Урок "Тарас Шевченко - художник"

Про матеріал
Презентація до уроку української літератури 9 клас з теми " Тарас Шевченко - художник" ч. 1. Для вчителів літератури.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ТАРАС ШЕВЧЕНКО – ХУДОЖНИК

Номер слайду 2

До академічний період Історичні композиції Усвідомлення причин власної неволі і неволі України Змалювання побуту рідної землі

Номер слайду 3

  Т. Шевченко народився в сім’ї кріпака, але цей фактор не зіграв негативної ролі в формуванні духовного світу митця. Під впливом незрівнянної природи українського лісостепу ріс Тарас, вбираючи в себе цю красу. Це проявилося і в його картинах, і в творах літератури.   Батько відчув велике майбутнє свого сина, тому не залишив йому спадщини. В заповіті він сказав, що Тарасові зі спадщини нічого не треба, бо буде він людиною неабиякою, з нього вийде або щось дуже добре, або велике ледащо.   У Тараса дуже рано виявилися здібності до малярства. Все він замалював крейдою і вуглинкою: стіни, лави, стіл. Одного разу Тарас намалював п’яного дяка, за що був ним покараний. Цкй випадок викликав у нього огиду до знущання однієї людини над іншою.   Маючи велике бажання стати художником, Тарас побував у трьох церковних малярів, але вони не виявили у нього таланту.  

Номер слайду 4

Остаточне незмінне рішення стати малляром проявилося в Т. Шевчнка, коли він поїхав з паном Енгельгардтом в Київ, де він оглянув Золоті ворота, Софіївський собор. Тарас прагнув нишком перемальовувати цю красу. Але у нього було мало часу. Супроводжуючи пана в Варшаві Т. Шевченко опинився в середовищі патріотично піднесених поляків і литовців, був очевидцем антиросійського повстання. Це стало поштовхом до руху, ціль якого – свобода.   Енгельгардт, бажаючи мати свого власного живописця, віддав Т. Шевченка в клас Товариства заохочування мистецтв. Старанний хлопець не пропускав жодної лекції. Ні сніг, ні завірюха не могли затримати Тараса вдома.   За наказом пана Енгельгардта Тарас писав портрети. Мене вразив талант і майстерність цього митця. Навчаючись перший рік в художних класах, він створив портрет «Голова жінки». Оглядаючи репродукцію цього полотна мені здається, що написав її художник, який давно цим займається. Тарас майстерно передав всі контури її обличчя. Але, нажаль, цю картину він писав в неволі, за наказом пана, якому належав.

Номер слайду 5

Голова жінки

Номер слайду 6

Смерть Сократа. Туш,пензель, перо. 1837 р

Номер слайду 7

Смерть Богдана Хмельницького Туш, пензель. Перо 1936-37 р

Номер слайду 8

Смерть Олега, князя древлянського. 1836 р.

Номер слайду 9

Історичний факт Ці роботи були настільки майстерними, що світило російського живопису, Карл Брюлов, не лише зробив що міг для викупу Шевченка з кріпацтва, а й узяв його до свого класу в Академії мистецтв.

Номер слайду 10

Портрет К.П.Брюллова Олівець. 1838р.

ppt
До підручника
Українська література 9 клас (Коваленко Л.Т., Бернадська Н.І.)
Додано
26 квітня 2021
Переглядів
443
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку