Урок " Травлення в ротовій порожнині. Будова зуба.

Про матеріал
Продовжити формувати знання про систему органів травлення людини; розкрити особливості травлення в ротовій порожнині, розлянути будову і функції зубів. Розвивати уміння проводити досліди та спостереження; уміння робити відповідні висновки та узагальнення; розвивати пам’ять, увагу, уяву, логічне мислення. Виховувати бережливе ставлення до власного організму .
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Бажаю успіхів!

Номер слайду 2

Будова травної системи

Номер слайду 3

Будова травної системи. Ротова порожнина →← Стравохід← Шлунок. Товстий кишечник →← Тонкий кишечник← Пряма кишка. Апендикс→Печінка →← Слинні залози← Підшлункова залоза. Жовчний міхур →Дванадцятипала кишка →

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Травлення в ротовій порожнині. Лабораторне дослідження. Зовнішня будова зубів

Номер слайду 6

Мета: Продовжити формувати знання про систему органів травлення людини; розкрити особливості травлення в ротовій порожнині, розлянути будову і функції зубів. Розвивати уміння узагальнювати та роботи висновки. Виховувати бережливе ставлення до власного організму.

Номер слайду 7

Ротова порожнина. Губи → ← Піднебіння Зуби →← Язик. Слинні залози ← Піднебінний язичок. Мигдалики →

Номер слайду 8

Зуби. Коронка →Шийка →Корінь →Ясна →← Емаль ← Дентин ← Пульпа ← Цемент ← Кровоносні судини ← Нерв ← Щелепа

Номер слайду 9

ЗубиІкла - 4 Різці - 8 Малі кутні (премоляри) - 8 Великі кутні (моляри) - 12 Всього – 32 зуби

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Слинні залозидрібні (губні, щічні, піднебінні, язикові) 3 пари великих (привушні, підщелепні, під’язикові) утворюють слину ↑Привушні ↑Підщелепні ↑Під’язиковіЗдійснення секреторної функції

Номер слайду 12

Слинні залози. Слина1 – 1,5 л/добабезбарвна слаболужна рідина:- вода (98%);- муцин;- лізоцим ;- травні ферменти. Ферменти слини: Амілаза, мальтаза → складні вуглеводи на прості

Номер слайду 13

Слиновиділення. Рефлекторноцентр слиновиділення, довгастий мозоккора великих півкульбезумовно-рефлекторно- при подразненні їжею рецепторів язика;умовно-рефлекторно – коли людина бачить чи відчуває запах їжіВиділення слини майже припиняється під час сну

Номер слайду 14

Слиновиділення В Давньому Китаї перевіряли злочинців та брехунів таким чином: їм пропонували набрати сухий рис у ротову порожнину та вислухати звинувачення. Якщо рис залишався сухим, вважали підозрюваного винним. Виділення слини зменшується в стресових ситуаціях

Номер слайду 15

Язикм’язовий орган;на слизовій оболонці є смакові, дотикові, температурні рецепторипосмугована м’язова тканина;Кисле →Гірке →Солоне →Солодке →Перемішує їжу, участь у ковтанні, визначає смак їжі, орган мовлення

Номер слайду 16

Глотказ’єднує ротову порожнину зі стравоходом;місце перетину дихальної і травної систем;участь у ковтанніРегуляція ковтання нервова, має фази: довільну (проштовхування язиком харчової грудки);мимовільну (включається за подразненням рецепторів глотки харчовою грудкою)

Номер слайду 17

Стравохідтрубка довжиною 25-30 см;позаду трахеї;розпочинається та закінчується м’язами-сфінктерами;виконує функцію транспортування харчової грудки до шлунку

Номер слайду 18

Висновки. Ротова порожнина забезпечує фізичну, хімічну обробку, переміщення та знезаражування та оцінювання їжі;Слина розщеплює складні вуглеводи;Із ротової порожнини харчові грудочки переміщуються до шлунку через глотку та стравохід

Номер слайду 19

Про гігієну ротової порожнини. Мільйони бактерій разом із залишками їжі утворюють зубний наліт. Бактерії живляться вуглеводами, в результаті чого, утворюються кислоти, які руйнують зубну емаль. Емаль та дентин не здатні до самовідновлення, тому необхідно щоденне чищення зубів уранці та ввечері й полоскання рота після прийому їжі

pptx
Пов’язані теми
Біологія, Презентації
Додано
4 січня
Переглядів
5967
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку