Урок "Технологія виготовлення виробу. Виготовлення предмету проектування. "

Про матеріал
П'яльці - затребуваний інструмент, який використовується при вишивці. Незалежно від того, яким типом вишивки ви працюєте (хрест або гладь), використання п'ялець допоможе Вам уберегти матеріали основи. Використання п'яльці полегшить і забезпечить акуратну вишивку картини.
Перегляд файлу

Урок

Тема: Технологія виготовлення виробу. Виготовлення предмету проектування.

Мета уроку:

- ознайомити учнів з правилами використання додаткових аксесуарів для вишивки; - навчити використовувати додаткові аксесуари;

 - розвивати образне мислення, увагу, фантазію, кмітливість, асоціативну пам'ять, естетичний смак;

- виховувати організованість у роботі та відповідальність за свої дії.

Тип уроку: комбінований

Хід уроку

І. Організація учнів.

  • Перевірка наявності учнів, підготовленості їх до уроку, наявності робочого одягу.
  • Створення позитивного емоційного настрою учнів.

 

ІІ. Актуалізація опорних знань.

  • Які правила поводження у кабінеті ви знаєте?
  • Які інструменти та матеріали нам потрібно для роботи?
  • Як ми розмічаємо тканину до початку роботи?
  • Як можна перенести малюнок з паперу на тканину?
  • Звідки ми починаємо нашу вишивку?
  • В скільки складень нитки ми повинні вишивати?

 

ІІІ. Мотивація навчальної діяльності

Всі ми з вами уже розпочали роботу над власними виробами, а дехно вже навіть і дійшов до середини роботи. Чи всім вам зручно було вишивати тримаючи тканину в руках без натягу? (підводжу підсумки висловлювань учнів) Так дійсно вишивка на руках не дуже зручна. Що на вашу думку ми можемо зробити для того щоб покращити умови своєї роботи? Так правильно! І сьогодні ми з вами будемо працювати і будемо намагатися покращити і модернізувати нашу роботу.

 

IV. Оголошення теми і мети уроку (запис на дошці та за потреби в зошити)

 

V. Вивчення нового матеріалу

 Проводжу знайомство учнів з різними рамами та п’яльцями з одночасним поясненням принципу їхньої роботи та одночасною демонстрацією

 П'яльці - затребуваний інструмент, який використовується при вишивці. Незалежно від того, яким типом вишивки ви працюєте (хрест або гладь), використання п'ялець допоможе Вам уберегти матеріали основи. Використання п'яльці полегшить і забезпечить акуратну вишивку картини. При використанні п'ялець добре проглядаються гаптовані поверхні, п'яльці добре утримувати в руках, а використовуючи верстат можна звільнити руки. Дуже часто умільці віддають перевагу вишиванню без використання п'ялець: в такий спосіб стібок виконується в один рух, а не в два. Це напевно єдина перевага вишивання без п'ялець, але в той же час необхідно постійно відслідковувати процес вишивки, щоб вона не стяглася.

 Зараз випускаються пяльци різних форм (квадрат, овал, коло), за способом використання їх можна розділити на крісельні, гобеленові, п'яльці рамки і верстати - їх виготовляють різноманітних розмірів і форм:
- круглі п'яльці - найбільш поширений тип пялец. Круглі п'яльці випускаються з кріпленням, так і без нього (перший варіант більш надійний і зручний для вишивки). Розміри змінюються як по діаметру так і товщині. Діаметр може бути від 30 (тридцяти) см до 35 (тридцяти п'яти) см, а товщина обруча від 7 (семи) мм до 25 (двадцяти п'яти) мм. Діаметр круглих п'ялець потрібно вибирати відповідно до розмірів гаптованій схеми, товщина обруча підбирається за принципом, зручно або незручно утримувати пяльци в руках. П'яльці круглої форми виробляють з різних пластмасових мас, і типом дерев рідше з металів. Умільці зі стажем стверджують, що дерев'яні п'яльці більш зручні при вишиванні і більш безпечні для тканин;  

-овальні (квадратні) пяльці - цей тип пялец зроблений за таким же принципом що і круглі, єдина різниця лише в формі самих пялец. Цей тип пялец так само як і попередні потрібно вибирати за розміром і за формою майбутньої вишивки. В принципі форма пялец є особистий вибір рукодільниць;

- п'яльці верстати - конструктивно складніше і займають більше простору, в порівнянні з простими п'яльцями. У верстатів для вишивки є велика кількість переваг в порівнянні з простими п'яльцями. Верстати пяльци, зазвичай розміщуються на поверхні столу, крісла (дивана) або ж на підлозі (настільні, диванні або підлогові верстати) і все на 100% роблять руки вільними під час вишивання. Верстати використовуються для вишивання великих картин. Верстати дають можливість мінімізувати виникнення перекосів при вишивці. Використовуючи верстати можна вишивати на великих відрізах тканин без ризику виникнення деформації полотна. У такого типу пялец є різні варіанти кріплення канви для вишивки. У продажу можна знайти пяльци квадратної і круглої форми;

- гобеленові рамки - гобеленова рама це прямокутник з дерева, на якому тканину для вишивки кріпиться внизу і верху (боки не кріпляться). Тканини для вишивки кріпляться до рами пришиванням (відрізи тканини прикріплені вгорі і внизу рами) або кріпляться кліпсами (пластмасові затискачі). В процесі вишивки канву можна прокручівать.Верх і низ рами рухливі і прокручуються;  

-п'яльці-рамки - цей тип пялец поєднав в собі пяльци різних форм для готової вишивки: коло, овал або прямокутник. Цей тип пялец має петлю, використовуючи яку можна повісити вишиту картину на стіну з цими п'яльцями.

На що потрібно звертати увагу купуючи і вишиваючи на п'яльцях?

1. Незалежно від типу матеріалу, п'яльці повинні завжди бути якісно по шліфовані і відполіровані, не допускаються будь-які шорсткості (може привести до пошкодження тканини).
2. Купуючи пяльци з кріпильним механізмом необхідно перевірити як працює цей механізм. Фіксуючий механізм повинен бути не надто тугим, але в той же час повинен надійно фіксувати пяльци.
3. Краще купувати нефарбовані пяльци - це гарантує чистоту тканини, на якій вишивається малюнок.
4. Щоб канва краще утримувалася на дерев'яних пяльцах, треба обмотати їх стрічкою з шовку.
5. У перервах роботи над вишивкою необхідно її зняти з п'ялець - це зменшить ймовірність виникнення заломів на тканині.
6. Дерев'яні п'яльці необхідно захищати від вологи, різких змін температури, також не можна надовго залишати під сонцем.

VІ. Практична робота

Робота в групах.

Роздаю на групу п’яльці та тканину і даю завдання заправити тканину і записати в зошит переваги та недоліки п’ялець потім міняємося п’яльцями.

6.1. Вступний інструктаж

Проводжу інструктаж про правила поведінки з певними видами матеріалів, розповідаю про техніку безпеки.

6.2. Поточний інструктаж

Слідкую за потреби за дотриманням правил техніки безпеки, проводжу поточні групові та індивідуальні інструктажі.

6.3. Заключний інструктаж

Підводжу підсумки практичної роботи, вказую на недоліки та найкраще виконання.

 

VІІІ. Підсумок уроку.

 Чи сподобалося вам працювати на сьогоднішньому уроці?

 Які проблеми у вас виникли?

 Що нового дізналися?

Де Вам знадобиться сьогоднішня інформація?

 

VІІІ. Домашнє завдання.

 Продовжити вишивання виробу та підрахувати кількість виконаних хрестиків та бісерин.

 

IX. Прибирання робочих місць

 

 

docx
Додано
27 грудня 2021
Переглядів
747
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку