Урок розвитку мовлення у 6 класі "Допис у соцмережах. Особливості спілкування в мережі"

Про матеріал
Сучасний урок розвитку мовлення, який сприяє зацікавленню та всебічному розвитку осбистості учня.
Перегляд файлу

Тема.  РМ. Допис у соцмережах.  Особливості спілкування в мережі

Мета:  навчальна: ознайомити учнів з особливостями  побудови дописів в інтернеті, правилами мережевого спілкування - нетикетом; розвивальна: розвивати вміння формулювати та  висловлювати думки в соціальних мережах, дотримуючись жанрових ознак; виховна: виховувати культуру спілкування .

Тип уроку: урок розвитку мовлення.

Хід уроку:

І. Організаційний момент.

1.Бесіда

  • Як часто ви спілкуєтеся з друзями в електронних месенджерах? Які з них вам найбільше до вподоби?  Чому?
  • Чи часто ви пишете дописи в соціальних мережах?
  • Чи буває так, що ви хочете поширити повідомлення, створити допис на ту чи іншу тему, висловити власну думку, але… не пишете? Чому? Що вас стримує, можливо, лякає?

 - На сьогоднішньому уроці ми розглянемо, які ж стилі та типи мовлення доречно використовувати при написанні віртуальних повідомлень, з якими труднощами ви можете зустрітися та як їх уникати.                                                                                                                                                                                                                 ІІ. Повідомлення теми й мети уроку.

ІІІ. Актуалізація опорних знань.                                                                                                                                          - Які стилі мовлення  вам відомі?                                                                                                                                                    - Як ви вважаєте, які  стилі ми використовуємо, пишучи смс-повідомлення, короткий допис чи коментар у соціальних мережах? ( публіцистичний, епістолярний, художній).                                               -Давайте пригадаємо їх особливості.

ІV. Сприйняття й розуміння нового матеріалу.

1.Пояснення нового матеріалу.

- Повідомлення – це форма подання інформації у вигляді звуків, символів, жестів. Ваше повідомлення має бути стислим і водночас інформативним, з дотриманням усіх норм етикету. Обов*язково містити привітання і підпис.                                                                                   Формальні правила поведінки у комп*ютерній мережі називаються нетикет.

Основні принципи етикету:                                                                                                                                                                       -по-перше, ввічливо ставитися до віртуальних опонентів, не забуваючи, що по ту сторону екрана живі люди;                                                                                                                                                                                       -по-друге, поважайте право людини на особисту інформацію. Не розміщуйте її фото і не пишіть інформацію про особу, не узгодивши з нею;                                                                                                                      по-третє, не поширюйте неперевірену  інформацію;                                                                                               - по-четверте, не втручайтеся у конфлікти, висловлюйте свої думки чітко;                                                               -по-п*яте, відповідай на повідомлення якомога швидше;                                                                                                        - по-шосте, пам*ятай про авторське право.

2. Правила безпеки мережевого спілкування – кібербезпека.                                                                                    - Слово « кібер» з грецької означає «над».

1. Нікому не повідомляй пароль.                                                                                                                                                           2. Не спілкуйся з незнайомцями.                                                                                                                                                     3. Не відкривай невідомі файли.                                                                                                                                                         4. Не довіряй всьому, що читаєш.                                                                                                                                                                           5. Повідомляй батькам про незрозумілі ситуації, булінг в мережі - кібербулінг.

Найпоширеніші види кібербулінгу в дитячому середовищі – створення фейкових сторінок, поширення інтимних фото, оприлюднення відеозаписів бійок тощо. 

.

3. Фізкультхвилинка.


У володарки Зими

Трішечки замерзли ми.

Грудень каже: «Пострибай!»

Січень просить: «Присідай!»

Встали — сіли, встали — сіли,

Розігріли наше тіло.

Лютий місяць нагадав:

Час нам братися до справ.


 

4.  Словник мережевих слів на позначення певних небезпек.

 - Оффтоп – відхилення від теми спілкування.  Наприклад, якщо на форумі ведеться дискусія стосовно доречності використання художніх засобів у  публіцистичному стилі, а тут коментар: «Агов! А де ви взимку на ковзанах катаєтеся?» І тут модератор – особа, яка слідкує за веденням сторінки  - пише: «Це оффтоп, тому бан».                                                                                                                           Бан – обмеження для певного користувача, звідси слова «банити», «забанити».                                           Троллінг – написання провокаційних повідомлень з метою викликати флейм, флуд – конфлікти між учасниками, пусту балаканину.                                                                                                                                                      Спаммасове розсилання реклам, повідомлень, без згоди отримувача.                                                                 - 7 лайфхаків для початківця, як створювати дописи в Iнтернеті, які набирають багато лайків та які читають до кінця: 

 

 1. Занотовуйте ідеї для постів

Перед написанням потрібно мати чітко сформовану тему та ідею майбутнього допису.  

2. Пишіть про те, що у вас викликає емоцію

Важлива жива манера подачі інформації. Усе, що ви подаєте в соцмережі, потрібно пропускати через себе, спиратися на власний досвід, бути щирим зі своїм читачем. Так, ви викликатимете довіру, а отже й інтерес.

 3. Перевіряйте факти

 

4. Створіть свій гайдлайн та “тон голосу”

Ваш особистий стиль мовлення, особливі, притаманні лише вам, вислови — можуть спрацювати краще будь-якого іншого способу стати популярним та цікавим багатьом людям, які зайшли в ваш акаунт та побачили в текстах живу людину. 

 5. Робіть інтригуючі заголовки

Заголовок обов‘язково повинен містити інтригу, але не розкривати усієї суті повідомлення, інакше підписник обмежиться тільки ним.

 6. Структуруйте дописи

Розділіть свій текст на підзаголовки та додайте абзаци для легшого сприйняття. Підзаголовки повинні вводити читача, а не, знову ж таки, повністю передавати суть. Ви ж хочете, щоб читали текст повністю.

7. Обирайте прості теми, які цікавлять аудиторію

 

VІ. Підсумок уроку.

 

-         Отже, будь-яке спілкування – очне чи віртуальне - має певні правила, дотримуючись яких ви досягнете успіхів.

VII. Домашнє завдання. Написати допис у соціальній мережі або створити проєкт власної сторінки у будь-якій соціальній мережі.

 

docx
Додано
13 січня
Переглядів
945
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку