Урок «Ти відповідальний за своє життя» (Правова відповідальність неповнолітніх за вживання наркотичних засобів та психотропних речовин)

Про матеріал
Проблемний діалог «Ти відповідальний за своє життя» (Правова відповідальність неповнолітніх за вживання наркотичних засобів та психотропних речовин)
Перегляд файлу

Тема: «Ти відповідальний за своє життя» (Правова відповідальність неповнолітніх за вживання  наркотичних засобів та психотропних речовин)

 

 

Мета:  визначити міру кримінальної відповідальності неповнолітніх за вживання  наркотичних засобів та психотропних речовин; з'ясувати суть понять: наркотичні засоби, психотропні речовини, прекурсори, аналоги; оцінювати причини зростання підліткової злочинності та їх наслідки в Україні у сфері пов'язаній з незаконним обігом наркотичних засо­бів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів, отруйних і сильнодіючих речовин; формувати в учнів шанобливе ставлення до закону; виховувати почуття відповідальності за  свої дії.

Тип заходу: проблемний діалог

Обладнання: Конституція України, Криміналь­ний кодекс України.

 

Результат пошуку зображень за запитом "картинка наркотики і неповнолітні"

Хід заходу

 

 

 

І. Організаційний момент

ІІ. Мотивація навчально-виховної діяльності      Злочини у сфері обігу наркотичних засобів, психотропних ре­човин, їх аналогів або прекурсорів та інші злочини проти здо­ров'я населення — це передбачені розділом XIII Особливої ча­стини КК України суспільно небезпечні, винні діяння, які по­сягають на безпеку невизначеного кола осіб, здоров'ю яких за­подіюється або створюється небезпека заподіяння шкоди у результаті незаконного обігу наркотичних засобів, психотроп­них речовин, їх аналогів та прекурсорів, отруйних, сильнодію­чих речовин і одурманюючих засобів, біологічних агентів і то­ксинів, радіоактивно забрудненої продукції, а також від поши­рення епідемій.                                                                       Злочини у сфері незаконного обігу наркотиків останні роки впевнено займають друге місце за поширеністю в Україні серед усіх видів злочинів (зокрема, виходячи зі статистики по кількості засуджених осіб). Більш «популярні» тільки злочини проти власності.                                                                                                                                                                                      Більше 12 000 осіб щорічно визнаються винним у вчиненні злочинів, пов’язаних з незаконним обігом наркотиків. Левова частка злочинів цього виду складають дії щодо виготовлення, придбання та зберігання наркотичних засобі та психотропних речовин без мети збуту.

ІІІ. Основна частина заходу

Словник             Наркотичні засоби – включені до Переліку речовини природного або синтетичного походження, препарати, рослини, які становлять небезпеку для здоров’я населення у разі зловживання ними;                                                                                                                Психотропні речовини – включені до Переліку речовини природного або синтетичного походження, препарати, природні матеріали, які здатні викликати стан залежності та чинити депресивний або стимулювальний вплив на центральну нервову систему або викликати порушення сприйняття, або емоцій, або мислення, або поведінки і становлять небезпеку для здоров’я населення у разі зловживання ними;              Прекурсори – речовини та їх солі, що використовуються при виробництві, виготовленні наркотичних засобів і психотропних речовин, включених до Переліку;              Аналоги наркотичних засобів і психотропних речовин заборонені до обігу в Україні речовини природного або синтетичного походження, не включені до Переліку, хімічна структура і властивості яких подібні з хімічною структурою і властивостями наркотичних засобів і психотропних речовин, психоактивну дію яких ці речовини відтворюють.                                                                                                                                                          Злочини даної групи поділяються на види:

  1. злочини, пов'язані з незаконним обігом наркотичних засо­бів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів, от­руйних і сильнодіючих речовин (ст.ст. 305—307, 309—311, 320, 321);
  2. злочини, пов'язані з незаконним заволодінням наркотични­ ми засобами, психотропними речовинами, їх аналогами, прекурсорами, а також обладнанням, призначеним для їх виготовлення (ст.ст. 308, 312, 313, 318, 319);
  3. злочини, пов'язані з незаконним вживанням наркотичних, психотропних речовин, їх аналогів і одурманюючих засо­ бів, а також допінгу (ст. 314—317, 322—324);
  4. інші злочини проти здоров'я населення (ст.ст. 325—327).

Бесіда                           1. За які дії з наркотичними засобами та психотропними речовинами настає відповідальність та покарання?                                                                                                  Стаття 309 Кримінального кодексу України передбачає відповідальність за наступні незаконні дії з наркотиками та психотропами, якщо вони були здійсненні без мети збуту:

1) виробництво (дії щодо виготовлення з використання спеціального обладнання, механізмів, пристроїв, які передбачають можливість їх здійснення у систематичному, постійному, промисловому порядку);

2) виготовлення (будь-які дії, внаслідок яких отримується наркотик чи психотроп, – переробка, змішування, висушування, відокремлення макової соломи чи листків від коноплі, отримання опію з рослин маку, рафінування, екстракція тощо);

3) придбання (будь-які дії, після яких особа набуває наркотик чи психотроп: купівля, знайдення, отримання в результаті обміну, подарунку чи оплати тощо); 

4) зберігання (перебування наркотичних засобів чи психотропних речовин у володінні особи незалежно від тривалості такого перебування: тримання при собі в руках, одязі чи сумці, а також зберігання вдома, в гаражі, у іншому приміщенні чи сховищі);

5) перевезення (переміщенні наркотиків з однієї географічної точки в іншу в межах території України з використанням будь-якого виду транспорту: поїзду, автомобіля, автобусу, літака, громадського транспорту тощо);

6) пересилання (переміщення наркотиків в межах України шляхом відправлення поштою, в якості багажу, з використанням кур’єрських служб).

 За вказані вище дії, проте здійснені з метою збуту (до якого відноситься не лише продаж, а й, наприклад, безоплатна передача (дарунок) іншій особі) відповідальність передбачена іншою статтею Кримінального кодексу України (ст.307). Покарання за такі дії значно більш суворе.

 Окремо слід зазначити, що Кримінальним кодексом України передбачена відповідальність не лише за зберігання чи збут, а й за інші дії, пов’язані з незаконним обігом вказаних речовин: контрабанду; викрадення; посів або вирощування снотворного маку чи конопель у певній кількості; незаконні дії з прекурсорами; незаконне введення в організм іншої людини; схиляння до вживання; публічне вживання; організацію або утримання місць для незаконного вживання чи виготовлення тощо (ст.ст.305-322 КК).                                                                                                                              2. За які наркотики чи психотропні речовини передбачена відповідальність та покарання?

Кримінальна відповідальність передбачена за обіг:

1) наркотичних засобів (наприклад, канабіс (подрібнена конопля, марихуана), героїн, кокаїн, опій, макова соломка, трамадол, метадон тощо);

2) психотропних речовин (наприклад, ЛСД, мескалін, метамфетамін, фен, інші амфетаміни тощо);

3) аналогів наркотичних засобів та психотропних речовин (маються на увазі заборонені речовини природного чи синтетичного походження, які не включені до переліку наркотичних засобів і психотропних речовин, проте властивості яких подібні властивостям останніх).

Поняття вказаних речовин в загальній формі описані в Законі України «Про обіг в Україні наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів і прекурсорів». Повний перелік заборонених наркотиків та психотропів затверджено постановою Кабінету Міністрів України №770 від 06.05.2000 р.

У кожному конкретному випадку для визначення чи є вилучена речовина наркотичним засобом чи психотропом призначається та проводиться відповідна експертиза.                                                                                                                                                                                                    3. За який розмір (вагу, об’єм) наркотиків чи психотропних речовин передбачена відповідальність та покарання?

Кримінальна відповідальність за дії з наркотиками та психотропами настає лише у випадку, коли їх розмір перевищує певне значення (є більшою, ніж «невеликий розмір»).

Для різних речовин ці розміри є індивідуальними і вони визначаються згідно з таблицями, затвердженими наказом Міністерства охорони здоров’я України №188 від 01.08.2000 р. 

Для прикладу, невеликим розміром (тобто випадком, коли кримінальна відповідальність не настає) для наступних речовин є:

- канабіс (марихуана) –  до 5 грам,

- героїн – до 0,005 грам,

- опій ацетильований – до 0,005 грам,

- кокаїн – до 0,02 грам,

- макова соломка - до 50 грам,

- ЛСД - до 0,00001 грам, - метамфетамін(первитин) – до 0,15 грам,

- «екстезі» (МДМА або 3,4-метилендіоксиметамфетамін) – до 0,15 грам.

Слід мати на увазі, що розміри наркотичних засобів рослинного походження, та речовин виготовлених у вигляді витяжок, екстрактів, відварів чи інших рідин, визначаються у перерахунку на суху речовину (тобто значення має не загальний обсяг рідини, а скільки в цій рідині наркотичної речовини). Визначення розміру здійснюється під час проведення експертизи.

Якщо ж розмір вилученого наркотику чи психотропу не перевищує визначеного у вказаних таблицях значення «невеликого розміру», відповідні дії не є злочином, а кваліфікуються як адміністративне правопорушення, за які настає адміністративна відповідальність, передбачена ст.44 Кодексу України про адміністративні правопорушення.                                                                                                                                                                                      4. Яке покарання за виготовлення, купівлю та зберігання наркотиків чи психотропних речовин?

Якщо мали місце зберігання та інші дії без мети збуту щодо наркотиків чи психотропів у невеликому розмірі настає адміністративна відповідальність, яка передбачає накладення штрафу від 340 до 425 гривень (20-25 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян), громадські роботи від 20 до 60 годин або адміністративний арешт на строк до 15 діб.

 У випадку ж притягнення до кримінальної відповідальності за такі дії може бути призначено покарання від штрафу в розмірі 850 – 1700 гривень (50-100  неоподатковуваних мінімумів доходів громадян) до позбавленням волі на 3 роки.

Частинами другою та третьою статті 309 КК України передбачені більш суворі покарання за такі дії (аж до 5 та 8 років позбавлення волі відповідно), якщо вони були здійсненні повторно; за попередньою змовою групою осіб; особою, яка раніше вчинила злочин, пов'язаний з незаконним обігом наркотиків; якщо предметом таких дій були речовини у великих розмірах, а також, якщо такі дії були вчинені із залученням неповнолітнього або якщо предметом таких дій були речовини в особливо великих розмірах.                                                                                                                                            Великий та особливо великий розмір наркотичних засобів, психотропних речовин та їх аналогів визнається таким згідно з зазначеними вище таблицями, затвердженими наказом МОЗ (наприклад, для канабісу (подрібнена конопля або марихуана) великим розміром вважається розмір від 0,5 до 2,5 кг., а особливо великим – більше 2,5 кг.).

  Як до кримінальної, так і до адміністративної відповідальності за вказані дії може бути притягнуто особу, якій виповнилося 16 років.

   Слід зазначити, що законодавством передбачені випадки, коли особа може бути звільнена від відповідальності за дії з наркотиками без мети збуту. Так, відповідно до ч.2 ст.44 КпАП України особа, що добровільно здала наркотичні засоби або психотропні речовини, які були у неї в невеликих розмірах, звільняється від адміністративної відповідальності. Відповідно до ч.4 ст.309 КК України особа, яка добровільно звернулася до лікувального закладу і розпочала лікування від наркоманії, звільняється від кримінальної відповідальності за дії, які стосуються незаконного обігу наркотиків без мети збуту і не обтяжені додатковими кваліфікуючими ознаками (тобто за дії, передбачені ч.1 ст.309).                                                                      5. Яке покарання за вчинення злочинів, пов'язаних з незаконним вживанням наркотичних, психотропних речовин, їх аналогів і одурма­нюючих засобів, а також допінгу?                                                                                                                                                          Незаконне введення в організм наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів (ст. 314).  Покарання за злочин: за ч. 1 ст. 314 — позбавлення волі на строк від двох до п'яти років; за ч. 2 ст. 314 — позбавлення волі на строк від трьох до десяти років; за ч. З ст. 314 — позбавлення волі на строк від п'яти до дванадцяти років.                                                                                                                                                                                                    Схиляння до вживання наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів (ст. 315).  Покарання за злочин: за ч. 1 ст. 315 — обмеження волі на строк до п'яти років або позбавлення волі на строк від двох до п'яти років; за ч. 2 ст. 315 — позбавлення волі на строк від п'яти до дванадцяти років                                                        Незаконне публічне вживання наркотичних засобів (ст. 316). Покарання за злочин: за ч. 1 ст. 316 — обмеження волі на строк до чотирьох років або позбавлення волі на строк до трьох років; за ч. 2 ст. 316 — позбавлення волі на строк від трьох до п'яти років.                                                                                                                                                                        Організація або утримання місць для незаконного вживання, виробництва чи виготовлення наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів (ст. 317).
Покарання за злочин: за ч. 1 ст. 317 — позбавлення волі на строк від трьох до п'яти років; за ч. 2 ст. 317 — позбавлення волі на строк від п'яти до дванадцяти років з конфіскацією майна.                                                                                                                                            Незаконна організація або утримання місць для вживання одурманюючих засобів (ст. 322). Покарання за злочин: за ст. 322 — штраф від п'ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або позбавлення волі на строк до трьох років.                                                                                                                                                          Спонукання неповнолітніх до застосування допінгу (ст. 323). Покарання за злочин: за ч. 1 ст. 323 — штраф до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або позбавлення права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років; за ч. 2 ст. 323 — позбавлення волі на строк до двох років; за ч. З ст. 323 — позбавлення волі на строк до п'яти років.                                          Схиляння неповнолітніх до вживання одурманюючих засобів (ст. 324). Покарання за злочин: за ст. 324 — обмеження волі на строк до трьох років або позбавлення волі на той самий строк.                                                                                                                               Як бачимо, зазначена стаття Кримінального кодексу не використовує термін “вживання” наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів. Однак це не означає, що особа котра вживає наркотичні засоби не підпадає під цю статтю. Адже процес вживання наркотиків неможливий без виготовлення, придбання або перевезення таких засобів. Не виключається випадок, коли зазначена особа крім цього здійснює дії щодо зберігання зазначених речовин.                                                                                    6. Який вплив на організм має вживання наркотичних, психотропних речовин, їх аналогів, одурма­нюючих засобів, а також допінгу. До яких наслідків можуть призвести зазначені дії?                                                                                                                Вживання наркотичних речовин найчастіше починається з „цікавості”, після порад та умовлянь когось із знайомих „спробувати”. Відмова викликає насмішки та докори більш бувалих товаришів, звинувачення в недостачі мужності. З міркувань хибної гордості, подавляючи у собі природне для людини почуття самозбереження, підліток, не наділений в достатній мірі волевими якостями, приймає наркотик, що в перший раз виявляється уже роковим. Справа у тому, що усі наркотичні препарати, які приймаються з метою одурманювання, є сильнодіючими речовинами, вживання яких призводить до трагічних наслідків. Проілюструємо вищезазначене прикладом з практики.                                                                                                                                                                                      Сергій К., 16 років, учень одного з технікумів. Після конфлікту з батьками для того, „щоб їх провчити, не прийшов ночувати додому, а залишився у знайомого, з яким раніше не спілкувався („він старший за мене, просто жили на одній вулиці, а його батьки були у від’їзді”). Віктор (так звали знайомого) запропонував Сергію разом з ним випити якісь таблетки. Сергій спочатку відмовився, але потім, з цікавості, погодився спробувати. Після вживання таблеток відчув себе погано. Була рвота, почалось головокружіння, відчував, що в очах різало. Спогади про це майже не збереглися. „Було страшно, пам’ятаю, що ще пив пігулки, кудись ішли, хтось мене бив”. На світанку Сергій був підібраний  робочими на залізничній станції в непритомному стані. В нього була поламана рука, все тіло було у синяках. Три доби лікарі реанімаційного відділення боролись за життя Сергія, настільки сильним було наркотичне отруєння. Живим він залишився, але повноцінною людиною ніколи вже не буде. При отруєнні наркотичними препаратами кора головного мозку потерпає незворотні зміни.                                                                                                                                                                                       Кожен вид наркотиків викликає порушення свідомості різного типу та глибини: від звуження до різного ступеня запаморочення. У молодих людей  з незрілою нервовою системою дуже часто виникають глибокі порушення свідомості, які визначаються спеціалістами „сутінковими”. У такому стані людина не спроможна віддавати звіт своїм діям. Його рухи, так би мовити, механічні, у навколишньому середовищі він зовсім не орієнтується. Нещасні випадки в такому разі стають майже завжди. У подібній ситуації знаходився і Сергій. Як показало слідство, його знайомий Віктор – наркоман з великим стажем, цілеспрямовано намагався втягти Сергія у вживання наркотиків. Явище серед наркоманів досить розповсюджене та соціально небезпечне. Типова логіка наркомана, який вчиняє так: „Чому я один повинен гинути? Чим інші кращі за мене?”.                                                                                                                               Другою, не менш важливою причиною, яка змушує декого пропагувати „переваги” наркотиків, є бажання нажитися. Нерідко з підлітками намагаються познайомитись такі-собі  „добрі люди”, переконуючи їх прийняти в дар визначену кількість наркотичної речовини. І, якщо знаходиться бажаючий приймати подібні подарунки, вони безкоштовно забезпечують його наркотиками, однак, тільки до того часу, поки у підлітка не з’являється залежність від наркотиків. Ось тоді, знаючи, що жертві нікуди подітись, вони з великим прибутком   окупають витрати на „дружні” подарунки.                                                                                                                                                                                      Відомий випадок, коли дорослий чоловік, хворіючи на наркоманію, привчив до наркотиків свою молодшу сестру, а потім і брата дружини, після чого продавав їм наркотики, примушуючи красти гроші у батьків.                                                                               Дуже часто, навіть після одноразового прийому, не кажучи вже про довгостроковий, спостерігаються явища, які лікарями називаються терміном „психози”. У такому стані людина відчуває, що йому щось погрожує, страх, передчуття близької смерті, йому здається, що за ним женуться вбивці. Заспокоїти його та пояснити йому будь-що неможливо, оскільки навіть близьких людей хворий сприймає, як ворогів та переслідувачів, і здатний спричинити їм тяжкі тілесні ушкодження або, навіть, вбити.                                                                                                                              Так, Олександр Р. був затриманий працівниками поліції за те, що на фоні довгострокового вживання наркотиків спричинив тяжку травму матері (вдарив її табуреткою по голові). Після повернення спроможності критично сприймати свої вчинки, Олександр прийшов у відчай від того, що сталося, плакав, клявся, що не хотів цього робити. Мати Олександра стала інвалідом І-ї групи. Звичайно, вона вибачить сина, однак, чи вибачить він себе сам та як йому жити далі після заподіяного?  

ІV. Підведення підсумків заходу                        Людина, яка вживає наркотики, не може запам’ятати навіть найпростішу інформацію, до навчання він стає просто не здатним. Майже завжди на фоні апатії раптом з’являються озлобленість, агресивність. Наркомани дуже часто вступають у конфлікти між собою, нерідко ці конфлікти переростають у бійки з використанням зброї, закономірним результатом яких стає летальний кінець.

docx
Додано
10 жовтня 2023
Переглядів
496
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку