Урок "Складання схеми для виготовлення виробу. Комп'ютерні програми для створення схем вишивок"

Про матеріал
Розробка уроку з теми "Складання схеми для виготовлення виробу. Комп'ютерні програми для створення схем вишивок", що опублікований у журналі "Трудова підготовка в рідній школі" №1 (137) 2018 січень-лютий-березень.
Перегляд файлу

Комунальний заклад «Навчально-виховний комплекс:

загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів-гімназія №23 Вінницької міської ради»

 

 

 

 

 

План-конспект уроку  

Тема: Складання схеми для виготовлення виробу. Комп’ютерні програми для створення схем вишивок

 

Практична «Складання схеми для вишивання робота:   ялинкової прикраси у програмі 

Pattern Maker for Cross-Stich»

 

 

 

6 клас

 

 

 

 

 

Вчитель: Бартюк Вікторія Володимирівна

 

 

 

 

Вінниця 2017

           

Тема: Складання схеми для виготовлення виробу. Комп’ютерні програми для створення схем вишивок

 

Мета: 

освітня: поглиблення та узагальнення знань про види ялинкових прикрас; ознайомлення з особливостями української вишивки та традиціями  оздоблення вишивкою виробів; вивчення вишивальних швів «штапівка», «хрестик», позначення їх на схемах; ознайомлення зі спеціалізованими комп’ютерними програмами для створення схем вишивок, онлайн-конструкторами вишивки; формування умінь створювати схеми для вишивання з використанням спеціалізованих комп’ютерних програм; формування практичних умінь і навичок оздоблювати вироби в національних традиціях;розвиваюча: розвивати образне мислення, наполегливість, упевненість у

своїх силах, творчу уяву, уміння аналізувати і систематизувати інформацію; виховна: виховувати бережливе ставлення до інструментів, працелюбність, самостійність, уважність; патріотизм та національну самосвідомість.

профорієнтаційна: сприяти розвитку у дітей необхідної потреби у трудовій діяльності та професійному самовихованні, саморозвитку та самореалізації; ознайомлення учнів із професією вишивальниці.

 

Об’єкт проектно-технологічної діяльності: «Ялинкова прикраса», оздоблена вишивкою.

Основна технологія: технологія виготовлення вишитих виробів.

Додаткові технології: технологія виготовлення м’якої іграшки.

Обладнання, матеріали, інструменти, наочні посібники: ПК, проектор, дошка, зразки вишивок, зошити, інструкційні картки, роздатковий матеріал.

Міжпредметні зв’язки: математика (геометричні фігури, математичні розрахунки, симетрія, асиметрія, масштаб), інформатика(робота на ПК з використанням спеціалізованих комп’ютерних програм), біологія (склад тканини для виготовлення виробу, біоформи), географія, історія, основи здоров’я, образотворче мистецтво, музичне мистецтво, англійська мова, українська мова.

 

Очікувані результати навчальної діяльності:  

Знаннєвий компонент 

Пояснює сутність моделі-аналогу для проектування  виробу.

Розуміє сутність методу біоформ у створенні (дослідженні) форми виробу

Діяльнісний компонент 

Використовує моделі-аналоги для вдосконалення виробу.

Читає та виконує зображення плоскої деталі (схеми)

Тип уроку: комбінований

Методи навчання: традиційні - словесні (розповідь, пояснення, інструктаж), наочні (ілюстрування, демонстрування), практичні (вправи, практична робота); сучасні – репродуктивні, частково-пошукові, проблемного викладу матеріалу; інноваційні - мікрофон, робота в парах.

СТРУКТУРА УРОКУ

І. Організаційна частина 

ІІ. Актуалізація опорних знань 

ІІІ. Мотивація навчально-трудової діяльності  

ІV. Повідомлення теми, мети, завдань уроку

V.           Вивчення нового матеріалу

VI.        Практична робота учнів: «Складання схеми для вишивання ялинкової прикраси у програмі Pattern Maker for Cross-Stich»

VІІ. Підведення підсумків уроку, оцінювання результатів роботи

VІІІ. Домашнє завдання

ІХ. Прибирання робочих місць

ХІД УРОКУ

І. Організаційна частина 

1.       Перевірка присутності учнів; 2. Перевірка готовності учнів до уроку;

                3.      Перевірка домашнього завдання.

 

ІІ. Актуалізація опорних знань 

Бесіда

Учитель жеребкуванням поділяє учнів по парах для виконання практичної роботи на ПК.

Створення емоційного настрою на уроці.

Слово вчителя.

 

В розцяцькованій крамниці Повні іграшок полиці.

Розмістились на вітрині

Кульки жовті, білі, сині…

 

Скрізь гірлянди і сніжинки, Дзвоників казки лунають.

Крізь барвисті серпантинки

Кульки дзвінко промовляють:

 

«Зупинися, любий друже, На одну хоча б хвилинку!

Забери нас із собою: Дуже хочем на ялинку!

 

У яскраві вишиванки Нарядилися ми зранку!

Всі казкові та магічні Ми – прикраси новорічні!»

 

Дівчатка, ми з вами почали працювати над проектом «Ялинкова прикраса, оздоблена вишивкою». Перш ніж вивчити нові види швів для вишивання, давайте перевіримо, чи пам’ятаєте ви назви вивчених раніше швів, за допомогою гри  "Дешифратор".  Вам потрібно  відгадати назви швів, поданих у вигляді цифр.    Щоб  дізнатись  відгадку  зашифрованого слова вам необхідно  вибрати  літери, що відповідають ланцюжку  цифр.  Наприклад,  для  написання  відгадки  на  зашифроване  слово  «452»  на  цифровій клавіатурі  слід вибрати літери, що знаходяться на кнопках з відповідними цифрами. Тоді  у комірці-відповіді  з'явиться  слово-відгадка  «код». Для відгадування зашифрованих слів слід пригадати прості вишивальні шви.

         Учениця, яка першою підняла руку відповідає та отримує +1 бал. 

image

 

А тепер пропоную відгадати назви нових швів, які ми ще не використовували у нашій роботі, але використовуватимемо їх для виготовлення ялинкових прикрас. Це лічильні вишивальні шви.

 

image76153141

 

7526634 Техніку виконання цих швів ми опануємо сьогодні на наступному уроці. А для того, щоб вишивати хрестиком, нам потрібно мати схему. Відгадайте, як називається ритмічне чергування на вишивці різноманітних зображень.

image                                                55514256                                              ОРНАМЕНТ

 

 

ІІІ. Мотивація навчально-трудової діяльності  

За легендою, перша скляна ялинкова кулька була видута в Тюрингії (Саксонія) в XVI столітті через неврожай яблук, які тоді були головною прикрасою ялинок. У часи Київської Русі перші ялинкові прикраси робили із соломи, скалок, ганчір'я, кольорових стрічок, пізніше з паперу, картону та фольги. Їх виробництвом займались вже спеціальні картонажні майстерні. Збереглися прикраси кінця 19 століття - іграшки із пресованого картону, вати, різдвяне намисто, свічки. "Героями" ялинок у ті часи були зірочки, янголи, тварини, балерини, тобто біоформи.

Біоформа— це форма тіл живої природи, що застосовується при конструюванні виробів у техніці, архітектурі й дизайні.

Під час створення різних побутових предметів, будівництва та оформлення житла людина завжди зверталася по допомогу до природи. Ідея застосування знань про живу природу для вирішення інженерних завдань належить видатному художнику, вченому й винахіднику Леонардо да Вінчі, який намагався побудувати літальний апарат з крилами, як у птахів, — орнітоптер.

Кожна типово українська іграшка несе якийсь символ: коні - це символ щастя селянина, дзвоники - добрі вісті, ангели - охоронці сім'ї, серце - любов, намисто - символ безкінечності світу.

Дуже характерні для України іграшки із кукурудзи, соломи, є їстівні іграшки із тіста - на штучні прикраси у селян не було коштів. Гуцули навіть роблять іграшки із сиру - спеціально обробленої бринзи, щоправда їсти такі іграшки можна тільки непофарбованими - щоб не отруїтися. На ялинки вішали яблучка, у благополучні часи - цукерки.

Сьогодні ринок ялинкових прикрас упевнено розвивається. На прилавках магазинів можна знайти все, що завгодно, – кульки, тварини, фігурки, від класичних і стриманих моделей до дизайнерських новинок. Щороку, починаючи десь із жовтня, люди всього світу відчувають цей передноворічний настрій і витрачають багато грошей на ялинкові прикраси. Статистика показує, що в середньому американці «викидають» кілька мільярдів доларів тільки на прикраси для хвойної красуні. Європейці, звичайно, трохи стриманіші, але незабаром, на думку експертів, вони наздоженуть своїх західних «друзів» і з головою зануряться в цей передноворічний марафон.

Учитель: Дівчатка, я пропоную вам навчитися виготовляти ялинкові прикраси в національному стилі самостійно. Сьогодні  ви навчитеся створювати схеми вишивки ялинкових прикрас. 

 

ІV. Повідомлення теми, мети, завдань заняття

Учитель: Тема уроку: «Складання схеми для виготовлення виробу.

Комп’ютерні програми для створення схем вишивок» Запишіть, будь ласка, тему в зошити.

Учитель повідомляє тему і дидактичні завдання. Завдання уроку: 

      ознайомитися з особливостями української вишивки та традиціями оздоблення вишивкою виробів; 

      вивчити вишивальні лічильні шви «штапівка», «хрестик», позначення їх на схемах; 

      ознайомитися зі спеціалізованими комп’ютерними програмами для створення схем вишивок, онлайн-конструкторами вишивки; 

      формувати уміння створювати схеми для вишивання з використанням спеціалізованих комп’ютерних програм; 

      формувати практичні уміння оздоблювати вироби в національних традиціях

 

V. Вивчення нового матеріалу

Відомо, що кожен народ має свої традиції та звичаї, які є величезним скарбом й формуються протягом багатьох століть. Давні українські традиції міцно увійшли в сучасне життя. Так, наприклад, ми не уявляємо Великодня без писанки, державних свят без вишиванки. 

Вишивка - найпоширеніший вид народної творчості в Україні. У виробах вишивальниць втілюється поетичне осмислення життя, навколишнього світу, краси і фантазії, звичаї та уявлення наших предків.

Самостійно схеми для вишивання розробляють від руки, з використанням комп’ютерних програм чи онлайн-конструкторів вишивки.

Схеми вишивок можна створити за допомогою ресурсу Ornament UA http://ornament.name/– це єдиний онлайн-конструктор для створення унікального національного українського орнаменту з літер українського алфавіту. Орнамент збирається з букв і символів, за правилами Бродівського письма, яке описано в книзі "Текстова вишивка. Бродівське письмо" Володимира Підгірняка. 

Ornament UA робить створення візерунка швидше і простіше. Ресурс створено для людей всіх рівнів і пристроїв всіх типів. 

 image 

Онлайн-конструктор «Текстова вишивка» http://vyshyvka.ukrzen.in.ua/  дозволяє створювати орнамент зі слів або речень, вибирати кольори та варіанти вишивки.

image 

За допомогою спеціалізованих комп’ютерних програм схему візерунка вишивки будь-якої складності можна швидко розвернути, збільшити або зменшити (як розміри візерунка, так і розміри хрестика або іншого вишивального шва), змінити кольорову гаму, розбити на квадрати, роздрукувати тощо.

Розглянемо особливості деяких комп’ютерних програм для створення схем вишивки.

imageПрограма    Pattern        Maker         for Cross-Stich      v4.04 призначена для створення   і         перегляду   схем для вишивки хрестом у форматі xsd. З її допомогою вподобана Вам картинка легко перетвориться на схему для вишивки хрестом.

Pattern Maker включає безліч корисних функцій: вибір видів стібків; кольорів ниток          різних         фірм; редагування на свій смак кольору і

imageсимволів     для    його позначення;         Pattern Maker for Cross-Stich інформацію (ключ) до схеми тощо.

Програма PCStitch7 призначена для створення і перегляду схем для вишивки хрестом у форматі pat. Вона дозволяє самостійно        створювати          свою схему і переводити в схему будь-яке зображення, використовувати різні варіанти переведення муліне,        можливість          вибору        стібків        і символів, роздрукувати і експортувати схему в іншому форматі тощо.

Важливо враховувати, що файли PCStitch не сумісні з файлами, створеними в Pattern Maker.  

Програма Stitch Art Easy здійснює створення схеми для вишивання по будь-якому зображенню, друк, а також експорт схеми в редактор Microsoft Excel. У цій програмі, на відміну від попередніх є лише основні функції, прості і зручні у використанні.

При підготовці схеми програма уміє самостійно змінювати розмір вихідного зображення, зменшувати кількість використовуваних кольорів, підбираючи при цьому відповідні кольори, відповідні кольорам ниток з декількох поширених наборів (наприклад DMC). Схема може бути підготовлена в кольоровому і чорно-білому варіантах. 

Embrobox є одним з найбільш доступних і зручних графічних редакторів для створення схем складних узорів для вишивання хрестиком. Він дозволяє автоматично перетворювати будь-які зображення (фотографії або малюнки) в схеми. Досить завантажити зображення в програму, вона підбере кольори, відтінки аналоги ниток різних виробників, виробить розрахунок довжини ниток, розміру майбутнього малюнка на канві і навіть розрахує собівартість матеріалів.   Програма має велику базу кольорів, функції попереднього перегляду майбутньої роботи, експорту в графічний файл, друк з розбиттям на сторінки.  

Stitch Art Easy

Ми будемо використовувати у своїй роботі програму Pattern Maker for Cross-Stich. Вона зручна у використанні та має набір усіх, необхідних нам функцій. 

Схему вишивки створюють з використанням орнаменту.

Орна́мент (від лат. ornamentum — прикраса) — візерунок або узор,

image

побудований на ритмічному повторенні геометричних елементів, стилізованих тваринних чи рослинних мотивів. 

Орнамент — це досить складна система, що компонується з різноманітних елементів, знаків, символів, які взаємодіючи між собою, створюють цілісну енергетичну картину, зрозуміти яку сьогодні глибинно важко.

К. Широцький підкреслив, що «на найпростішій і на найскладнішій стадії в розвитку орнаменту народ звертається до природи, але не просто копіює навколишню дійсність, а перероблює, спрощує і своїм умовним малюнком створює власний стиль». Види орнаменту:

      Рослинний

      Зооморфний

      Антропоморфний

      Геометричний

      Каліграфічний

      Пейзажний

 

VІ. Практична робота учнів «Складання схеми для вишивання

ялинкової прикраси у програмі Pattern Maker for Cross-Stich» 

1. Вступний інструктаж до практичної роботи учнів:

-   пояснення основних прийомів роботи;

-   ознайомлення з інструкційними картами;

Для виконання практичної роботи вчитель попередньо створює файл з контурами фігурок ялинкових іграшок та елементами орнаментів. Учні

image

Embrobox

створюють схему іграшки, яку отримали під час жеребкування. 

Перед початком виконання практичної роботи вчитель демонструє учням основні можливості роботи з програмою Pattern Maker for Cross-Stich.

 

image 

 

Завдання до практичної роботи:

 

Інструкційна карта

ПРАКТИЧНА РОБОТА «Складання схеми для вишивання ялинкової прикраси у програмі Pattern Maker for Cross-Stich» 

 

Інструменти та матеріали: ПК, інтернет, фото виробів.

 

Послідовність виконання роботи

1.       Визначити, яка щільність канви Aida найоптимальніша для виготовлення виробу розміром 10×10см (розміри можуть незначно змінюватись залежно від обраної форми ялинкової прикраси).

2.       Розрахувати кількість стібків вишивки на виробі.

3.       Використовуючи елементи українського орнаменту, за допомогою спеціалізованої комп’ютерної програми Pattern Maker for Cross-Stich створити схему вишивки ялинкової прикраси.

4.       Підібрати колір канви відповідно до кольорової гами орнаменту.

5.       Після завершення роботи збережіть документ.

 

2.   Поточний інструктаж:

-                      обхід робочих місць з метою проведення індивідуального і фронтального інструктажів.

-                      контроль за організацією робочих місць та дотримання учнями правил безпеки праці.

 

3.   Заключний інструктаж:

-  збирання даних для підведення підсумків уроку;

-  загальна оцінка виконаних робіт;

-  акцентування уваги на кращих роботах та аналіз типових помилок;

-  аналіз порушень трудової дисципліни та виконання правил ТБ;

-  мотивація оцінок;

-  демонстрація найкращих робіт.

 

VІІ. Підведення підсумків уроку (заключний інструктаж):

                1.       Підсумки роботи класу і ступінь поставленої на уроці мети.

Усі учні класу після завершення практичної роботи демонструють результати практичної роботи. 

Аналіз роботи окремих учнів.

Рефлексія:

Методом «Мікрофона» учитель дає можливість кожній учениці повідомити:

1)                 Що нового ви дізналися на уроці?

2)                 Яке значення вивчений матеріал має особисто для вас?

3)                 Чи можете ви отримані знання використати у своєму житті?

4)                 Чи можна, на вашу думку, використовувати старовинні орнаменти і символи у сучасному житті?

Правила проведення: o говорити має тільки той, у кого «символічний» мікрофон; o подані відповіді не коментуються і не оцінюються;

o коли хтось висловлюється, інші не мають права перебивати, щось

говорити, викрикувати з місця.

                2.       Виставлення і мотивація оцінок учнів.

 

VІІІ. Домашнє завдання

 

Підібрати нитки муліне відповідних кольорів, голки, ножиці, схему для роботи.

Учитель: Я дякую вам за роботу на уроці. А закінчити цей урок хочу словами:

Цінуйте українське, цінуйте рідне, бо воно є неповторне і єдине!

Кожен регіон – це скарбниця народного мистецтва, що відбиває історичний розвиток народу та його ментальність. Це характерно також для вишивки, яка є найулюбленішим заняттям українців.

Тож давайте разом «одягнемо шкільну ялинку у вишиванку».

 

ІХ. Прибирання робочих місць 

Необхідно проконтролювати, щоб учні залишили робочі місця в належному стані, а чергові виконали свої обов'язки.

 

 Додатки

           

 

 

Інструкційна карта

 

ПРАКТИЧНА РОБОТА «Складання схеми для вишивання ялинкової прикраси у програмі Pattern Maker for Cross-Stich» 

 

Інструменти та матеріали: ПК, інтернет, фото виробів.

 

Послідовність виконання роботи

1.      Використовуючи елементи українського орнаменту, за допомогою спеціалізованої комп’ютерної програми Pattern Maker for Cross-Stich створіть схему вишивки ялинкової прикраси.

2.      Після завершення роботи збережіть документ.

 

 

 

 

Інструкційна карта

 

ПРАКТИЧНА РОБОТА «Складання схеми для вишивання ялинкової прикраси у програмі Pattern Maker for Cross-Stich» 

 

Інструменти та матеріали: ПК, інтернет, фото виробів.

 

Послідовність виконання роботи

1.      Використовуючи елементи українського орнаменту, за допомогою спеціалізованої комп’ютерної програми Pattern Maker for Cross-Stich створіть схему вишивки ялинкової прикраси.

2.      Після завершення роботи збережіть документ.

 

Гра «Дешифратор»

image

 

pdf
Пов’язані теми
Технології, Розробки уроків
Додано
18 жовтня 2020
Переглядів
2554
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку