Урок "Технологія оздоблення виробів мозаїкою"

Про матеріал
Матеріали уроку призначені для учнів 8-х класів. У розробці описуються основні види мозаїки, які класифікуються за матеріалом, з якого виготовляються елементи мозаїки та способи їх виготовлення.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Технологія оздоблення виробів з мозаїки8 клас

Номер слайду 2

Види мозаїки:Існує кілька основних видів мозаїки, які класифікуються за матеріалом, з якого виготовляються елементи мозаїки, і за способом їхнього виготовлення. За матеріалом. Керамічна мозаїка - найпоширеніший вид мозаїки. Елементи керамічної мозаїки виготовляються з керамічної плитки різного розміру і форми. Керамічна мозаїка може бути одноколірна або кольорова. Скляна мозаїка - вид мозаїки, який використовується для створення яскравих і барвистих виробів. Елементи скляної мозаїки виготовляються з різнокольорового скла. Скляна мозаїка може бути прозорою, матовою або з малюнком. Кам'яна мозаїка - вид мозаїки, який використовується для створення міцних і довговічних виробів. Елементи кам'яної мозаїки виготовляються з різних порід каменю, таких як мармур, граніт, туф тощо. Кам'яна мозаїка може бути одноколірна або кольорова. Металева мозаїка - вид мозаїки, який використовується для створення виробів з вишуканим і витонченим виглядом. Елементи металевої мозаїки виготовляються з різних металів, таких як золото, срібло, мідь, бронза тощо. Металева мозаїка може бути одноколірна або кольорова. Дерев'яна мозаїка - вид мозаїки, який використовується для створення виробів з теплим і домашнім виглядом. Елементи дерев'яної мозаїки виготовляються з різних порід дерева, таких як дуб, ясен, горіх тощо. Дерев'яна мозаїка може бути одноколірна або кольорова. Перламутрова мозаїка - вид мозаїки, який використовується для створення виробів з ніжним і витонченим виглядом. Елементи перламутрової мозаїки виготовляються з перламутру натурального або штучного походження. Перламутрова мозаїка може бути одноколірна або кольорова.

Номер слайду 3

Керамічна мозаїка

Номер слайду 4

Скляна мозаїка

Номер слайду 5

Кам’яна мозаїка

Номер слайду 6

Металева мозаїка

Номер слайду 7

Дерев’яна мозаїка

Номер слайду 8

Перламутрова мозаїка

Номер слайду 9

Моза́їка (фр. mosaique, італ. італ. mosaiko, від лат. musivum, букв. присвячене музам; грец. μοΰσα — муза) — зображення чи візерунок, виконані з кольорових каменів, смальти, керамічних плиток, шпону та інших матеріалів.

Номер слайду 10

Антична мозаїка. Археологи стверджують, що знайдені в давньому Коринфі античні мозаїки були створені в кінці V століття до н.е. Матеріалом для них служила необроблена галька. Давні мозаїки зображували міфологічних істот, тварин і людей, картинки обрамлені геометричним або рослинним орнаментом, як правило, чорно-білим.

Номер слайду 11

Давньоримська мозаїка. Мозаїка давнього Риму – це вже не примітивні зображення тварин і міфічних істот, а вигадливі орнаменти, багатофігурні композиції та складні сцени полювання, танців, боїв тощо.

Номер слайду 12

Візантійська мозаїка. Найвищий розквіт мозаїчного мистецтва - епоха Візантійської імперії. Шедеври візантійської мозаїки відрізняють особлива витонченість, вишуканість, ясність і визначеність контурних ліній. Візантійському стилю притаманний золотий фон.

Номер слайду 13

Один із шедеврів візантійської мозаїки

Номер слайду 14

Мозаїка часів Київської русі Київські умільці досягли небувалої майстреності в сфері мозаїчної справи. Вони взяли настільки високу планку, що перевершили рівень майстрів Західної Європи! Ремісники навчились створювати мозаїчні смальти, що являли собою скляні прозорі, напівпрозорі (або так званого заглушеного скла) кубики або пластинки, палітра котрих перевершувала всі існуючі раніше. Віднині мозаїка Київської Русі стала зразком справжнього мистецтва для Заходу.

Номер слайду 15

Мозаїка сьогодніСьогодні мозаїка переживає друге народження. Все більшим і більшим попитом користуються мозаїчні картини і панно, які прикрашають стіни готелів, презентабельних ресторанів, виставкових залів, кафе, магазинів, нових будинків і квартир.

Номер слайду 16

Домашнє завдання: Описати історію виникнення «Візантійської мозаїки».

pptx
Додано
25 січня
Переглядів
240
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку