєте, чому було утворено другий тріумвірат?

Отже, Антоній та Октавіан одразу ж зненавиділи один одного, однак легіони були готові коритися прийомному сину Цезаря. Тому Антоній був змушений укласти союз з Октавіаном і Лепідом для боротьби з прихильниками республіки.

Тріумвіри поділили між собою Римську державу: Октавіан одержав Захід і залишився в Римі; Антоній став правителем східних провінцій. У його долі велику роль відіграла цариця Єгипту Клеопатра у яку він закохався і одружився з нею. Лепіду дісталася Африка. Проте, незабаром Октавіан позбавив Лепіда влади. І знову розпочалась боротьба за владу між Октавіаном та Антонієм, оскільки, обидва правителі прагнули одноосібної влади. Ці суперечки призвели до війни.

У 31 р. до н. е. флоти Антонія та Октавіана зустрілися біля мису Акцій поблизу берегів Балканського півострова. У розпалі самої битви Клеопатра наказала єгипетському флоту вийти з бою. Антоній сів на корабель і кинувся за нею. Залишившись без полководця військо Антонія зазнало поразки. Про це Антоній дізнався вже у Єгипті. Не бажаючи потрапити до рук ворогів, він кинувся на свій меч. Цариця Клеопатра випустила змію, яка смертельно вжалила її. Єгипет було перетворено на римську провінцію.

Громадянські війни закінчилися. У державі запанував мир. Октавіан правив одноосібно з 30 р. до н. е. А в 27 р. до н. е. сенат надав йому почесне звання Август (з лат. «священний»). Октавіан не бажав називатися диктатором, хоча його влада була необмеженою. Він іменував себе принцепсом—першим громадянином. Тому устрій,  який був встановлений Октавіаном, отримав назву—принципат.

Принципат — необмежена влада принцепса, з одночасним збереженням республіканських органів влади.

Вправа «Три кути»   (Погоджуюсь, не погоджуюсь, частково погоджуюсь).

Яким, на вашу думку був Октавіан Август: жорстоким і підступним чи благородним і божественним?

Питання

  • Які риси допомогли Октавіану прийти до влади?

(Він мав миролюбний характер, добре ставився до людей, був проти диктатури, тому і отримав велику популярність серед народу. З другого боку, він був хитрим і підступним, тому зміг перебрати на себе всю владу в державі).

Отже, за принципату Августа Римська держава досягла найбільшої могутності. Сенат і народні збори у час правління Октавіана Августа вже мало що вирішували самостійно, виконували всі повеління імператора. Він був найбагатшою людиною в Римі, верховним головнокомандувачем, верховним жерцем, народним трибуном і головним суддею. Август правив до самої своєї смерті в 14 р., а  надалі влада переходила до наступників у спадок.

Перші 200 років римляни не знали серйозних війн. За наказом імператора понад 100 тис. осіб безкоштовно одержували хліб, для них регулярно влаштовувались масові свята та розваги. Правителі призначали прокураторів і мали особисту гвардію (преторіанців). Серед імператорів були і такі, які зловживали владою, наприклад, Нерон, Калігула та інші. Лише наприкінці І ст. влада імператорів стабілізувалася. Розпочався золотий вік імперії, який започаткувала династія Антонінів. В історію вони увійшли як «п’ять добрих імператорів» ( Нерва, Траян, Адріан, Антонін Пій, Марк Аврелій). 

Робота зі схемою

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Кожен із цих імператорів мав здобутки,  які запам’яталися усім людям. Першим імператором став найстарший із сенаторів Марк Нерва. Невдовзі він передав владу Марку Ульпію Траяну — «Кращий з імператорів». Він розширив територію римської імперії до небуваних розмірів, а також здійснив значні зміни у господарстві. Адріан намагався захистити завойоване попередниками, будував фортеці, сторожові вежі, що поєднувалися валами, довжина якого становила 128 км. Це потужне укріплення дістало назву «вал Адріана». Антонін носив прізвисько Пій («Благочестивий») за справедливість та милосердя. Серед римських імператорів також виділяється Марк Аврелій. Він був видатним державним діячем та філософом. Він стверджував, що людський розум має божественне походження, за своєю природою всі люди рівні. Імператор звертався до римлян не як до підданих, а як до вільних громадян. Останнім із династії Антонінів був син Аврелія—Коммод, який не був гідним батькових звершень. За його правління традиції громадського і державного життя були знехтувані. Усе це викликало ненависть римлян, і внаслідок змови імператора було вбито.

Так закінчилось правління династії Антонінів, який називали «золотим віком» імперії.

 Робота з підручником (с. 228-229)

За якого правителя Римська імперія досягла найбільших розмірів?

Імператор Траян сказав: «Я хочу бути таким імператором, якого сам собі бажав, якби був підданим». Як на вашу думку, чи вдалося йому здійснити свою мрію?

Розкажіть про особистість Марка Аврелія.

V. Узагальнення та систематизація знань

Вправа «Прес-конференція»

  1. Дайте визначення поняття «принципат».
  2. Які зміни в управлінні державою відбулися, коли республіка стала імперією?
  3. Які порядки, встановлені Августом, ви схвалили б, а які — ні?

Фронтальне опитування

  1. Яке почесне ім’я сенат присвоїв Октавіану?
  2. Як називається перший період Римської імперії?
  3. Що створив Октавіан для своєї охорони?
  4. Засновником якої династії був Октавіан Август?
  5. За правління якого імператора була приєднана Дакія?
  6. Правління якої династії називають «золотим віком» Римської імперії?
  7. Кого називають «п’ять добрих імператорів»?

VІ. Домашнє завдання

  1. Опрацювати параграф 50 у підручнику.
  2. Складіть характеристику Октавіана Августа за алгоритмом
  • Походження історичної особи
  • Риси особи, життєві принципи
  • Діяльність
  • Значення та роль історичного діяча
  • Власна оцінка особи історичного діяча, пояснення свого ставлення до нього

 

 

 

docx
До підручника
Всесвітня історія. Історія України 6 клас (Пометун О.І., Мороз П.В., Малієнко Ю.Б.)
Додано
30 квітня 2020
Переглядів
5171
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку