Урок Системи управління електронним документообігом. Технічні засоби документообігу та обігу інформації. Класифікація офісної техніки.

Про матеріал
Розробка уроку до вибяркового модуля "Електронній документообіг". Розробка містить практичні вправи, опорні схеми для учнів
Перегляд файлу

document, refresh, reload iconУрок 42. Системи управління електронним документообігом. Технічні засоби документообігу та  обігу інформації. Класифікація офісної техніки.

 

Урок 42. Системи управління електронним документообігом. Технічні засоби документообігу та  обігу інформації. Класифікація офісної техніки.

Мета:

  • формування предметних компетентностей: Допомогти учням засвоїти поняття «електронний документ» , «електронна документація», «система електронного документообігу».  Ознайомити з принципами та функціями системи електронного документообігу та технічними засобами обміну документів. Забезпечити якість вивчення нового матеріалу. Формувати вміння орієнтуватися:

-вкласифікації офісної техніки;

-  в видах  програм електронного документообігу, що використовуються на території України.

  • формування ключових компетентностей:
    • спілкування рідною мовою: уміння усно йписьмово тлумачити поняття, факти іпогляди;
    • уміння вчитися: навички конструювати власну освітню траєкторію;
    • інформаційно-комунікаційна:вміння шукати інформацію в різних джерелах, вміння виділяти головне, вміння використовувати можливості інформаційних технології для вирішення завдань в певній ситуації;
    • ініціативність іпідприємливість: готовність брати відповідальність за свої дії.

Методи та прийоми: розповідь з елементами бесіди, проблемно-пошуковий, перегляд слайдової презентації, створення веб-сторінки, виконання інтерактивних вправ, створення хмари-слів.

Наочність: слайдова презентація «Системи управління електронним документообігом», інструкційно-інформаційна картка в електронному вигляді(для учня) «Системи управління документообігом. Технічні засоби документообігу та обігу інформації. Класифікація офісної техніки»

Обладнання: комп’ютери з доступом в мережу Інтернет, проектор, екран, програма  MicrosoftWord, браузер, мобільні телефони.

Тип уроку: Комбінований.

 

 

 

 

Хід уроку

І. Організаційний етап

  • привітання
  • перевірка присутніх
  • перевірка готовності учнів до уроку

Створення атмосфери психологічного комфорту.

Для початку роботи учням необхідно:

  1. Створити на робочому столі папку під власним прізвищем
  2. Відкрити браузер та зайти до власної поштової скриньки
  3. Завантажити у власну папку документ із завданням, яке отримано від вчителя.
  4. Відкрити завантажений документ

ІІ. Актуалізація опорних знань і життєвого досвіду. Повторення раніше вивченого.

На попередніх уроках ми вивчали теми  про поняття документу, його класифікація, стилі оформлення офіційно-ділових документів. Давайте пригадаємо основні терміни, поняття та правила

Вправа №1.Тестування за допомогою моб.телефонів.Для  цього вам потрібно відкрити на мобільному телефоні сканер QR –код. Навести на екран тазісканувати представлений  у документі із завданням QR-код.

Після завантаження веб-сторінки написати своє прізвище та зачекати початку тестування.

Вправа №2.Створення хмари слів

У електронному документів  потрібно перейти  за посиланням до сайту зі створення хмари слів відповідно поняття «Інформаційна система».

Отримане зображення завантажити до власної папки.

 

 

 

 

 

 

 

IІІ. Мотивація навчальної діяльності. Повідомлення теми уроку.

- На попередніх уроках ми  вивчали, що офіційно-ділові документи направленні на забезпечення  взаємозв’язків між різними установами, підприємствами та службовими особами, в середині організації.  На кожному з них кількість документів має великий обсяг. Як ви думаєте, що необхідно для ефективного створення, копіювання, розповсюдження, зберігання, контролювання, управління та обміну  цих документів? Що приходить на допомогу людини по роботі з документами?

 

Отже ми сьогодні  розглянемо тему:

«Системи управління електронним документообігом. Технічні засоби документообігу та  обігу інформації. Класифікація офісної техніки» слайд№1

 

 

 

ІV. Вивчення нового матеріалу

Пояснення вчителя з елементами демонстрування презентації

(використовуються можливості  проектору)

Сучасні системи управління  документами — це особливі інформаційні структури, які контролюють всі процеси, пов’язані з управлінням документообігу на підприємстві.

 Така інформаційна система складається з двох частин:

  • Електронний документообіг
  • Документообіг  за допомогою технічних пристроїв.

Електронний  документообіг

Електронний документ — документ, інформація в якому зафіксована у вигляді електронних даних, включаючи обов'язкові реквізити документа.

(Слайд №2) Система електронного документообігу – організаційно-технічна система, що забезпечує процес створення, управління доступом і розповсюдження електронних документів в комп'ютерних мережах, а також контроль над потоками документів в організації. (учні конспектують визначення у свої електронній інструкційній картці з клавіатури)

 

 

 

 

 

 

 

СЕД є невід'ємною частиною світового ринку програмного забезпечення управління електронним документообігом і вмістом інформаційних систем – ринку DCT (Document and Content Technologies)

Системи управління інформацією або портали забезпечують агрегацію інформації, управління інформацією і її доставку через Internet/intranet/extranet. За допомогою порталів забезпечується також доступ до додатків через стандартний Web-навігатор.

Системи управління вмістом забезпечують створення вмісту на рівні об'єктів для їх подальшого багаторазового використання. В таких системах інформація доступна не у вигляді документів, а у вигляді об'єктів меншого розміру, що полегшує обмін інформацією між додатками

Основні принципи організації електронного документообігу(Слайд №3)

 

 

Функції

Приклади програм, що використовуються на території України для електронного документообігу.

Documentum - головне призначення системи – управління документами, знаннями і бізнес-процесами на крупних підприємствах і організаціях.  Система також включає засоби, що дозволяють створювати додатки в середовищі Documentum. Тому Documentum можна розглядати як платформу, що призначена для створення розподілених архівів, підтримки стандартів якості, управління проектами в розподілених групах, організації корпоративного діловодства, динамічного управління вмістом корпоративних інтранет-порталів

Система LanDocs головним чином орієнтована на діловодство і архівне зберігання документів. Програмне забезпечення для централізованого управління зберіганням документів в електронному архіві реалізовано у вигляді окремого сервера.  Поштова служба LanDocs побудована так, що співробітники, у яких встановлений спеціальний клієнтський компонент LanDocs, можуть одержувати повідомлення-завдання і звітувати по ним, використовуючи стандартну поштову скриньку Microsoft Exchange або Lotus Notes.

Система «Дело» здійснює повне протоколювання дій користувачів з документами.  У системі реалізований веб-інтерфейс для організації віддаленого доступу і побудови інтранет-порталів.  Остання версія інтегрована з системою розпізнавання тексту FineReader для занесення в неї даних з паперових документів.

(учні записують назви програм до своєї інструкційної катрки)

 

Docs Fusion і Docs Open.  Системи можуть ефективно застосовуватися і в великих організаціях з великим числом співробітників (тисячі чоловік), і в невеликих фірмах з чисельністю 5-6 чоловік. Вони призначені в першу чергу для організацій, які займаються інтенсивним створенням документів і їх редагуванням  – головні офіси компаній, консалтингові компанії, органи влади і т. д. Системи є відкритими і містять засоби розробки для створення спеціалізованих додатків або інтеграції з іншими системами.

Optima Workflow. Система призначена для формалізації типових процедур роботи з документами  в організаціях, де така робота є щоденною практикою.  Система автоматизує процеси реєстрації документів за правилами діловодства, реалізує механізми анотування і збору резолюцій, доставки звітів про виконання дорученьПрактична вправа  «Створення веб-сторінки»

Відкрийте власний Google диск. Зайдіть до розділу Створити  Googleсайти.

Надайте назву «Технічні засоби документообігу та обігу інформації»

Головна сторінка «Основні відомості»

«Технічні засоби документообігу та обігу інформації це…»

«Способи обробки інформації»

Друга сторінка«Засоби складання і виготовлення документу»(потрібно додати фото)

  • Комп’ютер
  • Планшет
  • Ноутбук
  • Смартфон

Третя сторінка «Засоби копіювання і розмножування документів»(потрібно додати фото)

  • Термографічний принтер
  • Портативні копіювальні апарати
  • Діазографічний принтер
  • Електрогафічний принтер (лазерний)

Четверта сторінка «Засоби зберігання та транспортування документів» (потрібно додати фото)

  • Флешки
  • Диски
  • Вінчестери
  • Супутниковий зв’язок
  • Мережа інтернет
  • Ліфтові транспортери
  • Конвеєри
  • Пневмопошта

П’ята  сторінка «Засоби  обробки  документів »(потрібно додатифото)

  • Фальцювальні машини
  • Брошурувальні машини
  • Аркушепідбірні машини
  • Палітурні машини
  • Різаки
  • Аркушескаладаючі машини
  • Пачков’язальні  машини

V. Закріплення вивченого матеріалу

Виконання інтерактивної  вправи  LearnigApps

 

VIІ. Підбиття підсумків уроку. Рефлексія

Запитання для рефлексії

  •  Чи важливої є інформація, яку ви отримали сьогодні на уроці?
  • Чи вплинуло виникнення таких інформаційних систем на життя людей, на стиль праці?
  • Чи сподобалася вам ця інформація?
  • Чи зможете ви у подальшому використовувати отриману  інформацію у певних життєвих ситуаціях?

IX. Домашнє завдання

 Створити реферат «Історія розвитку пристрої для автоматизації процесів по роботі з документами»

Результати надіслати вчителю на електронну пошту протягом тижня.

X. Оцінювання роботи учнів

 

 

Інструкційно-інформативна картка для учня

І Розділ. Актуалізація та повторення

Завдання №1. Тестування

Ввімкніть QR-сканер на мобільному телефонні. Наведіть на QR – код, який ви бачите на екране. Перейдіть за посиланням. Запишіть своє прізвище та зачекайте початку тестування. C:\Documents and Settings\Admin\Рабочий стол\join-url-qr-code.png

 

Завдання №2. Хмара слів

Перейдіть за посиланням https://wordart.com/create.  Створіть хмару слів на поняття «Система». Збережіть створене зображення у власну папку.

ІІ Розділ. Вивчення нової теми

 

 

 



 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Основні принципи організації електронного документообігу

Функції систем електронного документообігу

 Програми документообігу на території України


Завдання №3. Створення веб-сторінки

Відкрийте власний Google диск. Зайдіть до розділу Створити  Googleсайти.

Надайте назву «Технічні засоби документообігу та обігу інформації»

Головна сторінка «Основні відомості»

«Технічні засоби  документообігу та обігу інформації це…»

«Способи обробки інформації»

Друга сторінка«Засоби складання і виготовлення документу»

  • Комп’ютер
  • Планшет
  • Ноутбук
  • Смартфон

Третя сторінка «Засоби копіювання і розмножування документів»

  • Термографічний принтер
  • Портативні копіювальні апарати
  • Діазографічний принтер
  • Електрогафічний принтер (лазерний)

Четверта сторінка «Засоби зберігання та транспортування документів»

  • Флешки
  • Диски
  • Вінчестери
  • Супутниковий зв’язок
  • Мережа Інтернет
  • Конвеєри
  • Пневмопошта

П’ята  сторінка «Засоби  обробки  документів »

  • Фальцювальні машини
  • Брошурувальні машини
  • Аркушепідбірні машини
  • Палітурні машини
  • Різаки
  • Аркушескаладаючі машини
  • Пачков’язальні  машини

 

 

Завершення роботи.

Зберегти цей документ у власну папку.

Відкрити Googleдиск та завантажити на нього цю власну папку з матеріалом.

 

Домашнє завдання

Створити реферат «Історія розвитку пристрої для автоматизації процесів по роботі з документами»

Результати надіслати вчителю на електронну пошту протягом тижня.

 

E:\Робота\Вчитель Інформатики\~~~Сайт~~~\teach-inf.at.ua\FTP\krfb_6465.png 

1

 

docx
Додано
28 лютого 2020
Переглядів
1428
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку