Урок "Що означає бути вихованою людиною"

Про матеріал
поглибити й поширити поняття учнів про ввічливість; ознайомити з вітаннями різних країн світу,показати необхідність, виконання правил культурної поведінки й спілкування
Перегляд файлу

Тема. Що означає бути вихованою людиною.

Мета: поглибити й поширити поняття учнів про ввічливість; ознайомити з вітаннями різних країн світу,показати необхідність     виконання правил культурної поведінки й спілкування.

Обладнання: плакати з цитатами: «Ввічливість — це сума маленьких жертв, які ми приносимо оточуючим нас людям» (Емерсон), «Ніщо не коштує так де­шево і не ціниться так дорого, як ввічливість» (Сервантес),презентація

                    Хід заняття

Слайд1Необхідність спілкування людей на основі визначених, а головне — всім добре відомих правил стає все більш оче­видною. Ці правила треба знати всім і не слід нехтувати ними.

«Правил поведінки дуже багато — спробуй їх всі запа­м'ятати!» — скажуть деякі. Насправді є одне просте пра­вило: людина своєю поведінкою і зовнішнім виглядом не повинна спричиняти незручності тим, хто поряд. І тоді її вважатимуть інтелігентною людиною.

Слайд 2 Знання правил доброї поведінки, уміння спілкуватися з людьми, визначати характер незнайомого співбесідника або внутрішні емоції своїх друзів треба вчитися з дитин­ства. Володіючи такими знаннями, вам легше буде добитися успіхів на складному і цікавому шляху, який називається життям.

Слайд3 Філософ Емерсон сказав: «Ввічливість — це сума малень­ких жертв, які ми приносимо оточуючим нас людям».

Слайд 4А іс­панський письменник М. Сервантес наголошував: «Ніщо не коштує так дешево і не ціниться так дорого, як ввічливість».

Слайд 5 Ввічливість – риса характеру, яка визначається гарними манерами, добрими вчинками та доброзичливим ставленням до людей

 

 Пра­вильність цих висловів безсумнівна, і протягом усього жит­тя ви будете переконуватись у цьому.

Ввічливість є одним із проявів доброзичливого став­лення до людей, з якими ми щоденно спілкуємося. Ввічлива, тактов­на, скромна і доброзичлива людина достойно вийде з будь якої життєвої ситуації, залишивши в оточуючих приємну дум­ку про себе.

Запитання до учнів.

Який є найперший важливий показник  ввічливості людини ?

1.Важливим показником ввічливості людини є її вміння вітатися. Які ви знаєте вітальні слова? Спочатку називають учні,а потім слайд

Слайд 6

У світі існує багато форм різних привітань. Учні три

 

  • В Україні стандартним способом привітання для чоловіків є міцне рукостискання.
  • Філіппіни. Вітаючись зі старшими людьми, варто взяти руку і притиснути кісточки пальців до свого лоба в знак поваги.
  • При зустрічі або знайомстві в Японії краще вклонитися один одному. У японців для при­вітань застосовуються три види поклонів — найнижчий, середній уклін під кутом 30° і легкий уклін під кутом 15°.
  • Таїланд.Складіть долоні разом на грудях та схиліть голову так, щоб великі пальці торкалися підборіддя, а вказівні — лоба.
  • Щоб привітати людину в Боствані, простягніть праву руку для типового рукостискання, потім зробіть щось на зразок замку пальцями і підніміть праву руку вгору до грудей і, нарешті, ще одне рукостискання.
  • Кажучи «Привіт!» в Індії, ви повинні скласти руки в молитовну позицію, направивши пальці вгору, і злегка вклонитися, вимовляючи «Намисто!»
  • Жителі Тибету, вітаючись, знімають свій головний убір пра­вою рукою. Ліву руку вони закладають за вухо і висовують язика. Люди, зустрічаючись, у різній формі різними способами бажають одне одному доброго ранку чи дня, здоров'я, добра і благополуччя.

Вчитель Чи знаєте ви основні правила  привітань?

Учень 1 У привітанні дуже важлива інтонація, тепла і дружня, тому що навіть звичайні привітальні слова, висловлені грубим або сухим тоном, можуть образити людину, з якою ви вітається. А якщо при словах привітання ви будете посміхатися, це відразу налаштовує до вас людину. Тільки посмішка повинна  бути щирою

          Учень 2 Привітання прийнято супроводжувати поклоном, кивком голови, рукостисканням, обіймами. Під час вітання не слід опускати очі. Потрібно зустрітися поглядом з тим, кого ви вітаєте, а інакше людина подумає, що вам неприємно з ним спілкуватися, що ви щось приховуєте і т. д. Під час вітання непристойно тримати руки в кишенях. Це висловлює неповагу до співрозмовника.

Слайд 7 Отже

Гра. Народна мудрість. Прислів’я( спробуйте скласти )

Слайд81.Слова щирого вітання дорожчі за частування

 Слайд9 2.Одне приємне слово-наче сад.

 10 3.Ввічливих і лагідних скрізь шанують

 11  4.Чемність обходиться дешево, але багато дає.

 12 5.Перед чемністю всі двері відчиняються.

 Слайд 13 6.Краще чемно відмовити, ніж образливо дати.

Слайд 14 Ситуації обміну привітаннями бувають різні.

 Слід пам'ятати деякі особливості, якщо ви хочете бути ввічливою людиною і не ображати  почуття  інших.

15• Якщо ви помітили знайомого вдалині (на іншій стороні вулиці, в автобусі і т. п.), і якщо помітили і вас, потрібно привітати людини кивком голови, помахом руки, поклоном, усмішкою. Кричати на повний голос не слід - ви поставите в незручну ситуацію і його, і себе.

16• Якщо ви побачили знайомого, який наближається до вас, не потрібно кричати «здрастуй» здалеку. Дочекайтеся, коли відстань між вами скоротиться до кількох кроків, і тоді привітайте його.

17• Якщо ви йдете з другом, і ваш супутник привітався з незнайомою вам людиною, слід привітатися і вам..

18• Якщо ви входите в кімнату, де перебуває багато людей, потрібно не вітатися з кожним окремо, а сказати спільне «Добрий день».

19 Часто вітаючись, люди обмінюються рукостисканнями. Тут етикет теж звертає увагу на деякі тонкощі.

20- Першими подають руку старші- молодшим, а не навпаки . Серед ровесників першими подають руку жінки  чоловікам.

21- Перед рукостисканням чоловік повинен обов'язково зняти рукавичку. Жінці це робити необов'язково. Однак, вітаючи помітно старших за віком, рукавичку повинні знімати всі.

22- До старших за віком і до незнайомих ровесників прийнято звертатися на «ви». «Ти» допускається говорити тільки найближчим друзям.

23- Першими вітають молодші- старших, чоловіки - жінок.

(Резерв)Коли в кімнаті кілька людей, вітаються спочатку з господинею дому, потім з іншими жінками, потім - з господарем будинку і чоловіками.

Вітаючись з чоловіком, жінка повинна перша подати руку. Якщо вона обмежується поклоном, чоловікові не слід протягувати їй руку. Те ж між старшими та молодшими чоловіками.

Чоловік завжди встає (за винятком дуже літніх і хворих, яким важко підніматися), вітаючись і з жінками, і з чоловіками. Жінка, вітаючись з чоловіком, не встає. Виняток - господиня будинку, приймаючи гостей, завжди встає, вітаючись з ними.

Жінки також встають, коли вітаються з літніми чоловіками.

24 Ще одне правило: не слід чекати, доки з вами привітаєть­ся людина. Пам'ятайте: першим вітається вихованіший.

Тож давайте постійно доводити собі та оточуючим, що ми — виховані люди.

25 Тест на ввічливість
Дайте відповіді на запитання, і кожний зможе визначи­ти, наскільки він вихована людина.
1.Чи знаєте ви більше п'яти «ввічливих» слів?

2.Ви вживаєте їх щодня?

3.Вам часто за щось дякують?

4.Чи вживаєте ви слова ввічливості при спілкуванні з дру­зями?

5.Вам говорили, що ви ввічлива людина?

Якщо ви чесно відповідали на запитання, підрахуйте, яких відповідей більше: більше «так» — ви ввічлива люди­на; більше «ні» — вам потрібно над собою працювати.

Заключне слово вчителя.

Ніколи не забувайте, що поведінка людини — це дзер­кало, в якому вона показує своє обличчя. І ні в якому разі не треба соромитись робити хороші вчинки. А, як сказав Д. Бернард, «через свою чемність ми нічого не втрачаємо, щонайменше — місце для сидіння».

 

docx
Додано
2 листопада 2021
Переглядів
1316
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку