Урок "Технологія виготовлення м'якої іграшки"

Про матеріал

Розробка уроку з трудового навчання, що підходить для 5-6 класів згідно із новою програмою. Мета: ознайомити учнів з технологією виготовлення пласкої м`якої іграшки, історією та музеями іграшки; формувати вміння та навички виготовляти пласку іграшку; ознайомити з правилами безпечної праці, організації робочого місця й санітарно-гігієнічних вимог під час виготовлення швейного виробу ручним способом; використання інформаційно-комунікаційних технологій для розвитку життєвих компетентностей учнів.

Перегляд файлу

МОДУЛЬ: ВАРІАТИВНИЙ «ТЕХНОЛОГІЯ ВИГОТОВЛЕННЯ М’ЯКОЇ ІГРАШКИ»

ТЕМА УРОКУ: Технологія виготовлення пласкої іграшки.

МЕТА:

Навчальна: ознайомити учнів з технологією виготовлення пласкої  м`якої іграшки, історією та музеями іграшки;формування вмінь та навичок виготовляти пласку іграшку; ознайомити з  правилами безпечної праці, організації робочого місця й санітарно-гігієнічних вимог під час виготовлення швейного виробу ручним способом.

Розвивальна:  розвивати  моторику рук,  інтерес до рукоділля;  сприяти самостійному виконанню технології виготовлення пласкої іграшки, розвитку творчої фантазії, самостійності.

Виховна: виховувати почуття естетичного смаку;  акуратність і старанність під час робіт, дотримання правил безпечної праці, повагу до об’єктів ручної праці.

Профорієнтаційна: ознайомити учнів із особливостями професій щодо виготовлення дитячих іграшок, працівників музеїв.

МЕТОДИ НАВЧАННЯ: розповідь, бесіда;  віртуальна подорож, мультимедійна презентація; демонстрація прийомів роботи; спостереження; елементи ігрової діяльності; практична робота.

ТЕХНОЛОГІЯ: використання інформаційно-комунікаційних технологій для розвитку життєвих компетентностей учнів.

ОБ’ЄКТИ ПРАЦІ: мякі пласкі іграшки.

ОБЛАДНАННЯ, ІНСТРУМЕНТИ ТА  МАТЕРІАЛИ:

  • майстерня обслуговуючої праці;
  • обладнання: ПК, проектор;
  • інструменти: голка, ножиці, наперсток;
  • матеріали: лекала, підготовлені деталі іграшки, нитки;

ДИДАКТИЧНІ ЗАСОБИ: міні-підручник, робочий зошит, інструкційні картки, картки-схеми, дитячі малюнки; зразки об’єктів праці; відеоролики, відеофізкультхвилинка, мультимедійна презентація.

ТИП УРОКУ: комбінований .

Підготовча робота:

  • випереджувальне завдання – доповіді, малюнки учнів;
  • розкріювання деталей іграшки, оформлення деталі переда іграшки.

СТРУКТУРА УРОКУ

  1. Організаційний момент. Створення емоційного настрою………. 2 хв 
  2. Актуалізація знань і життєвого досвіду……………………….…...8 хв
  3. Мотивація навчальної діяльності…………………………………...2 хв
  4. Повідомлення теми, мети та завдань уроку…………………….….1 хв
  5. Вивчення нового матеріалу…………………………………………4 хв
  6. Практична робота «Технологія виготовлення пласкої іграшки»… 21 хв
  7. Підсумок уроку………………………………………………………  6 хв
  8. Прибирання робочого місця………………………………………… 1хв

ХІД УРОКУ

І. Організаційний момент. Створення емоційного настрою.

-  Доброго дня! Подивилися на мене,  усміхнулися усі:

Всі готові до роботи. Всі бадьорі. Молодці!

Я рада вітати вас на уроці трудового навчання, який буде незвичайний -  ми здійснимо віртуальну екскурсію та спробуємо дізнатися чи існують музеї м'якої іграшки , оскільки ми вивчаємо саме цей  варіативний модуль «Технологія виготовлення м'якої іграшки» .  А  що ви очікуєте від сьогоднішнього уроку? 

Запис на дошці:   На сьогоднішньому уроці я хочу:

дізнатися – … про музеї  іграшки; які матеріали та інструменти потрібні для виготовлення м`якої іграшки

зрозуміти – … як вони виготовляються своїми руками

навчитися  виготовляти м`яку іграшку; техніці розкрою іграшки

  •            У мене також є свої очікування, що ви сьогодні будете старанними, активними, проявите творчість і наполегливість. А в кінці уроку перевіримо, чи досягли ми разом поставленої мети. Супроводжувати нас протягом роботи будуть відоме українське прислів’я:        «Чим більше науки – тим розумніші руки»

 ІІ. Актуалізація опорних знань і життєвого досвіду.

- Чи доводилося вам бувати в музеї?...- У якому саме?... - Що ви там бачили? Розкажіть…

    Вивчаючи будь-який вид мистецтва, нам завжди цікаво дізнатися де вперше  воно зʼявилося , наскільки великими були досягнення людства саме у цьому виді рукоділля. Вам було задано випереджувальне завдання : відшукати таку інформацію.

 Учні: Історія іграшки — це історія часу, історія техніки, історія досягнень. Це дорослий світ у мініатюрі. Перші іграшки почали робити ще первісні люди. Тоді вони мали вигляд  кам'яних, глиняних або металевих фігурок, які виготовлялися з художньою і релігійною метою.   В  Україні були знайдені фігурки людини і коня, виконані з глини, які  датуються 4-3 тисячоліттям до нашої ери. У 16 столітті виникло ремесло з виготовлення ляльок на замовлення. Мяка іграшка – сама нова із всіх іграшок, їй трохи більше 100 років. Перші мякі іграшки з’явились на початку двадцятого століття в Німеччині. 

                + відео «Історія мягкой ігрушки Тедді…»    -   2.10 хв

 - З того часу розпочалась тріумфальна хода мякої іграшки світом.    

Давайте пригадаємо, що ми вивчали на попередніх уроках. Яке основне призначення будь-якої іграшки? … бути забавою для дитини, одночасно розвивати інтелект та привчати до певних практичних дій.

Робота в групах «Теоретичний пошук»:  швиденько пригадайте та запишіть на отриманих аркушах паперу:

  1.       Група: Які види іграшок ви знаєте? - Розвиваючі, Декоративні, Колекційні, Народні, Ритуальні, Ляльки для театральних вистав , іграшки-сувеніри.
  2.       Група: З яких конструкційних матеріалів вони виготовлені? – тканина, хутро, шкіра, стрічки, мереживо,ґудзики, намистини, нитки, наповнювач…
  3.       Група: Які інструменти використовуються ? - но­жиці, нитки, голки і шпильки, клей, пінцет, кілочок, наперсток, олівець

Учні протягом 30 сек виконують завдання, які вивішуються на дошку

Учні: Музеї –" храм муз ”- це науково-дослідні і науково-освітні заклади, які збирають, вивчають, зберігають і популяризують пам'ятки історії, матеріальної і духовної культури. Музеї бувають різні і серед них є музеї іграшок. Перший у світі Німецький музей іграшок було відкрито у 1901 році в Зонненберзі.  У Росії перший музей іграшок було відкрито в 1918 році у Москві.  В Україні діє понад 380 музеїв.  Державний музей іграшки у Києві  почав працювати з 1 січня 2005 року, хоча ідея створення була висунута ще в 1933 році . В колекції музею понад 15 тисяч експонатів.                          + відео «Національний музей іграшок»  2 хв

ІІІ.  Мотивація навчальної діяльності.

  -  На вашу думку, іграшки люблять тільки діти чи, можливо, і дорослі?... Чи завжди ви маєте змогу придбати іграшку, яка вам дуже сподобалася?...

-  Так, діти, не завжди. Бо, як правило, іграшки коштують недешево. Але є вірний вихід – навчитися виготовляти іграшки самостійно. Тому, опрацювавши тему «Технологія виготовлення мʼякої іграшки» ви зможете створювати їх практично безкоштовно.  А скажіть, будь ласка, навіщо нам ці знання і вміння, адже ви підростаєте і поступово надаєте перевагу іншим розвагам? …Так іграшка – це і гарний сувенір, і гарний подарунок, і елемент оздоблення інтерʼєру кімнати, і забава для менших братиків і сестричок. Дорослі також дарують один одному іграшки, часто авторські.                       + відео «Букети з плюшевих іграшок»  1 хв

ІV.  Повідомлення теми, мети та завдань уроку.  (слайд   )

   Вироби, які нас оточують – це корисні речі, які створюють затишок в оселі, полегшують працю, сприяють відпочинку, роблять нам гарний настрій. А якщо вони зроблені своїми руками, то оцінюються ще більше.  Саморобна іграшка набула останнім часом величезної популярності Сьогодні ми разом долучимось до мистецтва створення іграшки. Тема сьогоднішнього уроку: «Технологія виготовлення пласкої іграшки».                                     Запис теми у зошитах.

За цей час ми маємо ознайомитися із технологією виготовлення пласкої іграшки, навчимося виготовляти саме таку іграшку, працюючи при цьому обережно, швидко та охайно, дізнаємося дещо цікаве про світові музеї іграшок, будемо розвивати почуття прекрасного та виховувати працелюбність.

V. Вивчення нового матеріалу.

Розповідь вчителя.    М`яка іграшка – дитяча іграшка з хутра чи будь-якої іншої тканини, з середини наповнена будь-яким матеріалом (ватою, паралоном, синтепоном).   Мʼякі іграшки поділяються на пласкі і обʼємні.  

   Пласка іграшка складається з двох однакових деталей –  на одній деталі («перід») вишиваємо  очі, ротик і носик, другу називаємо «спинкою».

   Об’ємна м’яка іграшка більш складна у виконанні, бо складається з багатьох об’ємних частин; але така іграшка більш  точно відтворює фігуру людини чи тварини, частини тіла іграшки можуть бути рухомими. Об’ємну іграшку можна розглядати з усіх сторін.

Демонстрація:     Давайте розглянемо нашу невеличку виставку.  Які це будуть іграшки: плоскі чи об’ємні?    Учні називають іграшки із запропонованих

    Ми вже з вами нагадали які інструменти та матеріали необхідні для виготовлення м`якої іграшки.  (схеми групової роботи учнів, що висять на дошці)

    Тепер давайте пригадаємо ручні шви, які ми можемо використовувати  для  пошиття м’якої іграшки та  їх призначення:

Ручні шви

Постійного призначення

Тимчасові

Назад голку

Через край

Петельний

Уперед голку

Зшивання

деталей виробу

Обметування

 зрізів

 

Обметування зрізів, зшивання

деталей з хутра

Зметування

деталей виробу

Нагадаємо послідовність виготовлення мякої іграшки:      (слайд   )

  1.     Виготовлення викрійки (шаблона).
  2.     Розкрій деталей іграшки.
  3.     З`єднання деталей іграшки.
  4.     Остаточна обробка іграшки.

  Вчитель демонструє учням фотомайстер клас виготовлення м’якої іграшки,  пояснює необхідні дії. В ході обговорення слайдів учні з’ясовують послідовність дій.

VІ. Практична робота «Технологія виготовлення пласкої іграшки». (слайд  )

- Сьогодні ми з вами виготовляємо найпростішу пласку мяку  іграшку, до якої ми на минулому уроці викроїли деталі.

Перед тим як приступити до практичної роботи ми повинні пригадати правила безпечної праці і санітарно-гігієнічні вимоги під час виконання ручних швейних робіт. Зробимо це за допомогою гри «Таємне запитання». Кожен  з вас повинен відповісти на те запитання, яке прикріплене до спинки вашого стільчика.

Запитання:

  1. Як треба сидіти при шитті і вишиванні?

     Сидіти прямо,не сутулячись,спираючись на спинку стільця .

  1.  З якого боку повинно падати світло?

Під час вишивання правою рукою світло повинно падати  зліва на робоче місце.

  1. Через який час потрібно робити перерву? Для чого?

Через кожну годину вишивання чи шиття необхідно робити відпочинок для очей на 5-10 хвилин.

  1. Як мають виглядати якісні голки та булавки?

Гострі, рівні, неіржаві.

  1. Де можна зберігати голки та шпильки?

У гольниці, в подушечці для голок, на магніті; категорично забороняється у маленьких мяких іграшках.

  1. Що не можна робити з голкою?

Не підносити голку близько до обличчя,не залишати голку без нитки, не вколювати її в одяг, меблі штори і т. д

  1. Як правильно зберігати ножиці під час роботи?

Із зімкнутими лезами, кільцями до себе, справа (зліва для шульги) на відстані від краю стола, щоб випадково не впали.

  1. Як правильно передавати ножиці? Продемонструйте.

Кільцями вперед, тримаючи пальцями  за зімкнуті леза.

  1. Як відміряти оптимальну довжину нитки для ручного шиття?Продемонструйте. Тримаючи двома пальцями за кінчик, обвести нитку кругом ліктя знову до пальців.
  2.  На якій відстані  від очей слід тримати виріб, виконуючи роботу?

25-30 см.

  1. Чого дотримуватись на робочому столі?

На робочому столі слід дотримуватись чистоти і порядку.

Таким чином під час гри, ми з вами повторили правила безпечної праці та санітарно-гігієнічні вимоги під час виконання ручних швейних робіт.

Фізкультхвилинка

1) Зміст завдання: Виготовлення пласкої іграшки.

- А зараз перевірте, будь ласка, один одного на підготовку до уроку: наявність інструментів та матеріалів, розташування їх на робочому місці.  (робота в парах)

2) Вступний інструктаж: Звертання уваги на технологічну послідовність виготовлення пласкої іграшки, акцентування уваги на найбільш поширені помилки, нагадування про дотримання правил ТБ.

3) Поточний інструктаж: Контроль якості виконуваних робіт, аналіз недоліків у роботі і шляхів їхнього усунення.

   Учитель контролює правильність виконання роботи та дотримання учнями правил безпеки праці, надає консультацію та практичну допомогу, збирає інформацію для оцінювання роботи учнів.

Інструкційна картка  «Послідовність виготовлення пласкої м`якої іграшки»

№з/п

Назва дії

Умови виконання

Зображення

1

Складіть дві деталі лицьовим боком зовні, виворітним всередину. Порівняйте зрізи та заколіть шпильками.

Шпильки заколюйте через обидва шари тканини, поперек шва.

Урок 3. Технологія виготовлення плоскої м’якої іграшки 2

2

Зметайте деталі, залишаючи незашитим отвір для вивертання виробу. Отвір залишайте у непомітному місці іграшки. Вийміть  з виробу шпильки.

Шов «уперед голку», тимчасове з’єднання.

Урок 3. Технологія виготовлення плоскої м’якої іграшки 3

3

Зшийте  деталі, залишаючи незашитим отвір для вивертання виробу.

Шов «петельний», постійне з’єднання.

4

Видаліть нитки  наметування.

 

Урок 3. Технологія виготовлення плоскої м’якої іграшки 4

5

Наповніть тулуб іграшки синтепоном, починаючи з вушок, лапок.

 

6

Акуратно зашийте залишений отвір.

Шов «петельний», постійне з’єднання.

Урок 3. Технологія виготовлення плоскої м’якої іграшки 5

8

Вдягніть іграшку, доповніть образ аксесуарами.

 

Урок 3. Технологія виготовлення плоскої м’якої іграшки 6

+ відео релакс для очей

   - Зміст праці кравця: Людина, яка займається процесом викроювання та зшивання виробу, називається кравець. Кравець працює в приміщенні, робоча поза - сидячи чи стоячи. Працює в умовах шуму і вібрації від працюючого устаткування, забруднення повітря водяними парами і часточками текстильних волокон. Навантаження на очі. Висока імовірність травматизму. Займається виготовленням швейних виробів (верхнього одягу, легких суконь, білизни, трикотажних виробів) індивідуальним методом. Робочі операції кравця, освоєні в процесі виготовлення одягу, підрозділяються на ручні, машинні і волого-теплові.

4) Заключний інструктаж:  Короткий аналіз виконаної роботи, акцентування уваги на організацію робочого місця – своєчасне його прибирання, догляд за інструментами після роботи.

5) Організація взаємоконтролю учнів: Учитель пропонує учням у групах, обмінятися роботами, прокоментувати результати роботи.

6) Підбиття підсумків практичної роботи:

  • демонстрація кращих робіт;
  • аналіз недоліків у роботах і шляхи їх усунення;
  • оцінювання виконання практичної роботи та роботи на уроці в цілому.

VІІ. Підсумок уроку

  Рефлексія - вправа "Незакінчене речення".

  • Прийшов час перевірити чи досягли ми очікуваних результатів:

Запис на дошці:   На сьогоднішньому  уроці  я :

  • дізнався – …
  • зрозумів – …
  • навчився  
  • було цікаво
  • було важко
  • тепер я можу
  • мені захотілось
  • я спробую

 Завдання додому:

  • опрацювати технологію виготовлення пласкої іграшки;
  • виконати оздоблення іграшки;
  • провести дослідження по музеях іграшки в Україні.

+ відео «Музей мішки в Паттайє»  1 хв (з 0:30- по 1:33)

-  Шиття м`яких іграшок – це дуже цікаве заняття, воно може з часом стати, для вас улюбленим хобі. Бажаю вам творчості та успіхів у створенні майбутніх шедеврів! Можливо саме ви створити колись музей  іграшки на Вінниччині!

 

VІІІ. Прибирання робочого місця

 

 

 

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Ляшенко Світлана Анатоліївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
doc
Додано
26 липня 2018
Переглядів
20401
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку