Урок "Традиційна українська кухня"

Про матеріал
Урок розрахований для учнів 10 класу, метою якого є систематизувати знання з вивченої теми, ознайомити із українськими традиціями харчування.
Перегляд файлу

ПЛАН-КОНСПЕКТ

уроку з англійської мови

Курс навчання: І курс ліцею

Номер уроку: 41

Тема уроку: Традиційна українська кухня

Мета уроку: 

Навчальна:

  • систематизувати знання з вивченої теми
  • ознайомити учнів з традиціями української кухні;
  • навчити працювати в групах;
  • формувати комунікативну компетенцію учнів;
  • формувати вміння застосовувати свої знання на практиці.

Розвиваюча:

  • розвивати мовні навички, інтелектуальні та пізнавальні   здібності;
  • розвивати пізнавальний інтерес, уміння висловлювати власну думку, аналізувати;
  • сприяти розвитку мовної здогадки; памяті, навичок працювати в групах.

Виховна:

  • виховувати поважне ставлення до національних звичаїв;
  • виховувати інтерес та любов до української кухні;
  • виховувати потребу в практичному застосуванні англійської мови, використанні інформаційно-комунікаційних технологій при вивченні іноземної мови.

Обладнання: мультимедійний проектор, екран, комп’ютер, презентація-проект Ukrainian National Dishes”, учнівські презентації, меню, картки з завданнями, аудіозаписи українських пісень, стіл з українськими стравами, застелений вишитими рушниками.

Тип уроку: урок узагальнення та систематизації знань.

Вид уроку: урок з використанням інтерактивних та комп’ютерних технологій.

Форми проведення: словесні, практичні, наочні.

Методи організації навчальної діяльності: фронтальні, індивідуальні, групові.

Міжпредметні зв’язки: англійська мова, українська мова.

 

 

 

 

 

Хід уроку:

 

I. Greetings and aims:

I’m very glad to see all of you in this study room. I hope that people who really love English have gathered here! Today we shall have a lesson devoted to the National Ukrainian Cuisine. (слайд 1,2)

II. Introduction

It’s not a secret that Ukrainians are big eaters! (слайд 3)

Ukrainian food is one of the richest national cuisines. Its dishes are well known far away from Ukraine. And the Ukrainian recipes of the foods are very popular nowadays. Is anyone, who doesn’t know the Ukrainian Borsch? (слайд 4)

The Ukrainian food is characterized with large number of components. For example the traditional Ukrainian food – borsch – contains 20 components. 

In Ukrainian food borsch occupies the first place, but not the single one. The popular dishes are also cereals: millet, buckwheat, pumpkin etc. (слайд 5) The very tasteful are dishes, which stewed in ceramic pots: roast meat, curds with sour cream, stewed cabbage, potatoes with meat and prunes.

Ukrainian cuisine has dozens thousands of food recipes, which are characterized with plane food cooking and high taste qualities. (слайд 6) The modern national culinary art preserved and enriched the old good traditions.ut not the single one. The popular dishes are also cereals: millet, buckwheat, pumpkin etc. (слайд 7)

Let’s check how much do you know about food and cookery.

 

III. Warming-up

Your home task for today was to find proverbs or sayings about food. Read them and translate into your native language (слайд 8)

 

  • Live not to eat, but eat to live
  • Hunger is the best cook
  • First come, first served
  • Appetite comes with eating
  • Tastes differ

 

And now let’s train our tongue, read tongue-twisters (слайд 9,10)

  • Can you can a can as a canner can can a can.
  • A good cook could cook as much cookies as a good cook who could cook cookies. (слайд 11)

IV. Listening

Each nationality and each country has its national dishes, let’s remind the names of the Ukrainian ones playing a game ''YES OR NO'' (слайд 12)

 

Ukrainians eat borshch with sour-cream

Galushka is a fruit

To loose weight you should eat mlyntsi

Salo is a national Ukrainian product

Deruny is the second course

We bake pies in the frying-pan (слайд 13)

You eat yushka with a fork

Lezhni is a kind of fruit

Ukrainians like to drink uzvar

Peas, cabbage, and beetroot are popular vegetables in Ukraine

Ukrainians are great coffee-lovers

Most Ukrainians are vegetarians (слайд 14)

 

V . Speaking

C:\Documents and Settings\User\Рабочий стол\відкритий урок\їжа\images (3).jpg  Look! I have a magic box, there is something in it. Try to guess what it is! (слайд 15)

 

Is it a fruit.....a vegetable?

Is it big.....small?

 Is it round.....square.....oval?

Is it long.....short?

Is it sweet.....spicy.....bitter......sour?

Is it tasty.....tasteless?

Yes, you’re right! It’s a cabbage!

(слайди 16,17)

 

VI. Development of language guess

You know that many Ukrainian dishes are cooked with it, name them! (слайд 18)

7dfb09d90166IMG_2432zrazi-s-kapustoy-1

            Golubtsi                Pickled cabbage              Lezhni

 

VII. Reading

Can you name the kinds of eating places in Ukraine? I’m sure you can!!!Begin! (слайд 19)

VIII. Pupils’ presentations

  Our best pupils have prepared their own restaurants’  advertisements, let’s see them! (слайд 20)

Meet the administrator of the “Happy Pig” restaurant (слайди 21-26)

And now the administrator of the “Cupid” restaurant (слайди 27-32)

Do you like these projects?

IX. Work in small groups

You are divided into 2 groups, let’s call the first one “Apple”, the second – “Strawberry”. I  have some difficult tasks for you ,we’ll  find the best group among you. (слайд 33)

 

Task 1

  • group the words into the columns (слайд 34)

Mashed potatoes, herring, biscuits, mushrooms, chicken soup, varenyky with cheese, roast chicken, boiled rice, deruny, ice-cream, borshch,  hot chocolate, apple-pie, noodle soup,  green salad, whipped cream.

 

 

Appetizers

Main courses

First courses

Desserts

 

 

 

 

 

Task 2

  • make your menu  (слайд 35)

(the teacher gives blank templates of the restaurant menu)

Task 3

  • make as many sentences as you can using the structure “would like” (слайд 36)

(the teacher gives cards with the words which let the pupils to combine them into a sentence)

So, let’s count the  points  to know what group is the best today! Well, it’s a group……My congratulations to you!

 

 

X. Speaking

And now we’ll describe some national dishes (слайди 37-48)

  1. Kholodets'- It is a brawn made from boiling pigs' trotters. The meat is picked off the bone and the gravy sets around it into a jelly as it cools; served with horseradish or mustard.

And so on….

XI. Additional information

I want to tell you that many Ukrainian surnames originated from the names of the national dishes, for example: (слайд 50)

 

Прізвища, похідні від назв страв

Рідкі страви: Борщ - Борщев, Борщик;

Юшка - Юшка, Юшкин, Юшин.

М'ясні страви: ковбаса - Ковбас;

гурка "домашня свиняча ковбаса у гуцулів" - Гурков ,Гуркін;

шпундра "підсмажені свинячі шматки та буряк"- Шпундра;

 крученик - Крученков;

кров'янка  "кров'яна ковбаса"- Кров'яновський

 кендюх - Кєндюх, Кєндюшенко;

січеники "биточки змішані з яєчною" - Сиченко, Сичиков, Сичік.

Каші: куліш "рідка каша"- Куліш,

каша - Кашин;

мамалига - Мамалига.

Рибні страви: товченик "їжа з риби (щуки)"- Товченик;

оселедець - Оселедченко.

Страви з сиру: сирник - Сирник;

мантулі "пирог з кукурудзяної муки з сиром" - Мантулін.

Страви з борошна: галушка - Галушко, Галушка, Галушкін;

пиріг - Пирогов;

лапша - Лапшин;

калач - Калачев, Калач;

вареник - Вареник;

коровай - Короваєв

Солодкі страви з борошна: медяник "солодкий пряник" - Медяник;

вергун - Вургун.

назва рибної страви — щерба відбилася у прізвищі Щерба

 

Many songs are also devoted to Ukrainian dishes, name some of them (слайд 51 )

Welcome to our shynok and enjoy them! (слайд 52)

 

C:\Documents and Settings\User\Рабочий стол\відкритий урок\їжа\images (2).jpgXII. Summary

So, what have we done at the lesson? What new things have we learnt? What was interesting/boring/unusual? Why? Who was the brightest pupil?  I enjoyed the way you’ve worked today! I want to say that all of you were active and smart, your marks are... because…Thank you! The lesson is over. (слайд 53)

 

XIII. Homework

At home you’re to prepare a computer presentation “My favourite dish”.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Task 1

  • group the words into the columns

Mashed potatoes, herring, biscuits, mushrooms, chicken soup, varenyky with cheese, roast chicken, boiled rice, deruny, ice-cream, borshch,  hot chocolate, apple-pie, noodle soup,  green salad, whipped cream.

 

Appetizers

Main courses

First courses

Desserts

 

 

 

 

 

Task 2

  • make your menu 

(the teacher gives blank templates of the restaurant menu)

 

Task 3

  • make as many sentences as you can using the structure “would like”

(the teacher gives cards with the words which let the pupils to combine them into a sentence)

 

 

 

 

1

 

docx
До підручника
Англійська мова (9-й рік навчання, рівень стандарту) 10 клас (Карпюк О.Д.)
Додано
31 травня 2020
Переглядів
2012
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку