Урок "Символіка в українському орнаменті. Макет сорочки-вишиванки"

Про матеріал

Розробка цього уроку ознайомить учнів з поняттями «символ», «символіка»; зверне увагу на використання однакових символічних зображень у різних видах декоративно-прикладного (декоративно-ужиткового) мистецтва; розкриє деякі значення символічних зображень у вишивці України;

дасть можливість розвивати вміння насолоджуватися спогляданням творів декоративно-прикладного (декоративно-ужиткового) мистецтва, аналізувати зображення, що використовуються утворах українського декоративно-прикладного мистецтва; формувати естетичні почуття, смак; активізувати творчу ініціативу учнів, продовжувати розвивати уміння складати зображення у техніці орігамі;

виховувати зацікавленість творами декоративно-прикладного (декоративно-ужиткового) мистецтва, культурної спадщини українського народу.

Перегляд файлу

 

 

 

Розділ: Види мистецтва.

Декоративно-ужиткове мистецтво. (5 кл.)

Урок з образотворчого мистецтва на  тему:

«Символіка в українському орнаменті».

Створення макету сорочки-вишиванки

 

 

 

 

Підготувала  Любчич

Вікторія Володимирівна,

учитель образотворчого мистецтва

 та художньої культури,

кваліфікаційна категорія

 «спеціаліст вищої категорії»

 

 

 

 

 

м. Кам'янське

2017 рік

Мета: ознайомити учнів з поняттями «символ», «символіка»; звернути увагу на використання однакових символічних зображень у різних видах декоративно-прикладного (декоративно-ужиткового) мистецтва; розкрити деякі значення символічних зображень у вишивці України;

розвивати вміння насолоджуватися спогляданням творів декоративно-прикладного (декоративно-ужиткового) мистецтва, аналізувати зображення, що використовуються утворах українського декоративно-прикладного мистецтва; формувати естетичні почуття, смак; активізувати творчу ініціативу учнів, продовжувати розвивати уміння складати зображення у техніці орігамі;

виховувати зацікавленість творами декоративно-прикладного (декоративно-ужиткового) мистецтва, культурної спадщини українського народу.

Обладнання: будь-які графічні матеріали (гелеві (кулькові) ручки, прості та кольорові олівці, фломастери, альбоми, гумки;

фотозображення різних вишитих виробів, з використанням традиційного українського орнаменту й символіки, приклади різних символів української вишивки, інструкційна карта «Складання сорочки-орігамі».

Тип уроку: комбінований урок.

Хід уроку

Ӏ.Організаційний момент

Привітання.

Усміхніться одне одному, подумки побажайте успіхів на урок і цілий день. Для того, щоб упоратися на уроці із завданням, будьте старанними і слухняними. А завдання у нас такі:

Не просто слухати, а чути.

Не просто дивитися, а бачити.

Не просто відповідати, а міркувати.

Дружно й плідно працювати.

ӀӀ. Актуалізація опорних знань

  • Що таке орнамент?
  • Що таке стилізація?
  • Чи зберігається колір природної форми в стилізованому предметі?
  • У яких народних промислах України використовуються стилізовані форми?
  • Чи є у вас вдома вироби з названих промислів?

ӀӀӀ. Мотивація навчальної діяльності. Оголошення теми й мети уроку

Учитель. Дослідник української вишивки В. В. Стасов зазначав: «Орнамент не містить жодної зайвої лінії, кожна рисочка має тут певне значення. Це складна мова, послідовна мелодія, що має свою основну причину і призначення не лише для очей, а й для розуму й почуттів».

Сьогодні мова піде про цікаве явище мистецтва — символіку українського орнаменту. Що ж таке символ і символіка? Спробуємо з’ясувати.

ӀV. Пояснення нового матеріалу

Слово вчителя

Символ (від грецьк. витьоіоп — знак, прикмета, ознака) — умовне позначення будь-якого предмета, поняття або явища, що використову­ється для збереження і передавання інформації.

Художній символ у декоративно-прикладному мистецтві використовується для збереження і передавання певної інформації, естетичних цінностей. Будь-який символ є образом, у якому завжди присутній певний зміст.

Символіка — сукупність символів. Символіка — це умовне вираження ідей, понять, почуттів. І сьогодні ми розглянемо це поняття на прикладі найпоширинішого виду декоративно-прикладного мистецтва  – вишивці.

? А чи знаєте ви які вироби прикрашаються українською вишивкою?

(учні висловлюють свої думки)

(Демонстрація світлин виробів, прикрашених вишивкою)

?   Які види орнаментів застосовують майстрині на цих виробах?

(учні висловлюють свої думки)

Слово вчителя

Якими різноманітними є вишивки: однотонні та різнобарвні, багаті та ніжні, вишиті квітами та геометричним візерунками… Та чи знаємо ми, що за узори насправді прикрашають наш одяг, якими древніми є їхні основи, що вони означають та чому виглядають саме так. Давайте послухаємо ваших товаришів, які досліджували українську символіку.

Учень 1

Вишивка — це не лише майстерне творіння золотих рук народних умільців, а й оберіг долі, дому, врожаю. Також, національне вишивання — є скарбницею вірувань, звичаїв, обрядів, духовних устремлінь народу. Символіка традиційної вишивки в Україні протягом багатьох віків зміст символів на вишивках втрачався, але традиції використання їх не зникли.

Учень 2

Відомо, що найбільш древніми є прості геометричні орнаменти, які Наприклад:

Коло є символом сонця воно походить із язичницької релігії, де означає божественну, життєдайну енергію. Коло це також безперервність буття і вічність. (додаток 1).

Учень 3

Квадрат є однією із центральних фігур в орнаментах багатьох культур. Вона символізує досконалість, гармонію, порядок. Перехрещений квадрат, який часто вишивають зокрема на чоловічих сорочках, означає "земне поле". Квадрат в українській традиції є одним із символів землі. (додаток 2).

Учень 4

Ромб є архаїчним знаком. Його пов`язують із плодючістю людини і землі. Ромб (із крапкою посередині) є символом засіяного поля, яке мало надзвичайно велике значення для наших предків, означало достаток і добробут. (додаток 3)

Учень 1

В основі рослинного орнаменту лежить культ поклоніння природі, рослині.

Дуб і калина – мотиви, що найчастіше зустрічаються на парубочих сорочках і поєднують у собі символи сили і краси, але сили незвичайної, а краси невмирущої. Дуб – священне дерево, що уособлювало Перуна, бога сонячної чоловічої енергії, розвитку, життя. Про калину ми вже згадували як про дерево роду. Отже, хлопці й молоді чоловіки мали на собі чудодійний оберіг життєдайної сили свого роду. (додаток 4)

Учень 2

Виноград. Символіка винограду розкриває нам радість і красу створення сім’ї. Сад-виноград — це життєва нива, на який чоловік є сіячем, а жінка має обов’язок ростити й плекати дерево їхнього роду. Мотив винограду бачимо на жіночих та чоловічих сорочках Київщини, Полтавщини. А на Чернігівщині виноград в’ється на родинних рушниках.

Учень 3

Мак. З давніх-давен на Україні святили мак і обсівали людей і худобу, бо вірили, що мак має чарівну силу, яка оберігає і захищає від усякого зла. А ще вірили, що поле після битви навесні вкривається маками. Ніжна трепетна квітка несе в собі не знищену пам’ять народу. Дівчата, в сім’ї яких був загиблий, з любов’ю і сумом вишивали узори маку на сорочках, а на голови клали віночки з семи маків, присягаючи цим зберегти й продовжити свій рід. (додаток 5)

Учень 4

Лілія. Таємницю життя приховує в собі і квітка лілії. В легендах квітка лілії — то символ дівочих чарів, чистоти та цноти. Вишита квітка лілії допоможе розгадати таємницю тих чар. (додаток 6)

Учень 5

Зооморфні орнаменти мають теж своє значення. Так соловей та зозуля вишиваються на дівочих рушниках. Цих птахів часто розміщували на гілці калини, що символізує продовження роду. Павичі дуже поважні птахи, на весільних рушниках часто над ними розміщений вінок або вінець.

Павич — це жар-птиця, що несе в собі сонячну енергію життя, тому вона птиця сімейного щастя. Молодят символізують соколи, голуби та півні. Характерною рисою весільного рушника є розташування птахів голівками один до одного. Вони або тримають у дзьобиках ягідку калини, або сидять у коріння дерева  — символа нової сім’ї.

Ластівка — ця пташка завжди несе добрі новини. Саме вона піклується про те, щоб людина не пропустила сприятливу пору для створення сімї та зміцнення господарства. Що означають пави на вишиванці. (додаток 7)

Фізкультхвилинка

  1. Актуалізація набутих знань
  • Що таке символ? Символіка?
  • Які символи української вишивки ви запам’ятали?
  • Які ви оберете для власної сорочки? Чому?
  • Чи відрізняються символи для вишивки української сорочки та весільного рушника?

VӀ. Самостійна робота учнів

Створення макету чоловічої сорочки-вишиванки (техніка орігамі) та оздоблення її орнаментом 

Слово вчителя

Що ж  саме ми будемо оздоблювати орнаментом?

В цьому нам допоможе загадка.

Одною дорогою пішов,

А дві знайшов.

Руки всадив і тіло покрив.(сорочка)

Так – це сорочка. Споконвіку українські жінки та чоловіки шанували сорочку, бо вірили, що вона захищає людину від усього злого, є оберегом. Маючи вдома таку красу, ми отримуємо енергію наших предків, пишаємось минулим та гордо дивимось у майбутнє.

Виготовлення макета сорочки діти  виконують разом із вчителем (додаток 8)  Потім самостійно оздоблюють її візерунком.

VӀӀ. Підбиття підсумку уроку

  1. Демонстрація робіт.
  2. Рефлексія:
  • Чи дізналися ви про щось нове?
  • Який етап уроку найбільш вас зацікавив?
  • Як ви оцінюєте свою роботу?
  1. Аналіз та оцінювання виробів учнів.
  2. Домашня завдання: знайти приказки, вірші про сорочку.

додаток1

Коло

орнаменти у вишивці, кола

 

додаток 2

Квадрат

орнаменти у вишивці, квадрат

 

 

додаток 3

Ромб

орнаменти у вишивці, ромб

 

додаток 4

Дуб і калина

 

C:\Users\мама\Desktop\697159.jpgC:\Users\мама\Desktop\41661_html_7dda9b50.png

 

 

 

 

додаток 5

Виноград

C:\Users\мама\Desktop\zf11.jpg      

додаток 6

 

Мак і ліля

 

C:\Users\мама\Desktop\14150339969393.jpeg   C:\Users\мама\Desktop\Kis9.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

додаток 7

Птахи символи

 

C:\Users\мама\Desktop\56c287f859ff5.jpg  C:\Users\мама\Desktop\1262002026_1256456104_oblozka.jpg

 C:\Users\мама\Desktop\image002.jpg

 

 

 

 

 

 

додаток 8

 

Схема складання сорочки-орігамі

 

 

C:\Users\мама\Desktop\b9513548d51ffd53c37700297ee9ca4d.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1

 

docx
Додано
9 квітня 2018
Переглядів
5314
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку