Урок розвитку зв'язного мовлення для 4 класу на основі ТРВЗ-педагогіки "Розповідь за картиною. Ігор Роп'яник "Синичка". Додаткові матеріали

Про матеріал
ТРИЗ-педагогіка. Хто з вас знайомий з цим напрямком: читав, чув, пробував використовувати? Це чудова технологія, одним із інструментів якої є методика складання творчих розповідей за картиною. Спробуйте "роздивитися картину у підзорну трубу", розказати, що ви можете відчути на картині на дотик, слух, смак, скласти загадку, порівняння чи метафору про о'бєкти, зображені на картині. І це ще не весь перелік ігрових вправ, які реалізуються у спільній діяльності вчителя і учнів при роботі з картиною на уроці розвитку зв'язного мовлення. А якщо це картина ще й сучасного українського художника, успіх уроку гарантований. Додаткові матеріали про синичку, які зібрані у одному файлі.
Перегляд файлу

Додаткова інформація

Сини́ця вели́ка (Parus major)  (з вікіпедії)— невеликий птах родини синицевих. В Україні звичайний осілий вид.

Спина зелена, надхвістя сіре. На голові чорна «шапочка». Білі «щоки» облямовані чорним. Низ жовтий, із широкою (у самців) чорною смугою посередині. Крила й хвіст блакитно-сірі з бурим.

Поширена по всій Україні.

Гніздиться в дуплах або шпаківнях, іноді в норах, щілинах будівель, старих гніздах великих птахів. Гніздо мостить з корінців, травинок, моху,   вистеляючи шерстю та пір'ям. За літо буває дві кладки. Кладка з 10—14 білих з червоно-коричневими плямами яєць, наприкінці квітня. Менш ніж через два тижні вилуплюються пташенята, які через три тижні вилітають з гнізда.

Живиться комахами, павуками, взимку насінням. Восени і взимку збирається в зграї і мандрує разом з іншими видами синиць.

 

Придивіться, яка вона нарядна: спинка зеленувата, низ жовтий з широкою чорною смугою уздовж грудей і черева, голова чорна, щоки  білі з чорною каймою.

 

 

 

 

 

 

Що їдять синиці?

Чим харчуються синиці в теплу пору

В цю пору корму для птахів предостатньо. Основу раціону складають комахи, а також їх личинки і яйця. Привертають увагу синиць метелики і коники, довгоносики і мурахи, цвіркуни і бабки… Птах не гребує навіть такою їжею, яка не до смаку більшості інших пернатих, приміром, гусеницями бояришниці і шовкопряда.

Видобуток не завжди знаходиться на відкритому місці, але це не стає перешкодою для того, щоб спритна пташка поласувала. Завдяки своїм розмірам і будові дзьоба вона здатна діставати їжу з найпотаємніших місць. Синиця старанно досліджує щілини у деревній корі, тріщини в пазухах листя та інші притулку комах.

Прогодуватися моторної птиці допомагають і чіпкі лапи. Синиця спритно хапається пальцями з гострими загнутими кігтями за гілки і, розгойдуючись на них спиною вниз, ретельно відшукує свій улюблений корм, потреба в якому у птахів досить велика. Скільки їсть синиця? Не менше, ніж важить сама!

Така ненажерливість маленьких пташок вельми приваблива для городників. Адже дуже часто пташиним обідом стають комахи, здатні пошкодити плодові дерева та інші посаджені людиною культури. Результатом діяльності пернатих буде врятований урожай.

Синиці також не гребують рослинною їжею. Потреба в ній збільшується восени, коли тваринний раціон птахів помітно бідніє. Вони вишукують насіння і, якщо потрібно дістатися до ядра, розкривають оболонку сильними ударами дзьоба.. Крім того, вони ніколи не відмовляться від ягід і бруньок дерев.

У цей період синиці не здійснюють кардинальних перельотів в теплі країни, але відсутність їжі і настали холоди змушують їх покидати ліси та парки і влаштовуватися ближче до людини. Так у птахів з’являється можливість роздобути побільше їжі, а у людей — допомогти синицям протриматися до весни.

Тямущі пернаті швидко запам’ятовують місця, де розвішані годівниці, і галасливими зграйками налітають на дбайливо приготована частування. Але варто відзначити, що не всяка їжа, яка подобається синицам, вважається для них корисною. Наприклад, смажена і солона — шкідлива. А от яким кормом можна побалувати крилатих улюбленців:

  • Насіння: соняшникове (непідсмажене), кавунове, динне, насіння овочів з городу, як кабачок і гарбуз.
  • Зерно та крупи. Птахи будуть не проти поласувати просом, гречкою, ячменем. Подавати такий корм слід в сухому вигляді, оскільки в’язка каша взимку швидко замерзає.
  • Ягоди горобини і глоду.
  • Горіхи.
  • Сало. М’ясо. Така їжа є прекрасним замінником їх природного корму — комах.

 

Якщо поповнювати запаси у годівниці регулярно, птахи оселяться поблизу і влітку, очищатимуть навколишні дерева від шкідників.

 

Загадки та прислів’я про синицю

Маленька пташка, та гострий дзьобик.

Краще синиця в жмені, ніж журавель у небі.

За морем і синиця птиця.

Синицю хоч на пшеницю, так не буде толку.

Синиця шкоду робить, а журавель відповідає.

 


Жовтогруді щебетушки,
Мають чорні капелюшки,
Сірі лапки, білі щічки,
Називаються …
(Синички)

Пташечка маленька,
Жвава, легкокрила,
У садочок взимку
Зрання прилетіла.
Тенькає завзято
Пташка невеличка.
Як цю гостю звати,
Знаєте?
(Синичка)


Вона животик жовтий має, 
Ще й чорну краватку одягає. 
Пташина жвава і маленька, 
Співає дзвінко, веселенько,— 
Той спів узимку кожен чує. 
Шматочок сальця їй смакує. 
Що ж це за пташка невеличка, 
Чи здогадались ви? 
(Синичка)

 

 

 

 

docx
Додано
15 серпня 2019
Переглядів
571
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку