Слід відмітити практичну спрямованість даної розробки. Діти з порушенням інтелектуального розвитку дуже часто в житті зустрічаються з такими задачами.Навчити учнів використовувати набуті знання на практиці - головне завдання вчителя. Підбірка цікавих матеріалів допоможе зробити урок насиченим, змістовним, цікавим.
Клас: 6
Слайд 1
Тема: Різницеве та кратне порівняння чисел.
Тип уроку: інтегрований урок математики та соціально – побутового орієнтування.
Вид уроку: урок узагальнення та систематизації знань (корекція і вдосконалення вмінь та навичок).
Мета: закріпити та узагальнити знання учнів з різницевого та кратного порівняння чисел, розуміння різниці між відношеннями «на... менше» і «в... разів менше», вміння розв’язувати приклади і задачі на віднімання, ділення. Виховувати наполегливість, самостійність. Розвивати вміння висловлювати власну думку. Забезпечити належні умови для продуктивної пізнавальної діяльності учнів. Коригувати психічні процеси, мовлення, знання, вміння, навички учнів.
Очікувані результати:
Обладнання і матеріали: мультимедійний проектор, презентація, дидактичні, роздаткові та відео- матеріали, картки-опори, фліпчарт, маркер.
Словникова робота: різницеве, кратне порівняння чисел.
ХІД УРОКУ
Слайд 2
І. Організаційна та психологічна підготовка учнів до уроку.
Мета етапу: створити сприятливу атмосферу уроку, корекція уяви і мислення.
Перевірити готовність учнів до уроку. Налаштувати на позитивне сприйняття матеріалу.
Вчитель:
Сонце до нас посміхається,
Наш клас із гостями вітається,
Покликав у клас голосистий дзвінок.
Готові до праці? Почнемо урок.
На урок старання не забудьте взяти.
Сіли всі рівненько, будемо працювати.
Вчитель: – А працювати на уроці будемо під гаслом: «Не просто слухати, а чути. Не просто дивитися, а бачити. Не просто відповідати, а міркувати. Дружно і плідно працювати».
Слайд 3
ІІ. Оголошення, представлення теми та очікуваних навчальних результатів
Мета етапу: забезпечити розуміння учнями змісту їхньої діяльності, тобто того, чого вони повинні досягти в результаті уроку і чого від них очікує вчитель.
Прийом «Очікування». Вчитель: Подумайте і скажіть, яким має пройти наш урок? (цікавим, загадковим, навчальним, продуктивним, веселим.) — А якими для цього на уроці повинні бути ви? (наполегливими, дисциплінованими, уважними, зібраними, активними.) — Отже, якщо ви будете такими, то ми разом створимо цікавий, творчий, продуктивний урок.
Учитель повідомляє тему, мету та очікувані результати уроку, а також наголошує, що сьогоднішній урок буде тісно пов'язаний з таким предметом як соціально – побутове орієнтування.
ІІІ. Перевірка домашнього завдання, аналіз результатів.
Мета етапу: перевірити рівень засвоєння знань.
Учитель зазначає, що учням потрібно було повторити розуміння різниці між відношеннями «на... більше або менше» і «у... разів більше або менше»,
розв’язати приклади і задачі на віднімання та ділення.
Вчитель: якщо запитується: на скільки більше (менше), яку дію ми повинні виконувати? ( Учні відповідають: віднімання).
А якщо стоїть запитання: у скільки разів більше (менше), то яку дію потрібно виконувати? ( Учні відповідають: ділення).
В учнів на столах роздатковий матеріал: картки – опори: «Різницеве та кратне порівняння чисел».
Слайд 4
Картка – опора.
РІЗНИЦЕВЕ ПОРІВНЯННЯ |
КРАТНЕ ПОРІВНЯННЯ |
На скільки більше (менше)
а – в Відповідь: на… більше (менше). |
У скільки разів більше (менше)
а : в Відповідь: на… більше (менше).
|
ІV. Усний рахунок.
Мета етапу: активізувати пізнавальну діяльність учнів
Слайд 5
Завдання для гострого розуму.
Учні рахують усно та відповідають на запитання:
Учитель підводить підсумок роботи, визначає найкмітливішого.
VІ. Актуалізація опорних знань і способів діяльності.
Мета етапу: створити умови для продуктивної роботи учнів та їх співпраці один з одним.
Слайд 6
Завдання 1.
У віконечках після задач на різницеве порівняння встав букву Р, а після задач на кратне порівняння - букву К. ( роздатковий матеріал)
П.І.учня (учениці)_________________________
1 |
Фарба коштує 36 гривень, а щітка – 9 гривень. У скільки разів щітка дешевша за фарбу? |
|
2 |
Засіб для чищення одягу коштує 105 гривень, а засіб для чищення взуття – 78 гривень? На скільки дорожчий засіб для чищення одягу? |
|
3 |
На приготування салату потрібно 80 г огірків та 8 г петрушки. У скільки разів петрушки потрібно менше, ніж огірків? |
|
4 |
На приготування салату потрібно 80 г огірків та 8 г петрушки. На скільки грамів петрушки потрібно менше, ніж огірків? |
|
Вчитель збирає картки та переглядає правильність виконання. Вони будуть роздані учням на домашнє завдання.
Колективна робота (за дошкою)
Слайд 7
Задача 1 Пральний порошок «REX» коштує 10 гривень, а пральний порошок «Tide» 23 гривні. На скільки дорожчий пральний засіб «Tide», ніж «REX»?
Слайд 8
Задача 2. В холодильнику було 6 порцій шоколадного морозива та 12 порцій ванільного морозива. На скільки більше ванільного морозива було у холодильнику? У скільки разів ванільного морозива було більше, ніж шоколадного?
VІІ. Фізпауза
Мета етапу: зняття психофізичного напруження.
Вправи для зняття втоми та розслаблення м’язів тулуба, кістей рук.
Вправа:«Цифри»
Хід вправи: стоячи, за інструкціями вчителя виконуємо вправу: пишемо цифри у незвичний спосіб.
Цифру 1 «пишемо» носом ,
цифру 2 – підборіддям,
цифру 3 – правим плечем,
цифру 4 – лівим плечем,
цифру 5 – «пишемо» правим ліктем,
цифру 6 – лівим ліктем,
цифру 7 – правим коліном,
цифру 8 – лівим коліном,
цифру 9 – правою ногою,
а десяточку – «хвостиком».
VІІІ. Застосування знань і способів діяльності
Мета етапу: організувати практичну роботу учнів для досягнення поставлених цілей уроку.
Вправа: «Кухарі»
Логічні питання:
Виберіть продукти для приготування борщу, з’ єднайте стрілками з каструлею (На флепчарті – плакат із перерахованими продуктами для приготування борщу).
Цукерки
Капуста
Перець
Буряк
Цибуля
Зефір
М’ясо
Картопля
Морква
Піца
Томат
Історична довідка про овочі, яку підготували учні.
(Картопля)
Батьківщина цього овоча — Північна Америка. Картопля з’явилася в Європі в середині XVII століття як декоративна рослина. Спочатку його вирощували на підвіконнях і милувалися цвітінням, а вже потім почали вживати в їжу. Розповідають, що якийсь адмірал привіз цю рослину до Англії і, коли її виростили, пригостив друзів її стеблами і листям, підсмаженими в маслі. Наші предки перед вживанням її варили і густо посипали цукром. Цей овоч, знайдений у Перу, так припав до смаку європейцям, що вони спорудили пам'ятник, і не один. Зараз ми всі любимо картоплю і недарма кажемо, що це наш другий хліб.
(Цибуля)
Корисні властивості цибулі відомі з давніх віків, і дійшли до нас.
Якою була б наше життя без цибулі? Її їдять кожен день тисячі людей по всій планеті. Він дешевий, але надає стравам наваристого і пікантний смак, лікує та захищає від мікробів і поганого настрою. Безліч корисних властивостей цибулі знали паші предки: і сьогодні користуються популярністю народні кошти з цим овочем для лікування застуд, кашлю. Цибуля використовується в їжу з дуже давніх часів і всі, напевно, знають, що коли починають її різати, з очей починають текти сльози.
А чому ми плачемо від цибулі? Виявляється, в цибулі міститься масло, до складу якого входить сірка, що не тільки надає цибулі різкий запах, а й подразнює очі. Через це відбувається моргання і виділення сліз, щоб змити подразник.
Перегляд відеороліку: (2 хв 06с)
«Як приготувати борщ».
Зсилка: https://www.youtube.com/watch?v=StWtYtHM5s0
Вчитель.
Історична довідка . Борщ - найбільш росповсюджена страва в Україні.
Існувало три види традиційного борщу.
Червоний - готували з капустою, буряком, морквою, петрушкою (пастернаком), а з другої половини 19-го ст. - з картоплею.У святкові дні або по неділям борщ варили на м'ясній юшці, у будні смажили сало з цибулею і часником. В борщ додавали як власне буряк, так і буряковий квас, для кислоти додавали сироватку або буряковий квас. Для гостроти смаку в борщ давали червоного перцю. Борщ готували з квасолею, додавали у нього підсмажене борошно, пшоняну чи гречану каші, галушки. На заході борщ готували дуже рідким тільки з буряка, без капусти чи картоплі, приправляючит зажаркою, а для кислоти додавали вишневий чи яблучний сік. У піст борщ варили без м'яса і сала, тільки на олії, але додавали гриби, сушену, варену або смажену рибу.
Зелений борщ (весінній) - з кваском. Його варили з молодим кваском, кропивою, лободою, молодим листям буряка, додавали варене яйце, сметану або сироватку. Так само, у пісні дні зелений борщ готували не на м'ясі, а з грибами або рибою.
Холодний борщ готували у спекотні літні дні. Молодий буряк варили, різали соломкою, заправляли квасом, сироваткою, маслянкою або сметаною. Додавали свіжу зелень петрушки, кропу, цибулі, часнику та додавали варені яйця. Вживали охолодженим з хлібом та вареною картоплею. Слово "борщ" походить від назви рослини "борщовик", листя якої використовувались у приготуванні страви.
Слайд 9
Український борщ: рецепт (роздатковий матеріал)
Творче завдання: переглянувши відеоролік та маючи перед собою рецепт приготування борщу скласти задачу на різницеве та задачу на кратне порівняння чисел. Учням, які потребують допомоги при складанні задач, вчитель роздає задачі з підказкою.
Слайд 10
Задача з підказкою: для приготування борщу потрібно_____г ( назва продукту) та _____г (назва продукту). На скільки більше(менше) потрібно (назва продукту), ніж (назва продукту)?
Задача з підказкою: для приготування борщу потрібно_____г ( назва продукту) та _____г (назва продукту). У скільки разів більше(менше) потрібно (назва продукту), ніж (назва продукту)?
Тестові завдання для самостійного виконання.
Обери правильну відповідь.
А |
24 |
B |
9 |
C |
20 |
Відповідь._____
2.На скільки більше 99 за 109 ?
A |
10 |
B |
19 |
C |
100 |
Відповідь._____
3.Зменшити на 7 число: 84.
A |
76 |
B |
12 |
C |
77 |
Відповідь._____
4. Суму чисел 12 і 6 зменшити в 6 разів.
A |
3 |
B |
1 |
C |
12 |
Відповідь._____
5.Число 20 зменшити на добуток чисел 5 і 3.
A |
12 |
B |
5 |
C |
16 |
Відповідь._____
ІХ. Підбиття підсумків та оцінювання результатів.
Мета етапу: здійснити рефлексію та проаналізувати ступінь реалізації поставлених цілей. Слайд 11
Учитель говорить про використання математичних знань в побуті.
Інтерактивна вправа: «Кольорові папірці». .( Перегляд скрайб-презентації)
(2 хв. 29с) Зсилка: https://www.youtube.com/watch?v=K4h3XGS7fmc
В учнів на партах знаходяться папірці двох кольорів: жовтий та червоний. Якщо учень задоволений своєю роботою на уроці та урок сподобався, то він піднімає червоний папірець, а, якщо –«ні», то – жовтий.
Вчитель. Що ж ми за кухарі, якщо не подаруємо нашим гостям рецепти. Учні дарують «рецепти успіху» гостям.
Слайд 12
Рецепт успіху.
Візміть чашу терпіння,
Покладіть на дно Знання насіння,
Туди побільше Любові влийте,
Ще й дві пригоршні щедрості вкиньте
Хлюпніть гумору одну міру
І додайте якомога більше Віри,
Зверху Добром, як слід, посипайте,
Потім ретельно перемішайте –
Напій цей приймайте щодня
Протягом всього свого життя!
Х. Інформація про домашнє завдання.
Мета етапу: постановка навчальної проблеми і завдань з пошуком їх вирішення.
1.Розвязати задачі на різницеве та кратне порівняння чисел.
Учні отримують картки, з якими працювали на уроці та визначали вид задачі.
Слайд 13
Дякую за урок.