Урок спеціального повторення з української мови за темою: «Будова слова».

Про матеріал
узагальнити знання учнів про будову слова, формувати на їх основі необхідні уміння і навички;практикуватися у знаходженні закінчення, основи, корня, суфікса, префікса серед поданих спільнокореневих слів; виховувати любов до рідної української мови.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Урок спеціального повторення з української мови за темою:«Будова слова».

Номер слайду 2

І. Організаційний момент: Любі діти, доброго дня!Зичу праці і старання. А ще, друзі вам бажаю: Сил, натхнення на весь день!

Номер слайду 3

Перевірка домашнього завдання.— Прочитати опис свого домашнього улюбленця.

Номер слайду 4

2. Гра «Відгадай.»✵ Префікс — у слові підкова, корінь — у слові водичка, суфікс — у слові лісний, закінчення — у слові зелений. ✵ Корінь — у слові лісовий, суфікс — у слові снігова, закінчення — у слові блакитний.

Номер слайду 5

✵ Префікс — у слові політ, корінь — у слові посадка, суфікс і закінчення — у слові шибка. (Посадка)— Запишіть слова – відгадки і розберіть їх за будовою.

Номер слайду 6

VI. УЗАГАЛЬНЕННЯ Й СИСТЕМАТИЗАЦІЯ ОТРИМАНИХ ЗНАНЬ1. Творче списування.— Прочитайте слова. Спишіть, позначивши корінь. Додайте до кореня потрібні префікси й суфікси, щоб утворити нові слова. Утворені слова розберіть за будовою. Скористайтесь зразком розбору слів,

Номер слайду 7

3. Робота в групах .— Прочитайте текст, уставляючи пропущені букви. Перекажіть.— Яка тема тексту? Яка основна думка?— Спишіть перші три абзаци тексту, уставляючи пропущені букви. Позначте будову підкреслених слів.

Номер слайду 8

Ознайомлення з пам'яткою «Розбір слів за будовою»1) Зміни слово і визнач закінчення. Познач його умовним знаком.2) Знайди основу слова. Це частина слова без закінчення. Познач її умовним знаком.3) Добери до слова 2-3 споріднених, знайди спільну частину — корінь. Познач його умовним знаком.4) Назви префікс — частину слова, що стоїть перед коренем (якщо є). Познач його умовним знаком.5) Назви суфікс — частину слова, що стоїть після кореня (якщо є). Познач його умовним знаком.

Номер слайду 9

На зустрічі з діловими партнерами ми вирішили поставити усі крапки над і. Моєму товаришу не треба кидати гроші на вітер. У новій школі я почувала себе не в своїй тарілці. Ніхто його не тягнув за язик. Зверху восьмиповерхового будинку я бачила місто як на долоні. Ми зустрілися віч на віч. ЕщёРобота з фразеологізмами.

Номер слайду 10

- З яких частин складається слово?- Як визначити закінчення і основу?- Що називається коренем? - За допомогою чого утворюються нові слова?— Чим префікс відрізняється від суфікса? VI. ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ

Номер слайду 11

pptx
Додано
2 квітня 2021
Переглядів
1638
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку