Матеріал може бути використаний для роботи з дітьми з особливими освітніми потребами, що навчаються за модифікованою програмою, під час вивчення розділу "Структура клітини " 9 класі з " Біології". Ці завдання дадуть змогу учням розширити знання про будову прокаріотичної клітини, роль цих організмів в природі та в житті людини.
Тема уроку. Типи клітин та їхня порівняльна характеристика. Будова прокаріотичної клітини.
Будова клітини прокаріотів
Завдання 1. Уважно прочитай текст
Прокаріоти- це найдавніші організми на нашій планеті. До них належать археї та бактерії. Ці організми заселили всі середовища життя. Вони живуть там, де інші організми вижити не можуть: високо в горах, в кратерах вулканів,в морях і океанах, в організмах людей, тварин.
Найбільше бактерій в грунті. В 1 г грунту міститься 40 млн. бактеріальних клітин. Більшість бактерії одноклітинні. Будова клітини бактерії простіша. ніж будова клітини рослин і тварин. Як і в рослин та тварин в бактерій є мембрана, цитоплазма. А серед органел присутні тільки рибосоми. Спадкова інформація міститься в нитчастій ДНК, що розташована в певній зоні бактеріальної клітини- нуклеоїді. Також є кільцеві плазміди. Зовні над мембраною розташована клітинна оболонка, що містить муреїн. Більшість бактерій мають органи руху- джгутики. При несприятливих умовах (при нестачі їжі, вологи, різких змінах температури) цитоплазма бактеріальної клітини, стискаючись, відходить від материнської оболонки, заокруглюється і утворює всередині неї на своїй поверхні нову, більш щільну оболонку. Таку бактеріальну клітину називають спорою.Спори деяких бактерій зберігаються дуже довго у найнесприятливих умовах. Вони витримують висушування, спеку і мороз, не відразу гинуть навіть у окропі. Спори легко розносяться вітром, водою і т. д. Їх багато в повітрі та ґрунті. У сприятливих умовах спора проростає і стає життєдіяльною бактерією. Розмножуються способом поділу . Перед поділом нитка ДНК подвоюється (знайди на малюнку нитку ДНК) Кожна материнська бактерія ділиться на дві дочірні. За сприятливих умов бактерії діляться кожні 20-30 хв.
Завдання 2
Користуючись малюнком , підпиши структурні елементи даної бактеріальної клітини.
1 ___________________ 2 _________________________
3 ___________________ 4 _________________________
5 ___________________ 6 _________________________
Завдання 3. Уважно розглянь малюнок. Зверни увагу на форму і вигляд клітин прокаріотів — бактерії. Запиши назви бактерій за їх формою.
_______________________________________________________
_______________________________________________________
_______________________________________________________
_______________________________________________________
_______________________________________________________
Завдання 4. Прочитай уважно текст, спробуй розповісти про що ти дізнався/ дізналася
Людина використовує бактерії в харчовій промисловості для отримання продуктів харчування.Так, молочнокислі бактерії широко застосовуються для виробництва кефіру, сметани, сиру. За допомогою молочнокислих бактерій відбувається заквашування капусти.
Бактерії в харчовій промистовості
Людина застосовує бактерії у фармацевтичній промисловості для отримання деяких ліків, синтезування біологічно активних речовин - антибіотиків, вітамінів, ферментів, амінокислот
Виготовлення ліків Готові препарати
Бактерії також застосовуються у тваринництві, наприклад, для силосування кормів. Утворювана при цьому молочна кислота запобігає розкладанню овочів і корму для худоби. Бактерії використовують для очищення стічних вод та для боротьби із сільськогосподарськими шкідниками.
Силос Оброблені шкури
Мікробіологія дедалі ширше запроваджується у текстильну і шкіряну галузі. Такі технологічні процеси, як вимочування льону, обробка шкіри не можуть відбуватися без використання продуктів життєдіяльності бактерій.
Проте бактерії можуть не тільки приносити користь, а й завдавати шкоди. Вони розмножуються у харчових продуктах, спричиняючи їх псування. Щоб запобігти розмноженню бактерій, продукти слід зберігати на холоді, можна пастеризувати, висушувати (в'ялити або коптити), солити чи маринувати.
Збереження продуктів харчування
Бактерії спричиняють такі тяжкі захворювання людини, як туберкульоз, сибірка, ангіна, харчові отруєння, чума, холера, дифтерія, ботулізм.
Завдання 5. Випиши з тексту назви бактеріальних хвороб
______________________________________________________________
______________________________________________________________
1. Бактерії -це організми в клітинах яких :
А) є ядро; Б) нема ядра
2. Бактерії настільки маленькі, що їх будову можна вивчити за допомогою:
А) лупи; Б) мікроскопа ; В) бінокля
4. Бактерії рухаються за допомогою:
А) війок Б) джгутика В) псевдоніжок
5. Які бактерії використовують для виробництва кефіру, сиру, сметани:
А) бактерії гниття Б) бульбочкові бактерії
В) молочнокислі бактерії
5. Бактерії можуть спричиняти хвороби людини:
А) Так Б) Ні
6. Бактерії круглої форми називаються:
А) бацили Б) коки В) вібріони