Урок "Робота у текстовому редакторі. Вставлення зображень у текстовий документ"

Про матеріал

План уроку та презентація до уроку "Вставлення зображень у текстовий документ".

В додатках до плану містяться вправи, які учні виконують на уроці. Метою уроку є формулювати вміння та навички необхідні для роботи з зображеннями у текстових документа та сприяти вихованню національної свідомості та всебічно розвинутої людини, здатної синтезувати знання з різних предметних галузей для виконання поставлених завдань

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Викладач Рожкова Т. Д. Тема уроку : Вставлення зображень у текстовий документ.Інформатика

Номер слайду 2

Не роби ніколи того, що не знаєш. Але вчись усьому, що потрібно знати…Піфагор

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Якщо так – х, якщо ні - 0 Х або 0

Номер слайду 5

Редактор Microsoft Word є текстовим редактором. Фрагмент – це частина тексту або малюнка. Файл створений у програмі Word, називають Лист. Копіювання – це переміщення об’єкта в буфер обміну, для подальшої роботи з ним. Видалення об’єкта – це створення його копії. Форматування – це надання документу потрібного вигляду. Форматування шрифту включає вирівнювання абзаців, відступів та інтервалів. Слово – це фрагмент тексту. Перерахування у Word,оформляють у вигляді списків. Розмір шрифту вимірюється в міліметрах. В текстовому редакторі не можна створювати графічні об’єкти. Заміна слів у тесті відноситься до операції форматування .

Номер слайду 6

{306799 F8-075 E-4 A3 A-A7 F6-7 FBC6576 F1 A4}№123456789101112 Відповідьх. Х0х0х0хх000 Редактор Microsoft Word є текстовим редактором. Фрагмент – це частина тексту або малюнка. Файл створений у програмі Word, називають Лист. Копіювання – це переміщення об’єкта в буфер обміну, для подальшої з ним роботи. Видалення об’єкта – це створення його копії. Форматування – це надання документу потрібного вигляду. Форматування шрифту включає вирівнювання абзаців, відступів та інтервалів. Слово – це фрагмент тексту. Перерахування у Word,о формляють у вигляді списків. Розмір шрифту вимірюється в міліметрах. В текстовому редакторі не можна створювати графічні об’єкти. Заміна слів у тесті відноситься до операції форматування .

Номер слайду 7

Редагування тексту. Прочитайте уважно запропонований текст. Розділіть імена видатних українців порожніми рядками. Замість … у текст вставте відповідні імена за допомогою команди «переміщення» . Додайте до тексту колонтитул та впишіть у нього ваше прізвище.

Номер слайду 8

Текст: Слава країни – це не лише її територія, мова, природні багатства, а головне – люди, які своїми здобутками прославляють країну на весь світ. Слід згадати найвидатніших з-поміж тих, чиї імена назавжди увійшли в історичну пам’ять, у душу народу українського.… – український поет, громадський діяч, і, як кажуть самі українці, духовний батько сучасного українського народу.… – педагог, поет, автор трактатів, байок, пісень.… , український композитор, автор опер «Тарас Бульба», «Наталка Полтавка», «Енеїда», автор дитячих опер і оперет.… – історик, організатор української науки, автор ілюстрованої історії України.… – видатний фізик-теоретик, лауреат Нобелівської премії з фізики. Його дитинство пройшло у Єлисаветграді (нині Кіровоград), закінчив Єлисаветградську чоловічу гімназію (1913 р.).– видатний український лікар, учений у сфері серцево-судинної хірургії, біокібернетик.….– перший космонавт незалежної України, Герой України. Відомі українські спортсмени:… (стрибки з жердиною), … (спортивна гімнастика), … (фігурне катання), … (плавання), … і … (футбол), … і … (художня гімнастика), … брати ,… і …(бокс).   Микола Амосов, Микола Лисенко, Тарас Григорович Шевченко, Михайло Грушевський , Григорій Сковорода, Леонід Каденюк, Сергій Бубка, Лілія Подкопаєва Василь Ломаченко , Ганна Безсонова, Яна Клочкова , Андрій Шевченко, Оксана Баюл, Олег Блохін, Олександр Усик, Ірина Дерюгіна, Віталій та Володимир Клички, Ігор Тамм 

Номер слайду 9

Виконайте форматування тексту:встановіть для всього тексту шрифт Bookman Old Style – 14;символи України виділіть напівжирним червоним кольором, розмір-16;дати виділіть синім кольором;перерахування у тексті виділіть курсивом та оформіть у вигляді маркірованого списку;для тексту встановіть рамку блакитного кольору;додайте до тексту колонтитул з вашим прізвищем.

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Для вставлення графічних зображень у текст використовують команди :меню «Вставка» - Рисунок – из файла меню «Вставка» - Рисунок – клип меню «Вставка» - Автофігури (фігури)меню «Вставка» - Word. Artменю «Вставка» - Smart. Art

Номер слайду 13

Властивості графічного зображення. Щоб встановити властивості графічного зображення натискаємо на об’єкт правою кнопкою миші – Формат рисунка.

Номер слайду 14

Розміщення зображення на сторінціПорядок розміщення. Зміна розміру

Номер слайду 15

Обрамлення зображення

Номер слайду 16

Налаштування зображення. Панель Настройка зображення з’являється коли об’єкт виділений або викликається меню Вид – Панель инструментов – Настройка изображения

Номер слайду 17

Завдання для роботи з графічним об’єктом Текст у файлі: Сучасна держава Україна утворилась у результаті розпаду Радянського  Cоюзу 1 грудня 1991 року. Україна – унітарна європейська держава. Нашими сусідами є такі країни: Білорусь, Росія, Польща, Молдова, Угорщина, Румунія, Словаччина. Розвиваються рівноправні міждержавні економічні зв’язки. Україна – одна з найбільших держав Європи. За офіційною статистикою на 1 січня 2014 року в Україні проживає 45,5 мільйонів осіб. За цим показником Україна займає 29 місце у світі. Оскільки це велика країна, то живуть у ній люди різних національностей. Поряд з українцями на території України проживають представники понад 100 національностей. Додайте до тексту малюнки та розмістіть їх, як на зразку:

Номер слайду 18

Зразок

Номер слайду 19

Завдання для роботи з графічним об’єктом меню «Вставка» - Рисунок – из файла

Номер слайду 20

Завдання для роботи з графічним об’єктом меню «Вставка» - Рисунок – из файла

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Номер слайду 23

Команди використані при виконанні завдання: Для додавання графічного об’єкту до тексту – команда Вставка – рисунок. Для форматування малюнка використовуються кнопки на панелі інструментів Настройка изображенияабо форматування виконується за допомогою опцій діалогового вікна «Формат рисунка»

Номер слайду 24

ЯЗНАЮВМІЮstyle.font. Size

Номер слайду 25

Команди використані при виконанні завдання: Для додавання графічного об’єкту до тексту – команда Вставка – рисунок. Для форматування малюнка використовуються кнопки на панелі інструментів Настройка изображенияабо форматування виконується за допомогою опцій діалогового вікна «Формат рисунка»

Номер слайду 26

Домашнє завдання

Перегляд файлу

Тема уроку :   Вставлення зображень у текстовий документ.

Кількість годин   1

Мета уроку:

Ознайомити учнів з основними способами вставляння зображень у текстовий документ. Сформулювати вміння та навички необхідні для роботи з зображеннями у текстових документах.

Розвивати навички образного та логічного мислення при роботі з текстовими документами.

Сприяти вихованню національної  та свідомості всебічно розвинутої людини, здатної синтезувати знання з різних предметних галузей для виконання поставлених завдань..

Тип уроку  засвоєння та застосування нових знань.

Методи проведення.

Словесні: лекція з елементами бесіди, інтерактивна гра

Наочні:  презентація, ілюстрації.

Практичні: робота за комп’ютером, виконання вправ.

Обладнання уроку: комп’ютер, проектор, картки-завдання, правила ТБ у комп’ютерному класі.

Міжпредметні зв’язки: Українська література, Історія України, Технології.

Словник термінів: 

 

Методична мета: застосування на уроках інформатики технології критичного мислення

Хід уроку:

І. Організаційний момент.

Привітання, перевірка готовності групи до уроку.

Ми працюємо в комп’ютерному класі, пригадаємо правила поведінки та безпеки життєдіяльності при роботі з комп’ютерами (пам’ятки на кожному робочому місці)

ІІ. Перевірка домашнього завдання.

Зараз перевіримо, як ви підготувалися до уроку.

1 – робота в парах

Я пропоную учням, що сидять за комп’ютерами виконати вправи:

  1. Редагування текстового документу
  2. Форматування текстового документу

2 – індивідуальна робота

Я пропоную бажаючим визначити, які засоби форматування застосовані до тексту роздрукованого на картках.

Виконавши ці завдання вірно та в повному обсязі, ви маєте змогу заробити по 8 балів

3- фронтальне опитування

Всім учням, що лишилися без завдання пропоную зіграти у  гру-тренінг  «Х та О» (хрестики та нолики). За вірні відповіді кожен може заробити 6 балів.

Проводиться у вигляді графічного диктанту:

 (якщо твердження правильне ставимо „Х”, якщо не правильне  ставимо  „О”)

  1. Редактор Microsoft Word є текстовим редактором. (х)
  2.  Фрагмент – це частина тексту або малюнка.(х)
  3.  Файл створений у програмі Word, називають Лист. (0)
  4. Копіювання – це переміщення об’єкта в буфер обміну, для подальшої з ним роботи.(х)
  5. Видалення об’єкта – це створення його копії.(о)
  6. Форматування – це надання документу потрібного вигляду.(х)
  7. Форматування шрифту  включає вирівнювання абзаців, відступів та інтервалів.(0)
  8. Слово – це фрагмент тексту. (х).
  9.  Перерахування у Word,оформляють у вигляді списків. (х)
  10.  Розмір шрифту вимірюється  в міліметрах. (0)
  11. В текстовому редакторі не можна створювати графічних об’єктів.(0)
  12. Заміна слів у тесті відноситься до операції форматування . (0)

 

Ключ до диктанту:

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

х

Х

0

х

0

х

0

х

х

0

0

0

 

Перевірка робіт

ІІІ Мотивація навчальної діяльності.

Створюємо проблемну ситуацію

 

ІV.  Формулювання мети і завдань уроку

Тема нашого уроку: «Вставлення зображень у текстовий документ».

Сьогодні на уроці ми розберемо основні способи вставляння зображень у текстовий документ. Спробуємо вставити графічне зображення  у текстові документи.

 

V. Вивчення нового матеріалу.

5.1 Під час створення текстового документа іноді виникає необхідність вставити до нього графічне зображення, яке ілюструє зміст тексту (рисунок, фотографія, схема, діаграма тощо) або графічно оздоблює документ (рамки, розділювачі, графічні маркери списків, логотипи тощо).

Для вставлення графічних зображень у текст використовують команди :

меню «Вставка» - Рисунок – из файла

меню «Вставка» - Рисунок – клип

меню «Вставка» - Автофігури  (фігури)

меню «Вставка» - WordArt

меню «Вставка» - SmartArt

 

5.2. Графічні зображення вставлені в текстовий документ мають властивості – розмір зображення, обтікання текстом (положення рисунку)(в тексті, за текстом, перед текстом, вокруг рамки, по контуру), колір, товщина та штрих ліній контуру, заливка малюнку, тощо. Щоб встановити ці властивості натискаємо на  об’єкт правою кнопкою миші – Формат рисунка.

Панель Настройка зображення з’являється коли об’єкт виділений або викликається меню Вид – Панель инструментов – Настройка изображения

 

 

 

 

 

 

 

 

                   

 

Обрізання малюнків

Встановлення рамок.

VІ.  Закріплення матеріалу

Робота з текстовим документом. (застосування прийому «Приваблива мета»)

Фізкультхвилинка

При виконанні завдання Ви мали змогу спробувати виконати команди, розглянуті на уроці.

Для додавання графічного об’єкту до тексту – команда Вставка – рисунок

Для форматування малюнка використовуються кнопки на панелі інструментів Настройка изображения

Або за допомогою опцій вікна «Формат рисунка»

VІІ. Підсумок уроку.

Сьогодні ми добре попрацювали

_____________________________ працювали на високому рівні

_________________________--отримують  _________за роботу на уроці

Рефлексія.

.VІІ. ДЗ

Й.Я. Ривкінд, Т.І.Лисенко Підручник «Інформатика», 10 клас ст.38-46

Вивчити основні поняття, відповісти на питання стор.44-45

Підібрати графічні зображення, що можуть бути логотипом Вашої групи


Завдання для редагування тексту:

Прочитайте уважно запропонований текст.

Розділіть імена видатних українців порожніми рядками

Замість … у текст вставте відповідні імена за допомогою команди «переміщення» .

Додайте до тексту колонтитул та впишіть у нього ваше прізвище.

 

 

Слава країни – це не лише її територія, мова, природні багатства, а головне – люди, які своїми здобутками прославляють країну на весь світ. Слід згадати найвидатніших з-поміж тих, чиї імена назавжди увійшли в історичну пам’ять, у душу народу українського.

… – український поет, громадський діяч, і, як кажуть самі українці, духовний батько сучасного українського народу.

… – педагог, поет, автор трактатів, байок, пісень.

… , український композитор, автор опер «Тарас Бульба», «Наталка Полтавка», «Енеїда», автор дитячих опер і оперет.

… – історик, організатор української науки, автор ілюстрованої історії України.

… – видатний фізик-теоретик, лауреат Нобелівської премії з фізики. Його дитинство пройшло у Єлисаветграді (нині Кіровоград), закінчив Єлисаветградську чоловічу гімназію (1913 р.).

– видатний український лікар, учений у сфері серцево-судинної хірургії, біокібернетик.

….– перший космонавт незалежної України, Герой України.

Відомі українські спортсмени:

… (стрибки з жердиною), … (спортивна гімнастика), … (фігурне катання), … (плавання), …  і  … (футбол), … і … (художня гімнастика), …   брати ,… і …(бокс).

 

 

 

Микола Амосов, Микола Лисенко, Тарас Григорович Шевченко, Михайло Грушевський , Григорій Сковорода, Леонід Каденюк, Сергій Бубка, Лілія Подкопаєва Василь Ломаченко , Ганна Безсонова, Яна Клочкова , Андрій Шевченко, Оксана Баюл, Олег Блохін, Олександр Усик,  Ірина Дерюгіна, Віталій та Володимир Клички, Ігор Тамм

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Яякі засоби форматування застосовані до тексту роздрукованого на картках ?

Завдання для роботи з графічним об’єктом

Завдання для роботи з графічним об’єктом

 

 

Сучасна держава Україна утворилась у результаті розпаду Радянського  Cоюзу 1 грудня 1991 року. Україна – унітарна європейська держава. Нашими сусідами є такі країни: Білорусь, Росія, Польща, Молдова, Угорщина, Румунія, Словаччина. Розвиваються рівноправні міждержавні економічні зв’язки.

Україна – одна з найбільших держав Європи. За офіційною

статистикою на 1 січня 2014 року в Україні проживає 45,5 мільйонів осіб. За цим показником Україна займає 29 місце у світі. Оскільки це велика країна, то живуть у ній люди різних національностей. Поряд з українцями на території України проживають представники понад 100 національностей.

 

zip
Додано
2 липня 2018
Переглядів
1912
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку