Урок " Судинна система. Велике та мале коло кровообігу"

Про матеріал

Урок № 2 циклу "Кровообіг". Мета уроку розкрити особливості судинної системи людини, охарактеризувати велике та мале коло кровообігу, рух крові по судинах, сформувати в учнів практичні навички вимірювання частоти серцевих скорочень та артеріального тиску.

Перегляд файлу

Судинна система. Велике і мале коло кровообігу.
Рух крові по судинах. Практична робота № 2. Вимірювання частоти серцевих скорочень і артеріального тиску

Мета уроку: розкрити особливості будови судинної системи людини; охарактеризувати велике та мале коло кровообігу, рух крові по судинах; сформувати в учнів практичні навички вимірювання частоти серцевих скорочень і артеріального тиску

 розвиваюча: ; розвивати уміння учнів встановлювати причинно-наслідкові зв’язки на прикладі будови і функцій судин; формувати навички критичного мислення, аналізу, розвивати прктичні навички роботи з тонометром

 виховна: Виховувати бережливе ставлення до власного організму та оточуючих людей., повагу до людей , які мають проблеми з артеріальним тиском.

 Методи: словесні, наочні, частково-пошукові, проблемно-розвиваючі, робота в групах..

Обладнання  й матеріали: таблиці  «Кровообіг», « Будова серця» , « Еволюція кровоносної системи хребетних», модель серця..

Базові поняття й терміни:  велике коло кровообігу, мале коло кровобігу, артерії, артеріоли, вени, венули, капіляри.

Концепція уроку: Розглянути схему кровобігу людини , пояснити необхідність двох кіл кровообігу ( великого і малого), розповісти про основні типи кровоносних судин, що входять до кровоносної системи: артерії, вени й капіляри, описати особливості їх будови, показати як функції , що виконують різні типи судин, позначаються на особливостях будови цих судин..

Тип уроку: урок формування умінь та навичок.

1. Організаційний етап

Привітання учнів, перевірка їх готовності до уроку.

2. Перевірка домашнього завдання й актуалізація опорних знань учнів

1)-Індивідуальна робота за картками.

   2)Питанна для бесіди:

- Як розташоване серце в грудній порожнині?

-Яка будова стінок серця?

-Які відділи серця сполучаються між собою?

-Чому кров не повертається зі шлуночків у передсердя

3) Задача.

Визначити об’єм крові , який перекачує серце за добу, якщо відомо що серце людини скорочується70 разів за хвилину і при кожному скороченні викидається 150 см.куб. крові.

3 .Мотивація навчальної діяльності

Дуже важливим для людства було відкритя Вільяма Гарвея , англійського вченого і лікаря.Так як і відкриття Галілея, лекції з математики якого, він слухав, відкриття Гарвея було  подвигом. В 1628 році В.Гарвей випустив книгу  «Анатомічне дослідження про рух серця і крові у тварин». Коли був зроблений переклад цього твору на російську мову, великий фізіолог І.П. Павлов сказав , що праця Гарвея  це не тільки рідкісний плід його розуму але й подвиг його мужності.

В результаті він встановив, що серце являється двигуном крові. Кров по венах притікає до серця, а від серця відтікає по артеріям. Серце перекачує кров із артерій в вени. Гарвей прийшов до думки про проникнення крові через « пори тіла». Про можливість її повернення до  серця після здійснення повного кругообігу. В той час ще не був винайдений мікроскоп, і наука ще не знала про капіляри, відкриття Гарвея було науковим припущенням.про  існування капілярів, які були описані лише через 4 роки після його смерті професором Болонського університету Марчелло Мальпігі

Отже, сьогодні ми продовжуємо вивчати органи кровообігу організму людини.

Повідомлення теми уроку.

4. Засвоєння нового матеріалу

План пояснення нового матеріалу

1. Судинна система. Велике і мале коло кровообігу. (Робота в групах, самостійна робота з підручником, заповнення таблиці.)

2. Рух крові по судинах. (Пояснення вчителя, самостійна робота з підручником бесіда.)

Кровоносна система людини крім серця включає різні за розміром, діаметром, будовою та функціями кровоносні судини, по яких рухається кров.

Бесіда

   -Що таке система?

- З чого скдадається кровоносна система?

- Що утворюють судини кровоносної системи?

- Скільки кіл кровообігу характерно для ссавців? Назвіть їх.

Робота в групах(з підручником)

Схарактеризувати особливості будови та функції артерій.

Схарактеризувати особливості будови та функції вен.

— Схарактеризувати особливості будови та функції капілярів.

Результати  самостійної роботи групами

— Особливості будови та функції артерій

Артерії— це судини, по яких кров рухається в напрямі від серця. В артеріях кров рухається з великим тиском, який вони витримують завдяки будові своїх стінок. Стінки артерій складаються з трьох шарів: внутрішнього  (шар плоских клітин, які щільно прилягають одна до одної), середнього м’язового та зовнішнього сполучнотканинного. Середній шар — найтовщий, складається з кільцевих гладеньких м’язів.

— Особливості будови та функції вен

Вени — це судини, по яких кров надходить від органів тіла, рухається в напрямі до серця. Стінки вен складаються з таких шарів, як і артерії, хоча м’язовий шар у них менш розвинений і еластичних волокон мало. На відміну від артерій, усередині вен є кишенькові клапани, які під час руху крові в бік серця притискуються до стінок судин, а при зворотному русі крові розправляються й перегороджують їй шлях.

— Особливості будови та функції капілярів

Капіляри— це найтонші судини, які зв’язують дрібні артерії з найдрібнішими венами. Стінки капілярів складаються з одного шару плоских епітеліальних клітин, які дістали назву ендотелію. Через стінки капілярів відбувається обмін речовин між кров’ю та тканинами. Унаслідок того, що кров у капілярах перебуває під тиском і рухається повільно, в артеріальній її частині, вода й розчинені в ній поживні речовини просочуються в міжклітинну рідину. У венозній частині капілярів тиск крові зменшується, і міжклітинна рідина надходить знов у капіляри.

Розповідь вчителя

Кровообіг
Кровообігом називається рух крові по замкнених по­рожнинах серця і кровоносних судин. Він забезпечує рознесення крові по всьому тілу, яка тільки в русі може Виконувати свої функції. Рух крові в судинах відбуваєть­ся за рахунок діяльності серця. У людини є два кола кровообігу

.Велике коло кровообігу.


З лівого шлуночка насичена киснем кров іде в найбільшу артерію нашого тіла  - аорту. Тут починається велике коло кровообігу. Від аорти, біля самого виходу її з серця, відгалужуються вінцеві артерії, які, утворюючи коронарне (або серцеве) коло кровообігу, постачають кров'ю серцевий м'яз. Аорта утворює поблизу серця дугу (ліву) і йде вниз у грудну, а потім черевну порожнину.
Від дуги аорти відходять три великі артерії: плечого-ловний стовбур, який ділиться на праву загальну сонну артерію і праву підключичну артерію, ліва загальна сонна артерія і ліва підключична артерія. Ці судини несуть кров до голови, шиї і верхніх кінцівок.
У грудній і черевній порожнинах від аорти відходять дрібніші артерії до м'язів і шкіри тулуба, до внутрішніх органів.  На рівні 4-го поперекового хребця аорта  розпадається на дві великі артерії (праву і ліву загальні клубові), що йдуть до   нижніх   кінцівок. У кожному органі ар­терії   поділяються  на дедалі менші суди­ни (до артеріол), які переходять у густу капілярну сітку. Прохо­дячи по капілярах великого кола кровообі­гу,   кров   омиває   всі тканини, віддає їм кисень   і   при   цьому перетворюється з артеріальної   на   венозну.
Тут же кров віддає поживні речовини і насичується вуглекис­лим газом та продук­тами розпаду. З капі­лярів кров збирається у невеликі вени, спо­чатку дрібні, потім більші і, нарешті, у дві великі.   Вени   голови, шиї і верхніх кінцівок утворюють верхню по­рожнисту вену, а вени усіх інших чаетин тіла впадають у нижню по­рожнисту вену. Обид­ві  порожнисті вени впадають у праве пе­редсердя. Сюди ж від­криваються своїми от­ворами і вінцеві вени, що   несуть   кров   від стінки серця.


Мале коло кровоо­бігу  

 Починається в правому шлуночку, куди венозна кров надходить із право­го передсердя з правого шлуночка венозна кров потрап­ляє через венозний стовбур (який ділиться на дві легеневі артерії праву і ліву) в легені. Легеневі артерії розпада­ються в легенях на дедалі дрібніші артерії і переходять у капіляри Капіляри густо оплітають альвеолярні пухир­ці, куди надходить атмосферне повітря. У капілярах леге­нів венозна кров перетворюється на артеріальну. Від капілярів починаються дрібні вени, які зливаються і утворюють чотири легеневі вени, що впадають у ліве передсер­дя, а звідти в лівий шлуночок..
На відміну від артерій вени (за винятком порожнистих) мають кишенькові клапани, які перешкоджають зворотному руху крові.

По судинах великого та малого кіл кровообігу кров перетікає за 25 с (при пульсі 72 уд/хв).

Проблемне питання:

 -Чому кров рухається по судинах?

Розповідь учителя

Серце скорочується ритмічно, тому кров надходить у кровоносні судини порціями. Проте тече кров по кровоносних судинах безперервним потоком, що посилюється еластичністю стінок артерій і опором течії крові, який виникає в дрібних кровоносних судинах. Завдяки цьому опорові кров затримується у великих судинах і викликає розтягнення їхніх стінок. Розтягуються стінки артерій і при надходженні крові під тиском при скороченні шлуночків серця. Під час розслаблення серця кров із серця в артерії не надходить, стінки судин, що відрізняються еластичністю, при цьому звужуються й пропускають кров, забезпечуючи її рух по кровоносних судинах.

Згідно із законами фізики рідина рухається від ділянки з вищим тиском до ділянки з нижчим тиском.

Складання опорного конспекту за результатами обговорювання

Причини руху крові по судинах:

— ритмічна робота серця;

— різниця тисків у різних частинах кровоносної системи;

.

Розповідь учителя

Тиск крові в судинах неоднаковий у різні фази роботи серця. Під час скорочення серця він вищий — це максимальний (систолічний) тиск, під час розслаблення — мінімальний (діастолічний).

Складання опорної схеми

 

 

 

 

 

 

 

Розповідь учителя

Кров’яний тиск у людини вимірюють у плечовій артерії за допомогою тонометра. У нормі судини перебувають у стані деякого напруження — тонусу. При деяких захворюваннях тонус судини порушується. Коли збільшується тонус, судини звужуються. Тиск у кровоносній системі підвищується (гіпертонія). При цьому збільшується навантаження на серце. Понижений тиск — гіпотонія. У цьому разі порушується кровопостачання органів. Погіршуються умови їхньої роботи.

Складання опорної схеми

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Проблемне питання.

 Чи з однаковою швидкістю рухається кров по судинах?

Швидкість крові не скрізь однакова:

в аорті — 0,5 м/с;

у капілярах 0,51 мм/с;

— у венах при наближенні до серця — 0,2 м/с.

 

- Чому швидкість крові не однакова в різних судинах?

- Як забезпечується рух крові по венах?

У венах, які розташовані нижче від серця, рух крові утруднений, бо їй доводиться підніматись проти сили власної ваги.

Рухові крові по цих венах сприяють додаткові фактори:

- скорочення скелетних м’язів, які стискують розміщені в них вени;

- скорочення діафрагми, яка стискує черевні нутрощі та їхні вени

Запитання для опрацювання

 Що таке артеріальний пульс?

 Де можна визначити пульс?

 Що можна визначити за пульсом?

Артеріальний пульс ритмічні коливання стінки артеріальних судин, викликані підвищенням тиску в аорті під час скорочення серця (систоли). Пульс визначають у місцях, де великі артерії підходять близько до поверхні тіла внутрішній бік зап’ястя, на скронях, по боках шиї та ін. Кожне коливання відповідає скороченню серця. За пульсом можна визначити частоту серцевих скорочень за 1 хв.

Норма пульсу: підлітки 7285 уд/хв, дорослі — 6075 уд/хв.

 

 Пульс маленьких пташок — 200 уд/хв; у кішок — 130 уд/хв; у коня — 35 уд/хв; у слона — 25 уд/хв.

 

5. Самостійне застосування учнями знань у стандартних ситуаціях

-Виконання практичної частини роботи.

Практична робота № 2. Вимірювання частоти серцевих скорочень і артеріального тиску.

1) Інструктаж із техніки безпеки учнів, інструкція № ______.

2) Виконання практичної роботи (згідно з інструкційною карткою).

- Звіт про виконання роботи.

6. Узагальнення і закріплення знань

- Чому взуття солдат різних країн і різних часів мало високі та вузькі голенища?

 -Знайти пару     (Встановити відповідність між камерами серця і їх функціями)

Камера серця

 

А Праве передсердя

Б Правий шлуночок

В Ліве передсердя

Г Лівий шлуночок

1.Прийняття крові з малого кола кровообігу

2.Виштовхування венозної крові у шлуночок

3.Виштовхування крові у велике коло кровообігу

4.Виштовхування крові у мале коло кровообігу

5.Прийняття крові від легеневої  артерії.

 

           

 

 

6. Підсумки уроку. Рефлексія.

Вправа «Мікрофон»

1.На цьому уроці я дізнався…

2.Мені найбільше запам’яталось…

3.Мене вразило…

4.Найбільш цікавим для мене було…

5.Я для себе відкрив…

7. Домашнє завдання

Індивідуальні та творчі завдання.

 

 

 

 

 

Додаток.

Роздавальні картки на урок

Порівняльна характеристика великого і малого кола кровообігу

Запитання для порівняння

Велике коло кровообігу

Мале коло кровообігу

Де починається?

 

 

Де закінчується?

 

 

Як називаються судини, що належать до цього кола?

 

 

Де проходять капіляри?

 

 

Як змінюється склад крові?

 

 

 

docx
Додано
3 серпня 2018
Переглядів
4408
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку