урок сліпий метод друку

Про матеріал
Інструкційно-технологічна картка для роботи учням на виробничому навчанні для першого курсу Оператор з обробки інформації та програмного забезпечення
Перегляд файлу

 

Інструкційно-технологічна карта

Сліпий метод друкування.

Навчально-виробнича робота: набір тексту десятипальцевим методом у текстовому процесорі. Виправлення помилок.

Назва

Опис технологічного процесу

Малюнок

 

У Word 2010 вибір мови зазвичай проводиться автоматично залежно від використовуваної розкладки клавіатури. При введенні тексту в російській розкладці встановлюється російська мова, при введенні тексту в англійській розкладці - англійська (США).

При необхідності мову тексту можна встановити самостійно.

 

1. Виділіть весь документ або його фрагмент.

2. У вкладці Рецензування у групі Правопис натисніть кнопку Мова та в меню оберіть команду Мова перевірки правопису (рис. 2.4).

Выбор языка проверки правописания

Рис. 2.4. Вибір мови перевірки правопису

 

3. У діалоговому вікні Мова (рис. 2.5) виберіть потрібну мову.

Выбор языка проверки правописания

Рис. 2.5. Вибір мови перевірки правопису

 

Мови, для яких підключені відповідні словники перевірки правопису і розстановки переносів, у списку (див. рис. 2.5) відображені із позначкою перевірки правопису.

Для переходу до діалогового вікна Мова можна також клацнути по ярлику мови в рядку стану.

Для відображення області завдань у вкладці Головна клацніть по значку групи Буфер обміну. У деяких випадках ця область завдань може з'являтися автоматично.

Область завдань Буфер обміну в Word 2010 зазвичай відображається в лівій частині вікна (рис 2.15). При бажанні область завдань можна перемістити до правого краю вікна.

Область задач Буфер обмена

Рис. 2.15 Область завдань Буфер обміну

 

4. У вкладці Вставка у групі Символи клацніть по кнопці Символ. Клацніть по потрібному символу. Якщо в списку, потрібного символу немає, виберіть команду Інші символи (рис. 2.1)

  Рис. 2.1. Вставка спеціальних символів

 

5. У вкладці Символи вікна Символ (рис 2.2) у списку, Шрифт виберіть шрифт символів.  

Вставка специальных символов

Рис. 2.2. Вставка спеціальних символів

 

Двічі клацніть лівою кнопкою миші по зображенню потрібного символу. Можна також виділити зображення потрібного символу, а потім натиснути кнопку Вставити.

 

6. Для вставки часто використовуваних символів можна створити елемент автозаміни.

У вікні Символ (див. рис. 2.2) виділіть зображення символу і натисніть кнопку Автозаміна.

У вікні Автозаміна (мал. 2.3) в полі Замінити введіть поєднання символів, які при введенні тексту будуть замінюватися обраним символом.

Натисніть спочатку кнопку Додати, а потім кнопку ОК.

Создание элемента автозамены для специального символа

Рис. 2.3. Створення елементу автозаміни для спеціального символу

 

Додавання змісту

Для створення змісту заголовки в тексті документа повинні бути належним чином позначені. Найпростіше для цього при оформленні заголовків використовувати стилі типу Заголовок 1, Заголовок 2, Заголовок 3 і т.д.

У вкладці Посилання у групі Зміст клацніть по кнопці Зміст і в списку виберіть один з пропонованих варіантів автоматично створюваного змісту (рис. 2.6). Типово в зміст включаються заголовки, оформлені стилями Заголовок 1-3.

Выбор типа оглавления

     Рис. 2.6. Вибір типу змісту

 

Зміст вставляється як спеціальне поле. При наведенні вказівника миші зміст затінюється блідим фоном (рис 2.7). При друку документа цей фон не відображається.

Оглавление в документе

Рис. 2.7. Зміст у документі

 

При фіксації курсора в створеному змісті з'являється рамка елемента управління текстом, а сам текст змісту затінюється сірим фоном (рис 2.8). При друку документа цей фон не відображається.   

Оглавление в документе

Рис. 2.8. Зміст у документі

 

Можна налаштувати параметри створюваного змісту. У вкладці Посилання у групі Зміст клацніть по кнопці Зміст і в меню виберіть команду Зміст (див. рис. 4.19). У діалоговому вікні Зміст (рис 2.9) виберіть і встановіть опції. Можна, наприклад, вибрати інший заповнювач або рівні заголовків, що включаються до змісту.

Настройка параметров оглавления

Рис. 2.9. Налаштування параметрів змісту

 

Якщо в документі проведені зміни, зміст слід оновити.

У вкладці Посилання у групі Зміст клацніть Оновити таблицю. Якщо курсор знаходиться в змісті і відображається рамка змісту, можна натиснути кнопку Оновити таблицю розташовану у верхній частині рамки (рис 2.10).   

Обновление оглавления

Рис. 2.10. оновлення змісту

 

У вікні запиту на оновлення змісту (рис 2.11) виберіть режим.

Обновление оглавления

Рис. 2.11. Оновлення змісту

 

Для видалення змісту у вкладці Посилання у групі Зміст клацніть по кнопці Зміст і в меню виберіть команду Видалити зміст (див. рис 2.6).

 

Додання титульної сторінки

У вкладці Вставка у групі Сторінки клацніть по кнопці Титульна сторінка і в списку виберіть один з пропонованих варіантів (рис 2.12).        

Выбор титульной страницы

  Рис. 2.12. Вибір титульної сторінки

 

Додана сторінка може мати малюнки та інші графічні об'єкти, а також підказки із зазначенням інформації, що вводиться (рис 2.13).  

Титульная страница

  Рис. 2.13. Титульна сторінка

 

Деякі поля титульної сторінки заповнюються автоматично, при цьому інформація береться, наприклад, з властивостей файлу. Деякі поля треба заповнювати самостійно.

При заповненні полів не обов'язково слідувати наявних в них підказкам. Можна змінювати вміст автоматично заповнених полів. Незаповнені поля залишати не можна; їх слід видалити.

Вміст полів можна оформляти як звичайний текст. На титульну сторінку можна додавати текст, таблиці, графічні об'єкти.

Для видалення титульної сторінки у вкладці Вставка у групі Сторінки клацніть по кнопці Титульна сторінка і в меню виберіть команду Видалити поточну титульну сторінку (см.2.12).

 

Перевірка правопису

При введенні тексту Word 2010 зазвичай автоматично проводить перевірку правопису (орфографію і граматику).

Можна налаштувати основні параметри такої перевірки.

Перейдіть у вкладку Файл і виберіть пункт Параметри.

У діалоговому вікні Параметри Word перейдіть в категорію Правопис.

Встановіть параметри перевірки орфографії та граматики. На рис 2.20 показані рекомендовані для більшості випадків параметри.    

Настройка проверки правописания

  Рис. 2.20. Налаштування перевірки правопису

 

Перевірку правопису можна робити як при введенні тексту, так і після введення тексту одразу в усьому документі.

Правопис можна перевіряти для всіх мов, для яких встановлена така можливість. За замовчуванням у Word 2010 - це російська, англійська та німецька, українська. Можна додати й інші мови.

Перевірка орфографії ведеться шляхом порівняння слів у документі зі словами, наявними в основному і допоміжних словниках Microsoft Office 2010. Таким чином, фактична друкарська описка або помилка можуть бути пропущені, якщо таке слово є в словниках. Наприклад, якщо замість слова "сторінка" буде написано "станиця" або "мандрівниця", Word не встановить це як помилку. З іншого боку, правильно написані слова, відсутні в словниках, будуть визначені як помилкові. Зазвичай це стосується спеціальних термінів і власних імен.

Перевірка граматики та стилістики проводиться на основі правил, закладених в Word 2010. Вибрати набір правил можна у вікні налаштування параметрів перевірки правопису (див. рис 2.20) у списку, Набір правил. Натиснувши кнопку Налаштувати, можна переглянути і змінити набір правил.

Необхідно відзначити, що перевірка правопису засобами Word 2010 не виключає необхідності ретельної перевірки правопису документа самим користувачем.

 

Перевірка правопису при введенні тексту

При введенні тексту в документі червоною хвилястою лінією підкреслюються слова, в яких є орфографічні помилки, а також повтор одного і того ж слова. Зеленою хвилястою лінією підкреслені слова, розділові знаки, фрагменти речень і цілі речення, в яких є граматичні та стилістичні помилки, а також помилки в розстановці розділових знаків.

Для виправлення орфографічної помилки клацніть правою кнопкою миші по підкресленому слову і в контекстному меню виберіть правильний варіант написання слова (рис 2.21).

Исправление орфографической ошибки в документе

Рис. 2.21. Виправлення орфографічної помилки в документі

 

Варіанти написання слів пропонуються тільки тоді, коли в словнику є схожі за написанням слова. В іншому випадку в контекстному меню буде вказано - немає варіантів. Тоді внесіть виправлення самостійно.

Для виправлення граматичної помилки клацніть правою кнопкою миші по підкресленому тексту. У контекстному меню буде описана виявлена помилка (рис 2.22) або може бути запропонований варіант її виправлення (рис 2.23).

Описание грамматической ошибки в документе

Рис. 2.22. Опис граматичної помилки в документі

 

У першому випадку внесіть виправлення самостійно, у другому - клацніть по запропонованому варіанту виправлення помилки.

Вариант исправления грамматической ошибки в документе

Рис. 2.23. Варіант виправлення граматичної помилки в документі

 

 

docx
Додано
2 травня 2020
Переглядів
494
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку