Урок. "Рослинний світ України та його використання у зображенні на вишиванках та рушниках "

Про матеріал
Цей урок може сприяти не лише розширенню знань учнів про рослинний світ, але й розвитку їхньої творчості та поваги до традиційної культури.
Перегляд файлу

Візерунки на вишиванках: колоритне оздоблення чи важливі сакральні знаки? Цей урок може сприяти не лише розширенню знань учнів про рослинний світ, але й розвитку їхньої творчості та поваги до традиційної культури.

Начало формы 

 

Тема: "Рослинний світ України та його використання у зображенні на вишиванках та рушниках "

Мета уроку:

  • З'ясувати різноманітність рослинного світу України.
  • Ознайомити учнів із традиціями використання рослин для зображення на вишиванках та рушниках.
  • Розвивати вміння визначати та класифікувати рослини.
  • Розвивати творчість та естетичний смак учнів.

 

  1. Обладнання: мультимедійна презентація про різноманітність рослин та їх використання у зображенні на вишиванках та рушниках, картки успіху, музейні експонати, відеоролик, завдання для груп, ручки 3D

 

Тип уроку: урок  засвоєння  нових  знань.

Хід уроку:

І. Організаційний момент.

Скринька гарного настрою.

Вчитель:  Добрий дня, діти. Сьогодні у нас незвичайний урок урок-дослідження рослинного різноманіття та його використання у зображенні на вишиванках і рушниках.

Усміхніться один одному, налаштуйтеся на роботу.

Потисніть одне одному руки і приготуйтеся до активної співпраці.

II.  Перевірка домашнього завдання.

  1. Групова робота.

1та 2 група. Назвіть назви дерев своєї місцевості.

3 та 4 група. Назвіть назви кущів своєї місцевості.

5 група. Назвіть назви трав’янистих рослин своєї місцевості.

  1. Тестова перевірка. Гра «Так чи ні?» ( на картках)

Дерева і кущі – це багаторічні рослини. (+)

Клен, дуб, береза – це кущі. (-)

Дерево – це рослина, яка має одне міцне стебло.(+)

Рослини – живі організми. (+)

Охороняти рослини – руйнувати життя на Землі. (-)

 

 

  IV. Актуалізація опорних знань.

Українська вишиванка та рушник – це не лише одяг та побутовий предмет, але й твір мистецтва, який відображає дух нації, традиції та символіку різних регіонів країни.

IV. Повідомлення теми і мети уроку.

Рослинний світ України є дуже різноманітним і багатим. Сьогодні пропоную вам дослідити традиційні українські вишиванки та рушники, які відзначаються використанням рослинних мотивів, які відображають близькість людей до природи та їхні зв'язки з землею. Стати справжніми дизайнерами, створивши моделі власних вишиванок.

 

Розгадування кросворду

 

По горизонталі:

2. Яке білокоре дерево найраніше розпочинає весняний сокорух?(береза)

6. Який кущ є символом українського народу й водночас лікарською рослиною?(калина)

5. Яке дерево-лікар назване на честь літнього місяця?(липа)

По вертикалі:

1. Яке дерево має лікувальні властивості, а його плоди схожі на гриби? (дуб)

3. Яке дерево найбільш оспіване Т. Г. Шевченком, є символом України та оберегом рідного дому, має великі лікувальні властивості?(верба)

4. Яка рослина є гордістю українських степів?(ковила)

7. Що за трава, яку і сліпі знають?(кропива)

 

V. Вивчення нового матеріалу.

Пояснення традиційного використання зображення рослин у вишиванках і рушниках  України.

Рослини, а особливо квіти, утворювали чарівні узори преважно на жіночих вишиванках та рушниках.  Адже квіти несуть в собі символіку чистоти і процвітання роду.

Найчастіше на жіночих вишиванках і рушниках зображали чорнобривці, хміль, троянди, маки, лілеї, калину. Про них і поговоримо детальніше.

(Презентація найпоширеніших рослин України, які використовують для зображення на рушниках і вишиванках)

  • Чорнобривці

Маленькі барвисті квіти чорнобривці ростуть майже на кожному подвір'ї, вони споконвіків радували око кожної господині. З ними пов'язано багато фольклорних образів, їх оспівано у народних піснях. А потрапивши на біле полотно, чорнобривець набув символічного для  нас значення.

https://www.u-f-l.net/images/content/vyshyvanka3.jpg Чорнобри́вці (Tagetes), оксами́тець — рід однорічних трав'янистих рослин родини айстрових. Рід містить приблизно 50 видів, які зростають у Південній Америці й південній частині Північної Америки. Рослина утворює досить щільні кущі різної висоти. Існують різновиди від 20 до 120 сантиметрів заввишки. Давно одомашнена, переважно культивується як декоративна культура. Численні гібридні форми мають квіти різних відтінків від світло—жовтих до насичено жовтогарячих і коричневих. Суцвіття складне, має і купчасті форми. Період цвітіння в Україні — від червня до жовтня. Квіти мають специфічний аромат, запилюються комахами.

Плід — щільно сплюснутий, видовжений. В одному грамі насіння від 280 до 700 насінин. В сухому приміщенні насіння зберігає схожість до 3-4 років.

Існує 59 видів чорнобривців, у тому числі в Україні 3 види:

 

Троянда

Велична і горда квітка троянда, чи ружа, як її здавна називали українці, цвіли на вишиванках і рушниках багатьох українських областей. Особливо нашим пращурам полюбилась біла ружа - мальва, в орнаментах вона нагадує сонце. Узори з трояндами укладали, дотримуючись законів рослинного орнаменту. Вони символізували безперервний рух сонця й вічне оновлення. В стилізованих орнаментах троянди укладені в систему геометричного узору, що перетворювало їх на квіти-зорі.

Троя́нда, шипши́на (Rosa L.)  рід і культурна форма рослин родини трояндових (дикорослі — див. Шипшина), листопадні, рідко вічнозелені кущі до 4 метрів заввишки.

Дикі рослини насамперед у помірному кліматі. Відомо близько 300—400 видів дикої троянди. Рослини зазвичай мають форму куща або ліани.

У класичному зображенні троянда має 32 пелюстки, звідси назва роза (троянда) вітрів.

Відомо близько 6 000 сортів, що їх отримано шляхом гібридизації й відбору (за іншими даними, тепер налічують понад 14 тисяч сортів троянд. У Японії виведена троянда «хамелеон», яка змінює своє забарвлення від освітлення. Вдень вона яскраво-червона, ввечері — біла

Виведені сорти троянд зберігають і розмножують протягом багатьох років за допомогою щеплення бруньок і живців на шипшині

 

https://www.u-f-l.net/images/content/vyshyvanka4.jpg
 

Маки

Мак, за віруваннями наших предків, мав чарівну силу, відганяв злих духів. Саме тому з'явилися традиції святити мак, сухі макові голівки вішати в оселі як оберіг, обсівати маком людей і свійську худобу. Тому він присутній і на вишиванках. А ще мак на сорочках вишивали, коли сумували за загиблим. Вірили, що після битви поле вкривають маки як символ пам'яті народу.

Мак (Papaver) — рід рослин з родини макових (papaveraceae) з великими червоними, рожевими (рідше жовтими або білими) квітками.

Рід об'єднує понад 100 видів рослин, з яких найпоширенішими є мак дикий (Papaver rhoeas) та мак городній (Papaver somniferum). Макові головки називають: качулка, качулея .

Однорічні, дворічні та багаторічні трави, зазвичай з розвиненим стеблом, рідше безстеблі. Рослини виділяють молочний сік, білий, жовтий або помаранчевий.

Листя зазвичай один раз-або двічі-тричі-перисторозсічені, голі або частіше волосисто-щетинисті.

Квітки великі, поодинокі, як правило, червоного кольору (рідше зустрічаються білі або жовті), на довгих квітконосах або (у безстеблих видів) квітконіжках, без приквітків, у деяких видів — у волотистому суцвітті.

 

https://www.u-f-l.net/images/content/vyshyvanka7.jpg

Хміль

В Центральній Україні, а також на Поділлі й Волині, поширені узори, що нагадують листя хмелю. Такі орнаменти на вишиванках притаманні більше для молодіжної символіки, вони, як і виноград, символізують молоде буяння, розвиток і любов. Також листя хмелю належить до весільної орнаменталістики.

Хміль (Humulus L.)рід багаторічних трав'янистих рослин родини коноплевих, найвища трав'яниста рослина в Україні, важлива сільськогосподарська культура.

Інші назви рослини: «винниця», «гімей», «хмелена», «хмелина», «хмелячник», «хмельник», «хмилина».

Рід хмелю поділяють на два види: звичайний (Н. lupulus L.), японський (ff. japonicus Sieg. et Zuss.) і Humulus yunnanensis. Найбільше виробниче значення має хміль звичайний.

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/1/1c/Hop_bloemen_vrouwelijke_plant_Humulus_lupulus_female.jpg/200px-Hop_bloemen_vrouwelijke_plant_Humulus_lupulus_female.jpg https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/6/6b/Hopfen_geh%C3%A4uft.JPG/200px-Hopfen_geh%C3%A4uft.JPGhttps://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/a/a1/Hopfenfeld_in_Bayern_2.jpg/200px-Hopfenfeld_in_Bayern_2.jpg

Чоловіча вишиванка Хміль, 3030 грн. купить Ивано-Франковская область -  Kidstaff | №30619221

 

 

Калина

В українській рослинній символіці чи не найважливішу роль відіграє калина. Свою назву вона має від давньої назви Сонця - Коло. Вона є символом життя і крові, тому що кров поєднує в собі послідовність поколінь. Калина споконвіків була знаком українського роду. А ще, це втілення дівочої чистоти, незайманості. Ламати калину означало виходити заміж, тому грона калини часто прикрашали весільне вбрання нареченої. На чоловічих сорочках мотиви дуба і калини - це поєднання сили і краси.

Кали́на (Viburnum)  рід рослин родини пижмівкових. Близько 150—175 видів. Чагарники або (у деяких видів) невеликі дерева.

 

Калина зміцнить імунітет краще за ліки — Високий Замок

 

 

https://www.u-f-l.net/images/content/vyshyvanka6.jpg
 

 

Дуб

Дуб – священне дерево, що уособлює Перуна, бога сонячної чоловічої енергії, розвитку, життя. З тих пір дуб вважається символом чоловічої енергії, міцної життєвої сили, непереможності. Одяг, рушники та предмети побуту чоловіків обов’язково прикрашалися орнаментом із зображенням дуба, що надавало українським чоловікам сили і мужності для захисту свого роду.

Дуб (Quercus)  рід багаторічних рослин родини букових (Fagaceae), що налічує приблизно 430 негібридних видів. Його представники поширені переважно у помірних і тропічних областях Північної півкулі. Серед дубів існують цінні деревні, танідоносні, лікарські та декоративні рослини, деякі з них у минулому широко використовували як харчові. До роду належать переважно великі дерева до 40 метрів заввишки, рідше — низькі дерева або кущі. Стовбур у цих дерев зазвичай товстий, гілки звивисті, кремезні, утворюють широкий намет з листя, який справляє враження потужності і сили.

ДубQuercus cerris, Дуб австрійський| landshaft.info

 

Ось яка багата на символіку вишивка на українських сорочках. Якщо людина знає, що означає листя, квіти, кетяги в узорах вишиванок, то знайомиться з духовним світом своїх пращурів і зберігає традиції для майбутніх поколінь. Тож вивчайте свою культуру!

 

Рефлексійна вправа "Три кроки"

-Три головні моменти, які я осмислив (...ла)

-Дві речі я запроваджу в практику...

- Одне питання, яке мене хвилює

 

 

 

Практична частина :

 

Робота учнів у группах в музеї  "Українська садиба XIX ст."

Перегляд відео за  QR-кодом

Зображення, що містить квітка, Квітковий дизайн, дизайн, вишивка

Автоматично згенерований опис

 

За допомогою “колеса фортуни” групи визначають з якими рослинами проводитеметься їх дослідницька робота в музеї.

 

Зображення, що містить електроніка, компактний диск, текст, коло

Автоматично згенерований опис

  1. Дослідження видів рослин на примірниках вишиванок та рушників музею.

 

  1. Виготовлення макетів вишиванок або рушників із використанням рослинних мотивів за допомогою ручок 3D

 

  1. Презентація вишиванок, створених власноруч та обговорення результатів

 

Кожна група представляє свої роботи та пояснює обрані рослинні мотиви.

 

  1. Підсумок

 Україна має свої традиції та уподобання у використанні рослинних мотивів у вишиванках та рушниках. Це надає кожному виробу свою унікальність та глибокий зв'язок із місцевою культурою та природою.

 

Зведення вражень, висловлення власних думок щодо теми уроку.

Висловлення подяки за активну участь.

 

X. Домашнє завдання

 Вивчити історію одного народного рослинного мотиву та його використання в українському національному мистецтві.

Цей урок може сприяти не лише розширенню знань учнів про рослинний світ, але й розвитку їхньої творчості та поваги до традиційної культури.

Начало формы 

docx
Додано
20 червня
Переглядів
21
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку