Урок.Розвиток зв'язного мовлення. Твір-розповідь з елементами роздуму за драмою-феєрією Лесі Українки «Лісова пісня»

Про матеріал
Мета (формувати компетентності): предметні (виразно читати твір, переказувати найцікавіші епізоди, коментувати їх; аналізувати ситуації та проблеми у творі); ключові (логічно висловлювати власні думки; давати оцінку героям, використовуючи навички критичного мислення; критично оцінювати результати людської діяльності в природному середовищ; застосовувати різні комунікативні стратегії залежно від мети ситуації спілкування).
Перегляд файлу

Розвиток зв'язного мовлення. Твір-розповідь з елементами роздуму за драмою-феєрією Лесі Українки Лісова пісня

Мета (формувати компетентності): предметні (виразно читати твір, переказувати найцікавіші епізоди, коментувати їх; аналізувати ситуації та проблеми у творі); ключові (логічно висловлювати власні думки; давати оцінку героям, використовуючи навички критичного мислення; критично оцінювати результати людської діяльності в природному середовищ; застосовувати різні комунікативні стратегії залежно від мети ситуації спілкування); загальнокультурні (усвідомлювати кохання як життєствердне почуття, джерело творчої сили, що стимулює духовне піднесення, збагачення, розквіт людини; розвивати вміння бачити переваги високої духовності над буденністю).

Обладнання: підручник, портрет Лесі Українки, ілюстрації до „Лісової пісні” С. Караффи-Корбут. Фільми „Лісова пісня. Мавка” (1981 р.; реж. Ю. Іллєнко), „Іду до тебе” (1971 р.; реж. М. Мащенко).

ПЕРЕБІГ УРОКУ

I. ОРГАНІЗАЦІЙНИЙ МОМЕНТ

II. ОГОЛОШЕННЯ ТЕМИ Й МЕТИ ЗАНЯТТЯ

ІІІ. ПЕРЕВІРКА ДОМАШНЬОГО ЗАВДАННЯ

IV. ЗАСВОЄННЯ НАВЧАЛЬНОГО МАТЕРІАЛУ В ПРОЦЕСІ ВИКОНАННЯ ПРАКТИЧНИХ ЗАВДАНЬ

Вступне слово вчителя

Однією з найважливіших проблем, що хвилюють людину протягом усього життя, і особливо в молодості, є любов. любов — християнська чеснота. Це сама сутність життя. Тема кохання — чистого, благородного почуття — вічна тема в літературі. Згадаймо твори, у яких оспівується це ніжне й чисте почуття: „Наталка Полтавка” Івана Котляревського, „Маруся” Григорія Квітки-Основ'яненка, роман Ліни Костенко „Маруся Чурай”). Ми вивчили шедеври української літератури, такі як повість М. Коцюбинського „Тіні забутих предків” з гуцульськими Ромео та Джульєттою, такі пісенні та прекрасні, хоч і трагічні почуття Івана й Марічки, світле кохання Лукаша й Мавки у драмі-феєрії Лесі Українки „Лісова пісня”.

Бесіда з учнями

1. Що таке кохання? 2. Чи існує відмінність між поняттями любов та кохання? 3. Чи важливе кохання в нашому світі? 4. Які книги, де звеличується почуття кохання, ви читали? На чому акцентували увагу письменники? 5. Чи відомі вам приклади з власного життя, коли кохання долало всі перешкоди? 6. Чи завжди кохання буває взаємним? 7. Чи є людина щасливою, якщо кохає без надії на взаємність? 8. Чи можна пробачити зраду?

Робота з прислів'ями

Прочитайте та прокоментуйте зміст прислів'їв про кохання.

1. Болить серденько, та плакать стидненько! 2. Вона за ним сохне, а він і не охне. 3. Гонить дівка парубка, а сама від нього не йде. 4. Дай серцю волю — заведе в неволю. 5. Дівчина, як квіточка,— з нею рай, а чужої молодиці не займай! 6. Дівчина, як тінь: ти за нею — вона від тебе, ти від неї — вона за тобою. 7. До любої небоги нема далекої дороги. 8. Душа душу чує, а серце серцю вість подає. 9. З перцем чи не з перцем, аби з добрим серцем. 10. Закохався, як чорт в суху вербу. 11. Їж з голоду, а люби змолоду. 12. Кого кохає, за тим і зітхає. 13. Коли любиш — люби дуже, а не любиш — не жартуй же! 14. Коли любиш — так женись, а не любиш — відступись! 15. Кому — як мара, йому — як зоря. 16. любов — не пожежа, займеться — не згасиш. 17. любов сильніше смерті. 18. любов, як перстень, не має кінця. 19. На любов і смак товариш не всяк. 20. Не втаїться кохання, як у мішку шило. 21. Полюбиться сатана краще від ясного сокола. 22. Різні по вдачі — міцні на любов. 23. Хто любить ревне, жаліє певне!

Бесіда з учнями

1. Чому хлопець соромиться, відповідаючи на питання „Чи гарна ж я тобі?”? 2. Чим зачарувала Мавка Лукаша? 3. Чим Лукаш зачарував Мавку? 4. Що Мавці подобається у світі людей, а що викликає обурення? 5. Чи можливе справжнє почуття між представниками різних світів?

Робота з таблицею

Мавка

Спільне

Лукаш

Поводиться природно

Мають почуття прекрасного

Визнає умовності: уважає,

що дівчині не слід себе вихваляти

Мріє про кохання, яке було б єдиним на все життя

Закохані в музику й природу

Змиряється з думкою, що житиме

так, як вирішать його рідні

Бесіда з учнями

1. Виразно прочитайте ремарку, якою починається друга дія. Якими деталями Леся Українка підкреслює буденність у житті людей? 2. Яка метаморфоза відбувається в стосунках Мавки й Лукаша. 3. Чому Лукаш став злим і грубим? Можливо, він таким і був? 4. Чи зрадила сама собі Мавка, коли почала одягатися так, як звичайна дівчина? Чи варте було її кохання таких жертв? Як би ви вчинили на місці Мавки? 5. Пригадайте історію кохання Івана й Марічки з твору М. Коцюбинського. Ви не вважали одруження Івана з Палагною зрадою й вірили, що якби Марічка залишилася живою, то закохані змогли б щасливо жити в селі. Як вирішує проблему „романтичне кохання й соціальні реалії” Леся Українка? 6. Доведіть, що Килина є антиподом Мавки. 7. То в чому ж трагедія кохання Мавки й Лукаша? (Серед висловлених думок має прозвучати й така: Мавка — це неоромантична героїня, ідеал людини вільної, духовно багатої, не зараженої вірусом корисливості, нагромадження, меркантильності. Лукаш — реальна людина, наділена природою естетичним смаком, добротою, ніжністю. Однак реалії життя змушують вбивати в собі прекрасне, зневажати отой неповторний цвіт. Леся Українка показує, що в момент розквіту кохання Лукаш переживає духовне піднесення. Проте високі поривання душі розбиваються об будні, тому великою є прірва між дійсністю й мрією).

Складання сенкану до слова кохання

Кохання

Прекрасне, щире

Мучить, пече, веселить

Не кожен уміє любити

Щастя

V. ПІДСУМКИ УРОКУ

VІ. ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ. Підготуватися до уроку позакласного читання.

 

 

 

1. Болить серденько, та плакать стидненько!

 2. Вона за ним сохне, а він і не охне.

3. Гонить дівка парубка, а сама від нього не йде.

 4. Дай серцю волю — заведе в неволю.

5. Дівчина, як квіточка,— з нею рай, а чужої молодиці не займай!

6. Дівчина, як тінь: ти за нею — вона від тебе, ти від неї — вона за тобою.

7. До любої небоги нема далекої дороги.

 8. Душа душу чує, а серце серцю вість подає.

9. З перцем чи не з перцем, аби з добрим серцем.

10. Закохався, як чорт в суху вербу.

11. Їж з голоду, а люби змолоду.

12. Кого кохає, за тим і зітхає.

13. Коли любиш — люби дуже, а не любиш — не жартуй же!

14. Коли любиш — так женись, а не любиш — відступись!

15. Кому — як мара, йому — як зоря.

16. Любов — не пожежа, займеться — не згасиш.

17. любов сильніше смерті.

 18. любов, як перстень, не має кінця.

19. На любов і смак товариш не всяк.

 20. Не втаїться кохання, як у мішку шило.

21. Полюбиться сатана краще від ясного сокола.

22. Різні по вдачі — міцні на любов.

23. Хто любить ревне, жаліє певне!

 

docx
Додано
28 лютого 2020
Переглядів
2547
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку